PDA

View Full Version : Čeští a slovenstí příznivci sokolnictví

Allison
12-02-2008, 06:15 AM
Po dlouhém očekávání se i nám v České republice nabídla možnost prostřednictvím tohoto fóra, komunikovat v českém a slovenském jazyce. Těm kterým je známé toto fórum a kteří jsme se dychtivě, bez dobré znalosti angličtiny prohrabávaly v mnoha jistě zajímavých diskuzí (někdy bez valného výsledku), je nabídnuta možnost nasát částečně atmosféru v mezinárodním světě příznivců sokolníctví.
Takže vzhůru do toho.

Biber
12-02-2008, 08:39 PM
Tak ta tu vitam ale pocuj neviem ci sem niekto bude pisal a mas to s Adminmi dohodnute ze tu to forum v nasich jazikoch moze bit ??? ok opravujem sa nevsimol som si ze je to v tej sekci medzinarodnich for :P

Allison
16-02-2008, 10:21 PM
...i já jsem stál před takovýmto rozhodnutím. Jako „cvičitel“ několika jestřábů jsem se utvrzoval v přesvědčení, že vůbec nejlepší lov je právě s těmito dravci. Dobře načasovaná kondice jestřába na sokolnických setkání, odpovědný přístup při počátečním výcviku, trochu štěstí při výběru nezbrklé lovecké povahy dravce a možnost lovit. Po dodržení těchto zásad mě takto vedený jestřáb už jen málokdy zklamal. Úžasné útoky při sledování v místním lese, raketové útoky z rukavice na pernatou, zajíce a králíky na sokolnických setkání – to všechno byly fantastické a nezapomenutelné chvíle, které jsou snad kdykoliv opakovatelné.

Praktický výcvik sokola jsme ale mohli v té době vidět jen velmi sporadicky a to převážně od zahraničních účastníků na sokolnických setkání u nás tehdy ještě v Československu. Přiznávám ale, že mě takový lov přiliž nenadchl a to pro svoji „jednoduchost“ a „malou úspěšnost“ . Ani na okamžik jsem nezatoužil po létání se sokolem a navíc, získat takového dravce nebylo levné a v zásadě ani moc dostupné. Malá možnost získat sokolovitého dravce u nás ale přesto byla. Jedni z průkopníků takovéto nabídky byl pan Doubrava, Jarda Bárta, Jan Kumbera, Petr Schafer - všichni ale kráčeli po neprošlapané cestě.

Postupem času, s možností snadněji získat sokolovité dravce, jsem došel k rozhodnutí, pokusit se vycvičit takového dravce. Vždyť autor knihy pan Šternberk tak poutavě popisuje způsoby výcviku, takže to jistě musí fungovat. Navíc jsem měl možnost zúčastnit se vzrušených debat sokolníků na sokolnických setkání a tak získat i praktické zkušenosti do začátku. Po prvních příletech na šňůře a prvních dnech volného létání, se mi tenkrát zdálo všechno tak jednoduché. Dlouho to netrvalo. Často jsem se vracel z každodenního létání špatný z nevydařeného dne - naštvaný ale zpravidla vždy sám na sebe, protože jsem věděl že, jsem zase něco podcenil nebo nedodržel. Na druhou stranu je i mnoho báječných dní, kdy končím s nevýslovnou radostí a pocitem uspokojení. Začátek každého výcviku mladých sokolů prožívám stejně intenzivně jako když si poprvé zapaluji svou novou dýmku - jaká slast. Vždy se nemohu dočkat šestého a sedmého měsíce toho roku kdy si chci pořídit mladého dravce a když se tak stane, pak už jen ale opatrně směřuji výcvik sokola k velmi pozvolnému získávání zkušeností. Je nutné mít na paměti, že neumí vůbec nic co by nám usnadnilo jeho výcvik. Pod mým vedením a při každodenním létání, kde se učí využívat křídel a rýdováku k obratnému a střemhlavému létání, přechází dravec pozvolna do lovecké kondice, tedy optimálního fyzického stavu a základní potřebě přežít umocněný hladem – lovit v daný čas, což je společným hlavním cílem pro úspěšný a vynikající lov. Základním předpokladem je získat dobrého dravce pro krouživé létání, ne vždy to ale vychází. Mám zkušenost, kdy nové získaný sokol nechtěl kroužit. Po podrobné prohlídce jsem zjistil, že stavba jeho kostry z přední strany není úplně v pořádku. To je ale extrémní případ, který se ale bohužel stává. Pozor tedy při výběru dravce. Při létání se sokoly dochází mnohdy k velkým zklamáním a každý si musí najít cestu k úspěšnému létaní sám, nelépe za pomocí rad zkušeného sokolníka, rad z odborných publikací nebo takovýchto fór. Pro mě je létání, nebo lov se sokoly velkou výzvou. Vím že, mnoho sokolníků ale zůstává i po velmi dobré zkušenosti při létání se sokolem, u výcviku a lovu jestřába nebo podobných dravců.

Tento výběr je na každém z nás, kdo čemu propadne a co ho uspokojuje. Musím ale dodat, že zpravidla bývá ovlivněn možností vhodného prostředí loveckého revíru, kde provádíme výcvik případně vlastní lov. V mém kraji ale platí, že snáze najdete lovecké prostředí pro jestřába a jemu podobných dravců, než nalézt výcvikové místo pro sokoly ke krouživému čekání. Místo kam jezdím létat se sokoly v blízkosti bydliště, je jedno ze dvou (snad vymodlených) pro to každodenní létání dostačující. Pro jestřába ideální. Své uspokojení nacházím jak při létání se sokolem, tak i s jestřábem. Každý z těchto dravců má něco co mi úžasně imponuje a dodnes s nimi létám. Se sokoly ale žiji a sním. Allison

Biber
28-02-2008, 12:15 AM
Viete ktori lov strasne ucaril mne ale skoda ze sa neda praktizovat kedze som RT Hawker tak si asi budete moc domisliet ze to bude lov vevericiek ale pokial viem tak unas na slovensku su vevericky chranene ale pri nasej lesnickej skole behaju niake 4 takze mno ked raz budem mozno omilom trenovat :lol: co si myslite o love vevericiek a celkovo a RT ????

Straka
28-02-2008, 09:32 AM
Čau, já jsem taky viděl lov veverek ve Walesu. Asi to může někoho brát, ale když tam chlapi sráželi veverky ze stromů bambusem a tahali je z těch klasických kamenných zídek kartáčem do komínů, tak mě to nic neříkalo. Oni se ovšem náramně bavili. Myslím si, že díky tomu, že máme sokolnictví na určité úrovni nechceme udělat krok zpátky, vždyť rudochvosti jsou ptáci, kteří umí z kroužení ulovit zajíce, nebo bažanta. Kdybychom měli ovšem takový problém s veverkami, jako mají za kanálem, možná by to bylo něco jiného a nalovit si kvalitní krmení do mražáku na chovnou sezónu by nebylo od věci.:wink: Ale naše veverky, no Bobře, že se nestydíš.:(

Lenka
29-02-2008, 06:04 AM
Čau, já jsem taky viděl lov veverek ve Walesu. Asi to může někoho brát, ale když tam chlapi sráželi veverky ze stromů bambusem a tahali je z těch klasických kamenných zídek kartáčem do komínů, tak mě to nic neříkalo. Oni se ovšem náramně bavili. Myslím si, že díky tomu, že máme sokolnictví na určité úrovni nechceme udělat krok zpátky, vždyť rudochvosti jsou ptáci, kteří umí z kroužení ulovit zajíce, nebo bažanta. Kdybychom měli ovšem takový problém s veverkami, jako mají za kanálem, možná by to bylo něco jiného a nalovit si kvalitní krmení do mražáku na chovnou sezónu by nebylo od věci.:wink: Ale naše veverky, no Bobře, že se nestydíš.:(

musim suhlasit so Strakom. lov vevericiek mi pride taky...nesokoliarsky. ved to ani poriadne nie je zver, to je ako vziat flintu a s tou ist na vevericky. na co je to vlastne dobre? navyse ked, ako uz bolo povedane, ma dravec urcity potencial. podobny "lov" by ho len pokazil a to je skoda dravca.
inac, odkial mas toho rudochvostaka? z domacich chovov alebo si si ho dal doviezt?

Straka
01-03-2008, 11:03 AM
Lenko, musím ti odporovat. Když vezmeš terčka jestřába nebo Harrise, tak lov veverek ukáže co v ptácích je.:) Musí ale být dostatek veverek, nejlépe šedých a v Británii, protože tam je to introdukovaný druh, který tam nemá co dělat. U nás, kde jsou veverky na ústupu je to něco jiného.:( Z hlediska sokolnického proti němu nic nemám, z morálního hlediska ano. Pokud naše veverka bude na zemi na volném terénu, tak je pro dravce celkem snadnou kořistí, ale když bude na stromě, tam je většinou pánem situace a jsou to krásné útoky bez kořisti.:-D Myslím si, že by si každý sokolník měl rozmyslet na co pouští a hlavně kdy pouští, jestli mu to přinese potěšení, nebo to sokolníkům v globálu uškodí. To je věc každého sokolníka.

Biber
02-03-2008, 05:39 AM
To lenka > Mne mam ho znaseho odchovu na slovensku od moticku...

To Straka> Milan ako hovoris ten lov v Britani to bi sa mi tiez nepacilo ja osm myslel lov zo sledovacky v lese ako si pisal neskor neviem ci sa paetas v anglicku som kupoval DVD s touto tematikou a aj som to tam pustal .... .....................:arrow:

Lenka
02-03-2008, 06:11 AM
je pravda, ze lov vevericiek moze byt zaujimavy. ale aj tak mi to pride take zvlastne... skratka neviem, asi by som do toho skor nesla, keby som mala sancu. ale proti gustu ziaden distputat, som si ista ze tymto lovom sa daju ziskat zaujimave skusenosti:)

Biber
02-03-2008, 06:16 PM
Nasiel som na Youtube take videiko z takehoto lovu ked mate zaujem http://www.youtube.com/watch?v=s5V8iKzqm8M

Jan.Visinsky
09-03-2008, 11:52 AM
Mám 4letou samičku jestřába a nejraději s ní lovim bažanty a zajice. Sice bych rad zkusil i kraliky, ale k nim se nedostanu a zkoušim kachny. No ale stane se že se zadaří pěkny útok na cokoliv. Tak s ní letos mam navíc i čtyři slepice, myšici a ze sledovačky dva ježky a pravě veverku.
Útok to byl hezký a rozhodně se za něj nestydim, ale pěkny byl pravě tim že to byla nahoda a asi bych naše veveřičky cíleně lovit nemoh.
No ale posledni dobou si pohravam s myšlenkou poštolky na straky jak tu bylo na foru ukázáný. A možna ji zkusit i na hraboše těch je všude dost "nejběžnější srstnatá":P

Straka
09-03-2008, 10:16 PM
U Honzy to byl právě ten útok, který byl nečekaný, ale hlavně byl na zemi. jinak by si to jeho 4 samička :wink:, se kterou nejraději loví zajíce a bažanty, rozmyslela. Měl radost a já jsem mu jí skazil, protože jsem mu řekl, že by se měl stydět.:goodman: Na svou omluvu můžu říct, že jsem nevěděl, že to byl nezamýšlený útok. Jsou to útoky na přirozenou kořist, a proto je sokolníci nemouhou odsuzovat, zvlášť pokud k nim dojde samovolně. Sokolníci by ale měli zvednout laťku a lovit kořist silnou a zdravou.:supz:

Straka
10-03-2008, 01:25 AM
Pro lovce posílám veverku

Biber
10-03-2008, 03:30 PM
pekne veverice :P mno inak ked som zacal o Aquirel Hawkingu citat myslel som ze je to proste len tak pre zabavu alebo na krmivo pre dravce ale ako osm neskor zistil ked som bol v anglicku oni tie vevericky normalne jedia a v knizke co som si tam o cervenach kupil je normalne aj recept... :lol:.......................................:arrow :

Straka
10-03-2008, 06:49 PM
pekne veverice :P mno inak ked som zacal o Aquirel Hawkingu citat myslel som ze je to proste len tak pre zabavu alebo na krmivo pre dravce ale ako osm neskor zistil ked som bol v anglicku oni tie vevericky normalne jedia a v knizke co som si tam o cervenach kupil je normalne aj recept... :lol:.......................................:arrow :

Čau Bobře, asi to máš překlep, ale píše se to squirrel, ty píšeš o vodním lovu.:lol: To já vím, že je tam jedí, ale je to dost malá kořist:cry: na nějakou větší baštu. Je zajímavé, že tam zase moc nejedí divoký králíky.

Jan.Visinsky
10-03-2008, 06:56 PM
zdar milane konečně tu. A ty si zkoušel nějakou veveřici ochutnat když si tam v anglii koukal na ten jejich lov:lol::lol:. Jinak nemam telefon tak by mě zajimalo jak ted budeš na sychrově, ve čtvrtek bych se stavil pro tu knižku o jestřabech jestli to bude možny. Tak okolo druhy.

Jan.Visinsky
10-03-2008, 06:57 PM
jo ještě mam tema u short wings o poddruzich jestřaba tak mi tam prosimtě pošli nějaky ty odkazy na ty pěkny fotky jestřabu jak sme koukaly u tebe ju. Díky. :roll::roll:

Straka
10-03-2008, 09:02 PM
zdar milane konečně tu. A ty si zkoušel nějakou veveřici ochutnat když si tam v anglii koukal na ten jejich lov:lol::lol:. Jinak nemam telefon tak by mě zajimalo jak ted budeš na sychrově, ve čtvrtek bych se stavil pro tu knižku o jestřabech jestli to bude možny. Tak okolo druhy.

Teď lítám každý den, v sobotu začínají trhy na Sychrově a tak to musí být všechno OK. Ve čtvrtek tě budu čekat

Biber
11-03-2008, 06:44 PM
Čau Bobře, asi to máš překlep, ale píše se to squirrel, ty píšeš o vodním lovu.:lol: To já vím, že je tam jedí, ale je to dost malá kořist:cry: na nějakou větší baštu. Je zajímavé, že tam zase moc nejedí divoký králíky.
Ako to myslis vodnim lovu promn to som nepochopil... a ano udost preklep :D ......................:arrow:

Straka
12-03-2008, 02:01 AM
Čau Bobře, posílám ti ještě foto regalise. Dnes zase zkoušel mou trpělivost. Jak říkám, hezký, ale.... Radši ať si každý udělá obrázek sám, třaba to jsou jen dva napovedený kousky a další jsou úžasní.No, nevím!:roll:

Tomkuzma
12-03-2008, 12:03 PM
No kdyz uz sem Milan dal nejake fotky, tak pridam take....sice foto nic moc, ale jsou to samec(na hlave) a samice Sokola novozelandskeho pro lovu. Tesne po vyfoceni mel samec skvely utok na kalifornskou krepelku....samici to nechalo klidnou :-D

Biber
12-03-2008, 06:42 PM
Čau Bobře, posílám ti ještě foto regalise. Dnes zase zkoušel mou trpělivost. Jak říkám, hezký, ale.... Radši ať si každý udělá obrázek sám, třaba to jsou jen dva napovedený kousky a další jsou úžasní.No, nevím!:roll:

Ked sa tak pozeram na tie regalisi zacinam chapat preco is zacali krizit s cervenakmi vsak samo osebe su to nadherne vtaky a + ktomu s cervenakom mno jedna krasa :D mno ja dufam ze ked prideme zatebou na buduci tyzden tak si mozen jedneho regalisa nachvilu zobrat na ruku a uvidime poviem ti nazor ..................:arrow:

Biber
12-03-2008, 06:44 PM
No kdyz uz sem Milan dal nejake fotky, tak pridam take....sice foto nic moc, ale jsou to samec(na hlave) a samice Sokola novozelandskeho pro lovu. Tesne po vyfoceni mel samec skvely utok na kalifornskou krepelku....samici to nechalo klidnou :-D

tome mas velmi pekne fotky takyto lov s dravcom na hlave bi som chcel niekedy viskusat mohloo bit to bit zaujmave on ked zbada korist vistartuje tebe z hlavi alebo mas niaku druhu rukavicu kde mas neho ??? ............................

Straka
14-03-2008, 12:24 AM
Ještě nějaké foto. Já mám u seba jen terčka, no uvidíš ho sám.

Tomkuzma
14-03-2008, 09:45 AM
tome mas velmi pekne fotky takyto lov s dravcom na hlave bi som chcel niekedy viskusat mohloo bit to bit zaujmave on ked zbada korist vistartuje tebe z hlavi alebo mas niaku druhu rukavicu kde mas neho ??? ............................

To se jen tak seslo, ze mi oba pristali na ruce a hlave. Byl to posledni den, kdy jsem je lital dohromady. Lovim tak, ze je necham volne letat a plasim ptaky z krovi...

...jinak urcite te bude zajimat, ze ted vysla nova kniha o Redtails ..je to preklad ze spanelstiny a pry je to nejlepsi kniha o vycviku a celkove o rudochvostech....najdes to na

http://www.yarakweb.com/index.php?option=com_content&task=view&id=226&Itemid

Biber
15-03-2008, 10:34 PM
To Milan> Mno uz je to iste vo stvrtok sa vidime este neviem ci prideme priamo na sychrov alebo pojdeme cez liberec tak sa strasne tesim a to DvD ti prinesiem....

To Tom> Mno ano ked som bol v Anglicku nieco take som tam videl asi bi si mi to nemohol kupit a priniest co lebo ja to nemam ako cez net obiednat :D

anicka :-)
17-03-2008, 06:16 PM
Mam na vas vsetkych obrovsku prosbu...Robim bakalarsku pracu a potrebovala by som akekolvek materiali o sove dlhochvostej(strix uralensis) a o vyuziti dravcov a sov ako prirodzenych predatorov v biologickom boji proti hlodavcom.Ak nieco budete mat budem vam moc vdacna.Dakujem...a prosim poslat na falconerka@gmail.com.

Svato
06-05-2008, 09:38 PM
Lenko, musím ti odporovat. Když vezmeš terčka jestřába nebo Harrise, tak lov veverek ukáže co v ptácích je.:) Musí ale být dostatek veverek, nejlépe šedých a v Británii, protože tam je to introdukovaný druh, který tam nemá co dělat. U nás, kde jsou veverky na ústupu je to něco jiného.:( Z hlediska sokolnického proti němu nic nemám, z morálního hlediska ano. Pokud naše veverka bude na zemi na volném terénu, tak je pro dravce celkem snadnou kořistí, ale když bude na stromě, tam je většinou pánem situace a jsou to krásné útoky bez kořisti.:-D Myslím si, že by si každý sokolník měl rozmyslet na co pouští a hlavně kdy pouští, jestli mu to přinese potěšení, nebo to sokolníkům v globálu uškodí. To je věc každého sokolníka.

S Harrismi mam taký zážitok,že počas lietania sadol na veverčie hniezdo a cele ho rozbil - prirodzený reflex - hladal potravu ako v konzerve, tuším mam aj video z toho, uploadnem ho na youtube a pošlem ak mate záujem.

A ešte k lovu veveričiek: Podla mojho názoru je dosť nebezpečne loviť veveričky na stromoch, beriem do úvahy ich ostré zuby a že na stromu vládnu oni. Isto nikto z nás nechce aby jeho jastrab prišiel o prst,nebodaj o celu nohu. Za jednu veverku to nestojí. Raz som skúšal u nás počas lietania terčeka jastraba pustiť po veverke, v orechovom sade, úplne ju odignoroval a hneď nato vyštartoval za lasicou čo behala po zemi 20 metrov ďalej :twisted: Odvtedy som nepúšťal...

Inak videl som aj špeciálne pútka na nohy čo sa nasadzujú dravcovi pred plánovaným lovom na veverky a su z hrubej kože,aby ich zubami veverka neprekusla, jedine čo trčí sú pazúry.

Biber
07-05-2008, 08:18 PM
To Svato: ktim putkam na lov vevericiek to neisu cele putka je to taka cast co sa dava hore a dole a vola sa to squirelchops mam navod v knihe a celich par stran o tom ako sa lovia vevericky v knihe The Red Tail Hawk

Svato
07-05-2008, 09:15 PM
To Svato: ktim putkam na lov vevericiek to neisu cele putka je to taka cast co sa dava hore a dole a vola sa to squirelchops mam navod v knihe a celich par stran o tom ako sa lovia vevericky v knihe The Red Tail Hawk

To biber and all: Omluvam sa, nazval som to putka aj ked to skutočne putka niesu. Tu je obrazok (snad sa podari ho uploadnuť) nieje moj,ale dakde z DVDčka som ho vyhrabal....

Smola, nepodarilo sa mi ho sem vložiť, ale pre bližšiu predstavu je ten obrazok uložený tu : http://www.svato.estranky.cz/clanky/sokoliarstvo

Straka
07-05-2008, 10:15 PM
Ahoj Svato, s čím lítáš? Odkud jsi?
Ahoj Bobře, jak jde život, co červeňák? Jak to s tebou vypadá?

Svato
07-05-2008, 11:31 PM
Čau Straka: No som z Trenčína - Mekka sokoliarstva na Slovensku :supz: ale nie,ale pekne to znie... No a minulú sezónu som odlietal na samcovi a samici jastraba.
Teraz na sezónu skúsim zohnať poštolku, bola by to paráda keby sa podarilo vycvičiť na straky (neber si to osobne vzhladom na tvoj nick :) ), žiaľ musím mať skromnejšie ciele vzhľadom nato, že so sokolovitými mám slabšie skusenosti.

Biber
13-05-2008, 09:05 PM
Sava Mno konecnie dalsi Falconer SvK :lol: vitaj unas .... Mno postolka na straku pocuj neni ta straka pre tu postolku trochu velka ??? ....

To Milan: Milan vsetko som pokaslal :cry: nepustili ma zo skoli do tej kanadi coz je terda velka skoda snat na buduci rok a mno teraz si chcem najist niaku robotku v sokoliarni ael neviem ci chcem ist k tonovi ale sak uvidi sa a ti ako mas uteba hore mas uz ludi ??

Svato
14-05-2008, 09:55 AM
Sava Mno konecnie dalsi Falconer SvK :lol: vitaj unas .... Mno postolka na straku pocuj neni ta straka pre tu postolku trochu velka ??? ....

Ja viem.. ale skusiť by som chcel...Sergiu zo spanielska takto s poštolkou lovil stračeny.. Ale ta jeho poštolka mala asi niaky silne zabijacky inštinkt. Ved uvidi sa, potom pošlem niake foto ak bude :) a dufam že dake bude :)

Biber
14-05-2008, 10:23 PM
mno poviem ti ja som minule leto postolku cvicil a jedine co som ju prinutil ulovit bolo kuriatko :lol: a jo vrabec priviazani na surke ale nepokracoval som lebo som vtedi akurat raroha mal rozrobeneho.... ale ked bisa mi naskitla niaka postola aj otto leto chcel som samceka na vrabce....

25-05-2008, 10:51 AM
Čau Straka: No som z Trenčína - Mekka sokoliarstva na Slovensku :supz: ale nie,ale pekne to znie... No a minulú sezónu som odlietal na samcovi a samici jastraba.
Teraz na sezónu skúsim zohnať poštolku, bola by to paráda keby sa podarilo vycvičiť na straky (neber si to osobne vzhladom na tvoj nick :) ), žiaľ musím mať skromnejšie ciele vzhľadom nato, že so sokolovitými mám slabšie skusenosti.

juuuuj....no Trenctown to je fakt mekka sokoliarstva...Pocuj a si priamo z Trencina ci odkial?no a...myslis ze lovit straky s postolkou je skromnejsi ciel?:yawinkle:

Svato
25-05-2008, 11:04 AM
juuuuj....no Trenctown to je fakt mekka sokoliarstva...Pocuj a si priamo z Trencina ci odkial?no a...myslis ze lovit straky s postolkou je skromnejsi ciel?:yawinkle:

Priamo zo srdca Trenčína - Brezina a hrad ... a skromné ciele si fakt nedávam... Bude to záležať od poštolky, či bude mať silu a fyzické predispozície :) každopádne ak jej to nepôjde, tak straky necháme tak...
Inak video z našich lovov po Trenčíne si možeš pozrieť tu..

YouTube - BaĹľant Pohoda 2007

Enjoy

25-05-2008, 11:08 AM
A to co ste boli lovit s Janom...?to bolo pri letisku ze?

25-05-2008, 11:09 AM
no ved to som si prave pozerala na tej tvojej stranke...

Svato
25-05-2008, 11:10 AM
Hej pri letisku... bažantov.

25-05-2008, 11:11 AM
a pocuj...bol si aj na schodzi vcera?

Svato
25-05-2008, 11:12 AM
nie, tento týždeň maturujem :supz: takže sa poctivo učím ... :D a popri tom som na IFF-ku :D

25-05-2008, 11:13 AM
auuuu...tak to by som nechcela...a uz aj vies kam pojdes na vysku?ci nechces ist...?

Svato
25-05-2008, 11:18 AM
No už ma prijali do Brna na Masarykovu univerzitu na pravo, takže som spokojný, mám školu kam chcem ísť a to ešte pred maturitami, takže som aj kludný. Stačí mi už niako zmaturovať a mam 4 mesiace volna. Inak som prijatý aj do Blavy na UK - biologiu a environmentalistiku, ale to nechám tak..

25-05-2008, 11:21 AM
jaaaaj...a ja uz som sa tesila ze budeme mat vo zvolene dalsi sokoliarsky prirastok...a zase nic...:) no aj tak neviem kde dame vsetky dravce...musime nejak vydrankat peniaze od skoly na nejaku slusnu sokoliaren lebo to co je tu sa neda nazvat uplne sokoliarnou...Snad sa nam to uz tento rok podari.Nech mozme normalne fungovat...

25-05-2008, 11:23 AM
a si uzi tie styri mesiace lebo ked ides na vysku tak sa minimalne na 5 rokov dobrovolne zbavis prazdnin...hih...a na pravo?to ta chvalim...to si asi mudry...

Svato
25-05-2008, 11:28 AM
Každý sa mi diví že na právo.. mňa vždy bavil taký skôr prírodovený smer.. ako rybára a sokoliara.... To je niečo pre mňa. Ved uvidíme ako dopadnem. Najskôr musim zmaturovať a potom...Ty lietaš lanera? Hm, a z ktorej časti Laugarícia si ty?

25-05-2008, 11:34 AM
jo...lanerika...ja som nie priamo z Trencina ale z Mnichovej Lehoty...

Svato
25-05-2008, 11:38 AM
tak to máš kúsok. a kde ho chodievaš lietať?

25-05-2008, 11:40 AM
hih...asi 300metrov nad dom na pole...:D ale vacsinou som aj tak vo zvolene a tu chodime tak vsetci svorne na take nase miestecko...

Biber
15-06-2008, 09:11 PM
Tomkuzma: pocuj davnejsie si pisal o tej knihe o RT prosimta vedel bi si ju kupit a priniest ked pojdes naspet do CR ?? peniaze bi asom ti niako poslal predom ak bi si chcel....

Orol
26-07-2008, 10:50 PM
ahojte, som absolutne nevedela najst tento thread :) uz vacsinou chodim na WFF. som sa vas chcela spytat ze ci neviete o dakom kto na slovensku a cechach odchovava postolky pripadne kto ma teraz este mlade. diky moc
ivka

Orol
26-07-2008, 10:55 PM
fuuha teraz pozeram ze je tu toho ceskoslovenskeho viac, to som mohla dat aj novy thread :) lol. toto si asi radsej bookmarkujem lebo sa sem zasa nedostanem

Svato
27-07-2008, 06:31 AM
ahojte, som absolutne nevedela najst tento thread :) uz vacsinou chodim na WFF. som sa vas chcela spytat ze ci neviete o dakom kto na slovensku a cechach odchovava postolky pripadne kto ma teraz este mlade. diky moc
ivka

Čau, pokial viem, tak tento rok je to s poštolkami dosť ťažké na Slovensku. NA Červenom Kameni chovný pár nemajú, Tóno ho požičal do Banskej, a v Banskej mali čistú znášku. Či mali ešte druhé hniezdenie to nefim, ale tiež by ma to zaujimalo... a v Česku odchovávajú. Popýtam sa Ti.
Sváťo

Biber
27-07-2008, 05:26 PM
Svato> na kameni nemame parik postoli teda mame stare ale nejavia niaki zaujem o hniezdenie taktiez sme skusali mysiaki tento rok ale nic v BS je par ale stim neviem co je ale tono mi hovoril ze v CR je niekto kdo odchovava ........:arrow:

Orol
27-07-2008, 07:19 PM
my sme mali 8 mladych, ale ak poznate pala michala tak viete ako to on s vtacikmi ma...v podstate nie moc legalne :( cize kupit by sa asi nedalo a to ani nehovorim o tom ci by mi vobec predal, co je viac nez nepravdepodobne. a tak diky svato, popytaj sa prosim na tie cechy.
ivka

Orol
27-07-2008, 07:20 PM
a tak co si teda myslite o tom love vrabcov s postolkami? mali by na to? pripadne dake ine male spevavce...

Svato
27-07-2008, 09:01 PM
Svato> na kameni nemame parik postoli teda mame stare ale nejavia niaki zaujem o hniezdenie taktiez sme skusali mysiaki tento rok ale nic v BS je par ale stim neviem co je ale tono mi hovoril ze v CR je niekto kdo odchovava ........:arrow:

Čáu, Biber, počuvaj, som myslel že sa ti dačo stalo. Som ta na ICQ dlho nevidel že ani nepamatám... Potom napíš ked budeš online. Dohodneme, dakedy pôjdem na Kamen pozrieť a o tom páre od Tona viem, on je v BS... Vieš že som chcel mať poštolu tento rok, som volal Palovi, ale že hniezdenie poštolí bolo čisté... a dnes som sa vyprával so sokoliarmi čo su od Bavona na TN hrade, a mali tam mladu vyliahnutu tohoročnu poštolku.. že vypiplali dake mlade, ako hovorila ivka. Tak mu skúsim zavolať a popýtať sa ho.

Svato
27-07-2008, 09:07 PM
a tak co si teda myslite o tom love vrabcov s postolkami? mali by na to? pripadne dake ine male spevavce...

Mal som mladu poštolku teraz, na rozlietanie a vypustenie, vypadnuta z hniezda. Bola na volnej preletovačke, raz rano som išiel krmiť, ešte nebola ani dotlačená a mala chyteného vrabca mladého... ako parada. A dakde som zohnal mladého drozda, a ked už bola rozlietana a zvyšoval som jej kondiciu, tak som jej toho drozda pustil.. krasny utok, chytila ho vo vzduchu... Takže to vidím tak, že tie poštolky majú velký potenciál... Išlo však o mladého drozda, starý, vylietaný a vychcaný drozd by jej nedal šancu.. aj ked Nikdy Nehovor Nikdy. Daj vedeiť ako dopadneš s tou poštolkou. Ak zoženieš kontakt na niekoho v Zayferuse, tak sa mi zdá že oni odchovávajú v Česku.. ale nie som 100 %:rolleyes:

Orol
27-07-2008, 09:55 PM
Mal som mladu poštolku teraz, na rozlietanie a vypustenie, vypadnuta z hniezda. Bola na volnej preletovačke, raz rano som išiel krmiť, ešte nebola ani dotlačená a mala chyteného vrabca mladého... ako parada. A dakde som zohnal mladého drozda, a ked už bola rozlietana a zvyšoval som jej kondiciu, tak som jej toho drozda pustil.. krasny utok, chytila ho vo vzduchu... Takže to vidím tak, že tie poštolky majú velký potenciál... Išlo však o mladého drozda, starý, vylietaný a vychcaný drozd by jej nedal šancu.. aj ked Nikdy Nehovor Nikdy. Daj vedeiť ako dopadneš s tou poštolkou. Ak zoženieš kontakt na niekoho v Zayferuse, tak sa mi zdá že oni odchovávajú v Česku.. ale nie som 100 %:rolleyes:

to muselo byt super :D len z kade zohnat cvicaky? odchytavas do dakych kosov alebo co? alebo sa mozno aj daju kupit vo zveraci dake hnede kanariky alebo co...akoze ja som este nikdy nemala ziadneho sokola, iba mysiaka, tak preto by som chcela ako prveho postolku. a navyse je to maly vtacik cize sa mi pohodlne zmesti na balkon a na ten jeden meter stvorcovy travy co doma mame. chcela by som jej pritlct posed na stenu, daco na styl tohto, taky polspalik: http://i74.photobucket.com/albums/i278/apprenticefalconry2/kbirdindoor2.jpg

skusim sa kuknut na ten zayferus. ja som povodne chcela postolku tento rok ale kedze som sa neskoro spametala tak asi nic z toho. zajtra idem aj ja na trencin tak som zvedava ako sa tam maju :) ale iba na par dni.

Svato
27-07-2008, 10:03 PM
No cvičáky... musíš mať šťastie ako ja vtedy... stred júla a ja idem rano do roboty a pred domom mladý drozd..... Nevyuži to... No ked budeš v TN, tak sa asi uvidíme. som sa dnes s Lisanom rozprával.. zajtra idem stanovať , ale v utorok by som mal prisť na vaše vystupenie

Orol
27-07-2008, 10:23 PM
No cvičáky... musíš mať šťastie ako ja vtedy... stred júla a ja idem rano do roboty a pred domom mladý drozd..... Nevyuži to... No ked budeš v TN, tak sa asi uvidíme. som sa dnes s Lisanom rozprával.. zajtra idem stanovať , ale v utorok by som mal prisť na vaše vystupenie

hadam hej, ja sa uz riadne tesim, konecne dade vypadnem z domu :D

Orol
28-07-2008, 07:34 AM
no tak nejdem nikam lebo sa mi tam neda prespat na dlhsie ako na jednu noc a to sa mi moc neoplati :( hadam buduci tyzden

Svato
28-07-2008, 08:07 AM
no tak nejdem nikam lebo sa mi tam neda prespat na dlhsie ako na jednu noc a to sa mi moc neoplati :( hadam buduci tyzden

Ved tam máte stany, a môžeš prespať v hladomorni... Toho sa neboj, je tam fajn, žiadne strašidlá, ved čo viem tak tam spávajú, alebo sú ubytovaný na Študentskom dome..

Orol
29-07-2008, 07:56 AM
co uz, som zostala doma...hadam na buduci tyzden sa podari, som nevedela ze sa moze spat aj na hrade. potom ked sa vratis tak napis ako to tam vyzera, prosim. kolko ludi tam lisan celkovo ma?

Biber
29-07-2008, 06:35 PM
Svato na ICQ si ma nevidel tak dlho prteto lebo mam preseknuti kabel a niako sa stim nevie pohnut :roll: mno a co ste niekde na hrade z dravcami kde???

Svato
30-07-2008, 08:19 AM
Svato na ICQ si ma nevidel tak dlho prteto lebo mam preseknuti kabel a niako sa stim nevie pohnut :roll: mno a co ste niekde na hrade z dravcami kde???

Na Trenčianskom hrade su letové ukážky dravcov, ma to na starosti Lisan z Bavonu... Teraz sú tu hradné slávnosti,porobím niake to foto a pošlem. Škoda toho káblu.

Biber
22-08-2008, 07:01 PM
:arrow:mozem hrdo oznamit ze sa na 99 percent bude robit sokolairsky kruzok v invanke pri dunaji na spojenej skole takze budem mat tento rok co robit... :supz:..................................

Biber
22-10-2008, 07:04 PM
Mno promne tato sezona skoncila a taki moje nadeje a cela sebaduviera co se tice sokolnictvi.... Mno muj cervenak dostal kokcidie a taki ma vivracenou kloaku a ja blb sem si to nevsim a dneska sem celej den biehal po veterinarich a nevim jestli se zteho dostane :cry::cry::cry:

Tomkuzma
23-10-2008, 09:01 AM
Mno promne tato sezona skoncila a taki moje nadeje a cela sebaduviera co se tice sokolnictvi.... Mno muj cervenak dostal kokcidie a taki ma vivracenou kloaku a ja blb sem si to nevsim a dneska sem celej den biehal po veterinarich a nevim jestli se zteho dostane :cry::cry::cry:

Neklesej na mysli!!! Urcite se z toho dostane. Drzim palce.

Ja mel jestrabici pred dvema tydny take na umreni - Clostridie....tyden antibiotik a vcera chytla bazanta ;-)

Dej vedet jak ti to dopadlo

t

Biber
23-10-2008, 04:22 PM
Mno uz je mu trchu lepe si ce klesnul az na 890gramu lebo mnel 2 dni hladovku astres ale uz to vipada ze se ta kloaka konecne nevivrati ..... a ze po 3 stehi neroztrhne mno doufam ze to bude

Svato
23-10-2008, 09:03 PM
Držím palce aj ja s tým tvojim redtailom, nakoniec si s nim bol na Diakovciach ?

Biber
26-10-2008, 12:03 AM
Ne Diakovce sa premna nekonali lovecky bol som iba ako divak.......... Mno stim mojim RT je to teraz veeeeeeeelmi na hrane ma teraz da sa povedat dvojsecni mec lebo kedze ma poskokedenu tu kolaku nemoze dobre vilucovat a tim padom nemozem vela krmit a akurat bol stiahnuti dot nizko a ked som ho dneska vazil mal 880gramou co je dost nizko budem mu davat stravu vicejkrat dene mno a uvidime ci sa trochu zdvihne....... :cry:

Biber
16-11-2008, 03:40 PM
Uz konecne mozem povedat kolegovia sokoliar ludia spravim som skusky :rolleyes:

Svato
24-12-2008, 09:43 AM
Všetkým želám Veselé Vianoce a mnoho skvelých zážitkov so sokoliarstvom do budúcnosti.:supz: