PDA

View Full Version : Aquilla chrysaetos-Zlaten ili Carski orel

Sokoly
04-06-2008, 01:51 PM
Aquilla chrysaetos Името го добил поради пердувите на задниот дел од главата и вратот кои се со златно-жолта боја.Една од најголемите грабливки во нашата земја. Распонот на крилата може да достигне и над 2м. Женките кај овој вид како и кај повеќето грабливки се поголеми од мажјаците. Нивната тежина може да достигне и до 6 кг, а мажјаците растат до 4 кг. Се работи за космополитски вид на птица и може да се најде на повеќето континенти. Живее на различни места но преферира планински масиви без густа вегетација. Гнездото го прави на високо и старо дрво или пак на недостапни стрмни карпи.Во изградбата учествуваат двата родитела кои се моногамни и откако ќе се спарат остануваат заедно, во текот на целата година.
Најчесто женката снесува до две јајца во период од неколку дена. Инкубацијата кај суриот орел трае околу 43 дена. Првото испилено пиле го убива своето помало братче или сестриче, со што си го олеснува пристапот до храна која ја носат родителите.
Златниот орел во природата се храни со зајци, куни, лисици, желки, а не ретко и со мрши.
Животниот век на златниот орел е и до 50 години.
Во соколарството најмногу го користат во Азија ( Казакстан и Монголија) и тоа во ловот на зајци,срндачи, лисици и волци.

YouTube - Eagle huntingits Huge Prey

YouTube - Eagle huntingits Huge Prey[ame="http://www.youtube.com/watch?v=-GoEalfyMqM"]YouTube - The Mighty Golden Eagle. Preying on Wolves to grown Deer.[/FONT][/COLOR]

Ol0rin
04-06-2008, 02:23 PM
I have no idea what you just typed, but that first video is impressive.

Sokoly
04-06-2008, 02:43 PM
Ha-ha it's in Cyrilic letter mate, it's in macedonian.
thanks anyway. :-)

Sokoly
04-06-2008, 02:49 PM
Here's some more videos - Eve ushte nekoi videa

YouTube - Golden Eagle vs. Hare

YouTube - Eagle Vs Deer

Sokoly
06-06-2008, 01:10 PM
YouTube - ULTİMATE FALCON

Sokoly
25-03-2009, 10:37 AM
YouTube - hunting wolves with a golden eagle in Mongolia. Kazajstán-Ky

Pearl
25-03-2009, 11:23 AM
hi mate , sorry to jump this thread , but the very 1st video has been changed or super emposed i have this clip on video for a long time , after the eagle takes the quarry of the cliff the male golden drops it onto a ledge and waits on until the quarry comes to ground then lands on it , that vid has been played with :yawinkle:

Sokoly
02-04-2009, 01:09 PM
Hi Mark, if you have the hole thing you are more then welcome to share it here with us.

All the best
Sokoly

Anani Lubenov
15-04-2009, 12:16 PM
Оги да не си се запалил по орлите?
Тежки са за носене :)
Кяк са соколите?

Поздрави!

Sokoly
15-04-2009, 12:18 PM
Ха,ха, ха. Каде си бе другар?
Еве имам еден пар кој инкубира јајца. Би требало да излезат за 12 дена.
Како е кај Вас има ли некој парови кои снесоа јајца?
Голем поздрав

Anani Lubenov
15-04-2009, 01:22 PM
Браво дано всичко да е нарет, много се радвам!
При нас за сега няма яйца, може хибритката 3/4 gyr/perpegrin да снесе и сега не я тренирам.
Сега тренирашли някоя птица?

Успех!

Sokoly
15-04-2009, 01:26 PM
Денес треба да почнам малку да го работам ланерот, (na mamilo) ме ангажираа за снимање на спот за CNN.:supz:

Anani Lubenov
16-04-2009, 10:32 AM
Какво ще снимате?

Sokoly
16-04-2009, 10:34 AM
Уште не знам, режисиоро треба да каже.. :lol:

Hayabusa
18-04-2009, 10:39 AM
eee i kaj mene ima jajca :lol: ama treba da njademe nekoja da gi lezi hahahahhahahahahaha

Sokoly
20-04-2009, 06:50 PM
eee i kaj mene ima jajca :lol: ama treba da njademe nekoja da gi lezi hahahahhahahahahaha

Vidi go perverznjak!!! :lol:

Hayabusa
20-04-2009, 10:38 PM
Vidi go perverznjak!!! :lol:
zasto perverznajk pa samo baram nekoja so saka da lezi jajca :lol:

pa pomisliv da ne znes nekoja mozebi:-D

Sokoly
21-04-2009, 07:50 AM
Znam edna lepotica shto lezhi, ako sakash da ja probash?

:lol:

Hayabusa
21-04-2009, 09:47 PM
neeeeeee ovaa e tvoja ;) a i ne e moj tip ja sakam nesto po ...........:lol::lol::lol:

Sokoly
07-07-2009, 08:56 AM
Назад на темата...

Царски/Златен орел како јаде желки во природа.
Suri orao na kornjache.

YouTube - ‫????? ????????? ....????? ????!!!!!!!!!!‬‎

Sokoly
02-04-2011, 11:26 PM
Posle 10 godini pominati u kafez so dimenzii 2m X 2m, hranet od ruka i nikogas ne raboten vo sokolarski maniri pred 10tina dena pristigna CACI. Suri orel/Zlaten orel.
Stavanjeto kapa e praktichki nevozmozhno.
Odnovo vrakjanje na rukavica mnogu teshko...
Za regulacija na prerasteniot klun dva dena go hranev so jagneshki glavi (chuda se deshavaat)!
Sega ke pomine dolg period na privikavanje i sprijateluvanje niz mnogu obilni obroci...
Ona shto me zagrizhuva je negovata agresivnost na ruka....
Mozhebi Caci ima golemi zaostatoci u svojot mentalen i fizichki razvoj, ali bash taa siva zona mi e predizvik.
Mozda Caci nekogash i ke mozhe da leta?

Pozdrav

A eve edna fantastichna kompilacija snimci...

YouTube - golden-eagle-drags-goats-off-cliff

Sokoly
12-11-2011, 10:29 AM
A Must watch video:

http://youtu.be/wlrxhRvwozI