View Full Version : Širokokrilne ptice - Buteo, Parabuteo, Aquila
Jastreb
16-04-2008, 07:05 AM
Sve o škanjcima, harisima, orlovima....sve vrste i podvrste :D
Koliko je škanjac u stanju uloviti neki veći plijen? i je li se uopce isplati trošiti vrijeme na njega?
Jastreb
05-07-2008, 03:14 PM
Prije pisanja pročitajte što piše i tko piše pogotovo o ovoj temi!
To je bezvezni navod bez znanstvenog dokaza u Wikipedii gdje svatko može direktno upisivati što god želi!
Ako niste znanstvenici nemojte ih ni glumiti ili citirajte pravu literaturu!
Jastreb
05-07-2008, 03:17 PM
Koliko je škanjac u stanju uloviti neki veći plijen? i je li se uopce isplati trošiti vrijeme na njega?
Ja sam vidio da ide na kunića - ne kod nas jel nema kunića ali kada imate harrise i Red taila koji su zaista odlične lovne ptice po meni nema neke svrhe. Mada ja ih volim i čovjek može savršeno savladati osnove leta i baratnja težinom.
Pozdrav Viktor
:heart::heart::heart::heart:
Jastreb
05-07-2008, 09:31 PM
Znanost je jedna stvar, puste priče bez dokaza druga stvar.....
Ja sam u znanosti radio pa znam što govorim........radim i dalje.....
Jedan u nizu...........a o ovoj tvojoj "pretpostavci" su dokazali malo veći stručnjaci!
Čovjek koji ne zna, a misli da zna............
So, just easy and don't talk nonsense!
Ne gledaj previše Jurassic Park :lol:
Harisi prilagodljivi,i razmnozavaju se kao zecevi.
Uz put, koliko si ih ti uzgojio ako tako znaš da ide lako i da se "razmnožavaju ko zečevi"?
Pozdrav Viktor
Jastreb
06-07-2008, 06:55 AM
Ako netko ima problema van sokolarenja neka ih liječi gdje treba!
Ovdje nema mjesta za ljude koji izmišljaju i žele probleme na nekoj drugoj bazi!
Pričamo o harisima i sokolarenju a ako netko ima želju da izrazi svoje osobne porive i ideologiju neka to čini negdje drugdje!
Koliko si haris uzgojio ili letio?
:goodman:Nisam josh drzao Harise,ali planiram do zime da organizujem jedan par.Trudim se da ih shto bolje upoznam pre toga.Pusti te priche o bolestima i ideologijama,nisam ja taj za kog me smatrash.SLIKU SAM STAVIO POSHTO JE INTERESANTNA,MORASH PRIZNATI.POZDRAV OD DZIGIJA
Jastreb
06-07-2008, 01:51 PM
Daj je onda objasni. Ja je možda nisam dobro shvatio?
Harissi su odlični lovci i uzgoj može biti lagan i ne, ovisi od para do para.
Jastreb
06-07-2008, 08:31 PM
NEMOJ DA NAS RAZDVAJA NEOSNOVANA MRZNJA,BOLJE DA NAS SPAJA LJUBAV,PREMA PTICAMA.
Zato razmisli kada pišeš o sokolarenju i na koji način ga voliš i štitiš!!!!!!
Zato razmisli kada pišeš o sokolarenju i na koji način ga voliš i štitiš!!!!!!
Verovatno si mislio na divljeg jastreba chiju sam sliku stavio na forum.Pa njega je uhvatio prijatelj golubar,i ja sam ga spasio sigurne smrti.Prosechan golubar u Srbiji ubije bar jednog jastreba godishnje.Moze im se.Ja pokushavam da ih ubedim,bar one koje znam, da ne rade to,chak shta vishe da uzgajaju po neku grabljivicu.Visokoletache golubove su najverovatnije sokolari i uzgajali,skoro pa prirodna selekcija priplodnog jata.:?:
Jastreb
07-07-2008, 08:26 PM
Verovatno si mislio na divljeg jastreba
Ne, to nema veze, to su vaši zakoni zato se zove Internacionalni forum!!!!!!!!!!!!
Vraćamo se na temu i zaboravi ovakve provokativne postove kao ona slika ako želiš aktivno sudjelovat u sokolarskim temema!
Pozdrav Viktor
Hayabusa
07-07-2008, 09:14 PM
mozda nije moja stvar ali ako neko ima nekakvog problema sa necim neka to resi preko PM a ne da citamo neke gluposti o nekim zakonima i frustracija nekim ljudima
:supz:veliki pozdrav BATINIC ALEKSANDAR:supz:
Kraguj
08-07-2008, 12:22 AM
Neznam kako je do svega ovoga doslo
Mozda je pocelo odavde:
Sokolararom se postane onog trenutka kada ptica koju si ucio da ti lovi i prepusta plijen uhvati prvu lovinu.
Time se nemoze nikako parirati ispitima i birokraciji drzave, no to nam ne daje za pravo da ubiremo zasticene svojite samom retorikom se stiteci.
Pa se raspalilo ovde:
Ma ljudi o čemu pričamo ??????
jastreb je jastreb i niti jedan Harris se ne može usporediti po gluposti sa njim.
Ali koliko ima dobrih Harrisa u hrvatskoj koji se mogu usporediti sa glupim jastrebima.
I onda je tenzija pocela da raste:
Ovo su moja mišljenja iz prakse sa harisima i jastrebovima sa s time da sam letio i pravog dual imprint jastreba.
Priča se svodi da ljudi ovdje govore o tome kako su harisi neupotrebljivi za lov a nisu ga nikada imali na ruci a ako su ga vidjeli onda je to bila ptica koja služi za demonstraciju.
Viktore niko nije posumljao u tvoje iskustvo mi smo samo iznosili svoja misljenja i ako sam ja dobro razumeo niko nije govorio o tome da su harisi
neupotrebljivi za lov
vec
To da grupa ptica napada istodobno uopshte i nije...
I na kraju smo dosli dovde:
Znanost je jedna stvar, puste priče bez dokaza druga stvar.....
Ja sam u znanosti radio pa znam što govorim........radim i dalje.....
Jedan u nizu...........a o ovoj tvojoj "pretpostavci" su dokazali malo veći stručnjaci!
Čovjek koji ne zna, a misli da zna............
So, just easy and don't talk nonsense!
Ne gledaj previše Jurassic Park :lol:
Uz put, koliko si ih ti uzgojio ako tako znaš da ide lako i da se "razmnožavaju ko zečevi"?
Pozdrav Viktor
Mislim da je hayabusa potpuno upravu:
mozda nije moja stvar ali ako neko ima nekakvog problema sa necim neka to resi preko PM a ne da citamo neke gluposti :supz:
Zato ajmo da sve zaboravimo i da pricamo o sokolarstvu jezikom prijateljstva,a ne da zameramo jedni drugima na neznanju, jer niko se nije naucen rodio.
Pozdrav svima.:supz:
Jastreb
08-07-2008, 06:23 AM
Oni svi koje si ovdje naveo su iznosili svoja mišljenja iz svoga aktivnog iskustva i ponavljam nije bilo mjesta za onakve fotografije!
Ponavljam opet, pričalo se je o sokolarenju a ne o tome da li netko nekoga voli na drugim bazama samo što ako se nema drugih argumenata izvlače se tako niske stvari suprotne svemu ovome o čemu se ovdje radi - SOKOLARENJU!
Ovdje se isključivo pisalo o sokolarenju a ako se nekome nisu svidjeli postovi suprotni od njegovog sa objašnjenjima neka se ne uključuje u raspravu!
Zanimljivo kako je do sada sve bilo u redu!
Pozdrav Viktor
Kraguj
08-07-2008, 08:46 AM
Ok nista vise necu reci na ovu temu, jer ovo nicemu ne vodi.
Ja sam samo zeleo da pricamo o sokolarstvu.
Jastreb
08-07-2008, 08:49 AM
Ja sam samo zeleo da pricamo o sokolarstvu.
Kao i većina nas ostalih!
Jastreb
21-10-2008, 08:43 AM
Mužjak harissa od našeg prijatelja iz Engleske se sada nalazi u Hrvatskoj kod člana HSK. Izvrsna genetika, do sada ulova XXX, mužjak leti na 760 grama, odlično lovi fazane na 735grama. Velik i snažan!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Cody7.jpg
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Cody9.jpg
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Cody8.jpg
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
23-10-2008, 06:12 PM
ima li neko prijateljsko ime ovaj haris.pero , slavko iliii.
Jastreb
23-10-2008, 08:21 PM
Neka bude Božidar!
Hayabusa
23-10-2008, 10:31 PM
viktore daj malo o toma kako prihvata psa u svojoj blizini posto vidim sa slike da ne nasrce na njega a poznato je da harisi ne vole pse reci jeli imprint ili PR
Goran
23-10-2008, 11:24 PM
Nece svi harisi na pse a neki u lovu prihvataju psa bolje od sokolara.Obicno su zenke te koje napadnu psa a muzjaci samo kreste.Moji su od prvog dana naucili na moje Njemacke lovne terijere i prihvatile su ih kao veliku pomoc u lovu.Problem mi je sa psom jer on ako nista ne digne u blizuj okolini ide sve dalje i dalje a ptice za njim.Mi obicno u prvih par minuta nesta dignemo.
viktore daj malo o toma kako prihvata psa u svojoj blizini posto vidim sa slike da ne nasrce na njega a poznato je da harisi ne vole pse reci jeli imprint ili PR
Jastreb
24-10-2008, 06:26 AM
Pozdrav,
Evo Goran je sigurno najveći lovac sa harisima kojim ima ono što je najvažnije za njih - LOVINE KO U PRIČI :supz:
Ja osobno nisam imao problema sa psima a stvar je samo u socijalizaciji i da se ispred Harisa pomoću psa diže lovina. Nakon dva izlaska i takvih realizacija lova problem je uglavnom rješen ili je na putu da se riješi za još koji izlazak.
Isto tako ima harisa (ali i ostalih ptica) koje jednostavno ne podnose neke pse u svojoj prisutnosti. Opet ja se trudim da lovima iz 5,6 7 ili koliko god više mogu različitih pasmina.
Čak i kada sam izvadio za letjeti jednog harisa iz para kojeg imam za uzgoj i baš ne vole pse trebalo je 7 dana i problem je bio rješen - ponovno lov iza psa i podizanje divljači.
Moj prijatelj koji leti ovog mužjaka je također veliki kinolog i takmičar sa ptičarima tako da je nakon 3 dana sve bilo rješeno. Sada leti iza bretona, njemaca i pointera bez greške.
PTICA + PAS + LOVINA = ŠTO VIŠE = GARANTIRAN USPJEH!
Drugi dan nakon vađenja iz volijere:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Haris2.jpg
Osam dana kasnije:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/La3.jpg
Pozdrav Viktor
Jastreb
28-11-2008, 07:09 AM
Lovi li harris............vrane u stilu.........
YouTube - Urban Hawking - Harris
YouTube - crow hunt 4a
Pozdrav Viktor
BaranJac1
10-12-2008, 06:04 PM
Pozdrav svim sokolarima
Poznato je da sam pasivni član ovog foruma jer sam bio sokolar na "papiru" ali da se pohvalim , od prije mjesec i pol dana ponosni sam vlasnik MHH po imenu Fred, 650g
Koga zanima može ga vidjeti na blogu
http://harris-baranjac1.blogspot.com/
Lijep pozdrav iz Baranje
BaranJac1
10-12-2008, 06:08 PM
Zaboravio sam navesti
Onaj "sitni" pored ptice sam JA,
Jastreb
10-12-2008, 09:01 PM
Bravo tako treba to je pravi put :wink:
Stavi koju sliku i ovdje ili pošalji meni na mail pa ću ja staviti.
Jesi probao loviti?
Pozdrav Viktor
BaranJac1
11-12-2008, 02:28 AM
Za sada je ulovilo 1fazana(koku) koju sam nabavio u fazaneriji i koja je bila "postavljena", odrađeno super sa rukavice i lov je bio kada je fazan bio u letu,
Fred je "PR" ,proveo je sa roditeljima nešto više od 5 mjeseci te je ispunio više od očekivanog što se mene kao početnika tiče, svaki dan je u slobodnom letu i bez greške sve odrađuje,
Ima divljači koju svakodnevno bezuspješno sam pokušavam dignuti, trenutno mi je to problem te se nadam da ću to ubrzo riješiti. Zanima me nabava poentera te ukoliko ima neko informaciju za isto neka javi.
Goran
Jastreb
11-12-2008, 06:32 AM
Dobar poenter bi ti mogao služiti ali bolje ti je uzeti kontinentala jer ako je poeneter dobre krvi može ti biti dosta van ruke. Za pticu s kojom ti sada loviš idelana ti je breton, njemac ili čak šunjkavac. Pogledaj s kojim kombinacijama sokolare vani. Poenter je upitan i za jastreba na određenom terenu. Idealan za jarebicu ili fazana za gamehawking na otvorenom.
Ja sam oduvijek volio poentera ali i sam uvidio prednosti i mane ovisno o terenu.
Većina tvog lova će se nastavljati ili započeti sa drveta a tu ti poenter teško može biti upotrebljiv.
No sve je stvar osobnog ukus. Ali ako imaš prilike pogledaj kojeg dobrog poentera na terenu pa procijeni.
Pozdrav Viktor
Sisak Goshawk
11-12-2008, 08:42 AM
Slažem se sa Viktorom pointer je idealan za otvorene terene,pošto se naši lovovi svode na rovanje po živicama i žbunju u 90% slučajeva moj ti je prijedlog njemac kratkodlaki, oštrodlaki ili breton.Ja inače lovim sa engleskim seterima imam dosta iskustva sa njima pa mogu vladati sa svojim psima . karakterno su skoro isti pointeri i seteri tko to nije probao jednostavno nema predođbu ,moj ti je savjet ako nisi vješt sa psom bolje si uzmi kontinentala i imat češ idealnog pomagaća koji če te maksimalno usrećivati a nečeš imati problema u vođenju psa pošto velika večina tih pasa radi instiktivno u puškometu(naravno to se neodnosi na Harijeve pse i Viktorovu kujicu također koji imaju takmičarske pse koji idu malo žešče a za takvog psa trebaš imati dobar Ular :lol::lol::lol:.
Pozdrav Ivica
Jastreb
11-12-2008, 09:26 AM
Apsolutno dobar post. Englez koji IDE, a takav bi trebao biti ako je dobra krv ti može napraviti više problema nego koristi. Opet ako si iskusan sa ptičarima onda kada takvu FORMULU staviš u okvire koji tebi trebaju NEMA MU PREMCA!!!!!!
Isto ti je i sa Herakovim njemcima. Tko njih može voditi NE POSTOJE BOLJI SOKOLARSKI I PSI ZA PRAKTIČAN LOV PUŠKOM - GARANTIRAM IZ ISKUSTVA!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Lovnafazane.jpg
Opet, Ivica je rekao dobro, kod nas ima puno živica. Ako ti je haris na grani, fazan unutra nakon prvog leta tebi treba nešto da radi u živici ne 150-200 metara široko u vjetru. Haris po meni nije ptica za jakog engleza. Možeš ali vjerojatno to nije to.
Kuju koju Ivica spominje a koja je kod mene od Heraka je isto pas koji je drugačiji od NJEMAČKIH NJEMACA koji su izgubili svoj pravi stil i nos. Ne mogu reći da je sa njom lako ali sam ja potrošio JAKO PUNO VREMENA, NOVCA I LOVA PUŠKOM DA JE SRIHTAM!
Tebi koji si početnik u sokolarenju i koji imaš "problema" sa pticom jak pas velikih širina kao što je poneter može raditi kontra produktivno.
Moram reći da je malo sokolara ujedno i vrsnih kinologa no Hrvatska sa psima koje ima (Herak prvenstveno, zatim Pastorčić, Benčić itd...) sigurno ima najjače pse na Svijetu i predispoziciju da sokolari ovdje postanu i najbolji kinolozi među sokolarima u Svijetu.
Ovo je njemac u stilu koji ovdje markira šljuku na DOBRIH 20 METARA!!!!!!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Orinasljuku.jpg
No u ovom trenutku tvojeg iskustva sa sokolarenjem prejak za tebe jer si ti više orjentiran na pticu što je normalan put za sve sokolare koji krenu ovako ispravno kao što si ti!
I sam sam bio takav, razmišljao sam gdje je ptica i kako se ja trebam prema njoj postaviti a ne gdje bi mi bio pas koji otvara po 200 i više metara.
Ovo je stil pravog njemca u stilu pasmine koji korsiti vjetar, ima odličan galop i markira na xxxx metara....
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Ori14.jpg
Tebi po mojem skromnom iskustvu treba dobar lovački pas, kontinental, a mislim da ti dobar breton tu može najbolje pomoći!
Dečki koji su bili na susretu vidjeli su kombinaciju harisa i bretona, mislim da su neki ostali bez riječi!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/susret083.jpg
Ako vidi i Maroje bi se mogao uključiti u raspravu on je veliki kinolog i ima jake setere.
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
11-12-2008, 12:20 PM
taj njemac ima falungu, visi mu jezik.:lol:
Jastreb
11-12-2008, 12:34 PM
A niš uspavat ću ga onda :lol:
darko
11-12-2008, 01:44 PM
izgledas ko neki engleski lord! lijepo! fali ti ptica!!:)
pozdrav!
Jastreb
11-12-2008, 01:56 PM
izgledas ko neki engleski lord! lijepo! fali ti ptica!!:)
pozdrav!
hahahahahahahahahahahaha hvala prijatelju :lol:
Ne sokolarim ja baš :lol:
Pozdrav Viktor
Sisak Goshawk
11-12-2008, 02:44 PM
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Lovnafazane.jpg
Darkec daj me pogleč mislim ja sam ti ipak lovec pa kaj se ne vidi:lol:
BaranJac1
11-12-2008, 07:48 PM
Dečki hvala na informacijama
Početnik sam u lovnoj kinologiji, nemam iskustva , u opciji mi je bio i breton ali sam razmišljao o poenteru jer je "tradicionalan" sokolarski pas ali poslje vaših postova neke stvari su mi sada jasnije o kojima prije nisam razmišljao
Pozdrav iz Baranje
Goran
Austringer27
11-12-2008, 08:18 PM
sve je lijepo napisao moj dragi prijatelj Viktor.Jos se smijem slici ali sve u svemu lijep je decko kaj god daj rekli.Htio sam u stvari reci u vezi harisa i pasa.Bio sam prisutan lovu i toj akciji gdje je od Hrvoja bretonka markirala a nakon marke muzjak harisa leti na fazana.I mogu vam reci da je taj haris tog dana posramio mnoge ptice svojim letom i "pumpanjem" na tog fazana kojeg je nakraju ulovio u zraku ali sa stabla.Fantastican let i jos bolja ptica,jedino sto je njegova "ciba"(breton) vise voljela mene nego njega ha ha ha(oprosti Hrvoje)PTICA TI JE FANTASTICNA!
Jastreb
11-12-2008, 08:19 PM
Bok Gorane,
Tradicionalan sokolarski pas je bracco italiano i mađarska vižla koja je stvorena za sokolarenje.
Pointeri a pogotovo seteri su stvoreni kao psi za lov mrežom a kasnije sokolom pa puškom. Kad kažem sokolom zaista mislim sokolom jer je tadašnja vlastela uživala u letu sokola bez obzira na ulov dok slobodnjaci koji su imali jastrebove za lov hrane koristili druge pse koji su radili oko njih i tjerali divljač iz živica. Znači to ti je vrlo sličan način lova odnosno gotovo isti s prednosti što si s harisom smiješ dopustiti da ulovi s drveta dok s jastrebom možeš par puta a onda POČINJE ZABAVA I NE BAŠ SOKOLARENJE KAKO BI TI HTIO :lol:
Poenter ti je jedino tradicionalan ako bi radio gamehawking znači peregrin, na kilometre otvorene teren i puno jarebice :wink:
Pošto si početnik u sokolarenju a i u lovnoj kinologiji NIKAKO POENTER uzmi dobrog bretona i to ti je dobitna kombinacija za harisa.
Haris i poenter - iskreno u lovu na terenu i u praksi nespojivo ali ako baš želiš .....no bolje ti je poslušaj savjet...... :wink:
Pozdrav Viktor
P.S. Vidim dečkima je zabavno :lol: mrrrššššššššš
Jastreb
11-12-2008, 08:25 PM
sve je lijepo napisao moj dragi prijatelj Viktor.Jos se smijem slici ali sve u svemu lijep je decko kaj god daj rekli.Htio sam u stvari reci u vezi harisa i pasa.Bio sam prisutan lovu i toj akciji gdje je od Hrvoja bretonka markirala a nakon marke muzjak harisa leti na fazana.I mogu vam reci da je taj haris tog dana posramio mnoge ptice svojim letom i "pumpanjem" na tog fazana kojeg je nakraju ulovio u zraku ali sa stabla.Fantastican let i jos bolja ptica,jedino sto je njegova "ciba"(breton) vise voljela mene nego njega ha ha ha(oprosti Hrvoje)PTICA TI JE FANTASTICNA!
Iskreno do kraja nije promašio zamah krila sigurnih 200-tinjak metara i ušao za fazanom u gustaru do kraja!
Onda je pokazao dobar mozak i upravo ono što sam naveo da sa harisom možeš i trebaš raditi. Digao se na stablo iznad mjets gdje je ušao fazan, Hrvoje je pustio kuju i realizirao je fazana u zraku na dobrih 20 metara u letu!
To je na licu mjesta:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/haris.jpg
Mužjak harisa koji je toga dana letio na 750 grama!!!!!
Je Ninek Ciba je volela sam tebe čap čap :lol:
Inače ta Ciba - Bretonka markira i radi da se smrzneš. Meni je markirala istog dana i šljuku i još PUNO FAZANA I JAREBICA ZA SVE KOJI SU SOKOLARILI!
Pozdrav Viktor
Goran
11-12-2008, 08:57 PM
Bravo decki.
Jastreb
11-12-2008, 08:59 PM
Hvala Gorane :D :D
Ako to kaže SOKOLAR I KINOLOG tvoje klase onda to zaista znači puno :supz:
Pozdrav Viktor
Austringer27
12-12-2008, 05:01 AM
Kuja ja stvarno super.S obzirom kakav smo tempo imali i da smo lovili cijeli dan od jutra 9 pa do navecer pola5 izvrsno odradjeno.
Sisak Goshawk
12-12-2008, 07:52 AM
Čuj Nino nije joj to od boga vjerujmi pošto dosta dobro poznam te pse i sami smo ih imali stari moj i ja do prije par godina,a sad su na repertuaru (belkići) engleski seteri i mogu ti reč da sam super zadovoljan i sa jednima i sa drugima.Jer ipak je genetika 90% a sveostalo je 10%
Pozdrav Ivica
BaranJac1
13-12-2008, 02:15 PM
Što reći ,osim da ste mi otvorili oči
Odluka je pala, bio mi je u mislima, BRETONAC
Hvala na pomoći
Ne znam kako kod vas ali kod mene tri dana kiša pada , molim Harris Hawkere da nešto napišu o utjecaju vremenskih uvjeta na pticu, kiša, snijeg , niske temperature itd...
Goran iz Baranje
Austringer27
13-12-2008, 06:10 PM
Moj savijet ti je da probas letiti pticu u svim vremenskim uvjetima jer sam imao priliku vidjeti herise koji nikad nisu vidjeli snijeg a dosli su loviti na teren sa snijegom.Ptice su se bojale sletjeti sa stabla na fazana.Tako da probaj pticu priviknutu na sve.Ja ne letim harisa,ali letim jastreba zenku inprint koja leti i po kisi,snijegu vjetru nista ju ne muci.To ti je moj savijet,a ti kako zelis.
Jastreb
13-12-2008, 06:45 PM
Što reći ,osim da ste mi otvorili oči
Odluka je pala, bio mi je u mislima, BRETONAC
Hvala na pomoći
Ne znam kako kod vas ali kod mene tri dana kiša pada , molim Harris Hawkere da nešto napišu o utjecaju vremenskih uvjeta na pticu, kiša, snijeg , niske temperature itd...
Goran iz Baranje
Baš mi je drago da si dobio potrebne informacije :D
Leti po svim uvjetima. Kada prvi puta padne snijeg može jedino malo čudno gledat pahulje :lol: ali ozbiljno to sam vidio kod mene i izgleda smješno :D
Niske temperature, snijeg (ne baš kada pada ali ja ponekad i tada sokolarim sa harisima ili jastrebom) i mraz su za mene najbolji uvjeti za sokolarenje pogotovo kad je ptica fit a ovakvo vrijeme joj dodatno otvara apetit. Naravno tada mora imati dobru zalihu i dobre mišiće!
Pozdrav Viktor
BaranJac1
31-12-2008, 05:17 PM
što reći osim HVALA
Ptica mi je super ,svakodnevno leti , pokušavam kroz redovne letove održati kondiciju a problem u sokolarstvu koji vidim kao početnik i na koji vi stalno ukazujete je pas, ja sam trenutno u situaciji da bez psa u Baranji gdje svako pedeseto vozilo u prometu zgazi fazana koji se nalaze uz puteve ja ne mogu niti jedenoga dići dok ssm sa pticom u prirodi.
Situacija se mjenja u 2009.god. ( nabavljam bretonca) u kojoj vam želi sve najbolje .
Pozdrav iz Baranje, Goran
Jastreb
31-12-2008, 05:40 PM
što reći osim HVALA
Ptica mi je super ,svakodnevno leti , pokušavam kroz redovne letove održati kondiciju a problem u sokolarstvu koji vidim kao početnik i na koji vi stalno ukazujete je pas, ja sam trenutno u situaciji da bez psa u Baranji gdje svako pedeseto vozilo u prometu zgazi fazana koji se nalaze uz puteve ja ne mogu niti jedenoga dići dok ssm sa pticom u prirodi.
Situacija se mjenja u 2009.god. ( nabavljam bretonca) u kojoj vam želi sve najbolje .
Bravo Gorane tako treba i samo naprijed :D
Pas će ti puno značiti a ako imaš toliko fazana nemaš brige guštat ćeš vrhunski :D
Svako dobro tebi harisu sa puno lovnog uspjeha u 2009 :D
Pozdrav Viktor
Jastreb
04-01-2009, 08:20 PM
Evo Goranov lov:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/IMG_6007.jpg
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/IMG_6008.jpg
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/IMG_6009.jpg
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/IMG_6010.jpg
Jastreb
04-01-2009, 08:20 PM
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/IMG_6011.jpg
Austringer27
04-01-2009, 08:47 PM
Svaka cast.LIjepa velika ptica:supz:
Goran
04-01-2009, 11:49 PM
To je MRT na vjeverici.Danas samo jedan kunic sa zenkom HH.Poslat cu Viktoru slike da stavi.
BaranJac1
10-01-2009, 10:20 AM
Haris hawkeri vaše mišljenje za slijedeći scenarij, MHH 650g - divlji zec 2-3 kg, unazad nekoliko dana dižu se ko ludi . Nisam ga radio na dlaku ali i da jesam kakav bi mogao biti ishod takvog susreta.
Petrinja Saker
10-01-2009, 10:43 AM
kaubojski ishod.
probaj dok mozes , samo odmah trci pomoci ptici da dokrajci zeca.
Austringer27
10-01-2009, 11:02 AM
jako tesko da ce ga zadrzati pogotovo ako je otvoreno da nema grmlja ili kakvog raslinja.Ali probaj drzim ti fige.Prijatelj je sa jastrebom muzjakom ulovio zeca,letio ga na 600 i nesto,imao je srece sto se zec zapleo u grmlje,kupinu.Drugom prilikom mu je ulovio zeca ali ga ovaj vukao za sobom .Za divljeg zeca ima velike muke zenka jastreba,harisa ili crvenorepog skanjca.Ali ako si malo "lud" kak ja onda samo deri hahaha.:supz::D;)
Goran
10-01-2009, 01:57 PM
Moguce ako ja iskusan i hvata za glavu.Bilo gdje drugdje i jahat ce rodeo pa izgubiti.Zenke Harrisa posto su teze su polomile nokte na zecu.Pokusaj ako on hoce ali za zeca muzjak mora biti jako samouvjeren i u kondiciji.
Jastreb
10-01-2009, 02:47 PM
Ali ako si malo "lud" kak ja onda samo deri
Purić ne SERIIIIIIIIIIII :lol: :lol: ti si najluđi :lol:
Petrinja Saker
10-01-2009, 05:36 PM
Molio bih mladog gospona moderatora da se kontrolira pri verbalnim izljevima.:lol:
Jastreb
10-01-2009, 07:17 PM
Molio bih mladog gospona moderatora da se kontrolira pri verbalnim izljevima.:lol:
Upravo mi to što sam moderator daje takvu MOĆĆĆĆĆĆ - TAJNA VEEEEEEEELIKE MOĆĆĆĆIIIIII :lol: :lol:
Mladi gosponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn :lol:
Sokoly
11-01-2009, 09:30 PM
Poshto je tema koje smo razvrzali o Harisima premeshchena evo ovde chu iskoristiti priliku i odgovoriti na pitanje. Tachno da sam sokolario Harisima i ulovili Harisa za jednog sokolara. Ono shto moram naglasiti je da nije da ne volim ove ptice. To su podjednako uspeshni lovci kao i sve ostale grabljivice koje zhive. Lepo sam ih opisao u temu na Makedonskom forumu. Al iskreno vishe cenim kokoshara zato shto me istorija sokolarenja daleko vishe vezuje za kokoshkara nego za Harisa. Verovatno u krugovima sokolara s kojima sam uchio ovu umetnost takvi su bili stavovi pa eto i ja sam steko neku takvu sliku? Geografski mi je blizhi kokoshkar, lepshi izgleda kokoshkar na borovu granu no Haris. Za mene je sokolarstvo umestnost u lovu s pticama grabljivica u nihovoj prirodnoj sredini.Kaktus uopshte nije prirodna sredina kokoshkara a nit mediteranska shuma nalikuje pustinji u New mexico il Arizonu.Opet ovo su moji lichni stavovi i pogledi na stvari i nikoga ne bih hteo navrediti ako drugachije osecha i uprazhnjava svoje sokolarstvo.Ipak na kraju se radi o ukusima i razumenja stvari.
Harisi su daleko socijalnije ptice no jastrebi i razlichitije kontaju stvari. Harisi love i zhive u grupama, a jastrebi individualno.
Petrinja Saker
12-01-2009, 07:29 PM
Sokoly , lijepo si objasnio. Vrlo te postujem zbog tvoje osobnosti.
Ja naprimjer volim najvise loviti sa sokolima.Ali probao sam i harisa i jastreba.
obje su dobre u krugu svojih mogucnosti.
svatko moze izabrati.
BaranJac1
12-01-2009, 07:33 PM
Hvala na odgovoru, Sokoly možda je dio mojeg pitanje bilo malo pegrubo ,nije se odnosilo kao moja kritika dali ti voliš ili ne Harise, cijenim i uvažavam svačiji stav, nije bilo loše namjere samo sam mislio dali ti imaš kakvo iskustvo za istaknuti, puno toga je poznato o tim pticama i lako se dođe do tih informacija ali malo je ljudi sa ovoga foruma a ti si među njima koji su bili u njihovom prirodnom okruženju. Od mene do najbilžeg sokolara u RH ima od 150 do 200 km tako da mi je ponekad "teško" i osjećam se sam u svojoj okolini sa svojim razmišljanjima i strašću prema pticama grabljivicama tako da mi je svaka nova informacija dobro došla. Kada vrijeme i druge okolnosti dozvole zasigurno ću letiti i druge vrste ptica ali za sada Haris mi je prva ptica i u kojoj sam se "našao" i njoj se posvećujem.
Ljep pozdrav iz Baranje, Goran
BaranJac1
12-01-2009, 07:48 PM
Malo je stranica osvježena sa novim slikama
http://harris-baranjac1.blogspot.com/
Jastreb
13-01-2009, 02:09 PM
Od mene do najbilžeg sokolara u RH ima od 150 do 200 km tako da mi je ponekad "teško" i osjećam se sam u svojoj okolini sa svojim razmišljanjima i strašću prema pticama grabljivicama tako da mi je svaka nova informacija dobro došla.
Gorane gledaj to ovako:
Pred 15-tak godina koga je bilo :D
Tada: Harisi - inozemstvo
Danas: već sada 2 mjesta u Hrvatskoj harisi
Oprema:
Tada: Inozemstvo
Danas: Hrvatska
Sokolari koji bi ti pomogli osim Emilija - NULA!
Internet i forumi - :lol: hahahahahahaha dobra fora :lol:
Nemoj se bedirat jer imaš odgovore na pitanja kada god to zaželiš. Ja sam tada znao u pošti potrošiti po 150kn na razgovore u Engleskoj a domaći pozivi sa Emilijom da ne pričam!
Danas: Sokolarski susret u Hrvatskoj - DA
Tada: Nula dok prvi ikada u Hrvatskoj nije organizirao Emilijo zajedno sa mnom 1997. godine u Jastrebarskom koji sam mu tada kao srednjoškolac pomagao i bio sretan da vidim opremu koju donijeli stranci!
Kinologija:
Tada: ajmeeeeee
Danas: Ajmeeeee ali u pozitivnom smislu!
Prika uživaj i pitaj :D
Odlično nadograđen web!
Pozdrav Viktor
Sisak Goshawk
13-01-2009, 03:43 PM
Viktore sa svim se slažem osim sa kinologijom jer i tada je bilo jako jako dobrih pasa
Pozdrav Ivica:supz:
Jastreb
13-01-2009, 04:53 PM
Viktore sa svim se slažem osim sa kinologijom jer i tada je bilo jako jako dobrih pasa
Ma ovdje isključivo mislim na pse kod sokolara i iskustvo koje sada već pojedini sokolari imaju sa psima zahvaljujući isključivo Heraku (tu mislim na dečke iz kluba) dok naravno što se tiče lovne kinologije toga vremena ona je bila neupitno na visokoj razini.
Na kraju Hari, Pastorčić i ekipa su i tada uzimali svjetske trofeje u lovnoj kinologiji :supz:
Pozdrav Viktor
BaranJac1
13-01-2009, 05:16 PM
Led je probijen, pionirski posao odrađen a na nama je da sve to održimo , sve je :supz:, nema beda a što se tiče moga zavičaja u nadi sam da će se pojaviti neki istomišljenik ,optimizma ima a što se tiče mojih spontanih prezentacija o pticama grabljivica i ako su moji prijatelji i poznanici 5% od rečenog upamtili za mene je već uspjeh.
Jastreb
13-01-2009, 06:08 PM
i ako su moji prijatelji i poznanici 5% od rečenog upamtili za mene je već uspjeh.
Bravo :supz:
Ja sam se godinama borio i prezentirao sokolarenje u lovstvu i udrugama i danas u većini slučajeva svi sokolari mogu sokolariti bez problema. To je jedini način i samo naprijed :D
Čak sam zajedno sa prof. Kenwardom objavio znanstveni rad A1 kategorije na svjetskoj razini o tome koliko je sokolarenje prihvatljivo s obzirom na to da nemože negtivno utjecati na populaciju divljači.
http://nora.nerc.ac.uk/2486/
Pozdrav Viktor
BaranJac1
13-01-2009, 07:43 PM
:supz:
Pozdrav,Goran
Jastreb
14-01-2009, 05:39 PM
Otvoritre i spustite stranicu dolja pa vidite šta radi haris na zeca u pravim sokolarskim rukama :wink:
http://www.falconryforum.co.uk/showthread.php?t=57840
Pozdrav Viktor
Austringer27
14-01-2009, 06:42 PM
Sad sam pricao sa Marojem o njegovom muzjaku harisa.Veli da je fantasticna ptica i za pocetnika i za iskusnog sokolara.Ja letim svoju zenku petu godinu,ali sa velikim bi zadovoljstvom letio harisa bilo da je zanka ili muzjak.Nadam se da ce se jednog dana to ostvariti.
Jastreb
14-01-2009, 06:58 PM
Nadam se da ce se jednog dana to ostvariti.
Normalno da hoće prijatelju :wink:
Jastreb
12-03-2009, 08:58 AM
Davna 1996 godina i prvi Red Tail u Hrvatskoj od Emilia. Odlična ptica, lovio sam nekoliko puta sa njom......ta cura sam ja :lol:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/1996.jpg
A ovo je sin od mužjaka sa prve slike i sa njim sam lovio zeca i fazan. Fazan ne lovi u zraku ali slijedi do kraja, ode na vrh stabla, ja uđem i podignem ponovno i GARANTIRAM DA TAKVU ŽESTINU U OBRUŠAVANJU U ŠIKARU NEMA NITI JEDNA DRUGA PTICA 100%!!!!
Letio na 990 grama. Izrazit lovac, agresivan i nema sa njim zafrkancije ili kako bi sokolar htio, svaka greška i krivi pristup završava BOLNO ZA SOKOLARA. Cijenim jako ove ptice!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/F1010022.jpg
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
12-03-2009, 05:36 PM
ta cura sam ja
znao sam da si softic.
Austringer27
12-03-2009, 06:57 PM
Super si mi prijatelju.POmislio sam da je stvarno neka cura.:D
Jastreb
12-03-2009, 09:27 PM
ta cura sam ja
znao sam da si softic.
Pa nebi milioni bili u krivu hehehehehehe :lol:
Jastreb
12-03-2009, 09:27 PM
Super si mi prijatelju.POmislio sam da je stvarno neka cura.:D
Hvala na komplimentu ohhhhhhh hehehehehehehe
BaranJac1
20-03-2009, 10:09 PM
Ako ima ko komentar na slijedeće molio bi jer ja još uvijek slažem kockice oko svega,
Znači MHH , PR , izlegnut u Svibnju 2008.god. izvađen iz volijere sa 690g (bio je malo sitniji), nakon pet dana gladovanja na 630g uzeo prvi puta hranu sa rukavice , utvrđena letna težina uz redovne letove na 650 do 670g,
zadnjih 4 tjedna hranjen svakodnevno do max. i odlučim juće da ga izvažem a ono vaga pokaže 712g i ja stavim Freda na konop i zavežem pilića na vabilo na koje on odreagira koda nije ništa jeo zadnjih godinu dana i tako sam mu dao tri pilića na vabilu a na četvrtog pilića sa nekih 6-8 m je doletio na rukavicu u trenu, ove cijela opisana radnja je trajala oko 30 min.
Ptica je zdrava ,dobro hranjena uz raznovrsno meso (pilići, junetina, fazan, golub) , malo sam bio iznenađen sa takvom reakcijom ptice i na istoj je vidljivo da je promjenila ponašanje , vidljivo je da je izgubila strah od čovjeka i prevladala možebitni stres od okoline i sada pokazuje ono svoje "JA" ,prava grabljivica.
Petrinja Saker
20-03-2009, 10:29 PM
E kada ti u dva dana uhvati gustere, kornjacu i na kraju 8 kg purana.Javi mi se.
Imas pticu koja je za tebe vrhunski ucitelj.Samo je vrijeme da ju pustis da izmitari na miru.
Jastreb
21-03-2009, 12:12 AM
E kada ti u dva dana uhvati gustere, kornjacu i na kraju 8 kg purana.Javi mi se.
PRESTANI!!!!!!!!! :lol:
Imas pticu koja je za tebe vrhunski ucitelj.Samo je vrijeme da ju pustis da izmitari na miru.
Sve ti je rekao. Upravo je to ptica iz umjetnog uzgoja a posebno haris. Ovdje nema stresa, letna težina ide gore ona je ušla u RUTINU i zna šta joj je činiti bez obzira na težinu.
Druga godina potpuno mijenja harise. Postaju žešći, agresivniji i to svake godine ide još uzlazno prema vrhunskoj sokolarskoj ptici.
Sada kupi prepelice i kombiniraj da 2-3 puta tjedno dobije po jednu prepelicu bez utrobe, glave, nogu i analnog otvora u perju a ostale dane daj piliće da izmitari kako treba.
Pozdrav Viktor
Goran
21-03-2009, 12:35 AM
Ime,
pa zar jos uvijek "treniras" pticu?Posto je sezona lova gotova, skini mu tezinu na 650-680, uzmi ga u auto i idi na vrane.Ja nebi stavio pticu da mitari dok ne ulovi nesta divlje.
BaranJac1
22-03-2009, 01:22 PM
Ma ne treniram više pticu, prekjučer se ozlijedila na stalku, zbog naglog starta te se ne može osloniti na desnu nogu, bio vetereinar pa sumnja na istegnuće mišića,ligameti a i u kontaktu sam sa ŠI, i svi preporućuju mirovanje, vidjet ćemo za koji dan kako oporavak napreduje, sada je slobodna u volijeri.
Uopće mi nije jasno kako se to dogodilo, uvijek je vežem na istu dužinu uzice za stalak,živi ludak je.
Goran
22-03-2009, 02:28 PM
Ime,
HH i RT ostavim slobodne u volijeri nakon pocetnog treninga jer se tako vise krecu pa brze gube tezinu i nemam tih problema sa vezanjem, skakanjem i ostalo.Sokole drzim vezane cijelo vrijeme od pocetka treninga do kraja sezone lova.Probaj.
Maroje
22-03-2009, 03:05 PM
Ma ne treniram više pticu, prekjučer se ozlijedila na stalku, zbog naglog starta te se ne može osloniti na desnu nogu, bio vetereinar pa sumnja na istegnuće mišića,ligameti a i u kontaktu sam sa ŠI, i svi preporućuju mirovanje, vidjet ćemo za koji dan kako oporavak napreduje, sada je slobodna u volijeri.
Uopće mi nije jasno kako se to dogodilo, uvijek je vežem na istu dužinu uzice za stalak,živi ludak je.
Po mom misljenju najvažnije je da se Harris dobro socijalizira.Potrebno je da je voljera sto bliže ljudima,te da ptica ima kontakt sa ljudima(po mogučnosti i sa psima)u toku cijelog dana.POGREŠNO je raditi volijeru za Harrisa po uzoru na voljeru za jastreba.Volijera za Harrisa mora biti što više otvorena,jer zaista nema potrebe izolirati ovu vrstu ptice koja ima sasvim drugi karakter.Pticu obavezno pustiti slobodnu u volijeri,te unutra staviti neku drvenu igračku.
Prijatelju Baranjac! još samo nešto.Harris ne može biti ludak,stvar je samo u socijalizaciji ptice.Želim ti da tvoja ptica što prije ozdravi,dobro izmitari,te da sljedeče sezone uživate u dobrim letovima.
Usput ti šaljem slike mojih volijera:1-za harrisa 2-za jastreba
Pozdrav iz DU
BaranJac1
22-03-2009, 06:39 PM
Malo pogrešno sam to iznio, ptica je super socijalizirana na ljude ali u blizini ne prihvaća pse te sam ju upravo iz toga razloga stavio na stalak na oko 2m od boxa sa psom i tako je i to cijelo popodne provela gledajući u psa.To poslijepodne je više puta zbog reakcije na psa startala sa stalka te je tada došlo do ozlijede.Stalak koji je najmanje pet puta teži od ptice je pomjerila za 1m , sve je OK dok pas miruje, tada i ptica miruje neka se ustao i prošeto po boxu ptica odmah hoće odletiti što dalje.Dane i dane je provodila sa psima ali sve je bezuspješno bilo i sada još i ovo,zato sam napisao da je ludak u tom smislu, inače je super mirna ptica.
Da sam stigao izgraditi volijeru kakvu sam zamislio bila bi u njoj a ne na stalku a i moja želja da prihvati psa je bila veća.
BaranJac1
22-03-2009, 06:41 PM
Hvala na savjetima
Maroje volijere su ti super ,
Jastreb
22-03-2009, 08:01 PM
Gorane slušaj,
Socijalizacija na psa ide isključivo uz hranu I PREKO LOVA!
Znači:
1. Haris na ruci, letna težina, hoće jesti a pas sjedi uz tebe, mota se uz tebe i tako dok on ne bude jeo bez razmišljanja o psu!
2. NAJBOLJI NAČIN:
Pas markira ili podiže - FAZANA, PREPELICU ŠTO GOD - ne kokoši :lol: - ti ga puštaš da to uhvati, imaj psa na vezu ako ti nije 100% pod kontrolom da ti se ne zaleti za podignutom divljači, zatim ZAVEŽI PTICU ZA RUKAVICU, PUSTI JE DA SE NAJEDE MAKSIMALO DA VIŠE NE MOŽE I ČITAVO VRIJEME PAS MORA BITI UZ NJU, METAR ILI DVA, TI GA DRŽI NA POVODNIKU I KLEČI UZ NJIH!
Ponovi to 3-4 puta i rješio si svoj problem - PAS, MARKA, DIVLJAČ, ULOV, HRANA KOLIKO HOĆU! PAS JE MOJ VELIKI PRIJATELJ!
Ovo pas uz boks ne može ništa napraviti jer ptica ne razumije zašto je sada tu nešto šta ne voli a uz to nije na težini da bi nešto radila - LOVILA - uz psa i prihvatila ga kroz pozitivan rezultat - PAS, MARKA, DIVLJAČ, PUNA VOLJKA - tako zvani POSITIVE REINFORCEMENT!
VIDI OVO JE HARIS OD MOGA PRIJATELJA:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/Cody8.jpg
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
22-03-2009, 08:30 PM
Positive reinforcement, to je jedino sto bih naglasio.Sve je u tome.
Maroje
22-03-2009, 09:04 PM
Positive reinforcement, to je jedino sto bih naglasio.Sve je u tome.
Slažem se :supz:
Goran
22-03-2009, 11:05 PM
Viktore dobro si to rekao.Ja bih samo dodao ovo.Ptica ce ti pred psom uhvatiti divljac ako ce doci na vabilicu ispred tvojih nogu dok pas sjedi kraj koljena.Naravno, to mozes samo uz kontrolu tezine.Zenke HH su nesto bolje i sigurnije od muzjaka kod rada sa psom i pozeljno je upoznati ih odmah kod pocetka treninga.Nije lose uzeti pticu koja je vec od malena kod uzgajivaca vidila pse gdje trce po dvoristu.
BaranJac1
23-03-2009, 10:55 AM
Kod mene je trenutni problem što nemam lovnog psa nego kućnog ljubimca, probao više puta na terenu sa psom na povodcu i pticom na letnoj težini i uvijek isto, odleti dosta daleko na najvišlje drvo i ne pomišlja doći na hranu dok je pas u blizini ,kada psa odmaknem ptici iz videokruga eto je ko strijela. Uz moje planove i kroz vaše savjete rezultata po tom pitanju bi bilo sigurno uz strpljenja, ali sada trenutno ništa od toga dok ptica ne ozdravi, zovem veterinare morat će na rengen malo sam sumnjičav oko ozlijede.
Pozdrav, Goran
BaranJac1
23-03-2009, 11:01 AM
Ljudi još učim, neke stvari su mi već puno jasnije, hvala.
Jastreb
23-03-2009, 01:08 PM
Viktore dobro si to rekao.Ja bih samo dodao ovo.Ptica ce ti pred psom uhvatiti divljac ako ce doci na vabilicu ispred tvojih nogu dok pas sjedi kraj koljena.Naravno, to mozes samo uz kontrolu tezine.Zenke HH su nesto bolje i sigurnije od muzjaka kod rada sa psom i pozeljno je upoznati ih odmah kod pocetka treninga.Nije lose uzeti pticu koja je vec od malena kod uzgajivaca vidila pse gdje trce po dvoristu.
Potpisujem!
Petrinja Saker
23-03-2009, 01:09 PM
Ma svaka je ptica ista:lol:
Goran
23-03-2009, 02:00 PM
Je ako je iz umjetnog uzgoja, jednako stara, isto hranjena, istog spola i ako znas sta radis.
Maroje
23-03-2009, 05:21 PM
da,ali samo u Petrinji :yawinkle: U nas se ne daju musti tako lako :lol:
Jastreb
23-03-2009, 08:32 PM
Ma svaka je ptica ista
Naravno i svi jastrebovi su isti :lol: i svi love samo u zraku u 10 metara inače nevaljaju, pogotovo oni koji lete za fazanom po kilometar :lol:
Dobro, možda ti treba i PAS :lol: neka Maroje kaže jel treba :lol:
Maroje
23-03-2009, 09:14 PM
Dobro, možda ti treba i PAS :lol: neka Maroje kaže jel treba :lol:
Sokolar bez pasa = kauboj bez konja :yawinkle:
Trening pasa (vremenski) = treningu ptice + 2x to još jednom zajedno u godinu dana.Po mom mišljenju oko 500 sati godišnje.Pitanje dali je i to dovoljno??????
Ovo navodim samo,ako se radi sa jednim psom i jednom pticom.Ovu godinu sam radio sa dva psa i dvije ptice,Puno potrošenog vremena i živaca ali trud se isplatio na kraju sezone.Svaka sezona bolje i bolje,te novo iskustvo više.
Kako kažu naši stari "I noga u guzicu je korak naprijed"
Zato ljudi ne sokolarite bez pasa jer inače ne možete doživiti savršenstvo lova pticama grabljivicama.
Pozdrav svim sokolarima
Austringer27
24-03-2009, 06:45 PM
Ja sam ovu sezonu lovio bez psa,ali vrane iz auta.U 27 izlazaka sam uspio uloviti samo 49 komada stime da minimalno 5 puta nismo imali ni sansu jer je bilo kasno.Ali definitivno bez dobrog pticara je gubljenje vremena.Mislio sam dobrog bar upola kao sto je bio moj ha ha ha ha :D
Jastreb
24-03-2009, 09:02 PM
Mislio sam dobrog bar upola kao sto je bio moj ha ha ha ha :D
:lol: :lol:
Jastreb
25-03-2009, 09:54 PM
Jedna za profesora Maroja na Starne ili vam jarebice od danas. Pa tu su profesore na oko 50 metara :lol:
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/orijarebice.jpg
Pozdrav Viktor
Maroje
26-03-2009, 10:23 AM
to je to!!!! i to volim :supz: "Duljina repa je osnov svega"
Austringer27
26-03-2009, 07:02 PM
fotomontaža pa to se vidi
Jastreb
26-03-2009, 07:30 PM
fotomontaža pa to se vidi
Apsolutno!
Maroje
26-03-2009, 08:38 PM
Jednog od najpoznatijih Talijanskih dresera (zvali su ga Magico-čarobnjak) su pitali da kaže tri čarobne riječi za dresuru pasa.
On je odgovorio: JAREBICA
Pitaju ga za drugu riječ
on opet kaže: JAREBICA
Pa kažite i treču riječ
a on kaže: I opet JAREBICA :yawinkle:
Petrinja Saker
26-03-2009, 08:57 PM
Bio je gladan taj dan.
Maroje
26-03-2009, 09:31 PM
Bio je gladan taj dan.
Da Tomek,Nije imao love za restoran.:goodman:
Jastreb
26-03-2009, 10:02 PM
Caccia Starne :supz: ili vam popularni Starnisti :wink:
Samo Zadar, vjetar, trava 10cm, jarebice i nema varanja i šunjakanja pa da vidimo kako ide :wink:
Jel tako moj profesore :supz:
Maroje
27-03-2009, 07:35 AM
Caccia Starne :supz: ili vam popularni Starnisti
Samo Zadar, vjetar, trava 10cm, jarebice i nema varanja i šunjakanja pa da vidimo kako ide :wink:
Jel tako moj profesore :supz:
Tko ne vjeruje neka trenira na prepelicu :yawinkle:
Jastreb
27-03-2009, 07:36 AM
Tko ne vjeruje neka trenira na prepelicu :yawinkle:
hahahahaha :supz:
Jastreb
11-04-2009, 07:41 AM
Samo mali dodatak:
http://www.falconryforum.co.uk/showthread.php?t=63379
Perica
18-12-2009, 04:00 PM
Mislim da snimka sve govori , strašno !!
Pogledajte koliko su vjetro-elektrane bezopasne za ptice grabljivice .
I koliko vidim nije riječ o škanjcu nego o bjeloglavom supu .
http://www.snotr.com/video/3330
Pozzzz .
Sisak Goshawk
18-12-2009, 06:34 PM
Strašno!!!!!
Maroje
22-12-2009, 02:47 PM
Dimite iz poštovanog bloga o Parabuteu sa vašim zračnim ludostima.:supz:
Parabutea volite ili ne volite ,ali ne kudite !!!!
POZDRAV SVIMA IZ DU
Jastreb
07-02-2010, 08:02 PM
Evo naš podpredsjednik HSK je nabavio pred koji dan harisa od gospođe Norman - bivša uzgajivačnica Martin Jones.
Znam kakve gospođa ima ptice i kako ih odgaja pa mislim da je ovo PUN POGODAK :supz:
Imamo sad u klubu od sokola do harisa i to u dobrom broju :D
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/dadi1.jpg
Pozdrav Viktor
HarisBo
07-02-2010, 08:19 PM
Čestitam na prinovi!!!:supz::supz:
Pozdrav!
Harpija
07-02-2010, 08:46 PM
Bravo!!!! DADO kad ga mogu vidjeti u živo pozdrav IVEK:yawinkle:
TonUp
07-02-2010, 09:18 PM
Evo naš podpredsjednik HSK je nabavio pred koji dan harisa od gospođe Norman - bivša uzgajivačnica Martin Jones.
Znam kakve gospođa ima ptice i kako ih odgaja pa mislim da je ovo PUN POGODAK :supz:
Imamo sad u klubu od sokola do harisa i to u dobrom broju :D
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/dadi1.jpg
Pozdrav Viktor
tke je ovo pokaziva???
Jastreb
08-02-2010, 07:38 AM
Good friend :D and membre of CFC
Maroje
11-02-2010, 06:20 PM
Čestitam na lijepom Harrisu i puno ulova želi ti prijatelj iz DU :supz:
Austringer27
23-07-2011, 06:24 AM
Pozdrav svima.Evo poceli smo polako letiti zenku harisa.Prvi dan kad sam je uzeo iz voliere nahranio sam je na ruci,drugi dan proletio na spagi nekih 7-8 m i treci dan smo je letili slobodno.Ptica je izvrsnog karaktera,strasan lovac i jako zestoka.Jos koji dan i krecemo na vrane iz auta.:D
Goran
23-07-2011, 06:14 PM
Puno uspjeha sa vranama.Pokusaj kasnije na svrake, golubove pa cak i vrapce.
Imao sam dvije zenke i tri muzjaka Harrisa koji su iz auta lovili starlinge i vrapce.Jedna zenka je nakon mjesec dana pocela donositi ih u auto.
Austringer27
23-07-2011, 06:49 PM
Budem.Hvala ti na savjetu.Ako ko zna sa harisima onda si to ti.:supz:
Jastreb
24-07-2011, 09:18 PM
Odlične ptice!!!!!! Doći ću do tebe da je oprobamo :D
Ovo joj je sestra ja sam je trenirao pred par mjeseci a jučer je ulovila kunića na otoku od 2kg. Ove zime ide samo na zeca! Vrijede svoju težinu u eurima puta sto! Jako agresivne i ovaj način kako ih Biff uzgaja je najbolji!!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/harijeta7.jpg
Pozdrav Viktor
Harpija
26-07-2011, 07:26 PM
Pozdrav svima.Evo poceli smo polako letiti zenku harisa.Prvi dan kad sam je uzeo iz voliere nahranio sam je na ruci,drugi dan proletio na spagi nekih 7-8 m i treci dan smo je letili slobodno.Ptica je izvrsnog karaktera,strasan lovac i jako zestoka.Jos koji dan i krecemo na vrane iz auta.http://www.falconryforum.co.uk/images/smilies/icon_biggrin.gif
Bravo Purič!!!! pa ti si stručnjak za vrane iz auta pozdrav svima Ivan :yawinkle:
Harpija
26-07-2011, 07:29 PM
Odlične ptice!!!!!! Doći ću do tebe da je oprobamo :D
Ovo joj je sestra ja sam je trenirao pred par mjeseci a jučer je ulovila kunića na otoku od 2kg. Ove zime ide samo na zeca! Vrijede svoju težinu u eurima puta sto! Jako agresivne i ovaj način kako ih Biff uzgaja je najbolji!!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/harijeta7.jpg
Pozdrav Viktor Bravo Viktore jel to loviš kot Harija ?pozdrav Ivan :yawinkle:
HarisBo
26-07-2011, 07:55 PM
Samo naprijed Ninek!:supz::supz:
Pozdrav!
Jastreb
27-07-2011, 07:11 AM
Bravo Viktore jel to loviš kot Harija ?pozdrav Ivan :yawinkle:
Ovo je kod mene a bio sam s njim lovio prošli vikend. Ona ženka koju sam mu doveo pred par godina iz Škotske je STRAŠNA PTICA!!!!! Neki letovi su preko 300 metara na lovniu koja baš nije lagana!!!!! Po meni rijetko kada viđeno!!!!
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.