View Full Version : Falco Peregrinus - Siv sokol
Sokoly
04-06-2008, 02:04 PM
Сив сокол Falco peregrinus е најбрзата птица, а воедно и живо суштество на планетата. Се храни со птици, најчесто гулаби, патки, сколовранци и сл. Во својот добро познат пад од небото развива фантастична брзина која е измерена до 320 km на час. Својот плен го лови исклучиво во воздух. Мажјакот кај сивиот сокол, како и кај повеќето птици-грабливки е 1/3 помал од женката. Својата сива боја ја добива по една година возраст, претходно младите се темно кафени.
Во Македонија се среќаваат два подвида: F.P. peregrinus или номиналниот подвид и медитеранскиот подвид, нешто помал - F.P.brookei.
Се гнезди во дупки на непристапни карпи. Како и сите останати соколи никогаш не прави гнездо, туку користи стари напуштени гнезда од гаврани, или, пак, едноставно ги несе своите јајца на карпата. Во гнездото обично несе од 3 до 4 јајца, во зависност од пристапот до храна. По 30-32 дена инкубација воглавно од страна на женката, се испилуваат малите сосема беспомошни соколчиња.За да излетаат од гнездото потребни се 40 дена. А за да станат неприкосновени ловци како своите родители, потребни се уште наредни 40 дена. Важно да се напомене е тоа дека само 1/3 од младите соколи успеваат да ја преживеат првата зима.
Во соколарството е една од најценетите птици бидејќи при својот пад од огромните височини кога лови, кај набљудувачот буди адреналин.Соколарите во САД и во некои земји од ЕУ се првите кои забележале во 60-тите години, дека неговата популација во природата нагло опаѓа како резултат на употребата на пестицидот ДДТ. Токму тоа и ги натерало да се потрудат и да овозможат услови за негово размножување во одгледувачници и повторно враќање во природата.Сивиот сокол денес е заштитен со законот, а употребата на штетните пестициди во земјоделието е забранета.
YouTube - Falco Peregrinus
YouTube - High-Velocity Falcon
Sokoly
04-06-2008, 02:58 PM
Povtorni merenja - Another measurement
YouTube - Ultimate Killers: Peregrine Falcon Sky Dive!
Iskopuvanje na gnezdo - scraping of the nest - gradski sivi - city peregrines
YouTube - 2008 Derby Peregrine Falcon (5) - Courtship & Nest Scraping
Sokoly
04-06-2008, 03:03 PM
Nesenje na jajcata - Egg laying
YouTube - 2008 Derby Peregrine Falcon (10) - Egg-laying moment
hranenje na malite - feeding the chicks
YouTube - Derby Peregrine Falcon 7 - Feeding the Chicks
YouTube - Derby Peregrine Falcon 9 - Let's Poo on Mum!
Sokoly
04-06-2008, 03:05 PM
Mladite pred proletuvanje vekje operjani - fledgeligns before their first flight
YouTube - Derby Peregrine Falcon 12 - Fledge from the Ledge
terminator
14-06-2008, 02:15 PM
АБе нема што најубава птица на светов СОКОЛ
поздраффф :supz:
Sokoly
31-07-2008, 11:50 AM
Eve edna snimka, kako seto toa izgleda od sokolova perspektiva...
YouTube - NATURE "Raptor Force" | Nature's Top Gun | PBS
Maroje
24-09-2008, 11:45 AM
Prijatelju Sokoly evo par slika jednog sivca od dva postojeća u Dubrovniku :
Sokoly
24-09-2008, 11:50 AM
Lepa zhenka, par braon pera na legjima izdaju njenu uzrast.;) Mislim da bi trebali skratiti prerasli kljun. Najbolje uradite to velikom grickalicom za nokte ili oshtrom kleshtom.:yawinkle:
Austringer27
08-01-2009, 07:20 PM
Bok Sokoly!Htio bih te pitati u vezi preri sokola.Pocela je jesti bez kapice kao sto si mi rekao.Pojede ti dva do tri pilica i vise nece a tezina joj je 835gr.Sljedeci dan isto tako,ponudio sam joj prepelicu malo pojede i onda gleda okolo.Lijepo se smirila stoji na rukavici secem ju svaki dan,djeca se igraju oko nje.Malo se jos boji kad dolazim k njoj ali kasnije se smiri.Bojim se da ne padne pre nisko ako vec i to nije pre nisko.Kod jastreba sam "doma" dok za sokole bas i ne.Molim te daj mi koji savijet.
Sokoly
09-01-2009, 08:05 AM
Bok Sokoly!Htio bih te pitati u vezi preri sokola.Pocela je jesti bez kapice kao sto si mi rekao.Pojede ti dva do tri pilica i vise nece a tezina joj je 835gr.Sljedeci dan isto tako,ponudio sam joj prepelicu malo pojede i onda gleda okolo.Lijepo se smirila stoji na rukavici secem ju svaki dan,djeca se igraju oko nje.Malo se jos boji kad dolazim k njoj ali kasnije se smiri.Bojim se da ne padne pre nisko ako vec i to nije pre nisko.Kod jastreba sam "doma" dok za sokole bas i ne.Molim te daj mi koji savijet.
Zdravo prijatelju, kod mene u principu 4 jednodnevnih pilicha su dovoljni za zhenke sokola, dnevno. Ono shto radish s njom je super kako bi je brzhe umirio. Al imaj u vidu da svaka pozitivna iskustva za pticu su napredak u njenim treningom. Pozitivna iskustva za pticu za sad, su periodi kad ona dobije hranu. Zato uvek kad je drzhish u nekim za nju novim okolnostima/stvarima ( puno ljudi, automobili, psi, galama, i sl....) uvek je nagradjuj s malo mesa.Na taj nachin soko che povezati sva ova nova iskustva sa pozitivnim stvarima - hranu. Ono shto kazhesh da se boji i skache kad joj prilazish je sasvim normalno. To mozhesh veoma brzo re****i na taj nachin shto svaki put kad progjesh pored nje il izagjesh chisto da je vidish UVEK joj donesi makar jednog zalogaja mesa. Soko che veoma brzo povezati tvoj priod kao moguchnost dobiti nagradu. U pochetku kad skokne samo mu ostavi zalogaj mesa na stalku i polako se pomakni bez naglih pokreta. Morli Nelson : Kazhe jedan od najvazhnijih stvari u sokolarstvu je imati usporen priod prema ptici, oni jednostavno nevole brze, glasne i nestrpljive karaktere....
U zavisnosti od individue ptice u roku od 10tak dana soko bi trebo biti radostan i jedva che chekati da te vidi kako idesh da mu donesesh hrane. Ova skakanja o chemu ti sad prichash che postati skakanja na tvoju rukavicu dok si shvatio da ovaj metod funkcionishe par ekselans. Pochni uprazhnjivati ovaj metod i obavezno nas informishi kad bude prestao da skache kad mu se priblizhish. :supz:
Austringer27
09-01-2009, 07:48 PM
Hvala prijatelju!Danas sam ti ju hranio dva puta jedanput ujutro prije posla oko 6 sati i drugi put sada navecer.Ujutro je pojela dva i pol pilica,a sada tri bez problema.Kad ju stavim na ruku i krenem u setnju dobra je ko beba.Kapicu lijepo prihvaca,djecu oko sebe.Za sada sve ide po planu.Totalno mi je sve drugacije nego sa jastrebom.Jos jednom hvala na savjetu.
Sokoly
10-01-2009, 09:41 PM
Ma zato se i ovde druzhimo, da uzajamno delimo iskustva. U principu sokoli jako brzhe uche i pamte, no jastrebi. Sokolu da bi pokazao shta se od njemu ochekuje morash nagraditi i to obilno 3-4 puta nakon uspeshne lekcije i on to upamti jako brzo. Sa druge strane jastreba trebash raditi vishe puta za malo manje nagrade (zalogaje) mesa, da bi upamtio shta se trazhi ( hajde recimo da dogje na lutku...). Ne znam kako je bilo u tvom sluchaju? Al u principu chovek mora prochi preko vishe razlichitih ptica kako bi mogao da govori o uporedbama. Pogotovu kad ti imash prerijku koja se po svojoj karakternoj osobini ( Crazziness :supz:) puno i ne razlikuje od jastreba.:lol:
Vodi puno rachuna da ptica ne povezhe tebe sa nikakvim za njoj negativnim iskustvom. Prerijci su poznati po tome da znaju biti tvrdoglavi al sa druge strane ista ta tvrdoglavost je ono shto mi trazhimo kad od nijih ochekujemo ulov.
One male nagradice ne bi trebale biti obrok. Znachi kad god si u moguchnoschu da polako prigjesh daj joj zalogaj mesa. 4-5-6 put na dan. Glavni obrok sachuvaj za kasnije, kad mozhesh iskoristiti njenu ghladnochu u neke pametnije svrhe ;)
darko
11-01-2009, 03:02 PM
Hvala prijatelju.Nino je. Pisem sa bratovog komp.Napravio sam kako si mi rakao i vec vidim rezultat.Ja sam do sada letio samo jastrebove i kobce.Imao sam nekoliko jastreba divljaka,inprinta i kobca inprint.Ovo sasokolom je za mene nesto novo.Tek sada je prerijka pocela jesti kak se spada na rukavici.Zbog toga sto je tako tvrdoglava veci mi je izazov trenirati ju.Jastreba sam jako potrosio,repa sam joj krpao vec nekoliko puta.Na nozi mi je dobila nekakvu kvrzicu na malom prstu nema ranice nicega samo mala kvrzica pod kozom.Ulovio sam ove sezone s njom 47vrana od toga 6sivih dva fazana i dvije guske.Naj vise su mi ju sjebale vrane.Morao bih nabaviti jos jednu pticu za vrane,razmisljam o harisu muzjaku.
Sokoly
16-04-2009, 03:03 PM
Konechno posle dolgo vreme eve i da postiram neshto od ovaa godina.
Eden par ne uspea da raboti bash kako shto treba izgleda se ushte mladi i ne se upareni. Ali zatoa drugiot par peeshe kao lud , muzhjakot i noseshe hrana na zhenkata i sega trae inkubacija na 3 jajca. Datum na ispiluvanje bi trebalo da bide okolu 26ti mesecov. Dali kje uspeat da gi odgledaat sami ili kje treba jas da gi hranam ne znam , ali se nadevam na najdobroto.
Pozdrav,
Sokoly
Falcon33
17-04-2009, 12:53 PM
Odlicno Ogi,samo naprijed!!!
Hayabusa
18-04-2009, 10:42 AM
majstore mnogu ti se ubavi jajcata:supz::supz::supz:
Jastreb
19-04-2009, 08:52 PM
Konechno posle dolgo vreme eve i da postiram neshto od ovaa godina.
Eden par ne uspea da raboti bash kako shto treba izgleda se ushte mladi i ne se upareni. Ali zatoa drugiot par peeshe kao lud , muzhjakot i noseshe hrana na zhenkata i sega trae inkubacija na 3 jajca. Datum na ispiluvanje bi trebalo da bide okolu 26ti mesecov. Dali kje uspeat da gi odgledaat sami ili kje treba jas da gi hranam ne znam , ali se nadevam na najdobroto.
Pozdrav,
Sokoly
To careeeee :supz:
Sokoly
21-04-2009, 07:52 AM
Eve ja i mama. :D
Hayabusa
21-04-2009, 09:48 PM
ee sto se desava ima li nesto novo do kaj e barbikava
Sokoly
29-04-2009, 09:10 AM
Eve go ishodot...:supz:
Pearl
29-04-2009, 09:11 AM
Eve go ishodot...:supz::supz::supz:nice mate
Jastreb
29-04-2009, 11:21 AM
Bravo!!!!!!!!!!!
Sokoly
29-04-2009, 12:44 PM
Thanks Mark ....
Jastreb, hvala prijatelju?
:supz:
Nikola
29-04-2009, 06:58 PM
Predivni su.pozdrav:supz:
Anani Lubenov
29-04-2009, 08:19 PM
Браво Оги СУПЕР са!!!:-D:-D:-D
Hayabusa
29-04-2009, 08:29 PM
:supz::supz:may master :supz::supz:
Maroje
04-05-2009, 07:45 PM
Sa malim zakašnjenjem. ČESTITAM Sokoly :supz:
Sokoly
31-05-2009, 10:16 PM
Novi sokoli u novoj volierici, dva muzhjaka i zhenka.Gnjezdo je privremeno a planiram ga postaviti malo vishe i oblozhiti strane sa astroturfom.
Falcon33
01-06-2009, 11:41 AM
Prelijepi su Ogi,milina ih je vidjeti..:supz::supz:
Sokoly
01-06-2009, 11:46 AM
Hvala prijatelju, to su ovogodishnji sokoli. Imao sam i josh jedan neuspeli pokushaj al bozhe zdravlja uvek postoji sledecha godina. :supz:
Anani Lubenov
01-06-2009, 12:12 PM
Браво Оги!!!
Какъв им е грамажа?
Jastreb
01-06-2009, 01:14 PM
Bravo svaka čast :supz:
Samo naprijed!!!!!
Hayabusa
01-06-2009, 01:35 PM
toe e mojot MASTRE FALCONER :supz: ahahahahahahahahahahah
bravo odlicno samo malku zenkara mi e nekako so krupni noze i temna e za moj ukus a mazjacite mi se nekao kako skolovranci
hahahahahahah jadam G . . . a master
posto ja gi imam videno malite mozam da dadam najdobar odgovor i sum kompletno kompetente za takov odgovor
Ja ipak mislam deka mojot jastreb e najubav
hahaha
pozzzz Batina
Sokoly
02-06-2009, 08:24 AM
Pa druzhe otvori tema za tvojot jastreb ako ne? Ova e tema za siv sokol. :box:
Sokoly
24-06-2009, 07:54 PM
Eve malku da obnovam temata so novi fotki...
Sokoly
24-06-2009, 07:56 PM
uste nekoja...
Jastreb
24-06-2009, 08:25 PM
Sokoly prijatelju svaka čast :supz: predivno nema što!
Koliko ćeš ih letjeti ti? Jesi kome šta predodredio od prijatelja da lovi s kojim?
Pozdrav Viktor
:) Ogi,mnogu se ubavi svakati cas!!!!
Sokoly
25-06-2009, 08:17 AM
Sokoly prijatelju svaka čast :supz: predivno nema što!
Koliko ćeš ih letjeti ti? Jesi kome šta predodredio od prijatelja da lovi s kojim?
Pozdrav Viktor
Hvala druzhe,
Nema takvog muzha josh ovde. :lol:
Shalim se, bozhe zdravlja pa chemo da vidimo. Trazhe ih neki breederi iz engleske koji zhele osvezhiti "krv" u svojim odgajivachnicama.
Al iskreno bi radije dao ove ptice nekom ko bi leteo, kako bi se osigurao da su osobine njihovih roditelja sachuvane. Oba roditelja su leteli na jarebice i ono shto mi se jako dopada kod njih je da kao da znaju svoj hendikep u velichini pa se jako brzo popnu u visine. Narochito muzhjaci imaju sjajnu osobinu da udare plen direktno u glavu. Kao da su svesni da che tezhe savladati Fazana il jarebicu pa svu energiju nasoche u taj smrtonosni udarac u glavu. Osvaja me njihovo srce, jer iako su manji od drugih podvrsta,imaju hrabrost i brzo se penju. Ono shto volim je da ako odluchim da ove ptice prodam, da odu u prave sokolarske ruke kako bi izvadili njihov potencijal na vidiku. Mozhda ce ipak jedan muzhjak da ode al kazhem ti hochu da ide kod pravog sokolara koji zna shta radi. :supz:
Jastreb
25-06-2009, 01:40 PM
Hvala druzhe,
Nema takvog muzha josh ovde. :lol:
Shalim se, bozhe zdravlja pa chemo da vidimo. Trazhe ih neki breederi iz engleske koji zhele osvezhiti "krv" u svojim odgajivachnicama.
Al iskreno bi radije dao ove ptice nekom ko bi leteo, kako bi se osigurao da su osobine njihovih roditelja sachuvane. Oba roditelja su leteli na jarebice i ono shto mi se jako dopada kod njih je da kao da znaju svoj hendikep u velichini pa se jako brzo popnu u visine. Narochito muzhjaci imaju sjajnu osobinu da udare plen direktno u glavu. Kao da su svesni da che tezhe savladati Fazana il jarebicu pa svu energiju nasoche u taj smrtonosni udarac u glavu. Osvaja me njihovo srce, jer iako su manji od drugih podvrsta,imaju hrabrost i brzo se penju. Ono shto volim je da ako odluchim da ove ptice prodam, da odu u prave sokolarske ruke kako bi izvadili njihov potencijal na vidiku. Mozhda ce ipak jedan muzhjak da ode al kazhem ti hochu da ide kod pravog sokolara koji zna shta radi. :supz:
E prijatelju ja sam ove godine već nešto rezervirao ali vi sigurno volio imati jednu ovakvu ženku za mog PR mužjaka od Setha koji ima izrazito dobar temperament, vrlo lako se trenira a prem divljači je strašan + jedno 3-4 puta mi je ušao za divljači u grmlje što me šokiralo i ugodno iznenadilo!!!!!
Ali ima i slijedeća sezona pa ćemo vidjeti :wink:
Pozdrav Viktor
Kraguj
25-06-2009, 11:03 PM
Cestitam Sokoly svaka cast :supz:
Sokoly
26-06-2009, 09:23 AM
Hvala ti prijatelju, zhelim ti puno uspeha i kod tebe u onome shta radish. :supz:.
Maroje
26-06-2009, 04:53 PM
Predivni !!! Čestitke Ogi.
Sokoly
29-06-2009, 02:41 PM
:supz:Hvala i tebi druzhe, nek se vracha sa uspesima.
Gos@Heart
29-06-2009, 06:40 PM
Vrhunski odgojene ptice.
Svaka cast matori!
Pozdrav
Sokoly
29-06-2009, 11:02 PM
Pa gde si ti Steva? Ti meni matori, ja tebi Cheljavi ( e ovo je dragi moji ono-rekla sherpa loncu).:lol:
Delux
20-08-2009, 12:31 PM
Nadam se da nece smetati što pitam.Želio bih znati da li se na osnovu pera može odrediti starost ptice.
81899
81900
81901
I naravno da li neko može predpostaviti koliko je ova ptica stara
Pozdrav
Jastreb
20-08-2009, 12:36 PM
Ja bi rekao prvo mitarenje to znači da bi trebo biti u drugoj godini ali ima ovdje iskusnijih sa sokolovima.
Delux
20-08-2009, 12:58 PM
Ja bi rekao prvo mitarenje to znači da bi trebo biti u drugoj godini ali ima ovdje iskusnijih sa sokolovima.
Kapica je rucni rad(stradala zenina tasnica od zmijske koze:supz:)
Sokoly
20-08-2009, 01:21 PM
Naravno da mozhesh pitati prijatelju,
ovo je jednogodishnja ptica, pripadnik podvida F.P. brookei.
To mozhesh i sam utvrditi po perju. Vertikalna braon pera izdaju da se ova ptica nije izmitarila celosno, chesta pojava i u prirodi.
Na njenoj levoj nozi vidim tragove od nachina na koji je ulovljena. A ako lepo pogledash desna joj je noga malo otechena. To mozhe biti rezultat pretesne kaiske il je neko nije vezao kao shto treba pre no shto si je dobio?
Moj savet je da je lepo nahranish i shto brzhe pustish natrag u prirodi.
Ovakve ptice su obichno vrlo traumatizirane od samog lovljenja i je tezhe raditi snjima.
Ne znam kako je to regulisano u Crnoj Gori, al ova ptica je sama uspela prezhiveti prvu zimu, shto znachi da je ona odabir prirodne selekcije da opstane i ostavi dalje potomstvo.
Sokolarska terminologija naziva ovake i starije primerke kao "Haggard".
Pozdrav i nadam se da sam pomogao.
Sokoly
Delux
20-08-2009, 01:44 PM
Naravno da mozhesh pitati prijatelju,
ovo je jednogodishnja ptica, pripadnik podvida F.P. brookei.
To mozhesh i sam utvrditi po perju. Vertikalna braon pera izdaju da se ova ptica nije izmitarila celosno, chesta pojava i u prirodi.
Na njenoj levoj nozi vidim tragove od nachina na koji je ulovljena. A ako lepo pogledash desna joj je noga malo otechena. To mozhe biti rezultat pretesne kaiske il je neko nije vezao kao shto treba pre no shto si je dobio?
Moj savet je da je lepo nahranish i shto brzhe pustish natrag u prirodi.
Ovakve ptice su obichno vrlo traumatizirane od samog lovljenja i je tezhe raditi snjima.
Ne znam kako je to regulisano u Crnoj Gori, al ova ptica je sama uspela prezhiveti prvu zimu, shto znachi da je ona odabir prirodne selekcije da opstane i ostavi dalje potomstvo.
Sokolarska terminologija naziva ovake i starije primerke kao "Haggard".
Pozdrav i nadam se da sam pomogao.
Sokoly
Svakako da ova ptica ide nazad ,ali Sokoly tu je problem desnog krila ,hvale joj ni manje ni više nego pet posljednjih dugih pera.Sinoc sam pažljivo pregledao dva nova polomljena ostao samo korijen pera,tri stara takodjer polomljena još se ne mitare.Dok na drugom krilu samo još jedno pero nije izmitareno.Zato se bojim da ona ove jeseni neće moći poletjeti.Ovo na nozi si u pravu mala ogrebotina je skoro zacijelila,a desna noga je ok možda na slici samo tako izgleda.Što se tiče traumatinog stanja,kad je stigla kod mene prozvali su je "tasmanijski djavo".Nakon evo petnaestak dana bez problema slijeće(doskače je bolji izraz) na rukavicu ali i dalje voli gri****i.
Ova mlada koja stoji na avtaru je bila puno pitomija i brže se oporavila jer joj je samo noga bila povrijedjena(posjecena).
Neki predlog za krilo???
Sokoly
20-08-2009, 01:57 PM
Na slici se nevidi stepen oshtechenja krila odnosno nedostatak letnih pera. Ako ima dovoljno duzhine polomljenih pera to se veoma lako mozhe srediti putem "impinga", metnu se odgovarajucha pera u shaftove od polomjljenih i ptice je kao nova. Ako su pera skroz pochupana iz korena, onda je nazhalost teshko to popraviti. Ako su pera pochupana postoji i moguchnost da folikul - mesto od gde raste samo pero - je povredjen i nikad vishe mozhda ne poraste pero.
Ptice grabljivise za razliku od ostalih ptica imaju jache perje a neuki golubari znaju upropastiti pticu chupajuchi pera.
Golubove i druge ptice je priroda zashtitila stime da se perje lako chupa kako bi spashavali glavu od predatora. Soko kao i druge grabljivice su predatori i su na vrhu lanca ishrane, pa nemaju ni potrebu od tako lako opadanje pera.
Ako je stanje nepopravlivo onda ti nemozhesh koristiti ovu pticu trenutno ni za shta, jedino shto bi savetovao je da je lepo udomish omoguchish shto manje stresa i chuvash do sledeche godine kad se nadajmo se potpuno izmitari.
Gos@Heart
06-09-2009, 02:25 PM
Novi sokoli u novoj volierici, dva muzhjaka i zhenka.Gnjezdo je privremeno a planiram ga postaviti malo vishe i oblozhiti strane sa astroturfom.
Ognene letis li nekog od ovih lepotana? Ima li sta novo?
Pozdrav
Sokoly
06-09-2009, 03:03 PM
:cry: Tuzhna vest Stevo. Taman sam istrenjirao jednog muzhjaka i pocheo bildati kondiciju Juche sam ga izgubio....
Otisho na jedan rid gde ima thermale i chekao ga da se popne, malo vishe no shto je trebalo.
Udario na neku pticu iza Rida i od tad mu gubim trag. Sumnjao sam da je ulovio neshto iza rida pa nije uopshte odgovarao na moje pozive. Juche sam ga trazhio do maltene mraka i danas do pred par sati. Ni tragu ni glasa.
Lekcija koju sam ja skupo platio je da ako imate telemetriju nemojte je chuvati kuchi nego koristite je bezobzira na vashe poverenje u sokola.
Za stvar da bude josh gora juche je pocheo snazhan vetar koji bi lagano mogao odnjeti sokola daleko od mesta gde se izgubio.
Pokushachu da ga trazhim i sutra al....znash kako je to, svaki sledechi dan shanse su manje. Jedino ako ga neko uhvati za par dana jer se neboji ljudi pa bude poshten i javi mi??
Takav ti je ovaj nash sport, sa velikim emotivnim amplitudama. Uspesi su jako dragi, a zagube bolne.
Pozdrav
Delux
06-09-2009, 04:26 PM
Bas steta ,zao mi je:(
Falcon33
06-09-2009, 05:06 PM
:cry: Tuzhna vest Stevo. Taman sam istrenjirao jednog muzhjaka i pocheo bildati kondiciju Juche sam ga izgubio....
Otisho na jedan rid gde ima thermale i chekao ga da se popne, malo vishe no shto je trebalo.
Udario na neku pticu iza Rida i od tad mu gubim trag. Sumnjao sam da je ulovio neshto iza rida pa nije uopshte odgovarao na moje pozive. Juche sam ga trazhio do maltene mraka i danas do pred par sati. Ni tragu ni glasa.
Lekcija koju sam ja skupo platio je da ako imate telemetriju nemojte je chuvati kuchi nego koristite je bezobzira na vashe poverenje u sokola.
Za stvar da bude josh gora juche je pocheo snazhan vetar koji bi lagano mogao odnjeti sokola daleko od mesta gde se izgubio.
Pokushachu da ga trazhim i sutra al....znash kako je to, svaki sledechi dan shanse su manje. Jedino ako ga neko uhvati za par dana jer se neboji ljudi pa bude poshten i javi mi??
Takav ti je ovaj nash sport, sa velikim emotivnim amplitudama. Uspesi su jako dragi, a zagube bolne.
PozdravMogu misliti Ogi kako se osjecas i kakve sad misli imas u glavi,nadam se da ces ga uspjeti pronaci,a valjda ga neko od nesavjesnih golubara nece uhvatiti i uraditi mu nesto lose!!
Pozdrav !!
Perica
07-09-2009, 10:37 AM
Pozdrav
Nažalost još jednom se obistinila teorija da se gube one ptice u koje imaš najviše povjereja !!!
Kažem nažalost jer sam i sam prije tri sezone izgubio odličnog kopca koji je u toj sezoni već imao preko dvadeset ulova na skoro identičan način .
Lovio sam po dosta jakom vjetru i nakon neuspjelog leta umjesto da sjedne na prvo drvo počeo je da kruži i da se diže . Nisam ga pozivao odmah , a kasnije kada je bio na većoj visini nije reagirao na pozive i samo sam mogao gledati kako nestaje u daljini . Iako je to bila ptica bila prstenovana sa vezicama i zvončićem u repu , a svi lovci i golubari u mom kraju znaju da se ja bavim s tim nikada ni traga ni glasa od nje .
Ogi držim ti palčeve i sretno jer mislim da na ovome svijetu još ima dobrih ljudi !!!
Pozdrav Perica !!!!
Sokoly
07-09-2009, 11:19 AM
Hvala Vam na supportu. Ja ne gubim nadu.
Perice, od kad se bavim sokolarenjem do sada sam izgubio nekoliko ptica. Desi se kao shto si i ti okusio da jednostavno neshto klikne u ptici i pored toga da je dan ranije leteo fantastichno jednostavno se iskljuchi. Dobar savet za sve one koje nisu iskusili takve momente je:
Ako ste previshe vezani za pticu i nebiste mogli lako prezhiveti njen gubitak idite sa imprintom. Iako i to Vam nije garancija shanse da ga izgubite su manje.
Ako ste onaj tip sokolara koji sokolari tokom godine i neche se vezivati za jednu pticu idite sa PR ili ako je dozvoljeno u vashoj zemlji passagerom.
Ovaj drugi primer podrazumeva da sokolar nema nikakih obaveza prema passageru tokom ne lovne sezone, jer ga opet vracha u prirodi, a sebi opet ulovi passagera sledeche godine. Iskustvo koje steknu sokolari ovim metodom ja deleko bolje od onih koji godinama rade sa jednom istom pticom. Sa druge strane pa prednost raditi sjednom pticom duzhe vremena je kad se lepo naviknete i nauchite megjusobno svoju narav.
Sve moguche nachine za sokolarenje nude svoje komparativne prednosti i nedostatke. Vazhno je da se odluchite za ono shto je zakonom dozvoljeno i da ne gubite nadu ako se desi da Vam ptica pobegne. Ovo Vam je moj savet od ruke choveka koji je smatram izgubio dovoljno ptica.
Vazhno je da ne smatrate gubitak kao smak sveta nego jednostavno izvuchete pouke za sledechi put da radite pazhljivije sa pticom.
I pored toga shto sam prvi slomio mraz / led i opisao prvi na nashim govornim podruchjem kako sam izgubio pticu ovo mi nije i neka garancija da nikad vishe se to neche desiti. :lol: :lol: :lol:
Pozdrav svima,
Ogi
Maroje
07-09-2009, 12:01 PM
Prijatelju Sokoly žao mi je što ti se to dogodilo.Vjeruj mi i meni je lani odletjela predivna ženka kobac (imprint) i to sa telemetrijom. Signal se izgubio dok sam se popeo na največe brdo. Veliki vjetar je idealan za izgubiti pticu.
Možda je najbolje da se prebacimo na golf.
Sokoly
07-09-2009, 12:17 PM
Prijatelju Sokoly žao mi je što ti se to dogodilo.Vjeruj mi i meni je lani odletjela predivna ženka kobac (imprint) i to sa telemetrijom. Signal se izgubio dok sam se popeo na največe brdo. Veliki vjetar je idealan za izgubiti pticu.
Možda je najbolje da se prebacimo na golf.
:supz: hahaha :lol:
Golf je za bogate penzionere druzhe, mi smo posebna pasmina.
HarisBo
07-09-2009, 12:56 PM
Eto Ogi ja sam nov u ovom predivnom sportu,hobiju možda načinu
života i neznam kakav bi ti ja savjet mogao dati sokolaru takvog kalibra
kao što si ti,al iskreno mi je žao radi tvog gubitka i nadam se da češ je možda
nači:!:
Pozdrav!
Gos@Heart
07-09-2009, 01:02 PM
Postujem iskrenost, ljudski je gresiti, bio iskusan ili pocetnik. Svako danas moze snimiti sliku sokola na terenu sa nekom pticom u kandzama i iskeziti pored njega svoje lepo lice, a malo je ljudi koji bi pokazali ovako nesto. Ne moze se reci da je ovo neuspeh jer to i nije, vec ono sto mi u sokolarstvu najvise cenimo i zasto nas je vecina ovde. Procitao sam negde kad sam pocinjao da pravim prve korake u sokolarstvu, Kaze: Pas je odavno prodao dusu i karakter coveku ali sokoa jastreb, orao... Uvek divlji i uvek samo svoj. Mislim da neki pocetnik moze nauciti vise iz ovakvih postova.
Javi ako bude bilo kakvih vesti!
Pozdrav prijatelju.
Jastreb
07-09-2009, 02:15 PM
Tko kaže da nikada nije izgubio pticu u sokolarskom životu ja mu skidam kapu!
Ja jesam i najteža ptica ikada sa kojom sam radio je bila ženka red taila.
Jbg proijatelju Sokoly :( ali idemo dalje :D
Pozdrav Viktor
Sokoly
07-09-2009, 06:53 PM
Hvala Vam prijatelji sokolari na podrshci, iskreno nisam ochekivao ovakav feedback. Idemo dalje u nove pohode. :supz:
Pozdrav,
Ogi
Sokoly
09-09-2009, 11:07 AM
KO KAZHE DA NEMA POSHTENOG SVETA? :supz::supz:
Danas mi javili golubari u blizini Skoplja da su uvatili mog sokola. Jurio je njihove golubove i uhvatio goluba u samom dvorishtu. Srechom ga nisu odmah ubili jer su uochili vezice i prsten na kom je izgraviram moj Mob.tel.
Odmah su mi javili i enoga sad u dvorishtu jede prepelicu. :D
Ljudi normalno nisu znali shta da rade pa stavili ga u malecki kavez pa dok sam stigo do njih malo je iskrzao rep i letna pera. Ima male luzne da voskovici jer se lupao o kavez. Nishta shto se nemozhe opraviti.
Izmerio sam ga i tezhina mu je bila katastrofalno niska 430gr.
Izvadio sam ga iz Volieru na 685gr a trenjirao ga na 520-30gr. sa tendencijom na pokachenje kako shto raste i mishichna masa.
Ova su par dana kritichna jer je ptica u shoku i u nezavidno slabu kondiciju.
Nadam se da che se srediti.
Pozdrav svima i upamtite UVEK stavite svoj kontakt telefon na prstenu il na samu kaishku. Kod mene se dokazalo da mozhe pomochi u pronalasku ptice.
Svako dobro,
Ogi :-D
Perica
09-09-2009, 11:16 AM
Danas mi javili golubari u blizini Skoplja da su uvatili mog sokola. Jurio je njihove golubove i uhvatio goluba u samom dvorishtu. Srechom ga nisu odmah ubili jer su uochili vezice i prsten na kom je izgraviram moj Mob.tel.
Ljudi normalno nisu znali shta da rade pa stavili ga u malecki kavez pa dok sam stigo do njih malo je iskrzao rep i letna pera. Ima male luzne da voskovici jer se lupao o kavez. Nishta shto se nemozhe opraviti.
Izvadio sam ga iz Volieru na 685gr a trenjirao ga na 520-30gr. sa tendencijom na pokachenje kako shto raste i mishichna masa.
Pozdrav svima i upamtite UVEK stavite svoj kontakt telefon na prstenu il na samu kaishku. Kod mene se dokazalo da mozhe pomochi u pronalasku ptice.
Svako dobro,
Ogi :-D
Nemaš pojma koliko mi je drago čuti takvu vijest !!!!
Ipak na ovom svijetu ima još dobrih ljudi !!!!!!
Pozdrav Perica !!!!
Jastreb
09-09-2009, 11:22 AM
BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO :D :D
Austringer27
09-09-2009, 07:23 PM
Super.Meni je moja zenka jastreba bila vani dva tjedna i onda nakon toga sam je ulovio na zamku u koju sam stavio fazana i prepelicu.Bio sam presretan.S time da je imala vezice i vrtilicu tako da sam stvarno imao srece.Drago mi je jako sto si i ti vratio pticu.
Falcon33
09-09-2009, 08:23 PM
Svako dobro,
Ogi :-DE ovo je prava vijest ,svaka im cast da mu nisu uradili nista nazao.
Dobar savjet Ogi,to za prstenje sa imenom!!!
Pozdrav!!
Delux
09-09-2009, 09:23 PM
:supz::supz::prayer::prayer:
Hayabusa
10-09-2009, 12:03 AM
adje so sreka i telemetrija druk pat da i stavis a ne u fioka da stoi
PS zasto ne se javi da mi kazes deka go najde znes kolku mi bese bed celava situacija
Sokoly
10-09-2009, 08:19 AM
:supz: Sve je u redu, (my young Padovan) shta bi rekli u kultnom Star Warsu. :lol:
Na greshke se uchi, pa evo ti zhiv primer, da ne morash i sam raditi ovu moju greshku za telemetrijom. Al imaj u obzir, da chak i sa Telemetrijom se mozhe desiti da se ptica izgubi.
Nisam ti javio jer sam te hteo obradovati (znam da ti se mali svigja). :lol:
Pozdrav
Gos@Heart
10-09-2009, 06:06 PM
Odlicne vesti :D
Posalji neku fotku da vidimo malog bezobraznika sto bezi od kuce, kad ga tata oporavi :lol:
Sokoly
10-09-2009, 08:50 PM
Obechavam :)
Kraguj
10-09-2009, 10:59 PM
Ogi prijatelju nije mi radio internet skoro deset dana, pa sam tek sada kada se sve sretno zavrsilo saznao za ovu tvoju nevolju.:(
Veoma mi je drago da se ovako zavrsilo i da jos ima postenog sveta,nadam se da ce se srecni soko brzo oporaviti i da je sada naucio da se ne isplati bezati:D
Pozdrav Kraguj
Austringer27
11-09-2009, 03:54 PM
Prijatelji Makedonci obavezno morate da dodjete na nas susret u Zelendvor u 11. mjesecu.OK?
Maroje
11-09-2009, 06:50 PM
Drago mi je da si ga uspio pronači i vratiti, želim mu dobar oporavak i svaka čast poštenim ljudima.
pozdrav iz Dubrovnika
Hayabusa
11-09-2009, 10:50 PM
Prijatelji Makedonci obavezno morate da dodjete na nas susret u Zelendvor u 11. mjesecu.OK?
Ma dolazimo sigurno samo jos da utvrdimo kolko cemo doci
Austringer27
16-09-2009, 07:40 PM
Drago mi je to cuti.Radujem se susretu.
Sokoly
07-10-2009, 09:21 AM
Posle 2 nedelje oporavka i vrachanja na odgovarajuchu tezhinu malisha je pocheo opet leteti. Zadnje dve nedelje sam ga vrachao u kondiciju i trenjirao kako bi vratio svoju letechku kondiciju. Malo trening pozicioniranja i osvajanja bolje visine. Imamo josh raditi na njemu al moram spodeliti jucherashnji dan s vama.
U klasichnom maniru pustio ga da se protrese nakon skidanja kapice i u roku od 30secundi poleteo s rukavice. Sjajno je krenuo da se penje iako nije bilo nikakog vjetra. Bilo je vech oko 17h i u torbu sam nosio jednog snazhnog pismonoshu i prepelicu. Kao za dresuru. Dok sam vezivao pertle golub se izmigoljio i uspeo mi pobechi. :rolleyes:
Nakon malo pcovke i blagu nervozu pustio sam sokola i krenuo u polje. Pas trchi ispred nas u potrazi jarebica.
Soko se popeo ne mnogo nekih 30-40m al kako je bio tachno iznad glave pustio sam da lupi prepelicu. Pojeo glavu i vrat, a srce mi nije dalo da zavrshim dan samo s jednim letom. Nakon 10 minuta opet sam ga pustio i ovaj put malisha krenuo pravo na gore. Peregrini strashno brzo kontaju prichu, a pogotovu muzhjaci.
Otisho je malo u stranu kako bi mogo da se popne i ondak Ina (bretonka) poplashila jedno jato jarebica. Bio je isuvishe daleko da bi mogo ishta uraditi al lekcija je bila super. Tako che nauchiti da se mora popeti josh vishe kako bi pokrivao vechi teren ispod njega i josh bitnije uvek che biti u okolini mene i psa jer smo mi glavni proizvogjach divljachi.
Normalno zaleteo se i jurio jarebice dok nisu ushle u zaklon visoke trave.Nisam ga pozivao nego ostavio ga da se opet sam popne i dogje nazad za novu rundu. Taman se pocheo penjati i ova moja luda kerusha poplashila je Novo ogromno jato (ili bolje rechi 3-4 jata zajedno)jarebica preko 30 komada. Sve na jednu njivu. Sjajan prizor. Kako je pas ludachki gonio one jarebice koje su vech ustale poplashene nove i nove su dalje eksplodirale iz strnishta. Soko se ustremio pretpostavljam na one prve al kad su pochele izletati nove josh blizhe do njega i sporije to ga je predomislilo da promeni svoju metu. Ustremio se na jednu i uspeo samo ischupati neshto malo perja al nije zadrzhao pticu. U svakom sluchaju lepa adrenalinska inekcija za mene, a za njega lekcija koja nadam se da je pozitivno uticala.
Kako bi sve bilo lakshe kad bi pas bio kao shto treba.:mad:
Znam da sam obechao Fotke al nikako da se setim da uzmem aparat. U glavi mi je samo da uzmem pticu i da jurnem u polje.:-D
Pozdrav
Falcon33
07-10-2009, 03:04 PM
Odlicno Ogi,mogu zamisliti taj osjecaj i napad adrenalina.:supz:
Sokoly
30-10-2009, 11:01 PM
Posle dugachkog chekanja, evo neke fotke od dvorishtu. Juche se popeo na preko 200m leteo sam ga obichno oko 15h a sad sunchan dan i oko 11h. Par vetrusha ga odnjele na pola km od mene a termali su radili svoje.Gotovo sam pomislio da je opasno kad nije bilo jarebice pustio sam mu goluba. Kakav pad sa neba nemogu vam opisati. Prvi put da tako dugachko drzhi sabijena krila uz telo. Momenti koji me raduju. Kako bi bilo bolje kad bi bila jarebica u pitanju.... Al eto sutra da nas samo vreme posluzhi.
Eto fotke od njegovih roditelja.
Jastreb
30-10-2009, 11:15 PM
Sokoly prijatelju :supz: :supz: sve sam ti već rekao ovdje i preko PM što mislim o tvojim pticama i jel bi ih želio kod sebe u volijeri :wink:
Pozdrav Viktor
BladeRunner
07-11-2009, 11:26 AM
Posle dugachkog chekanja, evo neke fotke od dvorishtu. Juche se popeo na preko 200m leteo sam ga obichno oko 15h a sad sunchan dan i oko 11h. Par vetrusha ga odnjele na pola km od mene a termali su radili svoje.Gotovo sam pomislio da je opasno kad nije bilo jarebice pustio sam mu goluba. Kakav pad sa neba nemogu vam opisati. Prvi put da tako dugachko drzhi sabijena krila uz telo. Momenti koji me raduju. Kako bi bilo bolje kad bi bila jarebica u pitanju.... Al eto sutra da nas samo vreme posluzhi.
Eto fotke od njegovih roditelja.
GREETINGS
These are obviosly your peregrines. How many youngsters did you manage to breed?
Steven
Sokoly
07-11-2009, 01:31 PM
GREETINGS
These are obviosly your peregrines. How many youngsters did you manage to breed?
Steven
Three mate, two tiercels and a falcon.
Sokoly
17-11-2009, 05:02 PM
:supz: Eto ga :supz:
Kraguj
17-11-2009, 07:01 PM
Svaka čast:supz:
Da li je u lovu učestvovao i bretonac?
Sokoly
17-11-2009, 08:03 PM
Jeste druzhe, i to novi 4ro godishnji ker, lepo uveden u lov i markiranje. Puko mi film pokushavati da opravim onu kuju. Uzeo sam ga i kod mene je vech mesec dana. Biche neka fotka i od njega uskoro. :rolleyes:
Hayabusa
17-11-2009, 11:02 PM
ODLICNO a kazu da je jerebica princeza polja i kad je ulovis dostigo si sam vrh svoga sna nije lako ali vredi se potruditi ipak taj nebesni vuk zna sta treba da radi a pritom mu pomaze i neko ko je sve vec pre iskomponiro
nisam gledao udarac sa neba posto smo bili na drugi kraj polja na kojem smo lovili posto smo bili 4 sokolara pa smo se podelli u dvoje kako bi svi izleteli ptice na vreme ali nas ortak koj je bijo sa ogijem a ima isto sivca muskog otiso je kuci ne bas veselog izraza lica pozdarv i za Gorana valjada se ne ljuti a on kaze da je sa visine od nekih preko 120m zadao taj smrtonosni udarac
Pozzzz i lepo je druzitei se sa vama sokolarima inace ni austringeri ne bi videli kao izgleda jerebica;-):D
Jastreb
18-11-2009, 08:56 AM
Bravo prijatelju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
koliko je bio visoko?
Ja sam jučer radio kao što si mi rekao malo lure work iliti rada na vabilo jer je bio URNEBESNO JAK VJETAR i mazao je dobrih 20 minuta!
Hayabusa prijaztelju dobra ti je ona o jarebicama i austringerima :lol: :lol:
A što znači pas u tome, ja sam se zbog toga i počeo takmičit po utakmicama :supz: najbolje kad mi pričaju o sokolu a ja pitam kakvog psa imaju a ovaj mi kaže nikakvog ili nešto čemu je jarebica neodsanjani san!!!!!
Pozdrav Viktor
Sokoly
18-11-2009, 12:13 PM
Hayabusa biche ulova i s jastrebima samo polako. Goranov soko che isto leteti samo treba se puno raditi snjime. Soko mora puno leteti kako bi stekao kondiciju i volju da se penje. Nishta strashno Gorane, ipak je ovo tvoj prvi soko (Roki) i tokom vremena chesh se i ti ispraksirati.
Kad god sleti na zemlju okreni mu legja i kreni u suprotni smer. Mora ptica shvatiti da neche se nishta deshavati ako samo sedi na zemlju. Mora da poleti - pa da se tek onda "neshto" desi.
Viktore, od prilike druzhe nekih 100-120m i to na kompletno novi teren. Posetio nas je i divlji migratorni Merlin. Dosho sasvim do mog sokola proverio vezice, malo se podigravali u zraku i zatim produzhio svoj put.
Nakon od prilike 15-20 minuta marka, STOOP i udarac.
Jastreb
18-11-2009, 01:43 PM
Reci mi prijatelju jel ti čekaš marku pa puštaš peregrina ili kad dođeš na teren pustiš njega i psa pa tražite divljač?
Pozdrav Viktor
Perica
18-11-2009, 05:26 PM
Samo vrhunski lovac može loviti divljač kakva je poljska jarebica .
Ogi svaka čast :supz: !!!!
Pozzz !!
Perica
18-11-2009, 05:44 PM
ODLICNO a kazu da je jerebica princeza polja i kad je ulovis dostigo si sam vrh svoga sna nije lako ali vredi se potruditi ipak taj nebesni vuk zna sta treba da radi a pritom mu pomaze i neko ko je sve vec pre iskomponiro
nisam gledao udarac sa neba posto smo bili na drugi kraj polja na kojem smo lovili posto smo bili 4 sokolara pa smo se podelli u dvoje kako bi svi izleteli ptice na vreme ali nas ortak koj je bijo sa ogijem a ima isto sivca muskog otiso je kuci ne bas veselog izraza lica pozdarv i za Gorana valjada se ne ljuti a on kaze da je sa visine od nekih preko 120m zadao taj smrtonosni udarac
Pozzzz i lepo je druzitei se sa vama sokolarima inace ni austringeri ne bi videli kao izgleda jerebica;-):D
Prijatelju u pravu si za princezu ali ne zaboravi da postoji i kraljica !!
Aćimov ulov od juče 17.11.2009
http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/IMG_6378Small-1.jpg
Pozzzz !!!
Jastreb
18-11-2009, 08:05 PM
S ruke ili drveta?
Kraguj
18-11-2009, 08:49 PM
Realno je i najlakše (po meni ) šumsku šljuku loviti sa drveta.
Sokoly
18-11-2009, 10:40 PM
Reci mi prijatelju jel ti čekaš marku pa puštaš peregrina ili kad dođeš na teren pustiš njega i psa pa tražite divljač?
Pozdrav Viktor
Po nekim sokolarima najvrhunski momenat je da pas markira i da onda pustish sokola da se popne. Ranie sa starom bretonkom sam tako radio. Sad sa novim kerom Cezar :lol:, pustim ga da prvo malo protrchi chisto jedno 10tak minuta za njega samo, i tek onda pustim sokola, dok Cezar ugje u trag i markira soko se penje i prati nas dok mi shpartamo polje u potrazi za jarebice. Ove su godine lovci pobili ogroman broj i jako se osecha to dok ih trazhimo :cry:. Ono shto je lepa osobina je da soko pochinje shvatati da je pozicioniranje i visina odluchijuchi faktor. Danas smo opet izashli, al nismo pronashli nit jednu jarebicu na terenu. Sutra ako je OK tezhina idemo na drug teren.
Nov pas i novi soko pa zhelim im dati malo vremena pre no shto nauchi i pas koja je pricha. :D
Sokoly
18-11-2009, 10:47 PM
Samo vrhunski lovac može loviti divljač kakva je poljska jarebica .
Ogi svaka čast :supz: !!!!
Pozzz !!
Hvala Perice,
Ima on josh puno izleteti da postane vrhunski, al je na obechavajuchem putu. :D
Ono sa shljukom je strava! Nikada ih nisam lovio. Kod nas prolaze samo u istochni dio MK i brze su ko struja.:supz:
Sokoly
19-11-2009, 12:38 AM
Evo ga danas... al samo kratko poshto sam ja i sokolario i snimao... :lol:
YouTube- 13ka.avi
Jastreb
19-11-2009, 07:07 AM
Realno je i najlakše (po meni ) šumsku šljuku loviti sa drveta.
U svakom slučaju!
Jedino što se kod jastreba brzo pojavljuje self hunting ili samostalan lov pa zna biti problema pogotovo ako je na malo većoj težini znali su ljudi imati cross country iliti kroz zemlju traženje jastreba koji sam ide za lovinom :lol:
Ali da sokolyu ne ubijamo temu možemo u kratkokrilne ptice.
Pozdrav Viktor
Jastreb
19-11-2009, 07:09 AM
Po nekim sokolarima najvrhunski momenat je da pas markira i da onda pustish sokola da se popne. Ranie sa starom bretonkom sam tako radio. Sad sa novim kerom Cezar :lol:, pustim ga da prvo malo protrchi chisto jedno 10tak minuta za njega samo, i tek onda pustim sokola, dok Cezar ugje u trag i markira soko se penje i prati nas dok mi shpartamo polje u potrazi za jarebice. Ove su godine lovci pobili ogroman broj i jako se osecha to dok ih trazhimo :cry:. Ono shto je lepa osobina je da soko pochinje shvatati da je pozicioniranje i visina odluchijuchi faktor. Danas smo opet izashli, al nismo pronashli nit jednu jarebicu na terenu. Sutra ako je OK tezhina idemo na drug teren.
Nov pas i novi soko pa zhelim im dati malo vremena pre no shto nauchi i pas koja je pricha. :D
prijatelju ja sam radio ono prvo do prekjučer. Sada sam ga odmah počeo puštati i tražimo zajedno. Ono pto sam tu primjetio je da kada ga odmah pustim divljač koja je dolje se stisne i postoji veća vjerojatnost da nam se ne izvlači po nogama i dođemo u dobru priliku.
kakav sam jučer lov imao sa njime...........ježim se kad se sjetim............muški fazan divlja, on na 570 grama, prijatelju volio bih da je to netko snimao!!!!!
Nemogu odavde vidjet you tube pa ću kad dođem kući.
Pozdrav Viktor
Sokoly
19-11-2009, 03:23 PM
prijatelju ja sam radio ono prvo do prekjučer. Sada sam ga odmah počeo puštati i tražimo zajedno. Ono pto sam tu primjetio je da kada ga odmah pustim divljač koja je dolje se stisne i postoji veća vjerojatnost da nam se ne izvlači po nogama i dođemo u dobru priliku.
kakav sam jučer lov imao sa njime...........ježim se kad se sjetim............muški fazan divlja, on na 570 grama, prijatelju volio bih da je to netko snimao!!!!!
Nemogu odavde vidjet you tube pa ću kad dođem kući.
Pozdrav Viktor
Tachno, jarebice pa i druga divljach kad ugleda grabljivicu u zraku duzhe se zadrzhi na zemlju. :supz:
Maroje
19-11-2009, 08:21 PM
Čestitam Ogi
Je li drugi ker breton ?
Sokoly
19-11-2009, 08:24 PM
Čestitam Ogi
Je li drugi ker breton ?
Hvala Maroje,
jeste i muzhjak Cezar je breton 4ro godishnji lepo umireni i uvedeni pas u lov i markiranje.
Maroje
20-11-2009, 07:46 PM
Hvala Maroje,
jeste i muzhjak Cezar je breton 4ro godishnji lepo umireni i uvedeni pas u lov i markiranje.
Svaka čast Ogy . Nema lova bez dobrog pasa.!!! Želim ti puno dobrih marki i mnogo jarebica u torbi.
Pozdrav iz Dubrovnika
Jastreb
20-11-2009, 09:13 PM
Ja bih našem prijatelju Ogyu preporučio da dođe do nas a ja ću se potruditi da ga odvedem da vidi neke pse. Mislim da ako nešto takvo uzme uz njegovo iskreno kažem OGROMNO SOKOLARSKO ZNANJE će biti vanserijski Gamehawker, koji je to već i sada zahvaljujući svojim pticama a ovako bi mu uz takvog psa malo njih moglo stati uz rame :wink:
Ogy vidimo se prijatelju :D :wink:
Pozdrav Viktor
Sokoly
21-11-2009, 02:45 PM
Bozhe zdravlja, :D, znash da imam to u planu Viktore.
Hvala svima na lepim rechima i takogje svima zhelim uspeshnu sezonu.:supz:
Goran1709
28-11-2009, 08:24 PM
prekrasen lov a i dobri fotki a?
Sokoly
28-11-2009, 08:43 PM
Top, Goran-fala na fotografiite:-)
Goran1709
29-11-2009, 08:37 PM
eve go i moe pile u let YouTube- Broadcast Yourself.
Sokoly
29-11-2009, 09:44 PM
Kolku pasovi druze?
Hayabusa
29-11-2009, 10:48 PM
Kamermanot loso snima inace se e odlicno:supz:
Goran1709
30-11-2009, 11:38 AM
Se spremate li vikendov odime.Druze Lola i Mr.Mijagi dali se obavesteni site clenovi? Da se nadevame vremeto ke se pogodi za usposen lov.
Hayabusa
30-11-2009, 01:22 PM
Se spremate li vikendov odime.Druze Lola i Mr.Mijagi dali se obavesteni site clenovi? Da se nadevame vremeto ke se pogodi za usposen lov.
GORANE sega za sega samo MR Mijagi ima spremno materijal da pokaze nesto od sokolarenje a drugite mozem samo da prisustvuvame i ubavo da si pomineme
Sokoly
30-11-2009, 01:49 PM
HAHAHA Kaj Vi tekna Mr MI-OGI :lol:
I Dekla ima opasna zhenka jastreb koja e rechisi spremna za lov. Vazhno e da se sretneme site so pticite i da se zapoznaeme so novite chlenovi i potencijalni sokolari.
Lokacija na FIELD MEETOT seuste nemame odredeno, pa bi Ve zamolil za sugestii.
Jas mislev Kumanovsko nekade da fatime i Mevlan a i Dobre mi potvrdija deka ima dosta erebici tamu a i terenot e odlichen.
Sto mislite?
Pozdrav Mr.Miogi :lol:
Dobre2000
30-11-2009, 03:12 PM
I Dekla ima opasna zhenka jastreb koja e rechisi spremna za lov. Vazhno e da se sretneme site so pticite i da se zapoznaeme so novite chlenovi i potencijalni sokolari.
Jas mislev Kumanovsko nekade da fatime i Mevlan a i Dobre mi potvrdija deka ima dosta erebici tamu a i terenot e odlichen.
Sto mislite?
Ogi mozam da vi kazam Dobrodojovte:supz:...
Dobre2000
30-11-2009, 03:15 PM
Sto mislite?
Ogi mozam da vi kazam Dobrodojovte:supz:...
A za terenot ic da ne se sekirate.Ke odime na mesto kade jas gi imam letano site moi ptici mestoto e sportski aerodrom (nema dalekovodi, nema kuci, nema grmuski i drvja nema ridovi vo blizina a ima erebici vo izobilstvo)
Sokoly
30-11-2009, 04:32 PM
:supz: Toa ni treba Dobre.
Samo treba da se organizirame bidejki sme:
Batina, Zoki, Sira, Dekla,Goran, Tode, Aca sentish, Dime, moja malenkost. Ti i Mevlan ste od Kumanovo.
Sekako dobrodojdeni se i site poseriozno zainteresirani kako Vlatko papiga, Ilich i drugi.
Ova ke bide ubava prilika site da se zapoznaat i da se druzhime. Ostanuva da se vidime vo Nedela 10h.
Zborno mesto Benz. MakPetrol na vlezot na Kumanovo.
Se gledame.
Dobre2000
30-11-2009, 04:46 PM
:supz: Toa ni treba Dobre.
Samo treba da se organizirame bidejki sme:
Batina, Zoki, Sira, Dekla,Goran, Tode, Aca sentish, Dime, moja malenkost. Ti i Mevlan ste od Kumanovo.
Sekako dobrodojdeni se i site poseriozno zainteresirani kako Vlatko papiga, Ilich i drugi.
Ova ke bide ubava prilika site da se zapoznaat i da se druzhime. Ostanuva da se vidime vo Nedela 10h.
Zborno mesto Benz. MakPetrol na vlezot na Kumanovo.
Se gledame.
Ogi ne e bitno kolku i da ste site ste dobredojdeni.
Dogovoreno e za vo nedela tamu ke sme i ke ve cekame. E sega neznam za mevlan dali mu javivte nemu vo sekoj slucaj i jas ke iskontaktiram so nego.
POzdrav...
Hayabusa
02-12-2009, 02:13 PM
Pozdrav momce
Poradi odredena problematika koja se pojavi kaj clenovite na JARAK-Skopje
FIELD MEETOT KE SE ODRZI NA SKOPSKOPOLE VO NEDEL VO 09:00
Dobre i Mevljan dobrodojdeni ste ve ocekuvame
Pozzzzz Aleksandar
Dobre2000
02-12-2009, 03:15 PM
Pozdrav momce
Poradi odredena problematika koja se pojavi kaj clenovite na JARAK-Skopje
FIELD MEETOT KE SE ODRZI NA SKOPSKOPOLE VO NEDEL VO 09:00
Dobre i Mevljan dobrodojdeni ste ve ocekuvame
Pozzzzz Aleksandar
Zdravo Aleksandar
Vo red e se no sto ke se pravi ako vremenskite uslovi ne dozvolat sostanok?
Vo slucaj na dozd ili jak veter? Dali voopsto ke se odrzi?
Goran1709
02-12-2009, 10:28 PM
Петок 04.12.2009 Сабота 05.12.2009 Недела 06.12.2009 http://217.16.74.182/images/Ikoni/SonceOblakDozd.gif http://217.16.74.182/images/Ikoni/OblakDozd.gif http://217.16.74.182/images/Ikoni/SonceOblak.gif макс.oC 8 до 15 6 до 12 7 до 15 мини.oC 0 до 6 3 до 8 2 до 7 Описно - - - valjda vistina:rolleyes:
Goran1709
02-12-2009, 10:36 PM
Nedelja
Dec 6 Max: 12˚ C
Min: -1˚ C Pljuskovi
Izlazak sunca: 6:46
Vetar: 2 km/h
Vlažnost: 65%
Verovat. padavina: 30% http://www.aladin.info/vremenska-prognoza/images/64x64/11.pnga sto e ova
Hayabusa
03-12-2009, 07:56 AM
moci neznam sto da vi kazam ako ima dozd onda nisto otkazuvame ali moze da se sobereme nekade onaka relax
Perceval
03-12-2009, 08:21 AM
Прво, треба да отвориме дел за средби и Field Meetings, за да не ја упропастуваме темава на соколариве, ќе речат после било намерно. :)
Е сега, што правиме на крај? Што се договоривме или не се договоривме?
Sokoly
05-12-2009, 09:09 PM
Nema gajle ke gi izbrisam posle offtopicite. Nego lugje perceval pisa ej?!?? :-)
Zoran poveli pocesto i poaktivno na forumov.:-)
pozdrav. Se gledame utre .
Sokoly
06-12-2009, 02:25 PM
Ubavo si pominavme se druzhevme i vidovme nekolku letovi. Moja konstatacija e deka ima previshe austringeri kaj nas. :lol:
Sledniot pat so povekje akcija, povekje divech i malku potivki ako mozhe da bideme poshto i da imashe neshto ke se uplasheshe od tolku galama.:lol:
Navistina mi e drago shto se sobravme vo tolkav broj i se druzhevme, spodelivme po nekoe iskustvo i gi letavme pticite.
Ubavo bi bilo da si ja odrzhime ovaa praksa i ponatamu.
Tode, Dobre, Mevljan i Mite ni falevte ama se nadevam sledniot pat kje mozhe da dojdete.:supz:
Pozdrav
P.S. Ke ima i sliki samo treba da gi uploadame. Usput znae li nekoj kade mi e aparatot?
Pavel Yakimov
04-01-2010, 10:01 PM
Браво, Оги!!!
Sokoly
11-03-2010, 07:03 PM
PRVO JAJCE OD 2010 denes sneseno. Malku me zagrizhuva vremevo -sneg i niski temperaturi....ali.....ke vidime. :supz: Sokolite go odbraa drugoto gnezdo ovaa sezona.
Hayabusa
11-03-2010, 10:29 PM
SREKNO MAJSTORE NEKA SE MNOZAT :supz:
KAKOE DRUGIOT PAR IMA LI NESTOKAJ NIV
Pavel Yakimov
12-03-2010, 09:06 AM
Браво, Оги!!! Честито!
Goran1709
12-03-2010, 04:22 PM
bravo majstore.ajde od deneska vremeto ke bide podobro.:ctf2:
HarisBo
12-03-2010, 06:00 PM
Valjda ptice znaju kad je najbolje za reprodukciju...
U svakom slučaju BRAVO!!!!! :supz:
Jastreb
12-03-2010, 09:05 PM
Bravo čestitke :D
Pozdrav Viktor
Maroje
13-03-2010, 06:03 PM
Čestitke Ogi :supz:
Sokoly
18-03-2010, 06:59 PM
Hvala svima, stigli smo do tri jaja i vech neznam dal che da ide i na cetvrto jer je vech pochela inkubirati. Nevolim je uznemiravati dok je na jajima.
Vtoriot par peat al uste nema jajca.8-)
POzdrav svim sokolarima :supz:
Sokoly
08-10-2010, 05:47 PM
Food exchange... razmena na hrana...
Pavel Yakimov
19-10-2010, 07:39 PM
Браво, Оги!!!!
Супер снимки!!!!
Sokoly
14-01-2011, 08:29 PM
Malku od ovaa sezona...
Moja preporaka i iskustvo na Emma Ford - Sokolarenje fazani e najbolji nachin da upropastite sokol koj e odlichen na erebici. Fazanite se spori i imaat tendencija da spustaat sokol od visina. Intelegenten sokol brzo svakja deka moze da ulovi fazan bez da se kachi na soodvetna visina.
The best way to ruin a game hawk is to fly pheasants. Smart falcons figure out very quickly that they don't need the pitch for grouse or partridge to regulary take pheasants.
Sokoly
Gos@Heart
14-01-2011, 08:51 PM
lepe fotke Ogi. Svaka cast.
Pozdrav
:supz: Bravo majstore :supz: Kazi mi samo jel imate divlje kamenjarke ili su naseljene?
Jastreb
15-01-2011, 09:39 AM
:supz:
Sokoly
15-01-2011, 02:31 PM
:supz: Bravo majstore Kazi mi samo jel imate divlje kamenjarke ili su naseljene?
Pozdrav Jigy,
Imamo autohtonu Alectoris Greaca koja zhivi u karpestim predelima na 20tak minuta vozhnje od Skoplja, puno trchi pre no shto poleti i drzhi se jako blizu tla. Jedino pas mozhe da je zadrzhi koji tren u marku jer zimi regje bi se eksponirali trchechi.
Neki odgajivachi vech razmnozhavaju Alectoris rufa ili ona shpanska kamenjarka al ona je manja i razlikuje se od autohtone u broju shara na boku kao i u malom braon detalju na crnoj traci odmah iza ochiju. Autohtona nema braonkastu mrljicu ! i josh je zovu crveno noga ili "red legged partridge".
Trenutno u inkubatoru imam desetak jaja od mojeg hybrida Autohtona X Rufa :-) Videchemo dal che se ispiliti. Nikako nisam mogo nabaviti divlju zhenku pa sam ih pustio ovako. Bozhe zdravlja plan mi je za ovu sezonu pronachi pripitomiti i uspostaviti chistu genetsku liniju Alectoris Greaca. Puno posla al nek je za dobro :-)
Hayabusa
16-01-2011, 10:53 PM
steta sto nemame golem broj na divi fazani onie pravi ne ispusteni od fazanerija mislam deka sme deficitarni po pogled na toj divec ima erebica polka ama se drugo se srekava se poretko i poretko
Sokoly
02-11-2011, 10:04 PM
13ka - treta sezona :supz:
Falcon33
03-11-2011, 03:10 AM
Bravooooooooooooo,13-ka izgleda prelijepo!
Pozzzzzzzzzzzzz!!
Jastreb
03-11-2011, 07:45 AM
BRAVO LEGENDO!!!!!!!!
Perje ptice, slike, pas, tvoja roba............SVAKA TI ČAST!!!! To je sokolarenje kako treba biti i svima za primjer..........BRAVO!!!!!!!!!
Kad vidim takve slike dođe mi da vratim ovu sa kratkim krilima u volijeru :lol:
Jel to u blizini tebe?
Sokoly
03-11-2011, 09:21 AM
Hvala Vam prijatelji,
Ovo je na samo 10tak minuta sa autom.
Sokoly
17-11-2011, 09:44 AM
Zadnji put 13-ka se izgubio u visine, nas dvoje (Dime mlagji sokolar) smo chekali oko 20minuta da ga vidimo kad ga Dime primjeti kao tachkicu TACHNO iznad nas. Nije bilo marke, nit jarebice a nisam hteo propustiti takvu situaciju pa sam mu pustio goluba. Ljudi moji sav se najezhim dok pishem, Jedva vidljiva tachka na nebu pochne padati kao kamen sa neba. Savrshena diamant forma i vertikalan stoop kao nikad do sada. Soko je od prilike bio na 1200m jedva vidljiv golim okom. Svirao je vazduh od brzine...
Golub pravac u zaklon zbunja kupine, a soko za njim pravac u zhbun gde ga ubije u stilu jastreba. Let koji che ostati duboko u mom sechanju. A posebno mi je drago sto je tome posvedochio jedan moj aprentis.
Za ovakve letove vredi sav trud i svo zhrtvovanje, gotovo nema rechi opisati nase zadovoljstvo.
Sa te visine soko gotovo nema shanse uloviti jarebicu, dok on padne u zoni lovne visine jarebice se sakriju. :lol:
Pozdrav,
idem ja da malo letimo...
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.