View Full Version : Добредојдовте
Sokoly
21-01-2008, 09:34 AM
Почитувани членови на интернационалниот соколарски форум, за првпат имаме ексклузивна можност да го користиме истиов и за постирање на текстови на македонски јазик.
Уживајте во прекрасната уметност во ловот со птици грабливки, и во текстовите кои ќе Ви помогнат да стигнете до многу информации.
Соколи-Sokoly
Sisak Goshawk
25-01-2008, 01:55 PM
Pozdrav iz Hrvatske!!!!!
:supz::supz::supz::supz:
Jastreb
26-01-2008, 09:39 AM
Živjeli dečki :D
Pozdrav Viktor
Pavel Yakimov
26-01-2008, 08:25 PM
Ogi, Viki, De ste be Drugari!!!!!
Sokolarski pozdrav iz Bugarska!!!!
Jivi i zdravi!
Pavel
www.sokolarstvo.eu
Jastreb
27-01-2008, 08:29 PM
Drž se Pavel prijatelju :supz:
Perceval
05-02-2008, 11:31 AM
Ова е одлично, а јас тек сега го приметив. Не ми се верува. Поздрав до сите соколари, посебно Македонските.
Pavel Yakimov
20-02-2008, 04:56 PM
Оги,
може би ще пътувам към теб около 6-ти март. Ще ти се обадя предварително, когато науча и може да се видим.
Павел
Hayabusa
24-02-2008, 09:27 PM
pozzzdravdo site odlicno
Sokoly
03-03-2008, 08:10 AM
Здраво на сите,
навистина ми е драго што се собравме на форумов. Идеална можност за сите оние кои не се комотни доволно со англискиот јазик а сакаат да стигнат до информации за најбитната споредна работа во нашиот живот "соколарството".
Поздрав и Ви посакувам пријатна дружба...
Sokoly
Hayabusa
26-03-2008, 09:51 PM
zdravo
pozdrav do site dali nekoj moze da mi kaze so koja brzina leta accipiter gentilis koga go brka svojot plen :Dse razbira od RAKA pusten.Ikoj e najdobar trening za niv
Hayabusa
26-03-2008, 11:54 PM
pozdrav i pisete nesto poveke
Hayabusa
27-03-2008, 07:08 PM
dajte malku za miterenjeto da pozborime sega e period pa sto da pravime nie sto nemame volieri kako najubavo da ja izmitarime pticata na stalak
Sokoly
28-03-2008, 09:32 PM
Zdravo Hayabusa, jastrebot najdobro e da go trenirash so se pochesti mozhnosti za lov, znachi davaj mu povekje shansi da brka i da lovi. Morash da mu ovozmozhish da ulovi neshto kako bi znael deka mozhe sam da stigne do hrana. Ako dolgo vreme ne ulovi sam togash mozhe da se isfrustrira i da ne saka da lovi.
Shto se odnesuva do mitarenjeto na stalak normalno deka mozhe da se mitarat i na stalak. Najubavo e da obezbedish voliera kade sl;obodno bi mozhel da letne od stalak na stalak da se soncha i da se banja koga saka. No dokolku ne si vo mozhnost da obezbedish voliera mozhe da go mitarish i na stalak, definitivno kje bide popitom bidejki sekojdnevno kje "komunicirate". Obezbedi mu sad za banjanje i hrani go so raznovrsna hrana. Mozhesh da dodavash i SA37 multivitaminski preparat kako bi mu go olesnil mitarenjeto. Ovoj preparat ke go najdesh u sekoja podobra veterinarna stanica.Mozhesh da dodavash i ribino maslo so shto bi mu gi zadovolil potrebite za D vitamin. Dodeka se mitari pticata nemoj da ja letash tuku ostavi ja da se izmitari celosno i nemoj da i ja namaluvash tezhinata.
Se najdobro,
Sokoly
Hayabusa
29-03-2008, 09:33 PM
fala ogi na odgovorot i kazi mi so mislis so kakva hrana najubavo e da se hranat pticite vo tekot na mitarenje [prepilici,gulabi,pilesko,junesko]i dali e potrebono da se dodava KOSTAVIT i vo koj kolicini
fala i pozdrav
Sokoly
05-04-2008, 05:52 PM
Hayabusa,
u princip najdobro e da se hranat grablivkite so raznolichna hrana. Od seto ona shto si go nabroil jas samo bi go iskluchil pileshkotoi meso bidejki ako mislish na pileshko koe mnozhe da se kupi od mesarnica za humana ishrana toa pileshko meso e bez kapka krv u sebe. Suvo e. Ako misleshe na pilinja (ednodnevni, ili pak zhivina koja bi ja chuval do 6 nedeli pa potoa daval na grablivkite) toa e drug moment. Jas bi dodal i Staorci koi se dosta bogati so proteini i toa shto po mladi. Sokolite nekako bez volja konsumiraat vozrasni staorci dodeka mladite gi jadat bez problem.
Jastrebite nemaat nikakov problem ni so mladi ni so vozrasni staorci do 300gr.
Znachi bez razlika so shto gi hranime na***** grablivki mnogu vazhno e da im davame mozhnost da vnesat preku hranata odredena kolichina na perduvi ili krzno so shto bi si ja prochistile bapkata od prekumerno lachenje na kiselini i sluz.
Shto se odnesuva do dodatocite vo ishranata se razbira deka se pozhelni no ne smeeme da preteruvame. Kostovit, SA37 i ribino maslo. Za vreme na periodot od mitarenjeto najdobro e da im davame po sosema malku
(posoleno) na mesoto koe prethodno sme go proprskale so nekolku kapki ribino maslo.Vaka hranetite grablivki po mitarenjeto imaat pokvalitetni perduvi koi se posjajni i zdravi shto znachi deka na***** ptici kje mozhat bez nikakov problem da ja zavrshat celata naredna godina do slednoto mitarenje so zdravo perje.
Na istiov forum dokolku pobarate mozhe da najdete i soveti za koristenje na Med od detelina! Jas go probav toj metod minatata godina i pticite navistina pobrzo mi se izmitarija. Nemojte samo da preteruvata znachi dokolku najdete iskluchivo vakov med davajte im sosema malku so toa shto kje go namachklate mesoto pred hranenje.
Mislenjata za koristenje na med od detelina se podeleni i nekoi odgleduvachi smetaat deka koristenjeto na med mozhe da doprinese do pojava na proliv.
Izborot e VASH. :-)
Pozdrav,
Sokoly
Hayabusa
10-04-2008, 12:31 AM
gala ti najmnogu na odgovorot
Hayabusa
10-04-2008, 11:39 PM
edno ubavo epanjol bretonce samo za OGI
Ogi sakam malo bretonce ali ali od tvojata kucka i zensko da bide
Maroje
02-05-2008, 10:59 AM
Dobar dan SOKOLY .
Interesira me dali je i Makedonija potpisnica citesa.
Ima možda neko da lovi i sa kobcima (Acipiter nisus ili brevitus)
Puno pozdrava iz Dubrovnika.
Sokoly
03-05-2008, 09:53 PM
Dobar dan SOKOLY .
Interesira me dali je i Makedonija potpisnica citesa.
Ima možda neko da lovi i sa kobcima (Acipiter nisus ili brevitus)
Puno pozdrava iz Dubrovnika.
Zdravo Maroje,
Makedonija je zemlja potpisnica Zhenevske CITES konvencije. Apsolutno morali smo da vadimo sve papire da bi dobili ptice sa dokumentima.
Shto se tiche lova s kobcima ranije smo dvoje nas pokushavali, al nismo imali puno uspeha. Nashi prijatelji, sokolari iz Turske i iz Gruzije su vodechi u lovu sa kobcima i to sa nisus podvidom. Nivni je stil lova tako da bacaju kobca sa ruke na vech isplasheni plen, najcheshce prepelice.
Ja sam lichno chuvao Accipitera Brevipesa (poznatiji kao kratkoprsti kobac), al mogu ti od sopstvenog iskustva rechi da ova ptica nije interesantna za sokolarenje jer jako chesto zna da u sred lova, pochne loviti bezvezne stvari kao shto su vechi skakavci, insekti, gushtere i sl. Iako je bila imprintina ptica iskljuchivo na perje, ipak je Brevipes lovio ono shto on misli da je interesantno... :-)
Pozdrav,
Sokoly
Maroje
04-05-2008, 03:33 PM
HVALA SOKOLY :lol:
Ovo sta si napisao ce pomoci ,hvala još jednom.
POZDRAV.
Maroje
04-05-2008, 03:44 PM
HVALA SOKOLY.
Ovo sta si napisao puno mi koristi .:D
POZDRAV tebi i svim Makedonskim sokolarima.
terminator
14-06-2008, 01:24 PM
Здраво и од мене :supz:
Sokoly
15-06-2008, 09:36 PM
Здраво терминатор.
Hayabusa
16-06-2008, 01:01 PM
zdravo i dobredojde
Sokoly
22-06-2008, 10:29 AM
Здраво jari, на овој форум можеш да поставуваш прашања и да споделуваш твои искуства со останатите соколари.
Bujrum....:supz:
Hayabusa
22-06-2008, 12:51 PM
:supz:zdravi Jari dobre dojde na forumov i so sreka daj pisi nesto za sebe kakvi ptici imas ili postiraj nekoja svoja sika od pticite, ako ti treba nesto tuka sme so tebe GOLEM POZGDRAV.
Perceval
23-06-2008, 06:38 PM
Zdravo i od mene. Da ne se povtoruvam, pisi sto cuvas, prati nekoja slika. Pozdrav.
Zdravo pak,pozdrav do site
specialno do Ogi i Aleksandar:supz:
zna4i vo momentot imam edna malka ptica ako ne gre6a e Falcon Tinnunculus
i mnogu me radva,ke ima i sliki,no ne6to bluetooth-ot ne mi raboti ne mozem da gi ka4im slikite..
denes go izmeriv ima6e 193 gr 6to moze da bide M ili F:idea:
Pozdrav
Sokoly
28-06-2008, 08:46 AM
Zdravo pak,pozdrav do site
specialno do Ogi i Aleksandar:supz:
zna4i vo momentot imam edna malka ptica ako ne gre6a e Falcon Tinnunculus
i mnogu me radva,ke ima i sliki,no ne6to bluetooth-ot ne mi raboti ne mozem da gi ka4im slikite..
denes go izmeriv ima6e 193 gr 6to moze da bide M ili F:idea:
Pozdrav
Zdravo Jari fala na pozdravot. :-)
Chekaj celosno da i porasnat perduvite pa posle kje ja izmerish i kje znaeme shto e - mene lichno me asocira na mazhjache.;)
:wink: OK Ogi,ke 4ekame u6te malce
denes leta6e na raka ot 5-10 metri:supz::supz:
Pozdrav
Hayabusa
28-06-2008, 03:08 PM
pozdrav jari
kako napreduvaat gluvcarite doagaat li na raka pisi kao se i prati ni nekoja slika od niv pozdrav do tebe i dani:supz:
pozdrav jari
kako napreduvaat gluvcarite doagaat li na raka pisi kao se i prati ni nekoja slika od niv pozdrav do tebe i dani
Fala Aleksandar:wink:
Gluvcarite napreduvan nemam problemi,pred dva dena mi izbega :oops:
no posle dva dena,malce go pomolif i si dojde pak na raka:supz: sliki imam mnogo ama nesto bluetooth-ot ne mi raboti,a za maliot sokol prosto nemam zborovi
sum zaluben prosto,mnogo slusa:heart:
pozdrav
Hayabusa
28-06-2008, 08:08 PM
jari za vetruskata prasaj go ogi dali da ja letas ili e prerano da ne skrsi nekoj perduv posto uste e mlada i ima meki perduvi
pozdrav batina:supz:
jari za vetruskata prasaj go ogi dali da ja letas ili e prerano da ne skrsi nekoj perduv posto uste e mlada i ima meki perduvi
pozdrav batina:supz:
:wink: uste 15-20 dena ke cekame i togas:box:
Sokoly
28-06-2008, 09:39 PM
Trpenie - spasenie vikaat starite. Jari samo napred i koristete ja vagata za da ja najdete letnata tezhina na gluvcharite. Postojano merete gi za da utvrdite na koja gramazha najdobro slushaat. Nemojte samo da preteruvate vo spushtanjeto na tezhinata, toa mora da se pravi postepeno.
Mozhete da probate da gi uchite da doletuvaat od rakavica na eden chovek na 30-40 m kaj drug. Samo postepeno i prvo pochnete od poblisku.
Pozdrav:yawinkle:
Trpenie - spasenie vikaat starite. Jari samo napred i koristete ja vagata za da ja najdete letnata tezhina na gluvcharite. Postojano merete gi za da utvrdite na koja gramazha najdobro slushaat. Nemojte samo da preteruvate vo spushtanjeto na tezhinata, toa mora da se pravi postepeno.
Mozhete da probate da gi uchite da doletuvaat od rakavica na eden chovek na 30-40 m kaj drug. Samo postepeno i prvo pochnete od poblisku.
Pozdrav:yawinkle:
Slusam Ogi:cool:
Maroje
29-06-2008, 12:51 PM
Eve za Sokoly nesto vo Dubrovnik.
POZDRAV.
Sokoly
29-06-2008, 09:03 PM
Chestitam Maroje, da porastu zdravi i snazhni. Hochesh da pravish full imprinte, ili social imprinte?
Kako li ti sad srce bije ???? :lol::lol::lol:
Hayabusa
29-06-2008, 10:23 PM
odlicno maroje prelepe ptice kolko ih imas i sta planiras sa njima a nije mi jasno zasto ih hranis iz ruke ali kao god ti znas sta radis ipam si jedan od iskusniiih ovde :D
pozdrav aleksandar
Maroje
01-07-2008, 11:11 AM
Chestitam Maroje, da porastu zdravi i snazhni. Hochesh da pravish full imprinte, ili social imprinte?
Kako li ti sad srce bije ???? :lol::lol::lol:
HVALA SOKOLI - sreca je prevelika Toliko dugo cekam da probam loviti sa njima .Ja mislim da bi bilo bolje raditi socijal imprite ,a oni malo i bacaju na falkonoide. Sto je tvoje mišljenje. POZDRAV iz DUBROVNIKA. :D
Maroje
01-07-2008, 11:16 AM
odlicno maroje prelepe ptice kolko ih imas i sta planiras sa njima a nije mi jasno zasto ih hranis iz ruke ali kao god ti znas sta radis ipam si jedan od iskusniiih ovde :D
pozdrav aleksandar
POZDRAV HAYABUSA
Po mom misljenju je osnov hranjenja iz ruke taj ,da kasnije ne nose plijen nego čekaju(sa plijenom) da ih ja nahranim.
Sokoly
01-07-2008, 12:16 PM
HVALA SOKOLI - sreca je prevelika Toliko dugo cekam da probam loviti sa njima .Ja mislim da bi bilo bolje raditi socijal imprite ,a oni malo i bacaju na falkonoide. Sto je tvoje mišljenje. POZDRAV iz DUBROVNIKA. :D
Proshle sam godine uradio Social imprinta i bio je extra. Vidi Foto. Kad je porasla, jedino se drala u stilu triumfa kad je god ulovila neshto. Kad je pochela loviti, uzeo je jedan nash sokolar, i u roku dve nedelje od kad je pocheo raditi, lopovi mu ukrali pticu.:cry:
Shto se tiche ponashanja, bila je jako mirna i mislim da bi trebao da obratish najvishe pazhnju kako bi joj ovozmozhio shto je moguche vishe lovachkih iskustva. U principu prva godina zhivota je test period za grabljivice. Zato joj daj shto je moguche vishe shansi da prakticira lov, manevriranje, korischenje vjetra i sunca. Ako si uporan mozhes od njih napraviti strava lovce. Moguche je da posle mesec dana kad pochnesh da ih spushtash na gramazhu, da pochnu da se deru al nemoj da te to obezhrabri. To je normalno, jastrebovi to rade i u prirodu, u tom dobu zhivota. Spored Mike McDermonta mozhesh ih pustati da uche da ubiju plen josh pre no shto su suvi perduvi. Ono shto ptica nauchi pre, to bolje.
Pozdrav,
Sokoly
01-07-2008, 12:25 PM
Evo je neshto kasnije....
Kraguj
01-07-2008, 04:10 PM
Lepo je sve sto videh i procitah ovde osim onog o kradji ptice, malo sam neupucen da li se ovo cesto desava i sta cine "ljudi" sa ukradenom pticom?
Maroje
01-07-2008, 04:23 PM
Hvala sokoli :)
Ta ptica izgleda kao mali orao (svaka čast), a to sto se glasala na pljenu JE najbolja muzika na svijetu druže.
Sto se tice krađe kod nas toga još nema jer večina ljudi nema pojma o pticama za lov. Žao mi je sto su je ukrali, sigurno je dosla u ruke nekom majmunu koji nema pojma o držanju.
Pozdrav svima.
Sokoly
01-07-2008, 09:06 PM
Zaista nemam pojma shta bi lopovi radili sa jastrebom??? Shteta je da ko god je to ukrao ne zna shta treba i kako trebva raditi snjom. Iste nochi mu ukrali i vrhunskog psa sharplaninca. Tako da pretpostavljam da kad neko vech pochne da krade, nevidi ni shta krade. Moj je prijatelj ostao bez dva chlana slobodno mogu rechi porodice te vecheri. :x
Al to je to idemo svi mi dalje i uchimo od svakojakih iskustva. Nadam se da che sad obezbediti propisnu volieru kako bi lakshe spavao.
Maroje rado bi svi mi pratili napredak ovih buduchih ubica :supz:, pa zato slobodno ako hochesh postiraj kako napreduju, nemoj da zaboravish da nam attachirash i fotke, gramazhu, zapishi ponashanje i promene. Tako chesh i sam imati beleshke njihovog progresa.
Pozdrav
Kraguj
01-07-2008, 09:31 PM
Proshle sam godine uradio Social imprinta i bio je extra. Vidi Foto. Kad je porasla, jedino se drala u stilu triumfa kad je god ulovila neshto. Kad je pochela loviti, uzeo je jedan nash sokolar, i u roku dve nedelje od kad je pocheo raditi, lopovi mu ukrali pticu.:cry:
Shto se tiche ponashanja, bila je jako mirna i mislim da bi trebao da obratish najvishe pazhnju kako bi joj ovozmozhio shto je moguche vishe lovachkih iskustva. U principu prva godina zhivota je test period za grabljivice. Zato joj daj shto je moguche vishe shansi da prakticira lov, manevriranje, korischenje vjetra i sunca. Ako si uporan mozhes od njih napraviti strava lovce. Moguche je da posle mesec dana kad pochnesh da ih spushtash na gramazhu, da pochnu da se deru al nemoj da te to obezhrabri. To je normalno, jastrebovi to rade i u prirodu, u tom dobu zhivota. Spored Mike McDermonta mozhesh ih pustati da uche da ubiju plen josh pre no shto su suvi perduvi. Ono shto ptica nauchi pre, to bolje.
Pozdrav,
Sokoly koliko je star ovaj epanjel breton? Ja imam stene bretona i mladog jastreba,imas li neki savet kako navikavati pticu na psa odnosno na njegovo prisustvo u lovu i kako ih sto bolje u lovu sjediniti (uigrati)?
I dali je uopste nesto potrebno raditi na ovu temu?
Pozdrav Kraguj
Maroje
01-07-2008, 10:29 PM
[quote=Sokoly;841116]
Maroje rado bi svi mi pratili napredak ovih buduchih ubica :supz:, pa zato slobodno ako hochesh postiraj kako napreduju, nemoj da zaboravish da nam attachirash i fotke, gramazhu, zapishi ponashanje i promene. Tako chesh i sam imati beleshke njihovog progresa.
Sokoly !
imat ces sve iz prve ruke i meni je prvi put sa ovom vrstom . :rolleyes:
Probat cu sve da ih uradim kako treba ,a i prijatelj Perica mi pomaže na svoj nacin. Prosle godine je imao strašnu ženku lovila je (8 od 10 ) prepelica na marki i golubove bez problema. Mene interesira prepelica, šljuka i jarebica kamenjarka. :yawinkle:
Ako navratis u Dubrovnik javi se; Pozdrav.
Sokoly
02-07-2008, 08:02 AM
Sokoly koliko je star ovaj epanjel breton? Ja imam stene bretona i mladog jastreba,imas li neki savet kako navikavati pticu na psa odnosno na njegovo prisustvo u lovu i kako ih sto bolje u lovu sjediniti (uigrati)?
I dali je uopste nesto potrebno raditi na ovu temu?
Pozdrav Kraguj
Kraguj breton je sitna zhenka 3 godishna. Dresirati pticu i istovremeno raditi sa mladim kerom nije bash lako. Ja bi pre no shto pochnem da radim sa pticom dobro trenjirao psa , pa kad zavrshim snjime onda bi pocheo sa jastrebom. Paralelno raditi je teshko jer ti je i pas mlad - (hoche da se igra, i tezhe je zadrzhati mu koncentraciju na ono shto mi hochemo.) Dok radish sa pticom slobodno ostavi i kera u blizini kako bi se navikavali jedan na drugoga, al nedozvoljuj mu da je uplashi. Onaj krashki soko shto sam skoro objavio u drugu temu, ednostavno neche da smisli kera. Zato i na fotki kao shto mozhesh da vidish breton se krije u kolima. :lol: Kad jastreb pochne loviti brzo che ukapirati da mu ker pomazhe u pronalazhenju divljachi i brzo se uhodaju i stanu tandem. Ja sam lichno samo dva puta upotrebio "Teletakt" kako bi odviknuo bretona da ne juri za jarebice od kad ih krene, na moj signal. Mozhesh to uraditi i sa dugachkim kanapom.Nastoji da uvek ima pozitivno iskustvo i jedan i drugi,kod kera to mozhe biti i par lepe rechi i kratko milovanje a kod jastreba nagrada u formi hrane. Ako je imprint pazi shta radish jer ako skonta da hrana dolazi od tebe kasnije to mozhe biti i problem. Imao sam iskustva sa loshe imprintanim jastrebima i mogu rechi da je to "pain in the rear". Zato shto pre nateraj jastreba da skonta da hrana dolazi samo kad se on malo pomuchi da je zasluzhi.
Sokoly
02-07-2008, 08:08 AM
[quote=Sokoly;841116]
Sokoly !
imat ces sve iz prve ruke i meni je prvi put sa ovom vrstom . :rolleyes:
Probat cu sve da ih uradim kako treba ,a i prijatelj Perica mi pomaže na svoj nacin. Prosle godine je imao strašnu ženku lovila je (8 od 10 ) prepelica na marki i golubove bez problema. Mene interesira prepelica, šljuka i jarebica kamenjarka. :yawinkle:
Ako navratis u Dubrovnik javi se; Pozdrav.
Shljuka!!! e do sad nisam video nikad jastreba na shljuku. Bilo bi izvrsno. Hvala prijatelju dobrodoshao si i ti ovde dole "gde sunce vechno sja".:D
Kraguj
02-07-2008, 09:21 AM
Kraguj breton je sitna zhenka 3 godishna. Dresirati pticu i istovremeno raditi sa mladim kerom nije bash lako. Ja bi pre no shto pochnem da radim sa pticom dobro trenjirao psa , pa kad zavrshim snjime onda bi pocheo sa jastrebom. Paralelno raditi je teshko jer ti je i pas mlad - (hoche da se igra, i tezhe je zadrzhati mu koncentraciju na ono shto mi hochemo.) Dok radish sa pticom slobodno ostavi i kera u blizini kako bi se navikavali jedan na drugoga, al nedozvoljuj mu da je uplashi. Onaj krashki soko shto sam skoro objavio u drugu temu, ednostavno neche da smisli kera. Zato i na fotki kao shto mozhesh da vidish breton se krije u kolima. :lol: Kad jastreb pochne loviti brzo che ukapirati da mu ker pomazhe u pronalazhenju divljachi i brzo se uhodaju i stanu tandem. Ja sam lichno samo dva puta upotrebio "Teletakt" kako bi odviknuo bretona da ne juri za jarebice od kad ih krene, na moj signal. Mozhesh to uraditi i sa dugachkim kanapom.Nastoji da uvek ima pozitivno iskustvo i jedan i drugi,kod kera to mozhe biti i par lepe rechi i kratko milovanje a kod jastreba nagrada u formi hrane. Ako je imprint pazi shta radish jer ako skonta da hrana dolazi od tebe kasnije to mozhe biti i problem. Imao sam iskustva sa loshe imprintanim jastrebima i mogu rechi da je to "pain in the rear". Zato shto pre nateraj jastreba da skonta da hrana dolazi samo kad se on malo pomuchi da je zasluzhi.
Hvala ovi saveti ce mi puno koristiti.
Sa psima se druzim i treniram ih jos od detinjstva ali dosad to nisam radio u kombinaciji sa jastrebom.
Jos jednom hvala i veliki pozdrav:)
Maroje
02-07-2008, 10:24 AM
[quote=Maroje;841194]
Shljuka!!! e do sad nisam video nikad jastreba na shljuku. Bilo bi izvrsno. Hvala prijatelju dobrodoshao si i ti ovde dole "gde sunce vechno sja".:D
DRUŽE nisu Jastrebi puno manja stvorenja max. 280-290gr. Po mom lovackom iskustvu sljuka je 350-400 gr. Tako da za njih neče biti problem.(Bar ja mislim).
Zadnji put sam bio u MAKEDONIJI na ekskurziju (1978).Možda se posreči pa dođem opet to je ljepa zemlja! :supz:
dani-falko
06-07-2008, 03:32 PM
Pozdrav ot Dani :supz:
Hayabusa
06-07-2008, 10:56 PM
dobredojde dani i srekno :supz:
pozdrav i do tebe
една слика на малиот Тини:supz:
http://img.photobucket.com/albums/v718/m3pilot/Falcon/Image044.jpg
http://img.photobucket.com/albums/v718/m3pilot/Falcon/Image000.jpg
Sokoly
07-07-2008, 08:07 AM
Zdravo Dani,
Kako napreduva Tini?
Pochnavte li da go uchite na mamilo?
Dobro izgleda :grin:
Zdravo Dani,
Kako napreduva Tini?
Pochnavte li da go uchite na mamilo?
Dobro izgleda :grin:
Dobro e Ogi,
malku se plasi no ke svikne,samo na mamilo,mu davame da jade;)
Sokoly
07-07-2008, 10:40 AM
Shto pochesto drzhete go na raka i ke se smiri brzo. Ako mu se suvi perduvite vekje mozhete da pochnete i so dovikuvanje na mamilo. Prvo od blisku i postepeno se podaleku i podaleku...:supz:
Hayabusa
07-07-2008, 09:29 PM
odlicno bravo maliot e prekrasen samo taka so malaupornosti soveti od ogi uspehot vi e neizbezen
:supz:golem pozdrav od mene pisuvajte i postirajte sliki kako napreduva maliot
Maroje
18-07-2008, 04:30 PM
Postovanje Sokoly.
Evo da održim obecanje i da ti posaljem par slicica .Kako vidis vrijeme brzo prolazi. Pozdrav svim Makedonskim sokolarima.:yawinkle:
Sokoly
18-07-2008, 08:43 PM
Extra, :supz:
Josh su im tamne ochi...
Maroje
19-07-2008, 06:52 AM
Extra, :supz:
Josh su im tamne ochi...
Tako je ,ali nece se promjeniti boja oči.Možda samo malo budu svijetlije .
Težina je oko 250-260gr.
Pozdrav iz Dubrovnika!
Hayabusa
20-07-2008, 12:54 PM
pozdrav maroje malci su ti prelepi
Maroje
25-08-2008, 12:31 PM
Pozdrav Sokoly,Hayabusa,i ostali!
Evo malo slika što sam obecao Sokoly da ču poslati.Sada vec dolaze na rukavicu,a ako bude srece moci cu poceti loviti za desetak dana.:yawinkle:
Sokoly
25-08-2008, 01:41 PM
Pozdrav Maroje,
sjajni su, pogotovo je lepa shara na grudima u formi velike kapljice vode. :supz:
Hayabusa
25-08-2008, 04:03 PM
:supz:odlicno maroje nego reci jesi li poce sa treninzima i na cime ces da ih uvezbavaz kakvu lovinu ce da love
pozdrav
Maroje
25-08-2008, 08:28 PM
:supz:odlicno maroje nego reci jesi li poce sa treninzima i na cime ces da ih uvezbavaz kakvu lovinu ce da love
pozdrav
Prijatelju Hayabusa.
Treninzi su u toku, ali do sada nisam imao puno vremena jer sam svaku drugu sedmicu bio na moru tako da bih morao uvijek ispocetka kada dodjem kuci.
Sva sreča sto imam prijatelja Pericu koji je prosle godine letio Brevipesa i sa njim lovio, tako da mi on pomogne gdje prikoči.Sa njima se love najviše vrapci i prepelice ,a ako ih uspijem dobro pripremiti, volio bih loviti šljuku na marki.Da ti pravo kažem i meni je ova godina prvi put da se susrečem sa njima.Sve novosti i kako bude islo ču vam javiti.
Pozdrav.
Sokoly
25-08-2008, 09:45 PM
Maroje, pre jedno7 godina sam i ja radio sa Brevipesom, kratkoprsti kobac je interesantna ptica koja ukoliko se dobro izdresira mozhe biti super lovac. Ja sam mojeg nauchio na prepelice imam fotografiju al se mora skenirati jer tad nisam imo digitalnog fotoaparata. Ovako uporedjen moj je bio muzhjak. Kad budem skenirao fotku obaveznoi chu je objaviti. Samo napred i pokushaj da im omoguchish shto je vishe moguchih prilika za lov. Nemoj da svaki pokushaj pravish "uspelim" :wink:.
Pozdrav
Sisak Goshawk
26-08-2008, 09:25 AM
Maroje pticesu jako lijepe dao bog da uspiješ da ti love kao Pericina e onda ti neče biti nitko ravan.
Pozdrav Ivica
Sisak Goshawk
26-08-2008, 09:29 AM
Kratkoprsti kobac izgleda kao hibrid sokola i kobca
Maroje
28-08-2008, 04:31 PM
Hvala Sokolari,:) idemo dalje, sezona počimlje.
Pozdrav svima.
Sisak Goshawk
29-08-2008, 10:07 AM
Pomalo kreće poćelo je upisivanje:lol:
Даниела Вангело
03-09-2008, 03:26 PM
Здраво, јас сум Даниела од Берово и потребно ми е латинското име на една птица во нашиот крај. Дали вие би можеле да ми помогнете?
Поздрав
Почитувани членови на интернационалниот соколарски форум, за првпат имаме ексклузивна можност да го користиме истиов и за постирање на текстови на македонски јазик.
Уживајте во прекрасната уметност во ловот со птици грабливки, и во текстовите кои ќе Ви помогнат да стигнете до многу информации.
Соколи-sokoly
Даниела Вангело
03-09-2008, 03:27 PM
мојот е-маил е db_vangelova@t-home.mk
Здраво, јас сум Даниела од Берово и потребно ми е латинското име на една птица во нашиот крај. Дали вие би можеле да ми помогнете?
Поздрав
Sokoly
03-09-2008, 10:02 PM
Zdravo Daniela, Dobredojde na internacionalniot forum za sokolarstvo. Prvo ke mora da ni ja opishesh pticata za koja sakash da go doznaesh imeto. Ili ushte podobro, dokolku si vo mozhnost isprati ni slika da mozhe da ja vidime.
Hayabusa
04-09-2008, 03:08 PM
dobro ni dojde daniel sekako bi bilo naJUBAVO DA VIDIME NA SLIKA ZA KOJA PTICA SE RABOTI PA DA TI GO KAZEME LATINSKOTO IME NO DOKOLKU NE SE VO MOZNOST ubavo protudiraj ja pticata i daj ni nekoj podatoci kako na primer boja golemina oci i se brugo sto ke zaprimetis
pozdrav aleksandar
Rasinac
31-12-2008, 10:47 AM
Свим члановима форума све најлепше у наступајућој години, да Вам се све жеље остваре, да будете задрави, весели и прави. Срећна Нова 2009 година.!
http://i44.tinypic.com/30uy9fa.jpg http://i42.tinypic.com/2rdywkz.jpg
Sokoly
31-12-2008, 11:36 AM
Sokolari Vi chestitam Srekna Nova Godina i Bozhichni praznici Vi posakuvam uspeshna i ushte povozbudliva sokolarska 2009ta.:D
Hayabusa
01-01-2009, 10:49 PM
srekna nova i se najubavo vo nea
Jastreb
02-01-2009, 07:56 AM
Sretna nova uz puno dobrih letova :D
Pozdrav Viktor
Rasinac
05-01-2009, 12:26 AM
Свим члановима форума Православне вере честитам долазећи празник Рођење нашега Господа Исуса Христа, да прославите у миру и весељу. И такође свима желим Срећну Нову годину.
МИР БОЖЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!
http://i40.tinypic.com/sza7hc.jpg
Rasinac
13-02-2009, 12:23 PM
Срећна слава Св. Трифун 14.фебруар свим соколарима.
Пуно добрих летова и улова.
http://i41.tinypic.com/11u91yg.jpg
Hayabusa
31-12-2009, 03:55 PM
SREKNA NOVA GODINA NA SITE CLENOVI NA IFF I SE NAJDOBRO VO PRESTOJNATI KOJA SLEDI
OD:heart: VI POSAKUVAM NA SITE
POZZZ ALEKSANDAR
Sokoly
31-12-2009, 05:01 PM
Srekjna Nova 2010 god. sokolari.:grin:
Perceval
31-12-2009, 06:52 PM
Srekna nova godina
I mnogu ulovi vo novata 2010 godina.
Pavel Yakimov
31-12-2009, 09:38 PM
Живи и здрави и Господ да помага в Новата година, братя и сестри соколари!
Поздрави от братска България!!!
Павел
Perica
01-01-2010, 12:56 PM
Svima vama sve najbolje u novoj 2010 !!!
Perica
Dobre2000
01-01-2010, 02:44 PM
Srecni Novogodisni i Bozicni praznici
da ve prati zdravje i sreca so pari polna vreca
da ste zivi i zdravi i so mnogu mirni denovi za letenje i lovenje, i povece da se druzime zatoa sto nie sokolarite sme posebna vrsta... :supz:
Pozdrav do site clenovi na IFF od Kumanovo-Makedonija
Goran1709
01-01-2010, 04:17 PM
Minatiot mesec od strana na strucen medicinski tim izvrsen e detalen fizicki pregled na 100 sokolari.Kaj site 100 e konstatirano strano telo u nivni organizam.I site 100 odbile da im se otstrani isto.Dali toa bilo od strav ili nesto DRUGO ne moze da se objasni.
Za kakvo strano telo se raboti ve molam davajte odgovor
SREKNA NOVA 2010god.i pozdrav do site sokolari
Pavel Yakimov
01-01-2010, 09:46 PM
Крило :)
Sokoly
01-01-2010, 10:12 PM
perduv u rektumot?:lol:
Hayabusa
02-01-2010, 10:02 AM
perduv u rektumot?:lol:
hahaha taka e eve stari pticari znaat ste e toa :lol::lol::lol:
Pavel Yakimov
02-01-2010, 10:50 PM
:)) ...by experience...:))
Е, то е опит, братино! :)))
Rasinac
05-01-2010, 05:31 PM
Христос се роди! Мир Божји!
http://i49.tinypic.com/35ciu5s.jpg
Hayabusa
06-01-2010, 02:38 PM
Vaistinu se rodi
Jastreb
07-01-2010, 06:24 PM
Sretan Božić svim vjernicima pravoslavne vjere.
Pozdrav Viktor
HarisBo
08-01-2010, 07:08 AM
SRETAN BOŽIĆ I SVAKO DOBRO SVIMA!
POZDRAV!
Dobre2000
08-01-2010, 10:26 AM
Srecen bozik neka na site pravoslavni vernici
Pozdrav...
Pavel Yakimov
11-01-2010, 07:51 PM
За много години, Другари Соколари!
Sokoly
11-01-2010, 08:44 PM
Za arno - za ubavo :grin:
Biarmicus Lanner Dime
08-02-2012, 10:54 PM
Zdravo momci!
Jas sum Dimitar i veke tri godini aktivno se zanimavam so sokolarstvo, megutoa uste poodamna mi bea pasia grablivkite, no mnogu malku znaev za niv. Blagodarenie na Ognen Polenak, mojot mentor po sokolarstvo i drugite poiskusni clenovi na Zdruzenieto "Jarak", me upatija i naucija kako treba vistinski so edna grablivka. Mojata prva grablivka bese vetruska, so koja dobiv edna vistinska slika i pravec kon sokolarstvoto. No mojata pasija bese da letam i lovam so siv sokol. Po edna godina prakticna i teoretska rabota, jas ja dobiv i prvata sokolica blagodarenie na Ognen, sto za zal mi izbega po dva meseci letanje. Vo periodot na mitarenje neznaejki deka istata bese hraneta so vrani stracki i drugi crni ptici, eden den na krajot od noemvri iskociv so mojata ptica na lov, no ne zabelezuvajki jato vrani, ja pustiv da leta. Jatoto vrani plasejki se od sokolot pocnaa da se krevaat nagore vo krug i poleka da se upatuvaat kon gradot, sokolicata sledejki gi i krevajki se po niv, pocnav da ja gubam od vid. Gonejki gi vranite vo tie momenti mamiloto i ziviot plen (golubot) bea nekorisni, ednostavno nestana. Posle toa so denovi i so mnogu nadez deka ke se vrati, odev na toa mesto vrtejki mamilo, no za zal se bese zaludno. Vo 2011 za prv pat vo Makedonija izgradivme sokolarski centar, lociran na sportskiot aerodrom Stenkovec. Po makotrpna rabota i vlozuvajki samite sredstva, konecno imame edno prekrasno mesto za cuvanje i reprodukcija na nasite ptici. Morav da go napomenam ova, bidejki sum mnogu gord i go custvuvam kako del od sebe. Inace vo momentov letam lanner zenka imprit, koja zaedno ucime, se razbira so poiskusnite clenovi na drustvoto, kako do najdobri rezlutati vo lovot. Toa bese kratka biografija za mene, pa vi posakuvam mnogu uspeh na site.
Se citame.
Pozdrav
Sokoly
08-02-2012, 11:14 PM
Dobrodojde Dime,
se chitame po forumite
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.