PDA

View Full Version : Jastreb kokoshkar-Accipiter Gentillis-Goshawk

Sokoly
06-06-2008, 12:54 PM
Јастреб кокошкар (Accipiter gentillis) е жител на речиси сите шуми и планини на Република Македонија. Распонот на крилата може да достигне и до 80 cm. Женките се поголеми од мажјаците и со леснотија можат да совладаат плен до големина на зајак. Се хранат со најразновиден дивеч, цицачи, глодари и птици.
Првата година од животот младите птици се темно кафени, а по митарењето ја добиваат својата граоресто сива боја. Јастребите се моногамни, што значи дека двојките остануваат заедно во текот на животот. Зимата ја поминуваат одвоено за наредната пролет повторно да се заљубат и го започнат репродуктивниот циклус одново. Се гнезди на високи буки и четинари. Гнездото го прави во стари непристапни шуми каде во подножјето има поток или рекичка.Во изградбата на гнездото учествуваат двете единки, а старите гнезда ги доградуваат секоја наредна година. Така што често старите гнезда можат да бидат големи како кај штркот. Во средината на гнездото често се среќаваат и зелени гранки од елка кои даваат мека подлога за јајцата и ги штитат младите птици од вошки.Во гнездото најчесто има од 2-4 бело сини јајца. Во зависност од пристапноста до храна јастребот може да ги прехрани и сите младенчиња.
Многу сурово е прогонуван, ловен, и труен од страна на одледувачите на домашна живина, а неподнослив непријател им е на одгледувачите на гулаби - гулабарите. Но, и покрај тоа,еволуцијата го натерала да се снаоѓа и да преживее, што говори дека е неприкосновен и способен борец за опстанок во денешницата. Тој лови на многу перфиден начин. Кога лови, лета многу ниско до самата земја, пленот го здогледува и фокусира седејќи скриен до самото стебло на некое дрво. Така ниско летајќи неговиот плен не го забележува се до последниот миг, кога веќе е касно и се наоѓа во острите канџи. Кокошкарот е една од најценетите птици за соколарство. Тој во рацете на добар соколар може да се искористи во ловот на зајци, фазани, еребици, патки и тн. Јастребот кокошкар го усмртува својот плен со стисокот на канџите, клунот му служи исклучуво за јадење. Во текот на зимските месеци јастребите се симнуваат од планините во потрага по храна и може да се забележат во непосредна близина на населените места. Многу често се случува на гулабарите да им украдат гулаб пред самите очи. Јастребот кокошкар се прилагодил на самечки живот и до наредната сезона за парење живее сам. Без разлика на неговата крволочност и начин на живот, јастребот кокошкар е природно богатство кое треба да го сочуваме.

YouTube - Goshawk chasing hare

YouTube - Rabbit vs Goshawk

YouTube - goshawk hunting ducks

Sokoly
06-06-2008, 01:09 PM
YouTube - Goshawks on: Crows, Pigeons, and Ducks... and ???

Perceval
09-06-2008, 08:27 PM
Браво за текстот. Сега, мене ме интересира нешто. Бидејќи имам јастреб и насабајле кога излегувам го гледам како лежи на песокот. Исто како кокошка кога лежи на јајца. Дали е тоа нормално или?

Sokoly
09-06-2008, 10:05 PM
Здраво Перцевал, у принцип се случува и птиците да си прилегнат, поготово се случува кај птици кои се импринти. Тие се осеќаат толку опуштено во човечко присуство што дури и си продолжуваат да лежат и покрај тоа што може човек да стои до нив. Сепак убаво е птиците што почесто да летаат бидејќи тоа им го убрзува метаболизмот и ги држи во фит форма. А кога се во силна форма поретко и поретко ќе ги гледаме како одмараат :lol:.
Поздрав и пиши ни како се митари јастребот?

Perceval
10-06-2008, 04:12 PM
Пилето е одлично. Ама бидејќи немав услови да го пуштам во волиера да митари, па мораше на сталак. Ама, еве го веќе е при крај. Само уште некој пердув од крилата да ги смени и градите да му станат скроз сиви. Сеуште има кафени. И сега почнуваме со ретренирање. Се надевам не е рано.

Sokoly
10-06-2008, 09:26 PM
Perceval sega e premnogu rano. Prvo mora da se izmitari celosno pa potoa bidejki seushte ima premnogu krv vo novite perduvi i ne se potpolno suvi. Ako se skrshi vaka nedorasnat perduv mozhe da ne porasne povtrono a sekako ke dojde i do krvarenje. Da ne zboruvam za toploto vreme koe naknadno ke ja otezhni rabotata. Najdobro strpi se ushte dva meseca neka se domitari pa potoa da pochnete so sekojdnevni treninzi za da bide FIT koga ke pochne sezonata. Najdobro e da si odredite ushte od sega na koja divech bi go pushtale pa da porabotite na toa.
Pozdrav

Perceval
11-06-2008, 10:21 PM
OK. Fala. Znaci seuste e rano? I za drzenje na raka? Jas mislev so toa da pocnam za pocetok, pa za edno mesec dena, ili dva da pocnam so trening. Znaci da uste da cekam, a?

Sokoly
12-06-2008, 08:42 AM
OK. Fala. Znaci seuste e rano? I za drzenje na raka? Jas mislev so toa da pocnam za pocetok, pa za edno mesec dena, ili dva da pocnam so trening. Znaci da uste da cekam, a?

Perceval ako mozhesh da pravish JUMP ups so nego bi bilo samo vo negova korist. Shto povekje dvizhenje tolku pobrz metabolizam , tolku podobro za pticata. Pobrzo bi trebal i da izmitari. U princip odgleduvachite za vreme mitarenje gi pushtaat pticite da praat shto god sakaat vo voliera, kako bi letale samite.Interakcijata so sokolarot e bitna za da se zadrzhi pitomosta. Izbegnuvaj zheshki denovi za rabota so nego.

Perceval
12-06-2008, 06:22 PM
Znaci, standardni jump-ovi, so mevce u rakavica i sto poveke, a? Znam za volierata, ama zdravje, toa dogodina, ako uspeam da napravam. Eve nekoja slika od jastrebot.

Sokoly
12-06-2008, 09:05 PM
Odlichno napreduva mitarenjeto. Super. :supz:

Jigy
18-07-2008, 09:10 PM
Pozdrav svima.Jastreb,fazan i ja,iza fotoaparata moj brat Cheda iliti Kraguj.Ovo je prvi fazan kog smo mu pustili,udesili smo da mu bude lako i vrlo sam zadovoljan.http://www.falconryforum.co.uk/attachment.php?attachmentid=57744&stc=1&d=1216410960 POZDRAV OD DZIGIJA.

Sokoly
18-07-2008, 11:06 PM
Odlichno evo i ja sam nasho neke fotke od mojeg jastreba ... passager koji je bio sa mnom 6 meseci. Ulovio ga na 740 gr a snjime lovio na 680-690gr.a kad je proshla sezona lova opet sam ga pustio na slobodu. To je praksa u Arabiji gde posle sezone lova oslobagjaju ptice kako bi se vratile u svojim krajevima za parenje. Sledeche sezone opet ulove mladu pticu passagera i pruzhe mu shansu da prezhivi najkritichniji period zhivota prvu zimu. Na taj nachin daju im josh jednu shansu u zhivotu da prakticiraju lov na nove mlade zhivotinje od nove sezone. Sjajan nachin za prakticiranje sokolarstva mozhda chak i najbolji.Al nazhalost retko gde se mozhe josh prakticirati. U U.S.A. Vlada dozvoljava u nekim drzhavama godishnji "wild take" - pravi dogadjaj za puno sokolara...

Kraguj
19-07-2008, 10:45 AM
Ja i moja ptica, inace sestra od Dzigijevog muzjaka.
Ovih dana cemo je pustiti na kunica.

57771

Perceval
20-07-2008, 02:23 AM
Bravo sokolari. Odlicno radite. Interesantne pozadine,

Kraguj
20-07-2008, 09:27 AM
Hvala:supz:

Hayabusa
20-07-2008, 01:02 PM
:supz:bravo momci svaka vam cast i sa srecom i sto vise ovakvih lovova ali na divljake ne na ocupane :D pa posalite nam vise slika i kako se odvija ceo ovaj vas trening
veliki pozdrav Aleksandar

Kraguj
27-07-2008, 11:18 AM
Evo je na kunicu,sve je proslo odlicno uhvatila ga za glavu i vrat i blokirala ga istog momenta,dalje je sve islo super i vrlo sam zadovoljan.

58169

58170

Perceval
27-07-2008, 07:41 PM
A jeli ovo na vezanog ili na divog kunica?

Kraguj
27-07-2008, 07:47 PM
A jeli ovo na vezanog ili na divog kunica?
Ovo je pitomi kunic to joj je prvi ulov.Nije bio vezan.

Hayabusa
27-07-2008, 11:31 PM
odlicno momci cestitam znaci bice dobrih lovca od njih ove sezone samo tako nastavite i uspeh vam je zagarantovan SRECNO:supz:

Sokoly
28-07-2008, 08:12 AM
Kraguj, samo napred. Me interesira dali stalno i pushtate ralzichna divech ili prvo ja usovrshavate na kunichi pa posle na ptici?

Dobro e u start da i davate shto povekje razlichiti plenovi da ne bi odbijala pokasno. U princip Jastrebi su "versatile" lovat razlichiti plen bez problemi. Ne znam koj Vi e plan i na koja divech bi gi letale?

Pozdrav,

Kraguj
28-07-2008, 12:49 PM
U principu muzjaka pustamo na prepelicu,fazana, a zenku na fazana i kunica da bi kasnije lovila i zeceve.
Ne neusavrsavamo ih samo na kunica ili fazana vec ih naizmenicno pustamo i na jedno i na drugo.
Namera nam je da lovimo fazana,zeca i prepelicu.
Neznam da li je pametno zenku pustati na sitnije ptice (jarebica,prepelica) jer bi mogla odneti ..., ovde bi dobro doslo tvoje misljenje Sokoly.

Pozdrav:supz:

Sokoly
28-07-2008, 01:35 PM
Neche nositi druzhe samo ako je lepo tretirate. Dok jede nemojte joj NIKAD uzimati iz noge. Ptica che misliti da joj kradete plen. Chak u nekim knigama kazhu da prvu godinu joj ostavite shta god uhvati da sama pojede. Tek u sledechu sezonu chete pocheti da idete na "multiple kills" , vishe ulova. Radite sa lutkom kako bi je ptice zavoleli i na tom nachinu imajte jednu "polisu osiguranja".
Nikad nemojte je hraniti na stalku gde obichno stoji. Na taj nachin che te razbuditi teritorijalnost kod njih.
Teritorijalnost kod imprinta mozhe biti veliki problem.
Ima veliku razliku izmegju Agresije i teritorijalnosti. Agresija se mozhe povezati sa nechim drugim kad hajde recimo, nema shta da lovi pa se vrati na vas i udara Vas jer je isfrustrirana zbog neuspeshnog lova, a zna da ste Vi taj koji obezbedjuje da ona lovi.
Pazite kako hranite.

Pozdrav,
Sokoly

www.sokolarstvo.com.mk

Kraguj
28-07-2008, 02:50 PM
Neche nositi druzhe samo ako je lepo tretirate. Dok jede nemojte joj NIKAD uzimati iz noge. Ptica che misliti da joj kradete plen. Chak u nekim knigama kazhu da prvu godinu joj ostavite shta god uhvati da sama pojede. Tek u sledechu sezonu chete pocheti da idete na "multiple kills" , vishe ulova. Radite sa lutkom kako bi je ptice zavoleli i na tom nachinu imajte jednu "polisu osiguranja".
Nikad nemojte je hraniti na stalku gde obichno stoji. Na taj nachin che te razbuditi teritorijalnost kod njih.
Teritorijalnost kod imprinta mozhe biti veliki problem.
Ima veliku razliku izmegju Agresije i teritorijalnosti. Agresija se mozhe povezati sa nechim drugim kad hajde recimo, nema shta da lovi pa se vrati na vas i udara Vas jer je isfrustrirana zbog neuspeshnog lova, a zna da ste Vi taj koji obezbedjuje da ona lovi.
Pazite kako hranite.

Pozdrav,
Sokoly

www.sokolarstvo.com.mk

Ne otimam vec je pustim da jede koliko hoce ali sa ovim kunicem se dogodilo
sledece.
Kada je ulovila vrlo je mirno pocela da jede, dozvolila mi je da joj namestim vezice i kanapom sam je privezao za torbu onda sam je pusto da jede to je trajalo skoro sat vremena dok nje pocela samo da stoji na plenu, ali kada sam joj ponudio komad mesa na rukavici nije puno oklevala i skocila je.

Sta mislis o ovome Sokoly?

Pozdrav

Sokoly
28-07-2008, 03:08 PM
Interesno pitanje al ovako ti nemogu tachno odgovorite jer ne poznajem pticu. U principu zavisi od ptice (individualno). Ponekad dve sestre razlichito se ponashaju...
Ja lichno ne bi hranio sa ruke. Jer tako joj dash na znanje da kod tebe je hrana. Sa passangera je OK al sa mladog eyassa......ne bi rekao. Tvoja ptica treba da koristi rukavicu kao granu na drveche. Mesto gde che sleteti kad ne ulovi, i mesto od dakle pochinje napad.

Pre bih radio fintu sa lutkom, koristi lutku kao most megju plena i rukavicu.:yawinkle:

Prva sezona kod jastreba je manje vishe shkolovanje lepih manira, ima i lova da, al pravi seriozni lov nastupa tek posle kad se nauchite i ti i ona kako trebaju da stoje stvari.

HawkFlyer
28-07-2008, 03:43 PM
wow looks interesting!:lol:

Jigy
05-08-2008, 10:55 AM
Pozdrav svima.http://www.falconryforum.co.uk/attachment.php?attachmentid=58639&stc=1&d=1217928620 Imam jedno pitanje za dr.sok.Ognjena:yawinkle:Jos kad sam ,,kupio,, ovog jastreba,sa nekih 25/30 dana, na levom krilu mu je alula,odnosno 3 mala perca,bila isturena.Da li je moguce(ja se nadam)da se ostetila cevchica pera i da ce na sledecem mitarenju da bude bolje:?:Vidi se i na slici gde sam mu prvi put stavio kapicu.Inache pticu drzim u sred lovista,na 200m od Morave,tako da za kapicom uopshte nemam potrebe.UNAPRED ZAHVALAN, JIGY.

Jigy
05-08-2008, 11:02 AM
PS.VRLO CENIM SHTO SOKOLY NESEBICHNO I ISKRENO DELI SAVETE,JER ,,NIJE ZNANJE ZNANJE ZNATI,VEC JE ZNANJE ZNANJE DATI,,:supz:

Sokoly
05-08-2008, 11:14 AM
Zdravo JIGY,
Prvo proveri dali postoji nekaka rana ili bilo shta nenormalno u uporedbi sa drugim krilom. To shto vire par malih pera kod jastreba na Aluli nije nishta opasno. Ja sam imao jastreba kome su virili pera sa dva krila na mesto na aluli, prirodno je.
E sad ako fale ova mala pera mozda je ptica bila povregjena pre no shto si je ti kupio. Mozhda se radi o zanemarljivoj povredi folikula ovih pera. Kod jastreba je isto poznato da u nekim sluchajevima kad sokolari metnu zvonce na centralno repno pero, da u borbi sa zecom ili muzhjakom fazanom ovaj ga ritne i otkorne mu pero zajedno sa zvoncem. U nekim situacijama se deshavalo da ono otkornuto pero ne raste pravilno il uopshte ne porasne, zbog povredi folikule od dakle izlazi samo pero. U principu grabljivice imaju jako snazhno zarasla pera i nije bash lako otkornuti im pero. Priroda je sve to sredila tako da manje ptice imaju perje koje odma samo odpada kako bi pruzhilo shansu ptici da pobegne i da se spasi od predatora. E, a predatori nisu evoluirali u tom pravcu pa zato sum i pera jache prichvrshchena.
JIGY ako fale samo ona mala perca na aluli nemoj se uopshte brinuti to neche smetati tvom jastrebu da stane dobar lovac!Alula je u stvari rudimentirani deo praistorijskih ptica koje su imali pterodactilusi i danjashnji slepi mishevi. To mu dogje od prilike kao evoluciono izcheznuche ruke kod ptica.....

Pozdrav,

www.sokolarstvo.com.mk (http://www.sokolarstvo.com.mk)

Sisak Goshawk
06-08-2008, 01:15 PM
Pozdrav sokoly!!

Imam problem kod stavljanja kapice radi se o jastrebu,ptica se nemože nikako priviknuti na kapicu ostavim ju da stoji i sat vremena ona konstantno nešto traži pod nogama i grize sve oko sebe nikako da se smiri sve dok joj neskinem kapicu kad je kapica dolje kao da ništa nije bilo

Ivica

Sokoly
06-08-2008, 01:38 PM
Pozdrav sokoly!!

Imam problem kod stavljanja kapice radi se o jastrebu,ptica se nemože nikako priviknuti na kapicu ostavim ju da stoji i sat vremena ona konstantno nešto traži pod nogama i grize sve oko sebe nikako da se smiri sve dok joj neskinem kapicu kad je kapica dolje kao da ništa nije bilo

Ivica

Da ne si je mozhda nekad hranio preko kapice? To se obichno deshava kad dash ptici da jede preko kape. Iako jastrebi u principu ne vole kape i obichno prave onaj polumrtvi polozhaj kad im glava visne nadole. Narochito sam imao iste probleme kod eyassa, i pored toga shto sam pratio popularne savete Dave Jonsa i Mike McDermotta jastreb nije hteo ni da od bliza vidi kapicu. Kod dresuri grabljivica najbitniji je pozitivni reinforcement shto bi bilo pozitivno iskustvo u vezi nechim. "Ako dogjesh na lutku dobichesh nagradu" ....pa sad probaj ovo prilagoditi na kapicu. Josh neshto kod dresuri jastreba jako je bitno ponavljati iste stvari kako bi ih on upamtio.Kod sokolova sa druge strane obilno ih nagradish par puta i oni vech zapamte shta se trazhi od njih. Evo vidi foto kako sam ovu zhenku prilagogjavao i pokushavao da je naviknem na psa i kapicu stavao vadio josh kad je bila beba, al nikad nije htela da lagano primi kapu nego se uvek bunila i izbegavala kad sam pokushavao da joj stavim kapu. Jastrebovi vishe uche i se brzhe umire ako gledaju shto vishe oko njih. U sluchaju da nemozhesh da je naviknesh na kapicu eventualno pokushaj da koristish "Giant hood" za transport.

Nadam se da je ovaj post od koristi.

Pozdrav,

Sisak Goshawk
07-08-2008, 09:24 AM
Da probao sam ju hraniti pod kapicom i mislim da je to problem pošto sad stalno traži hranu.Davao sam joj i nagradu poslije kad bi joj skinuo kapicu da to prihvati ali opet ništa mislim da ju neču više maltretirati sa kapicom pošto sve ostalo odrađuje odlično sad je trenutno u fitnes režimu a teren je takav da ima dosta fazana pa povremeno i pojuri po kojega mogu ti reći da joj nefali puno da ulovi vrlo brzo se nadam prvom ulovu i pokojoj slici do tada lijep pozdrav iz Siska

Ivica

p.s. evo jedne slike od moje curice

Sokoly
07-08-2008, 10:56 AM
Cao Sisak Goshawk,
kao shto sam i mislio. U principu ti si je navikao da kad god joj stavish kapicu da ona ima shta da jede. Deshava se cak i kod passagera. Oni jako brzo povezhu kapicu sa jelo, mozhesh je odviknuti al morash biti jako uporan i nikad vishe hraniti preko kape, ptica che (koja brzhe-koja sporije) shvatiti da nema hrane kad joj stavish kapu i prestache da trazhi i chupa kljunom.
U vezi fazanima drago mi je da napreduje i nesumnjam da che od nje biti dobar lovac.:supz:
Lepa ptica koja joj je tezhina?

Pozdrav,

Sisak Goshawk
07-08-2008, 11:59 AM
Za sad se najbolje pokazuje na 850g-860g ali se nadam da sa vremenom gramaža bude išla gore iako meni je dobra i ovako.
Inače ona je PR dobio sam ju sa starosti 30 dana međutim jako je vezana za mene i čim se pojavim na dvorištu ili čuje auto odmah me doziva.

Pozdrav Ivica

Kraguj
07-08-2008, 06:18 PM
Moje misljenje je da za jastreba uopste nije potrebna kapica,mnogo je bolje napraviti kutiju sa stalkom kada pticu transportujemo do lovista ili na druga mesta.

Pozdrav.

Kraguj
07-08-2008, 08:02 PM
58778

Jigy
07-08-2008, 09:05 PM
Moje misljenje je da za jastreba uopste nije potrebna kapica,mnogo je bolje napraviti kutiju sa stalkom kada pticu transportujemo do lovista ili na druga mesta.

Pozdrav.

POTREBNA JE KAPICA.Mnogo je lakshe da joj stavish kapicu nego da joj vadish kandze iz sopstvenog mesa.Najbolje tako mozesh da smirish pticu za neke intervencije(lepljenje pera,postavljanje chaure na repu,menjanje kozica na nogama...).

Jigy
07-08-2008, 09:29 PM
http://www.falconryforum.co.uk/images/attach/jpg.gifhttp://www.falconryforum.co.uk/images/attach/jpg.gif U sumrak smo osmatrali divlje golubove u preletu i plashili (nenamerno)par sokola lastavichara koji se gnezde nedaleko.POZDRAV

Kraguj
07-08-2008, 09:56 PM
POTREBNA JE KAPICA.Mnogo je lakshe da joj stavish kapicu nego da joj vadish kandze iz sopstvenog mesa.Najbolje tako mozesh da smirish pticu za neke intervencije(lepljenje pera,postavljanje chaure na repu,menjanje kozica na nogama...).

Sve ovo moze i uz pomoc prijatelja i nema potrebe da gnjavis pticu kapicom,a znas i sam da smo ovo radili i bez kapica.

Sto se tice radova na repu ima nacina,postavis pticu na jastuk ona kandzama stegne i dok je (prijatelj) drzi ti mozes opusteno raditi bilo sta na repu, s obzirom da ovo ne radis cesto to ce manje uznemiriti pticu nego da pokusavas vise puta da joj nabacis kapicu i da ti se pritom ona svaki put baci sa rukavice i nakraju kada je umoris i pregrejes ona to dozvoli.

A koje su to jos situacije kada ces jastreba drzati pod kapicom,pa da bi se on toliko navikao na nju?
Bolje ga navikavaj da ga dodirujes po nogama.

Omeksao si brate ponekad treba ispitati ostrinu kandzi ha,ha,ha

Jastreb je to.

Jigy
08-08-2008, 08:48 AM
Jesam malo omekshao,ali to je zato shto se mitarim(trenutna tezina 100kg,lovna 95kg):lol:

Sokoly
08-08-2008, 08:49 AM
Kapa definitivno ima svoju ulogu. Nema govora da je dobro naviknuti pticu da prima kapu. Kao shto ste vech rekli dok joj mestite opremu potrebno je staviti kapicu kako bi ptica nemala pojmu shta se deshava. U suprotnom ako je hvatate u ruke da vezhete kaishke, zvonca, telemetriju, popravljate neko skrsheno pero i sl. ptica mozhe svo to iskustvo protumachiti kao negativno iskustvo. Ipak je za nju to stres koji kod nekih primerka mozhe i biti problem. Mozhda su eyasi i brancheri vishe tolerantni al kod passagera je rizik igrati se sa tolerancijom ptice. Jastreb mozhe da u svoju glavu vezhe neke stvari i da nakon hvatanja i svog tog negativnog iskustva stvori strah od nechim. Zato i u principu odgajivachi koji razmnozhavaju ptice na veshtachki nachin izbegavaju da sami love ptice.(ovde ne govorim o klasichnim imprintima koji samovoljno daju seme i dozvoljavaju osemenjavanje).To radi neko drugi kako ptice ne bi vezivale negativno iskustvo sa svojim sokolarom. U principu lepo je praviti predostrozhne mere od dopunskog stresa na ptice.

Sokoly
08-08-2008, 09:39 AM
Jesam malo omekshao,ali to je zato shto se mitarim(trenutna tezina 100kg,lovna 95kg):lol:

JiGY nemoj samo pratiti stare sokolarske knjige de kazhu da se mora skinuti 15% od telesne tezhine da bi stigo da lovne tezhine!
Imachesh puno posla prijatelju.:grin::grin::grin:

Sisak Goshawk
08-08-2008, 09:40 AM
Ja neznam zašto svi pričaju o tom hvatanju ptice u ruke dok stavljaju zvona repne montaže za telemetriju popravak pera. Ja svojoj sadašnjoj ptici to sve napravim na stalku bez nekog večeg napra čak sam joj postavio i repnu montažu za telemetriju samo je gledala šta radim a na kraju sam ju dobro nagradio.Isti slučaj je bio i sa mojim bivšim passageom mjenjao sam mu almerye na stalku naj normalnije zvona stavljao također od zezancije samo prvi put kad sam ga dobio je bio u krpi omotan kad sam sve stavio na njega poslije je sve prihvačao normalno.Ja mislim da je to sve stvar navike ja recimo dok sam sa pticom dosta ju diram po nogama i oko repa tako da se sa vremenom privikne i to što radim po njoj je sasvim normalno i opče se ne obazire.

Kraguj kutija je lijepo napravljena kojih je dimenzija jer i sam moram napraviti pošto ako se vozim sa nekim tko vozi pse u prtljažniku moram ju nositi na ruci a ubrzo postane nervozna onda bi išla na zadnji sic pa prevrče po stvarima sve isprobava dok ju nestavim pod noge a to može biti opet pogubno za pera jel je jako nestašna i stalno se igra.

Pozdrav Ivica

Sisak Goshawk
08-08-2008, 09:47 AM

Je al ja sam vadio kanđe iz ruke pod kapicom jer sam ju naučio da kad ima kapicu bude dobila nešto za jest i sad ona prima sve oko sebe što osjeti tako silovito kao da je hrana naravno to je moj propust ali šta je tu je.

Sokoly
08-08-2008, 10:24 AM
Kao shto mozhemo da vidimo, svaka ptica razlichita. Puno toga je na zasluzi na sokolara i kolko on radi snjom. Fakt je da kod mirnih ptica mozhe staviti oprema i bez velikih problema. Al kad pokushate da stavite opremu passangeru ili na neku pticu samoshto izvadenu iz chambera, e onda je bolje staviti kapicu. "Giant hood" Vam nemozhe pomochi u stavljanju opreme kod ovakih ptica. Kutija za transport je kao shto i samo ime govori. A kapa ima svoje druge prednosti. Shta radite ako idete na grupni lov jastrebima jel ostavljate da svi jastrebi gledaju kako pretrchi zec i svi pochnu skakati? Kapa ima svoje uloge i to se nemozhe pobiti. Ako kupite pticu od odgajivacha morachete je pripitomljavati pomochu kapice. Osim ako ne platite neshto vishe da je on umiri umesto Vas. Pa chak i da se to desi sam odgajivach morache da koristi kapicu. Jedino Vam kapa verovatno neche trebati ako imate dual imprinte ili full imprinte. Oni su naviknuti na choveka i na okolinu.

Pozdrav,

Kraguj
08-08-2008, 02:44 PM
Ja neznam zašto svi pričaju o tom hvatanju ptice u ruke dok stavljaju zvona repne montaže za telemetriju popravak pera. Ja svojoj sadašnjoj ptici to sve napravim na stalku bez nekog večeg napra čak sam joj postavio i repnu montažu za telemetriju samo je gledala šta radim a na kraju sam ju dobro nagradio.Isti slučaj je bio i sa mojim bivšim passageom mjenjao sam mu almerye na stalku naj normalnije zvona stavljao također od zezancije samo prvi put kad sam ga dobio je bio u krpi omotan kad sam sve stavio na njega poslije je sve prihvačao normalno.
Cemu onda kapica Ivice ako sve ovo mozes da uradis na ovakav nacin,ionako je bolje da jastreb vidi sto vise.Ovo je svakako najbolje i ja mogu dosta toga uraditi bez hvatanja ptice,ali to su neka nasa licna iskustva od ptice do ptice ali kada pricamo o pticama i sokolarima uopste,nije kod svakoga isto.
Ja mislim da je to sve stvar navike ja recimo dok sam sa pticom dosta ju diram po nogama i oko repa tako da se sa vremenom privikne i to što radim po njoj je sasvim normalno i opče se ne obazire.
Sa ovim se potpuno slazem isto i ja radim.

Kraguj kutija je lijepo napravljena kojih je dimenzija jer i sam moram napraviti pošto ako se vozim sa nekim tko vozi pse u prtljažniku moram ju nositi na ruci a ubrzo postane nervozna onda bi išla na zadnji sic pa prevrče po stvarima sve isprobava dok ju nestavim pod noge a to može biti opet pogubno za pera jel je jako nestašna i stalno se igra.

Pozdrav Ivica

Nisam merio mislim da je -visina 60cm,širina 35cm,dubina 50cm.Ove pravi jedan umisljeni austrijanac,ali ja mislim da bi bilo bolje da se stalak izvlaci napolje,ako budes pravio razmisli otome.

Pozdrav Kraguj.

Kraguj
08-08-2008, 02:54 PM
Ako kupite pticu od odgajivacha morachete je pripitomljavati pomochu kapice. Osim ako ne platite neshto vishe da je on umiri umesto Vas. Pa chak i da se to desi sam odgajivach morache da koristi kapicu.

Pozdrav,

S duznim postovanjem Sokoly,ali ovaj deo nisam razumeo.

Pozdrav Kraguj.

Sokoly
08-08-2008, 02:58 PM
Kraguj kad idesh kod odgajivacha i odaberesh sebi pticu koja je zajedno sa drugim pticama pa chak mozhda i roditeljima recimo u istom chamberu, Ako se radi za prirodni par koji nema nikakog kontakta sa ljudima , ptice che biti isto divlje kao i passangeri. Ondak jedino kapica Vam mozhe pomochi da je smirite. Kapa je deo tradicionalne sokolarske opreme i nashla je sebi ulogu chak i u modrenom sokolarstvu.

Pozdrav

Kraguj
08-08-2008, 03:05 PM
Kraguj kad idesh kod odgajivacha i odaberesh sebi pticu koja je zajedno sa drugim pticama pa chak mozhda i roditeljima recimo u istom chamberu, Ako se radi za prirodni par koji nema nikakog kontakta sa ljudima , ptice che biti isto divlje kao i passangeri. Ondak jedino kapica Vam mozhe pomochi da je smirite. Kapa je deo tradicionalne sokolarske opreme i nashla je sebi ulogu chak i u modrenom sokolarstvu.

Pozdrav

Ok shvatio sam "Respect":supz:

Hayabusa
08-08-2008, 08:13 PM
pozdrav svima
momci kapa dobro ce da vam dodze u pocetnom stadiumu dresure dok se drzi pod kapom tako ce ptica da bude mirna i na miru da shvata sta je tog dana radila i sta je dobila za odradzeni posaoVIZUELNO NECE DA SE UZNEMIRAVA ALI ZATO CE DA SLUSA STA SE SVE DESAVA OKO NJE a ne da skace ko blesava i da misli kako da pobegne.Transportna kutija je ok ali stacete kada je velika vrucina [ponekat i 50c kod bas na jugu] atreba da se vozi do odredzene lokacije ili ako je nesto povredzena i treba veterinaru a posto povredzena ptica je pod stresom i moze napraviti koju kakvu glupost ......................
ZATO PRIJATELJI MOI KAPICA JE DEO SOKOLARSKE OPREME KOJA JE PREKO POTREBNA ...........:grin:koristite je nece da vam stet:lol:i.............

Kraguj
08-08-2008, 09:28 PM
Transportna kutija je ok ali stacete kada je velika vrucina [ponekat i 50c kod bas na jugu] atreba da se vozi do odredzene lokacije ili ako je nesto povredzena i treba veterinaru a posto povredzena ptica je pod stresom i moze napraviti koju kakvu glupost ......................
ZATO PRIJATELJI MOI KAPICA JE DEO SOKOLARSKE OPREME KOJA JE PREKO POTREBNA ...........:grin:koristite je nece da vam stet:lol:i.............

Hayabusa prijatelju na 40-50c nema svrhe ni loviti sa jastrebom jer ces ga tako najverovatnije ubiti pa tako nema potrebe ni da transportujes pticu,a do ozbiljnije povrede obicno dolazi u lovu.

Mislim da je jedino Sokoly naveo dva dobra argumenta.

Shta radite ako idete na grupni lov jastrebima jel ostavljate da svi jastrebi gledaju kako pretrchi zec i svi pochnu skakati?

Pozdrav,

i

Kapa je deo tradicionalne sokolarske opreme i nashla je sebi ulogu chak i u modrenom sokolarstvu.

Hayabusa
08-08-2008, 11:39 PM
eee kraguj prijatelju moj neznam za paracin ali za ovo doba godine za skoplje 40ili vise je macji kasalj:grin: tako da na to sam mislijo ali kako god jasm samo izneo svoe misljenje da zatvorena u transporter i u auto moze biti i veca temperatura.znam da se imprinti ne primaju na kapu bas lako ali moguce je sve nauciti sa malo vise truda a mislim da bi biloo bolje da su navikli nego da nisu ali ipak to je moj stav i moje misljenje evo na primer sokoliev laaner je imprint pa prima kapuu vrlo normalno i urednoali sve se to duguje kao sto je vec on reko da ja ne ponavljam na posvecenom vremenu
POZDRAV SVIMA

Kraguj
09-08-2008, 02:26 PM
Da,da kjucna stvar je sto vise vremena posvetiti svojoj ptici:supz:

Sisak Goshawk
15-08-2008, 07:48 PM
Vremena, terena i divljači naravno:supz:

Pozdrav Ivica

Kraguj
19-08-2008, 03:52 PM
Sajam u Holandiji
59292
59288

Sisak Goshawk
19-08-2008, 10:01 PM
Slike su dobre nego reci ti nama doživljaje kako se to tebi ćinilo iz tvoje perspektive.

Pozdrav Ivica

Sokoly
20-08-2008, 07:32 AM
Kraguj daj nam fotke od ptice, nemoj ovo gro-plan pa nishta se nevidi choveche. :grin:

Kraguj
20-08-2008, 05:33 PM
Sve u svemu mogu reci da je bilo vrlo lepo,a koliko sam ja primetio najvise se prodaju sove i male ptice vetruske,lastavicari i drugi hibridi.Bila je i velika ponuda opreme pakistanske,holandske,spanske,francuske,srpske....
Bilo je puno ptica za videti ali ja iskreno nisam puno fotografija napravio jer kao novajlija u ovome neznam na sta treba posebno obratiti paznju.
Evo nekih,ostale su uglavnom u krupnom planu:
59323
59324
Ove stajalice su moji proizvodi.
59325
Ovaj je beba
A ovaj dole ima ravno 31 godinu
59326
Izvinjavam se nisam bas talenat za fotografiju.
59327

I tako kao sto rekoh puno lepih utisaka,posetioca sa svih strana, po neka poznata faca,bezbroj novinara fotografa,mnogo prodatih ptica,stvarno se imalo sta videti i kupiti, ako vas nesto konkretno zanima recite.
Pozdrav Kraguj:supz:

Hayabusa
20-08-2008, 07:52 PM
joj krakuj prijatelju ti si sigurno prelepo proso tamo tako ti zavidim:D postuj jos slika i daj jos koju impresiju kako si proso i molimte daj mi objasni kakvi su ono stalci sa accipiterima i na koj princip su svzane ptice
veliki pozdrav prijatelju:supz:

Kraguj
20-08-2008, 09:09 PM
Ovo su odlicni stalci za jastrebove,s obzirom da se cesto bacaju sa stajalice ovaj stalak im obezbedjuje da odrze dobru formu i ne mogu ostetiti pera.
Na slici se vidi da je to siroka cev oko 200mm,odozgo u sredini je pricvrscena vrtilica za koju se vezuje kanap,a duzina kanapa zajedno sa vezicama je koliko i zeleni tepison kojim je oblozen stalak pri vrhu,tako da kada se ptica baci uvek moze da se uhvati kandzama i vrati se nazad i gotovo nikad joj kanap nemoze proci kroz rep i mozda polomiti koje pero,sto se inace moze dogoditi sa lucnim stajalicama,znaci da gotovo ne postoji rizik od mrsenja i eventulno povreda.Mada nisam siguran da je ravan stalak dobar za jastreba (Sokoly zamolio bih za misljenje).:?:

59331
59332
Sta mislite koliko mu je zivaca trebalo za ovo napravio covek pingvina,sokola,jastreba,krstokljuna,patku... i za vreme sajma sklapao flamingosa,ali ga do kraja sajma nije dovrsio(bolje od pecanja ha:D)
59333
Falconshop uvek otvoren.

Hayabusa prijatelju moram ti priznati da je meni ovu posetu kao i predhodne omogucila poslovna saradnja sa "Falconiformes", o njima mogu reci samo najbolje.:supz:

Pozdrav

Sokoly
20-08-2008, 11:57 PM
Ovo su odlicni stalci za jastrebove,s obzirom da se cesto bacaju sa stajalice ovaj stalak im obezbedjuje da odrze dobru formu i ne mogu ostetiti pera.
Na slici se vidi da je to siroka cev oko 200mm,odozgo u sredini je pricvrscena vrtilica za koju se vezuje kanap,a duzina kanapa zajedno sa vezicama je koliko i zeleni tepison kojim je oblozen stalak pri vrhu,tako da kada se ptica baci uvek moze da se uhvati kandzama i vrati se nazad i gotovo nikad joj kanap nemoze proci kroz rep i mozda polomiti koje pero,sto se inace moze dogoditi sa lucnim stajalicama,znaci da gotovo ne postoji rizik od mrsenja i eventulno povreda.Mada nisam siguran da je ravan stalak dobar za jastreba (Sokoly zamolio bih za misljenje).:?:

Pozdrav

Kraguj, ovi stalci sigurno imaju prednosti i mogu rechi da sam ja video za vreme moje posete Italijanskoj sokolarskoj porodici Pirrota 2000te, josh veche. Naime kod njih sam prvi put video stalka od obichne vodovodne cevi visine oko 2,5 m, gde su zadnji 30-40cm isto oblozheni astroturfom. Na taj nachin vech lepo smireni jastrebovi vezhbaju krila i mishiche kako bi umesto radili jump-ups snjima samo ih vezhete duplim lastikom na ovaj tip stalka. Zashto lastik? jer lastikom amortizirate impakt na noge jastreba. Lastik je vezan za mali prsten koji ide gore dole po duzhine cevi. Dupli lastik se vezuje od proste prichine da u sluchaju skine prve drugi bude neka osiguravajucha polisa. E sad da bi dostigli tu visinu potrebno je tokom nekoliko dana da uzastopce povechavate visinu kako bi jastrebu bilo jasno gde treba da stoji. Ako ga iz prve stavite na 2,5m,mozhe se desiti da stoji na zemlji.Sva srecha da priroda samog gentilisa je nestashna i on che kad kad sam skochiti sa stalka. Na taj nachin svaki skok znachi i dodatnu aktvinost u korist muskulaturi, formi, metabolizmu i zdravlju ptice.

Ali nemojte da zaboravimo da je prirodni stalak jastreba neka granka na drvechu.Zato i pored pozitivnih strana stalke za kondiciju lepo je jastreba drzhati na klasichnom BOW perchu. Na taj nachin jastreb vezhba noge obuhvatachi granu.Poznajem odgajivache koji menjaju razlichite stalke s vremena na vreme, i to promene tanju granu sa debljom ili jednostavnije obmotaju josh jedan krug kanapa oko nje pa ga kasnije posle izvesnog perioda, opet odmotaju. To je odlichno za rad jastrebovih nogu kako ne bi se naviko na isti "grip". Stime rasporedujuchi lepo i ravnomerno tezhinu ptice, vezhbajuchi noge, prsti i td.

Pozdrav

Kraguj
22-08-2008, 12:30 AM
Puno dilema oko toga sta je dobro,ali evo kako je jedan dobar covek i sokolar iz Holandije spojio sve u jednu celinu,a uz to i lepo izgleda, ovaj jastreb ima sirok izbor: perch,block,pesak,sunce,hlad,kisu ako zeli,a moze se i sakriti od nje,a moze i da vezba krila.
59444

Sokoly
22-08-2008, 08:05 AM
Ponuditi vechi izbor vashoj ptici je lepo. Al od slike se vidi gde on najvishe voli da stoji. Izmet je indikator gde on provodi vechinu vremena. :supz:

Sisak Goshawk
22-08-2008, 11:48 AM
Uz žbunje na suncu da je u doticaju sa prirodom

Jigy
22-08-2008, 01:02 PM
http://www.falconryforum.co.uk/attachment.php?attachmentid=59454&stc=1&d=1219406175 Ja sam chak ostavio i malo vecu travu oko stajalice.Mreza je tu da zashtiti nesmotrene patke koje bi da podele hladovinu sa jastrebom:DPOZDRAV.

Sisak Goshawk
22-08-2008, 02:55 PM
Dobro je kad hoče da podjeli hladovinu sa patkama :lol:

Sisak Goshawk
22-08-2008, 03:00 PM
Gerda u hladovini

Sisak Goshawk
22-08-2008, 03:03 PM
Gerda i ja

Kraguj
22-08-2008, 05:01 PM
Sokoly pa tebi nista nemoze promaci, svaka cast:supz:

Ivice to je svakako najbolje ako imas uslova ,ali ovaj gospodin Adrian iz Holandije u malom dvorist drzi jos i nekoliko sokolova,vetrusku,kopca...i ima na imanju oko petnaestak jastrebova u uzgoju, ali jastrebu je obezbedio poseban kutak u dvoristu.On je prosle godine sa jastrebovima ulovio ni manje ni vise 150 kunica, u proseku po 15 u danu.Koje je to uzivanje loviti ih kada ih ima vise nego miseva.
Ptica ti je lepa samo pazi da se ne oleni od uzivanja u hladovini:D (salim se naravno)

Jigy pusti patke neka probaju:D

Pozdrav Kraguj:supz:

Sisak Goshawk
23-08-2008, 09:27 AM
E eeee da kod mene ima kunića di bi mi bio kraj ali možda jednog dana u planu mi je naseljenje u jedan revir koji po opisu iz literatura odgovara za uspješan razvoj kunića do tada mogu samo sliniti na slike od po forumima.

Pozdrav Ivica

Sokoly
23-08-2008, 09:42 AM
E eeee da kod mene ima kunića di bi mi bio kraj ali možda jednog dana u planu mi je naseljenje u jedan revir koji po opisu iz literatura odgovara za uspješan razvoj kunića do tada mogu samo sliniti na slike od po forumima.

Pozdrav Ivica

Ivica naseljavanje neautohtonog vida bez posebne dozvole i odobrenja od nadlezhnog ministarstva je strogo zabranjeno. Kunichi se tretiraju kao "Vermin". Na novom terenu mogu napraviti ogromne shtete i namnozhiti se i izachi van opsega prethodno planiranog projekta. Mislim da oko ovoga se morash prethodno konsultirati snekim nadlezhnim. I ja sam razmishlao o tome jer ih nema i kod nas al kad sam zakucao na prava vrati odgovor je bio tachno ovo shto ti i ja sad prenesujem.

Pozdrav,

Kraguj
23-08-2008, 01:51 PM
Kad vec pominjemo stete od kunica evo jedne zanimljive price.
U Holandiji vlada je u jednoj nenaseljenoj oblasti pocela izgradnju stambenih zgrada,ali zbog prenaseljenosti kunica i rupa koje oni prave u toj oblasti tlo je bilo vrlo nestabilno za izgradnju.I onda su se oni dosetili i angazovali sokolare (kojih sa licencom za lov u holandiji ima oko dvesta) i odobrili im posebnu dozvolu za lov u ovoj oblasti bez ogranicenja.I eto resenja bez pucnjave buke trovanja itd..Neznam koliko su sokolari uspeli da ih istrebe u ovoj oblasti ali su svakako doprineli.
Sokolari svestrano korisni.:supz:

Pozdrav Kraguj.

Sisak Goshawk
23-08-2008, 03:16 PM
Znam da su kunići pošast ali na tom terenu nema poljoprivrednih kultura skoro 1 km pošto je taj teren zapušten još od 2000 godine povremeno se posije kukuruz na obližnjoj tabli sve ostalo je grmlje i divlja kupina. Mislio sam započeti sa jednom manjom kolonijom ispustiti ih i ostaviti jedan period da se prilagode iako su velike šanse da ne prežive pošto ima raznih predatora kuna,tvorova pokoja lisica,domača maćka ali vredi pokušati možda uspije a ako uspije imat ču gdje loviti cjele godine.

Pozdrav Ivica:supz:

Kraguj
23-08-2008, 05:02 PM
Ivice to moze uspeti samo za pocetak moras ograditi zicom da bi prvih nekoliko dana izlazili samo u ogradjeni deo gde im predatori i grabljivice nemogu nista i vracali se u rupe,a kasnije ce oni sami prokopati tunele ispod zice i uz malo srece pocece da se sire.
U nekom stranom casopisu o lovu sam video kako to rade,prvo iskopaju rupu precnika oko 5 metara ne previse duboku pa onda naredjaju drvene palete i onda sve to zatrpaju,naravno ostave po koji otvor i onda ograde zicom koju takodje malo ukopaju.I tako oni prvih nekoliko dana dok se ne prilagode izlaze samo u ogradjeni deo.
Ovo moze biti dobro mozda ce mo ja i Jigy pokusati isto.

Puno srece svakom ko zapocne ovakav poduhvat:supz:

Pozdrav Kraguj

Hayabusa
24-08-2008, 03:07 PM
da da kraguj to si gledo na francuskom lovackom kanali tako naseljavaju zeceve u sumovitim delovima de ih nema
prvo su kopali rupe u vidu kanala ili ko rovovi i svi ti rovovi su vodili do centralne rupe koja je bija od prilike dubine 1m pa ih onda pokrivali sa stablimo nekih drveta pa preko njih grane i siblje e posle preko svega toga ide zemja i trava napravili su nekolino takvih baznih stanica i na kraju su ceo taj prostor ogradilii sa zicom taj prostor je bio sigurno nekih 3 do 5000m2
Pozdrav momci i srecno neka ima sto vise zeceva ako bude koj vise sigurno ce da zavrsi ko dobar paprikas:D

Sokoly
24-08-2008, 07:43 PM
Hayabusa zechivi su jedna stvar a kunichi druga. Latinsko ime zeca je Lepus europeus a kunich je "Cuniculus". Nemaju veze jedan sa drugim. Nikad se megjusobno i ne pare i nemozhe se dobiti potomstvo! Kod nas neki ljudi josh prichaju kako odgajivaju zecheve al to su u stvari kunichi! Ja bih Vas opet savetovao da pripaziti oko takih projekta za intorukciju neautohtonog vida na novim povrshinama. Mozhete na karju imati problema sa zakonom. Verujte da i ja bi hteo da lovim kuniche sa jastrebom al zakoni su tu da bi ih svi mi poshtovali. Kunich rije dupke i pretpostavljam i od mog iskustva shto sam gledao je puno lakshi plen nego zec. Da bi jastreb savladao kunicha i zeca nije bash isto. U svakom sluchaju imati divljach je fantastichno. :cool:

Kraguj
24-08-2008, 11:45 PM
Apsolutno dve razlicite vrste.
Zec se obicno zadrzava na otvorenim poljima,rubovima suma ili u samim sumama,ali gotovo uvek na otvorenom dok kunici prave skrovista pod zemljom.
Tamo gde kunica ima u izobilju sokolari obicno koriste Hermeline (Mustela erminea) da bi ih isterali iz rupa,to moze biti vrlo zabavno,ali kada su zecevi u pitanju to je vec druga prica tada moras biti u odlicnoj formi isto kao i tvoja ptica jer kada jastreb dohvati zeca "trci prijatelju koliko te noge nose pa i malo brze"
I kada malo bolje razmislim mozda je ipak bolje poraditi na ocuvanju i povecanju brojnosti autohtonih vrsta divljaci nego pokusavati naseljavanje neautohtonih,jer ko zna koliko to problema moze doneti i ako slucajno uspe.

A sto se tice paprikasa moram priznati da tu malo zavidim vama u Makedoniji jer dobar paprikas i nije tako dobar ako se ne zalije odlicnim vinom:lol:

Hayabusa
25-08-2008, 01:37 AM
ma znam bre ognjene milio sam na kunice a napiso zecevi:idea:

Hayabusa
25-08-2008, 01:49 AM
Apsolutno dve razlicite vrste.
Zec se obicno zadrzava na otvorenim poljima,rubovima suma ili u samim sumama,ali gotovo uvek na otvorenom dok kunici prave skrovista pod zemljom.
Tamo gde kunica ima u izobilju sokolari obicno koriste Hermeline (Mustela erminea) da bi ih isterali iz rupa,to moze biti vrlo zabavno,ali kada su zecevi u pitanju to je vec druga prica tada moras biti u odlicnoj formi isto kao i tvoja ptica jer kada jastreb dohvati zeca "trci prijatelju koliko te noge nose pa i malo brze"
I kada malo bolje razmislim mozda je ipak bolje poraditi na ocuvanju i povecanju brojnosti autohtonih vrsta divljaci nego pokusavati naseljavanje neautohtonih,jer ko zna koliko to problema moze doneti i ako slucajno uspe.

A sto se tice paprikasa moram priznati da tu malo zavidim vama u Makedoniji jer dobar paprikas i nije tako dobar ako se ne zalije odlicnim vinom:lol:

tako je kraguj jedan udarac zeca moze da bude dosta zeznut za pticu nece da je ubije ali moze da joj polomi pera pa posle imping pa zaebancije kolko hoces a i u samoj borbi moze da dodze do visestrukih lomova pera

A sto se vina tice tu smo stvarno No1
NEMA BOLJIH

Jigy
27-08-2008, 04:43 PM
Sajam u Holandiji
59292
59288

Pozdrav svima.Vracam se ponovo na ove stajalice da bih reshio misteriju.:idea:Stajalica se koristi za jastreba sa naoshtrenim kandzama koji nekoliko dana za redom lovi.Ptica ne dodiruje zemlju,ne tupi nokte,i postavlja se na zaklonjenom mestu da bi imala mir i izbegla bespotrebno bacanje sa stajalice.Nije loshe da se donji deo napravi od zategnutog platna da bi se izbeglo oshtecenje pera.Tako je meni objasnio Sasha PavlovicNaravno za svaki dan je najbolja luchna stajalica sa alkom do zemlje.

Sokoly
05-09-2008, 09:08 PM
Jigy nema nikakih misterija postoje samo razlichiti dizajni neki su bolji od drugih.
Evo pogledaj kako je to uradio ovaj chlan foruma...
http://www.falconryforum.co.uk/showthread.php?t=51112

Kraguj
05-09-2008, 09:22 PM
Nije lose,verovatno za zenku jastreba bi ogovarao tocak od Harley-a:lol:

Sokoly
07-09-2008, 05:27 PM
:lol:

Kraguj
12-09-2008, 07:21 PM
Veceras od 5h do 7h smo leteli sa 980gr ali nisam zadovoljan moramo skinuti bar jos ovih 80gr
60483
60484

Sokoly
12-09-2008, 07:43 PM
Kraguj, prijatelju kako bash znash da treba da skinesh tachno 80gr? Da sam ja na tvom mestu polako bih to radio.

Hayabusa
12-09-2008, 08:02 PM
hah ha ha stara skola tako je majstore polako :supz:pa da vidis reagovanje na manje 40 i manje 80 gr nikao naglih promena u gramazi

Kraguj
12-09-2008, 08:07 PM
Kraguj, prijatelju kako bash znash da treba da skinesh tachno 80gr? Da sam ja na tvom mestu polako bih to radio.

Neznam samo pretpostavljam po vecerasnjem ponasanju.Sa oko 300m na mamac nekoliko puta ali slabo prati,a onda posle nekoliko zalogaja je pocela oklevati. Na ruku samo kada sam joj ponudio meso nekoliko puta na oko 30m.

Sta mislis,ili mozda negde gresim,ne posvecujem dovoljno vremena.

Kraguj
12-09-2008, 08:33 PM
hah ha ha stara skola tako je majstore polako :supz:pa da vidis reagovanje na manje 40 i manje 80 gr nikao naglih promena u gramazi

Nee nisam ni mislio da od jednom skinem 80gr,pogresno ste me razumeli samo sam izneo slobodnu procenu svakako da cu skidati postepeno,a ko zna mozda to bude i daleko ispod 900gr ali ja to ne znam.

Sisak Goshawk
12-09-2008, 08:55 PM
To sam i ja mislio za svoju a nakraju leti na 930-940 tu odlićno radi a ima i sape u letu može pravo pojuriti a bome i uloviti vračanje je na prvu. Ja sam svoju našao sad je na tebi red:lol:

Pozdrav Ivica:supz:

Sokoly
12-09-2008, 09:30 PM
Neznam samo pretpostavljam po vecerasnjem ponasanju.Sa oko 300m na mamac nekoliko puta ali slabo prati,a onda posle nekoliko zalogaja je pocela oklevati. Na ruku samo kada sam joj ponudio meso nekoliko puta na oko 30m.

Sta mislis,ili mozda negde gresim,ne posvecujem dovoljno vremena.

Nemoj postavljati bilo kakve zacrtane gramezhe. Morash svakodnevno pratiti ponashanje svoje ptice uz svakodnevno merenje tezhine pre i posle. Nick fox je u svoju knjigu dao chartove za trening grabljivice gde lepo stoju koja je bila tezhina pre treninga, kolko ste je nahranili gramazha hrane, vreme, i datum.Tako chesh najlakshe i najpedantno stichi do onu pravu letnu tezhinu. Nemoj skidati vishe od 10-15 gr na dan ako se radi o muzhjaku. Prati ponashanje i odziv tvoje ptice. Uz strplenja chete Vas dvojica nauchiti puno stvari jedno za drugo. Mozhda Vam ovo zvuchi malo previshe , al verujte da je tako. Nemoj nikad uporedjivati tezhine tugjih ptica sa tvojom. Sve su one razlichite! U starim knjigama kazhu da se treba skinuti 15% od one prve tezhine kad je uzmete iz chambera. To je opasno i postoje podaci da su ptice uginule zbog slepog verovanja u takvim mitovima. Zamislite shta bi uradili malim muzhjakom kobcem da mu spushtite 15% tezhine i to u kratkom periodu???
Ako hochesh mozhesh pokushati da ubrzash sav proces uz pomoch "ispranog mesa". To che ptici dati ugadan osechaj da je sita, a u stvari isprano meso nema nicheg hranjivog u sebi - zato se i upravo tako zove. Sva krv je prosto izashla iz njega. Tako je "i vuk sit i ovce na broj". Sledecheg dana vasha che ptica biti josh strvnija i spremnija da odgovara na zadatke koje Vi od nje trazhite.;)

Kraguj
12-09-2008, 09:39 PM
Hvala Sokoly ovo mi je u ovim trenutcima najpotrebnije NESEBICNI SAVETI:supz:najiskusnijih:supz:.

Hayabusa
12-09-2008, 09:47 PM
kraguj nije bitno koliko je razdaljina izmedzu tebe i ptice bitno je kolko brzo i kolko puta u toku hranjenja ptica reaguje na ponudenu hranu znaci ako vidi mamc pre nego sto ti ga okrenes jedanput a ana instantno krene na njega onda znaj da je to dobar odgovor tvoga pitanja koja je letnja tezina tvoje ptice
mislim da be so sokolyy slozijo samnom [ sta mislis ogi]

Sokoly
12-09-2008, 10:06 PM
Hayabusa, kad radish s jastrebom mamac se ne vrti kao kod sokola. Dozivanje jastreba je malo drugachije. A shto se tiche reakcije to se mozhe opisati kao recimo .... poslushni i neposlushni pas. Polako ovo je neshto vishe od dresure psa ili druge zhivotinje. Morate sve da radite polako. I da pratite kako se ponasha ptica na razlichitu gramazhu. Ista kolichina razlichitih obroka (zec, golub, teleche, vrapci, jednodnevni pilichi...) razlichno reagira ptica sutra dan. Uz neku hranu brzhe ogladni uz drugu sporije, il bolje rechi neka hrana je jache vrednosti od druge. To chete sami uviditi tokom treninzima i u sokolarenju. Jedno je da Vam ptica dolazi odmah na mamac, a drugo je da uporno juri divljach i da bude uspeshna. Samo polako i uporno. Kod dresuri jastreba je jako bitno da istui stvar ponavljate vishe puta. On za razliku od sokola tako uchi. Ako recimo dresirate sokola na lutku prvih mu par puta dozvolite da pojede veliki obrok na lutku. On che tako zapamtiti pozitivno iskustvo jer je sleteo na lutku. A jastreba trebate dozivati vishe puta sa manjim nagradama ( meso). Shto brzhe izdresiraj ga da zavoli lutku i onda izadjite na lov. Kad vidish kako se ponasha na divljach sam chesh shvatiti shta sve treba da se uradi. Dal chesh morati da obrnesh vishe pazhnju na rad noge, ili na kondiciju? Shto vishe pokushaja na divljach to che i on postajati bolji i bolji. Nemoj ga samo izfrustrirati s tim da nikad ne ulovi nishta. Tu dobro dolaze "laki plenovi". Ovo je u nekim zemjlama zabraneto zakonom pa zato pazite shta radite. Isto lepo bi bilo da sakrijemo taj momenat dresure od shire javnosti jer daje neku loshu sliku o sokolarenju u ochima sluchajnih prolaznika koji ne razumevaju shta u stavri Vi pokushavate da uradite. Kako bi ushtedili dragoceno vreme i sebe poshtedili od nepotrebnih objashnjavanja radite to shto dalje od ljudi.

Pozdrav

Jigy
12-09-2008, 10:23 PM
U narednom periodu,usled češćih letova,ptica treba da dobije i nekoliko grama mišićne mase.Zato treba naći pravu letnu težinu,koju ćemo pokušavati da podignemo iz dana u dan.Ispravite me ako grešim.

Kraguj
15-09-2008, 07:44 PM
Gde ste ljudi

Danas smo leteli sa 960gr znaci samo 20gr manje,ali neverovatno bolje,prati odlicno,na mamac iz cuga,na ruku slabije.Svo vreme se sa nama druzila i ucila moja zenka Bretonca stara 5 meseca, dok nas kisa nije oterala.

To sam i ja mislio za svoju a nakraju leti na 930-940 tu odlićno radi a ima i sape u letu može pravo pojuriti a bome i uloviti vračanje je na prvu. Ja sam svoju našao sad je na tebi red:lol:
Pozdrav Ivica
Ivice izgleda da sam blizu:lol:

Pozdrav svima:supz:

Sokoly
15-09-2008, 09:24 PM

Kako sam ti rekao, 80 gr su mnogo!!!

Samo napred, kod nas kishilo nije bilo uslova za sokolarenje ovih dva dana.

Sisak Goshawk
17-09-2008, 02:09 PM
Šta sam ti rekao kraguj :yawinkle: kad ti ptica lovi vrača se i sluša te na prvu e tad si na konju poslije su samo nijanse kako ju zadržati na idealnoj gramaži.Kasnije je jedini problem kako joj obezbjediti dovoljno lovine i mogućnosti za realizaciju pošto ni fazani a ni kunići predpostavljam nisu tako bedasti ja več pomalo imam problema sa ulovom čim fazani uoče jastreba takom brzinom nestaju u visokoj travi i kukuruzu a kad skuže da ih lovi jastreb mislim da i zadnji atom snage ispale iz sebe nebi li došli do šikare ili visoke trave sve u svemu jako zanimljivo za gledati.

Sokoly
17-09-2008, 02:41 PM
Pa to je normalno i za ochekivati Sisak Goshawk. Zamisli samo kako bi bilo bezhati da bi spasili glavu. :lol:

Kraguj
28-09-2008, 09:05 PM
Prijatelji sokolari moj jastreb je danas odleteo u vecna lovista:cry:

Negde izmedju 22h i 23h sinoc cujem pticu kako vristi,istrcim napolje prvo gledam prema stajalici ptice nema kako prilazim blize vidim nesto je drzi i kada sam prisao na 2 metra LISICA pusta pticu i daje se u beg.Ptica izbezumljena uzmem je u ruke ona preplasena,pristima napipam krv ispod krila,spustim je ona skoci na stajalicu,ali ne moze dugo da stoji,pa skoci na zemlju,pa opet na stajalicu,shvatam da je puno boli.Upalim sva svetla u dvoristu i odlazim u kucu da uzmem rukavicu.Kako izlazim iz kuce vidim lisica se vratila i ponovo je zgrabila brzo potrcim i kada sam je gotovo sutnuo nogom ona pusta pticu i ponovo bezi pogledam pticu i sada je mnogo gore kandzom drzi svoje krilo,zamislite samo kada je lisica pokusala da je otrgne sa kanapa.I tog momenta sam poludeo,ostavljam pticu u takvom stanju odlazim po pusku,pritajim se u dvoristu i posle samo 5-6 minuta lisica se vraca po treci i poslednji put (upucao sam je).

Ucinio sam sve sto sam mogao,sanirao rane kolko je bilo moguce ali danas je preminiula.

Tuga je velika:(

Jastreb
28-09-2008, 09:14 PM
Šteta :( .........

Električni pastir, žica, ograda, bilo što ako postoji imala prilika za lisicu, sovu ušaru, odbjeglog psa - OBAVEZNO!

No nije vrijeme za pametovanje :( zaista mi je žao :(

Pozdrav Viktor

Hayabusa
28-09-2008, 10:09 PM
kakva steta kaguj moje duboko:cry: saucesce

Gos@Heart
28-09-2008, 10:38 PM
Saucesce prijatelju:(:(:(

Sokoly
29-09-2008, 07:55 AM
Kraguj, zaista shteta. Moje iskreno saucheshche za jastreba. Nechu ni ja da popujem, al u buduche morash obezbediti sve shto je u tvojoj moguchnosti da ptica bude bezbedna od ovakih nemilih napada. Volijerica, il bezbednija ograda, mrezha... hot wire...
Glavu gore i nek te ovo ne demoralishe nego naprotiv nek bude skupa lekcija za dalje u sokolarstvu.
Pozdrav,
Ognen

Kraguj
29-09-2008, 08:18 AM
Hvala prijatelji.

Sisak Goshawk
29-09-2008, 09:26 AM
Jako mi je žao što si ostao bez svog ljubimca :cry:

Maroje
29-09-2008, 08:41 PM
Žao mi je Kraguj sto se to dogodilo ,ali vjeruj svi učimo na svojim greškama.

Sokoly
14-10-2008, 10:48 AM
Verovali ili ne?
Pre par dana hranim svoje ptice i dobijam telefonski poziv od prijatelja koji mi kazhe: "dogji kod mene, u ulaz u 10 katnu zgradu je usho neki soko il jastreb nemam pojma dogji da ga uhvatish shto pre".
Sa sobom sam poneo jedan star peshkir u nameri da uhvatim pticu i oslobodim je kad je bezbedno izvadim is ulaza. Prijatelj me sachekao ispred zgrade i kazhe nemam pojma kako je usho i kako je stigo do drugog sprata. Iskreno sam ochekivao da vidim neku vetrushku ili kobca koji znaju da se unesu u lovu vrabaca i da udare u staklo okolnih zgrada. Deshavalo se i ranije.
Al ljudi moji, kad smo se popeli na drugi sprat po stepenice na moje ogromno iznanegjenje mlada zhenka jastreb kokoshkar je haotichno letela i lupala se o vrata stanara. Bilo je puno ljudi mnogi od njih raspameteni od velichini grabljivice ispred njihovih domova. :o
Brzo sam je uhvatio pomochu krpe, i pazhljivo je umotao u nju. Stanari su izlazili sa fotoaparatima kako bi ovekovechili sluchaj.:lol:
Odmah sam pocheo razmishjlati kako li je ova ptica uopshte ushla u hodnik pa josh i na drugi sprat? Al brzo sam skontao da su ljudi imali i praonicu u stanbenu zgradu koje nije bila u upotrebi pa su se nastanili divlji golubovi. Moja je pretpostavka da je jastreb jurio nekog goluba pa po njime ushao u zgradu al nije mogao da nagje izlaz pa izasho je na stepenice????
Brzo sam posho kuchi i izmerio pticu, bila je 1100gr. Golica me da je probam na fazane ovu sezonu al videchemo.:-D

Pozdrav svima, slike chu postirati kasnije kad je budem malo od malo smirio jer evo je vech dva dana nije htela da jede...

Sisak Goshawk
14-10-2008, 12:28 PM
Dobra gramaža:heart:

Kraguj
14-10-2008, 01:05 PM
Vrlo zanimljiv slucaj,ja sam imao iskustva sa kopcem u jurnjavi za vrabcima uleteo krz razbijeno staklo kod mene na hali,uhvatio sam ga i pustio.
Ali jasterb kokosar :rolleyes: i to mlada zenka 1100gr:!: eh kada bi se meni sada to desilo bilo bi kao sedmica na lotou.

Pozdrav Sokoly cuvaj taj biser:supz:

Sokoly
14-10-2008, 02:11 PM
Noge su joj u uporedbi sa drugoj zhenki kao u djina. Gledajuchi na forumu kako su svi "poludeli" :) za jastrebima reko sam sebi da bi probao neku pticu makar na jednu sezonu i opet pustio natrag u prirodu. Kod nas je kokoshkar jos tretiran kao shtetochina pa se ne kosimo zakonom. Uhvatio sam 4 kokoshkara za dve nedelje, al ovu nebrojim jer se ona sama uhvatila. dva mlada muzhjaka, jednog haggarda kojeg sam smesta pustio na slobodu i jednu proshlogodishnju zhenku. Kazhem proshlogodishnju jer iako siva izmitarena, jasno se vide neka lanjska pera koja je izdaju da je jednogodishnja. Pre dve nedelje nafurao sam se da nechu imati dovoljno vremena da je smirim i istreniram kako bi uhvatili i ovu sezonu odluchio sam je sachuvati i ne gubiti vreme u lovu mlade passanger zhenke.
I tachno kad je Zelda - :lol:, pochela da sleche na ruku i da polako shvatila da nisam opasnost nego prijatelj eto ove mlade ....
Zelda je uhvachena na 965gr a ova mlada je 1100gr.
Imajte u predvid da su mlade ptice u principu neshto duzhih pera od starijih.To je majka priroda namerno tako reshila kako bi omoguchila lakshi let i uspeh u lovu mladim pticama. Ponekad juvenilna pera su duzha i po 2cm od starijih.
Obechavam dobre fotke kako bi svi mogli videti i iskomentirati.:supz:

Sokoly
15-10-2008, 08:32 AM
Kao shto sam obechao evo fotke...

Sokoly
15-10-2008, 08:45 AM
Jastrebima nisam radio nekoliko godina i jako mi je interesantno kako znaju da se iskljuche. Eto moja su iskustva sa passagerima i sa eyassom. Kod treninga i rada sa passagerom je interesantno da se znaju jednostavno iskljuchiti. Recimo radi i dolazi na ruku ili na lutku i od jednom oni sami odluche da ih vishe to ne zanima. Mogu stajati i gledati Vas dok se opet ne "ukljuche"...:lol:
Ova faza u treningu passagera zna biti i malo nervracking. Al samo uporno i tokom vremena sve dogje na svoje mesto.
Hajde austringeri dajte nam fotke da vidimo vashe ptice i pi***** neka vasha iskustva u radu sa ovim pticama.

Sisak Goshawk
15-10-2008, 01:34 PM
Dobre ptice:heart: a tek kad krenu lovit di ćeti biti kraj:lol:

Sokoly
15-10-2008, 02:19 PM
Hvala prijatelju, samo zdravlje...videchemo kako che ichi...

Kraguj
15-10-2008, 09:09 PM
Sokoly ptice su extra:supz: ali ova mlada zenka je pravi zmaj,tesko zecevima kada ove kandze krenu na njih:wink:

Sokoly
17-10-2008, 10:36 AM
Pripitomljavanje i smirivanje ( manning ), ovo bash i nije tako lako kad ptica neche ni da pomisli da jede, a vech je kod mene 5 celih dana....

Sisak Goshawk
17-10-2008, 02:20 PM
Čekaj dok krene, sve drugo bude odrađivala s lakočom tako se ponašao i moj jastreb a kasnije kao beba.Vjerojatno je problem kod nje to što je bila u super formi i jako teška pa ima zaliha za trošiti sve u svemu prekrasna ptica:heart:
Želim ti puno ljepih letova i lovova sa njom:supz:

Pozdrav Ivica

Sokoly
17-10-2008, 02:25 PM
Hvala Ivice, biche svega al dok projede prava frka... ona lanjska - Zelda, je jela vech drugi dan, Ova 4h na dan stoji mi u dnevnu sobu dok obavljam sve poslove i nije bash jumpy nego kao skamenjena samo nabljuduje. Ranije sam imao muzhjaka koji nije hteo da jede 7 dana od kad sam ga uhvatio, tako da oni znaju i da gladuju od inati i stresa. Danas se nadam da che pocheti da jede. A kad pochne jest, e onda pochinje vistinski rad. Bez hrane nemamo konekciju.

Falcon33
21-10-2008, 11:37 AM
super slike Sokoly

Sokoly
21-10-2008, 11:41 AM
Vjerovali ili ne, 7 dana i pored cetvorochasovnih manninga nije htela da jede. Konachno sedmog dana kad je od pochetnih 1100gr, pala na samo 890gr pochela je da jede. Naravno da u megjuperiodu sam joj dao malo vode da ne bi dehidrirala.

Polazimo sa prvim lekcijama kad se budem vratio od sokolarenja u USA. Idemo malo sa Harrisima u Arizoni :supz:

Pozdravljam Vas sve i zhelim Vam uspeshno sokolarenje.:)

Jastreb
21-10-2008, 12:35 PM
Polazimo sa prvim lekcijama kad se budem vratio od sokolarenja u USA. Idemo malo sa Harrisima u Arizoni

:supz: uživat ćeš sretan put :supz:

Jedna mala opaska:

PR ženka izađe van sa 1100 grama a leti na 990-1000 grama pa ide na više :wink:
Puno stabilnije i otpornije.

Pozdrav Viktor

Maroje
21-10-2008, 09:05 PM
Vrlo interesantno Sokoly-odlican izvjestaj ! Sretan put i dobra zabava.:supz:

Kraguj
21-10-2008, 10:52 PM
Sretan put i dobar provod:supz:

Sokoly
21-10-2008, 11:04 PM
:supz: Hvala sokolari.:supz:

Sokoly
27-10-2008, 07:00 PM
Pozdrav svim sokolarima iz Arizone. Prosto sam zapanjen kolko je puna razlichitim divljachem ova pustinja.Zechevi, Prepelice, neke manje gugutke od nashih .... puno je zhivota. Kaktusi su doista interesantni.Vech sam video crvenorepana, harrisa, americhke vetrushe, i surog orla... Javichu se sa vishe info kasnije.....:supz:

Jastreb
27-10-2008, 09:04 PM
Bravo :supz:

Maroje
27-10-2008, 09:46 PM
Dobro se zabavi Sokoli :supz: pozdrav.

jari
28-10-2008, 06:18 PM
i sliki da ne zaboravis Ogi:supz: da vidime i nie nesto;)

Gos@Heart
30-10-2008, 02:30 PM
Ogi sa velikim nestrpljenjem cekamo fotke!!!

Veliki pozdrav prijatelju i uzivaj :supz::arrow::arrow::arrow:

Sisak Goshawk
11-11-2008, 11:42 AM
Sokoly disi zapeo šta nestavljaš neku sliku daj podjeli nešto sa nama :lol:

Sokoly
25-11-2008, 02:38 PM
Kako ste mi sokolari?
Evo mene posle duzheg otsustva. Biche i fotki i tekstova samo polako jer sam imo puno posla kako sam se vratio. Spremanje volijera za razmnozhavanje generalna chistka dezinfekcija, deworming i sve to. Nachekao sam zhenku jastreba sa dishnim problemima i prvo posumljao u Aspergilozu al sva srecha da je ispalo Frounce. Izlechio sam je pa sad polako joj dizhem tezhinu kako bi se oporavila.
Glavni problem kod passangerosa je stres i odbijanje hrane. Ako ikad radite snjima pazite kako ne bi siminjali pticu isuvishe brzo zbog toga jer ste Vi isplanirali da tako treba. Polako, nemojte zhuriti i sve che dochi na svoje mesto. Stres kod ptica je glavni uzrok za narushivanje njihovcog imuniteta. E kad ovaj oslabi otvaraju se vrata raznoraznih bolesti.
No dosta o bolestima vidim da ovde ima uzbudljivu sezonu ...pa hajde ljudi sad je vreme... kako Vam rade jastrebi?

Jastreb
25-11-2008, 07:21 PM
Odlično da ide na bolje :D

To je upravo ono što smo pričali i velika prednost kod PR ptica tko god može do njih :supz:, naravno i s njima treba pametno ali ni upola kao ovo!

Pozdrav Viktor

Sisak Goshawk
27-11-2008, 08:25 AM
Jako dobro svakim danom bolje,imao sam nekog neodgodivog posla pa sam ju malo zapustio cura otišla preko 1040g jedan dan laganog posta i letila je na 1038g od nekoliko letova samo su dva bila lijepa pošto nije bila gladna nije to to ali je ipak bio lijepi dan ako ništa.sad smo ponovno na njenoj pravoj 970g-980g i radi kao urica.

Pozdrav Ivica

Sokoly
27-11-2008, 08:33 AM
Odlichno Ivice, bravo to je super tezhina. Shta najvishe lovish snjom?

Sisak Goshawk
27-11-2008, 01:02 PM
Lovim fazane ali pokušavam i vrane imao sam sreće da je jednu ulovila i to izrazito teška na 1020g i kasnije ništa naznači napad i odustane mislim da je bila preteška cjelo vrijeme za lov vrana a i nije ih utvrdila kao lovinu nadam se sad uspjesima u lovu pošto je puno agresivnija kad sam ju vratio na njenu pravu gramažu gdje odrađuje kao munja.

Sokoly
27-11-2008, 05:40 PM
Ako je hochesh prebaciti na vrane, mozhesh joj prijatelju pustiti par vrana kojima prethodno onemoguchish kljun kako ne bi povredile jastreba.Da bi uspeshno prebacio sa fazane na vrane potrebno je da je ptica gladna kako ne bi se dvoumila u napadu. U zavisnosti individualnih preferenca ptice pochevshi od 2 do 5 vrane su sasvim dovoljne da bi kasnije snjoj lovio divlje vrane. Znam da je u nekim zemljama zabranjeno pustati "baggies" al verujem da ti niko neche zameriti za vranu il dve. U prirodi oni imaju vrlo malo prirodnih predatora, a poljoprivrednici bi ti bili zahvalni kad bi ih lovio kod njih na njive. Kad jastreb uhvati vranu najbolje je brzo reagirai kako bi mu pomogo u savladivanju plena. On che to ceniti. Vrane su svugde prisutne i su extra plen za sokolarenje. Obavezno nas informiraj kako napreduje ptica.

Sisak Goshawk
27-11-2008, 09:14 PM
Naravno sve što se bude novo dešavalo javim:supz:.

Austringer27
08-12-2008, 08:09 PM
Cao drustvo!Evo ja lovim kolko se da.U petak sam ulovio pet vrana,u subotu tri i jucer dvije.To je u tri dana deset komada.Jako sam zadovoljan.Polomila je tri pera na repu sto sam uspio pokrpati.Jucer mi je jednu vranu ulovila u zraku iznad jedne bare pa mi je pala u vodu dok sam dosao utopila je vranu ludnica.Sva je bila mokra pa sam ju morao susiti u autu pola sata.Pozivam vas na lov na vrane bilo koji vikend!

Sokoly
30-12-2008, 08:31 AM
Sokolarenje kod Aerodroma, dosta jarebica, po koja lepa marka, socijalizacija, let, dresura i hladno vreme :lol:

Sokoly
30-12-2008, 08:33 AM
Hayabusa ako ovako produzhimo da se shirimo neche nas u kadru skupiti. :lol:

Sokoly
30-12-2008, 08:37 AM
Josh jedna...Mite, Sokoly, Hayabusa...s novom poenterkom

Jastreb
30-12-2008, 11:17 AM
Bravo momci!!!!!!!!

Austringer27
30-12-2008, 05:22 PM
Svaka cast.Bilo bi lijepo kad bismo jednom svi skupa zasokolarili.:supz:

Jastreb
30-12-2008, 06:12 PM
Svaka cast.Bilo bi lijepo kad bismo jednom svi skupa zasokolarili.:supz:

APSOLUTNO!

Sokoly
31-12-2008, 08:53 AM
Slazhem se sokolari, razmena iskustva i pogledati kako drugi sokolari rade neke stvari je pravo bogatsvo. A druzhba, e druzhba je ono posebno shto nazhalost nemozhe se dozhivjeti na forumima.
Hajde bozhe zdravlja, pa da nekad zajedno sokolarimo.:supz:

Hayabusa
01-01-2009, 10:41 PM
lep je bio dan pomalo vetrovit psi su radili izvrsno ali kondicija nasih ptica je bila slaba ili ti mali dzavoli u bili prebrzi za nas
jedan let od prilike 500-njak metara je trajao jedan treptaj ocima pa sad vi ocenite koja je to brzina
mislim da ovaj tren na kome smo bilii je najbogatii sa jerebicon u celoj nasoj drzavi

Hayabusa
01-01-2009, 10:44 PM
ma neeeeeeeeeeee sokoly nije problem slikace nas panoramskom slikom:D:D

Sokoly
02-01-2009, 02:57 PM
Juche sam sluchajno zaboravio vrata od pismonoshe. tri komada izletoshe i u roku od 30 secundi ( par krugova iznad kuche) popjavi se kokoshkar muzhjak. Dva goluba su odmah sishla na krov a jedan mlad i neiskusan produzhio leteti ...
Jastreb ga gonio a ovaj glup pocheo se krevati u visine. Neobaziruchi se na moje dranje i lupanje kako bi ustrashio jastreba oba vda se izgubishe u daljini. Jastreb je sigurno promashio tri naleta dok sam ih gledao....
Nakon 5 minuta eto ih opet al ovaj put jastreb je bio OPASAN. Jednim udarcem je oshamutio goluba a vech u sledechi nalet ga pokupio. Fantastichna gletka ... i pored toga da sam izgubio jednog od veoma solidnih pismonosha. Shta chete pismonoshe ne lete od Oktobra a jastreb trenjira svakodnevno. Pomeshanih osechaja posho sam kuchi...:lol:

Goran
02-01-2009, 03:37 PM
Ja sam drzao "pertle" (Budapest highfliers) i imao sam bezbroj naleta od kopca, jastreba, sivog sokola i mislim sakera ali samo sivi sokol mi je ubio pertle u letu.Izvanredan dizivljaj.Jastreb mi je odnosio hanovere, tiplere i srpske visokoletace.

Sokoly
03-01-2009, 09:48 PM
U principu golubovi tipa visokoletacha, i tiplera jako stradaju od grabljivica narochito sokola jer imaju jako miran let i lete jako visoko. Na takmichenjima se ceni tako da se jato od recimo 7 goluba popne na visinu na koju se nevidi rad krila. Ponekad u sluchaju engleskih tiplera desi se i da prenoche u vazduhu, pa zamislite kakav je to lak plen ujutru kad nema snage ni da sidju sa te visine? Kod nas tradicionalno se odgajivaju takozvani Duneci, lepi golubovi koji u slobodnom padu rotiraju oko svoju zamishljenu osku. Shto vishe rotira i shto se bolje vidi pad to je golub bolji i skuplji. E sad..neke rase koje je chovek stvorijo za svoj hobi i nemaju bash sjajne sposobnosti da se snagju kad su grabljivice u pitanju....pa tako i Dunek, jer je stvoren u drugim celima, bash kao i visokoletachi. E u mom sluchaju kad jastreb pokupi pismonoshu vishe se radi o mojoj lichnoj nemarnoschu jer pismonoshe odmaraju u principu od Oktobra pa do Mart meseca, kad pochinju pripreme za takmichenja. A sad nemaju ni dovoljno kondicije ni shanse pored divljeg gladnog jastreba. :lol:

Goran
04-01-2009, 06:11 PM
Ognen, Pertle su visokoletaci ali brzog leta u zbijenom jatu gdje prave osmice i uske krugove.Lete samo par sati i dizu se u nevidljivo.Ne vjerujem da ima puno divljih ptica koje mogu uhvatiti Pertlu iz jata.Peregrini su znali udarati iz pravca sunca ali jato bi se samo razdvojilo i ponovo skupilo kada peregrin probije.

Sokoly
05-01-2009, 08:26 AM
Nikad nisam imao moguchnost da vidim Pertle. To je rasa koja bash i nije chesto prisutna ovde kod nas. Al ovo shto kazhesh je doista zanimljivo. Moje listonoshe kad su u kondiciju i kad naigje jastreb il soko znaju se zbiti u gustom jatu. Na taj nachin jastreb nemozhe odvojiti neku slabiju jedinku. Drugi odgajivachi pismonosha prichaju da se golubovi znaju zbiti u jato i zatim leteti jako blizu jastreba i na taj nachin nedaju mu dovoljno prostora da se ovaj okrene i ustremi na njih. To nikad nisam posvedochio sam, nego eto samo hteo da spodelim na forumu pa ne znam kakva su iskustva drugih koji imaju golubove. Sad kako je pao sneg grabljivice su veoma gladne i napadaju bezobzirno. Na ispustu (mrezhu) mog golubinjaka sam jasno raspoznao trage jastreba. Verovatno je udarao u mrezhu jer sam pronashao tragove stapala na snjegu odmah pored mrezhe.....s vanjske strane. Al kad smo vech kod napada grabljivica na domache golubove hteo bih spodeliti ovo s vama. Pre mnogo godina imao sam priliku gledati kako sivi soko udara na 4 goluba. Odvojio jednog i jurio ga sa visine do maltene krovovima. Golub zbog brzine nije mogao da ukochi i ubio se sam kad je udario u zid. Nakon promashaja, soko se opet popeo gore ..odvojio sebi novog goluba i opet jurio za njim prema dole....i ovaj se golub ubio u drvo u pokushajima da pobegne sokolu....Nakon drugog neuspelog pokushaja soko se opet popne gore i ovoga puta uhvati trecheg goluba. Ljudi to je bila gletka koja neverujem da che mi se ponoviti. Golubar je kukao i pcovao jer je zbog sokola izgubio tri goluba, pa to je bila prava cirkuzijada. Kazhe:"da je bar uhvatio josh u prvom naletu" a ovako ostao chovek bez tri goluba umesto bez jednog.
Sad mnogo godina kasnije pretpostavljam da se radilo o neiskusnim passagerom koji nam je priredio taj nezaboravni show. Uvek sam imao ideju da snimam napade grabljivica na domache golubove, al eto sad i sam imam golubove pa nikad da ponesem kameru kad treba... A s druge strane sad imam i priliku gledati svoje grabljivice kako love pa su mi divi onako ...kao shlagvort.:D

Goran
05-01-2009, 01:29 PM
Istina je da postari - pismonose lete u jatu za jastrebom i prate ga izvan njihovog teritorija.Zvuk 20tak pismonosa u letu se jako dobro cuje.Iako sam bio golubar, lov grabljivica na moje i golubove mojih kolega, mi je bio nesto posebno.Takode sam vise puta imao jastreba udariti u ispust - klonju na krovu.To je obicno bio mladi muzjak.

Nikad nisam imao moguchnost da vidim Pertle. To je rasa koja bash i nije chesto prisutna ovde kod nas. Al ovo shto kazhesh je doista zanimljivo. Moje listonoshe kad su u kondiciju i kad naigje jastreb il soko znaju se zbiti u gustom jatu. Na taj nachin jastreb nemozhe odvojiti neku slabiju jedinku. Drugi odgajivachi pismonosha prichaju da se golubovi znaju zbiti u jato i zatim leteti jako blizu jastreba i na taj nachin nedaju mu dovoljno prostora da se ovaj okrene i ustremi na njih. To nikad nisam posvedochio sam, nego eto samo hteo da spodelim na forumu pa ne znam kakva su iskustva drugih koji imaju golubove. Sad kako je pao sneg grabljivice su veoma gladne i napadaju bezobzirno. Na ispustu (mrezhu) mog golubinjaka sam jasno raspoznao trage jastreba. Verovatno je udarao u mrezhu jer sam pronashao tragove stapala na snjegu odmah pored mrezhe.....s vanjske strane. Al kad smo vech kod napada grabljivica na domache golubove hteo bih spodeliti ovo s vama. Pre mnogo godina imao sam priliku gledati kako sivi soko udara na 4 goluba. Odvojio jednog i jurio ga sa visine do maltene krovovima. Golub zbog brzine nije mogao da ukochi i ubio se sam kad je udario u zid. Nakon promashaja, soko se opet popeo gore ..odvojio sebi novog goluba i opet jurio za njim prema dole....i ovaj se golub ubio u drvo u pokushajima da pobegne sokolu....Nakon drugog neuspelog pokushaja soko se opet popne gore i ovoga puta uhvati trecheg goluba. Ljudi to je bila gletka koja neverujem da che mi se ponoviti. Golubar je kukao i pcovao jer je zbog sokola izgubio tri goluba, pa to je bila prava cirkuzijada. Kazhe:"da je bar uhvatio josh u prvom naletu" a ovako ostao chovek bez tri goluba umesto bez jednog.
Sad mnogo godina kasnije pretpostavljam da se radilo o neiskusnim passagerom koji nam je priredio taj nezaboravni show. Uvek sam imao ideju da snimam napade grabljivica na domache golubove, al eto sad i sam imam golubove pa nikad da ponesem kameru kad treba... A s druge strane sad imam i priliku gledati svoje grabljivice kako love pa su mi divi onako ...kao shlagvort.:D

Falcon33
20-02-2009, 08:00 PM
Drzao sam Budimpestanske visokoletace 5 godina,i prijatelj do mene je isto imao Budimpestanske visokoletace,tako da smo zajedno trenirali,a jata su se na nekom srednjem visu udruzivala u jedno veliko jato od 50 do 60 golubova i to je bio praznik za oci i dusu gledati tako veliko jato u zraku,ali jos veci praznik za oci je bio ,NAPAD SOKOLA,pogotovo u maju i junu mjesecu gdje je sokol napadao nase pertlove i to je bila borba po 45 minuta u zraku,gdje smo se ja i kolega sa dvogledom u rukama sladili prizorima BORBE u zraku.Sokol je znao oboriti do 12 golubova na zemlju,ali na cirka nekih 50m od zemlje je odustajao kad golub padne u travu ili se sakrije negdje u zbun ,a sokol je nastavio da se dize u visinu gdje mu se samo trepataj krila vidi,ali stim da je bio jako mudar,napadao je tako da kad se podigne u visinu pertlova ode jako daleko od golubova da kao golubovi pomisle da je odustao i kad je postigao visinu malo visu od velikog jata onda je to bilo obrusavanje koje samo vlasnici pertlova mogu ja mislim da vide,i posto je pertl jako brz golub branio se tako da se obrusava kao kamen prema zemlji a i sokol je isto radio uz stalno komesanje gore golub dole sokol ili gore sokol,dole golub,stim da ako ga zakaci samo malo GOTOV je strah ucini svoje i pobjedjuje sokol.
Nekad se desavalo da upadne u jato pertlova da smo se i mi iznenadili kad je upao i uhvatio znaci prvi udarac i uspjesan,a nekad kao sto sam rekao do 12 golubova obori na zemlju i odustane i to traje nekih 45 minuta,jer svako penjanje nazad u velike visine gdje je jato traje dugo,a i vjerovatno ga iscrpljuje kad se mora opet penjati do jata.
bili smo svjedoci gdje nam napadne par sivaca pertlove gdje zenka ih tjera odozdo a muzjak svelike visine udara po pertlovima i bilo je ulova ali vise je bilo promasaja jer pertl je kao RAKETA u zraku.
Obicno mladog pertla odnese ili goluba koji nije proslu sezonu kao mladi letjeo pa je nevjest bio u zraku gdje se dobro vidi u zamahu krila da je neiskusan i takve je sokol prepoznavao dobro i napadao ih..
Poslije kad mladi prolete smo gledali kako kad nam uhvate goluba ispustaju goluba a mladi sokol ga hvata onako mrtvog,nismo znali da je to proces obuke za mladog sokola,a poslije kad smo presli na pismonose ,smo jednog dana sjedeli posmatrali golubove na travnjaku ispred golubarnika i sivi sokol se stvorio niotkud ,ma da su ga golubovi vjerovatno primjetili i lebdio je nad jatom i kliktao nebi li se jato podiglo u zrak a golubovi su kao zakucani za zemlju samo se ukocili i gledali ga i mi smo prisli i sokol je otisao.
tad smo se cudili zasto ih nije napao,ali nismo znali da plijen na zemlji nenapada,jer on je takav lovac da lovi u zraku,za razliku od jastreba!!
Toliko o mom iskustvu sa sokolom i dan danas gledam napade divljih sokola na divlje golubove i divim se tom NEBESKOM LOVCU!!
Pozdrav!!

Goran
20-02-2009, 10:46 PM
Falcon33, hvala na informacijama i ja stvarno znam taj osjecaj kada navijas za svoje golubove da izbjegnu smrt a ipak bi volio da vidis taj trenutak kada je uhvacen od sokola.Sto se tice pertlova; ja sam kupovao od Letica iz N.Sada i nikada nisam letio manje od 50 tak komada u jatu.Oni u N.Sadu su znali letiti po nekoliko tisuca odjednom.To je bilo 1972-80.Kasnije su ubacivani Tipleri za duzi let i Pertlovi su izgubili brzinu.Pertle lete 3-4 sata i od toga 1 sat u nevidljivosti s tim da jato mora poletiti i spustiti se u isto vrijeme.10-11 sati leta, to su sve Pertle sa krvi Tiplera u sebi.Na znam da li znas Hanoverske visokoletace ali stari tip sa zmijastim vratom?
Jedino kada sokol iznenadi pertle je kada udari iz pravca sunca da ga ne vide ili kada su u oblacima i sokol ih iskoristi kao zaklon.Ne postoji vrsta goluba koji kada se proba uklopiti u jato kada se jato spusta da taj golub ne sjedne na krov otvorenog kljuna.Vise pismonosa sam tako uhvatio jer su bili izmoreni.Jos jednom; ne postoji golub koji moze da leti u jatu pertlova.

Falcon33
21-02-2009, 10:26 AM
Falcon33, hvala na informacijama i ja stvarno znam taj osjecaj kada navijas za svoje golubove da izbjegnu smrt a ipak bi volio da vidis taj trenutak kada je uhvacen od sokola.Sto se tice pertlova; ja sam kupovao od Letica iz N.Sada i nikada nisam letio manje od 50 tak komada u jatu.Oni u N.Sadu su znali letiti po nekoliko tisuca odjednom.To je bilo 1972-80.Kasnije su ubacivani Tipleri za duzi let i Pertlovi su izgubili brzinu.Pertle lete 3-4 sata i od toga 1 sat u nevidljivosti s tim da jato mora poletiti i spustiti se u isto vrijeme.10-11 sati leta, to su sve Pertle sa krvi Tiplera u sebi.Na znam da li znas Hanoverske visokoletace ali stari tip sa zmijastim vratom?
Jedino kada sokol iznenadi pertle je kada udari iz pravca sunca da ga ne vide ili kada su u oblacima i sokol ih iskoristi kao zaklon.Ne postoji vrsta goluba koji kada se proba uklopiti u jato kada se jato spusta da taj golub ne sjedne na krov otvorenog kljuna.Vise pismonosa sam tako uhvatio jer su bili izmoreni.Jos jednom; ne postoji golub koji moze da leti u jatu pertlova.Da upravu si NEPOSTOJI golub koji moze letjeti u jatu pertlova,jer su stvarno brzi u letu i neznam tvoji ali moji su jako plasljivi bili i cak kad sjede na jajima znaju pobjeci sjaja kad udjes u golubarnik,a sto nije slucaj sa ostalim vrstama golubova sto sam drzao.
Ja nisam nabavljao bas one sto kazu naj,naj pertlove,nego na pijaci u Somboru kad je izlozba u hali Mostonga tad sam kupio 6 pari i krenuo snjima i mogu reci da je to golub idealan za trening sokola,a koriste ga sada za ......
Nismo tada na to gledali pravac sunca i tome slicno ,samo smo se nekad iznenadili da uleti u jato i jednostavno samo perje leti na sve strane i golub je u kandzama vec,a nekad kao sto sam vec pisao 12 golubova obori i nista,neznam za ostale golubare ali tada smo mi uzivali u napadima i skidali smo sokolu kapu jer je bio fer borac,samo borba u zraku pa ko je brzi taj pobjedjuje a nisam tad volio jastreba kokosara jer je najcesce hvatao goluba na zemlji ili prilikom sletanja jata na golubarnik,a sad je drugacije sad postujem i jastreba jer je to njegova tehnika lova.
Znam samo da htjeli to neki golubari priznati ili ne da jastreb ili sokol su najbolji treneri golubova,kad sam presao na pismonose pa kad jastreb udari u njih nema bar bez 2 sata leta i pogotovo kad se nakon 15 minuta vracaju prema golubarniku a jastreba opet udari a oni opet bjezi dalje od golubarnika i tako par puta,i takvog goluba kad uhvatis u ruku a on PUCA od misica nemozes ga drzati u ruci koja misicna masa je tu upitanju,samo jos znaci zavisi od onog u njegovoj glavi i naravno odgajivaca ,vrste hrane i slicno.
Neznam za Hanoverske visokoletace nisam ih nikad drzao !!

Pozdrav!!

Sokoly
24-02-2009, 09:01 AM
Interesantni postovi, Falcon 33 morao sam editirati par rechi od tvog posta jedino u interesu ptice grabljivice. Jer ipak mozhe se svako zakachiti na forum i mozhe prochitati neke stvari koje bi bile kontraproduktivne u zashtiti grabljivica. Nadam se da me razumesh i da mi ne zamerash. :)

Dajte neku fotku od te pertle da ih ne skidam s interneta. Da vidimo kakvi su to golubovi...

Falcon33
24-02-2009, 06:18 PM
Interesantni postovi, Falcon 33 morao sam editirati par rechi od tvog posta jedino u interesu ptice grabljivice. Jer ipak mozhe se svako zakachiti na forum i mozhe prochitati neke stvari koje bi bile kontraproduktivne u zashtiti grabljivica. Nadam se da me razumesh i da mi ne zamerash. :)

Dajte neku fotku od te pertle da ih ne skidam s interneta. Da vidimo kakvi su to golubovi...Nije problem Sokoly,nezamjeram nista ,sve za dobrobit sokolara i ptica grabljivica,evo slike Budimpestanskog visokoletaca(RAKETA),tip bez gaca,a ima i tip smalim gacama po nogama..

Sokoly
24-02-2009, 09:27 PM
Dugachak je to golub...

Goran
24-02-2009, 10:29 PM
Nije.Kao divlji.

Jigy
23-03-2009, 10:19 PM
Pozdrav sokolarskoj bratiji.Kad ste već kod golubova, ima li neko iskustva sa uzgojem divljih golubova(grivnaš)?

Falcon33
25-03-2009, 07:33 PM
Za grivnasa goluba,potrebna veca volijera,malo skrivena snekim drvetom,i parice se sigurno ,a ja sam imao slucaj gdje se muzjak upario sa zenkom pismonose i nosila je uredno jaja ali nikad nisu bila oplodjena...
Stim da je muzjak pronadjen kao mali poletarac u sumi i odrastao je spismonosama!!

Jigy
26-03-2009, 07:25 AM
Pretpostavio sam da je komplikovanije...hvala druže.

Sokoly
26-03-2009, 08:56 AM
Broj hromozoma u grivnjashu i u pismonoshu su razlichiti.Pa stim i dobivanje potomstva od ovakve hibridizacije je malo tezhi. Parenje divljih golubova i piosmonosha il bilo koje grupe goluba je druga stvar i tamo je ishod oplodjeno jaje.
Ako hochete chuvati grivnjashe onda je definitivno najbolji priod uzeti ih iz gnezda dok su josh poletarci. Moj prijatelj je chuvao jednog preko 10 meseci na balkonu, (slobodan, al imprintan na sredinu). Sve dok jednog dana nije sova ubila goluba na spavanju....

Goran
26-03-2009, 12:52 PM
To sam i mislio a predpostavljam da je blizi grlici.

Delux
09-11-2009, 02:52 PM
Evo da predstavim mojeg jastreba
Dali smo mu ime Cavi(nemam font ovo C je Cacak)
http://i202.photobucket.com/albums/aa51/delux_08/Slika180.jpg
http://i202.photobucket.com/albums/aa51/delux_08/Slika178.jpg
Napredak u obuci je fascinantan ,mislim da cemo se pohvaliti za koji dan slikama sa "terena" :supz::supz:

Sokoly
09-11-2009, 04:07 PM
Lepo, kad ga budesh letio stavi mu ona zvonca na noge kako bi ga lakshe pronalazio u gustishu. :supz:

Samo napred.

Delux
09-11-2009, 04:29 PM
Puni smo elana to je najbitnije ;)
Za sada se druzimo veoma dobro za razliku od njegove sestre koja dosta tvrdja :twisted:
Posto su nam ovo poceci bicemo veooooma pazljivi i obazrivi,ne zelim potuno razocarenje na startu 8-)
Pozdrav iz Podgorice

Delux
09-11-2009, 04:31 PM
Zaboravih da pitam je li tezina 750 gr dovoljna za fazana:?:

Falcon33
10-11-2009, 02:13 PM
Evo da predstavim mojeg jastreba
Dali smo mu ime Cavi(nemam font ovo C je Cacak)
http://i202.photobucket.com/albums/aa51/delux_08/Slika180.jpg
http://i202.photobucket.com/albums/aa51/delux_08/Slika178.jpg
Napredak u obuci je fascinantan ,mislim da cemo se pohvaliti za koji dan slikama sa "terena" :supz::supz:Lijepa ptica a i kapica jako zanimljivih boja.
Pozdrav!!

Sokoly
11-11-2009, 09:43 AM
Prijatelju tezhina nema veze sa voljom i srcem ptice. Ptica mozhe biti i manja a imati srce i tehnuku da lovi fazana. Sa druge strane imao sam mushke (passage) jastrebove koje su odbijali da lete na fazana. Sve je u genetici, mozgu i srcu ptice. Morash mu pustiti nekoliko prilika da bezbolno ulovi i pojede fazana kako bi slomio strah od njih. Neznash ni sam shta je ova ptica lovila dok je bila sama u prirodi. Potrebno je sad prebaciti na lovinu koja tebe zanima.
Imaj u vidu da fazan iz fazanerije je kao kokoshka, a onaj divlji je prava stvar. Bori se i shutira jastreba. Bilo je slushajeva da mushki fazan mamuzama rascepi jastreba. :confused:

Zato obazrivo u treninzima.:supz:

Perceval
11-11-2009, 11:52 AM
Odlicno Delux, ilepa ptica. Sa srecom u treningu i lovu.

Jastreb
11-11-2009, 11:53 AM
Istina kod passage nikad ne znaš što je preferirao vani loviti i tu je velika muka. Težina je relativna stvar i ona na kojoj će ti dolaziti na ruku je upitna hoće ti na toj istoj loviti i koliko na istoj ima snage. Isto tako jedna stvar je ako ti dolazi ne jednoj težini na ruku ili vabilo u dvorištu ili negdej gdje ga svaki dan treniraš a drugačije kad ti je na 30 metara visokom stablu i treba ti se vratiti nakon leta s time da tu ne možeš isključiti i da li će probati sam nastaviti lov sa drveta na istog fazana ili nekog kojeg on vidi na terenu.
Ima tu jedna kolega iz inozemstva (USA) koji mi je rekao da više nikada neće loviti sa passagom jer je on odlično socijaliziran ali ako je u grupi ljudi odnosno drugih pasa nikada nije siguran u njegov lov jer ga dosta puta neke stvari odnosno tuđi psi smetaju i neće mu krenuti za fazanom ili mu se neće vratiti dok se ostali ne odmaknu. Jedna je stvar koja nije istinita i koju ljudi izmišljaju kod passaga je da je on u prednosti pošto već zna loviti i lovio je vani. Prvo nikada ti passage neće loviti na istoj težini kao što je to lovio u prirodi jer je to divlja ptica koju na toj težini teško da netko može imati pod kontrolom a drugi pak imaju one stare sisteme da imaš goluba u torbi ako ti se neće vratiti.
To nije sokolarenje i svi veliki sokolari znaju da ako treba jastreb se treba vratiti na praznu ruku jer mu je to mjesto od kuda lovi.
Tako da reći ovako na kojoj težini će ti loviti fazane i koliko uporno i daleko je jako teško i trebat ćeš po mogućnosti svaki dan kada ga istreniraš da ti se varaća probati vani u lovu.
To ti je jedini način da to saznaš.

Pozdrav Viktor

Dobre2000
11-11-2009, 01:08 PM
Istina kod passage nikad ne znaš što je preferirao vani loviti i tu je velika muka. Težina je relativna stvar i ona na kojoj će ti dolaziti na ruku je upitna hoće ti na toj istoj loviti i koliko na istoj ima snage. Isto tako jedna stvar je ako ti dolazi ne jednoj težini na ruku ili vabilo u dvorištu ili negdej gdje ga svaki dan treniraš a drugačije kad ti je na 30 metara visokom stablu i treba ti se vratiti nakon leta s time da tu ne možeš isključiti i da li će probati sam nastaviti lov sa drveta na istog fazana ili nekog kojeg on vidi na terenu.
Ima tu jedna kolega iz inozemstva (USA) koji mi je rekao da više nikada neće loviti sa passagom jer je on odlično socijaliziran ali ako je u grupi ljudi odnosno drugih pasa nikada nije siguran u njegov lov jer ga dosta puta neke stvari odnosno tuđi psi smetaju i neće mu krenuti za fazanom ili mu se neće vratiti dok se ostali ne odmaknu. Jedna je stvar koja nije istinita i koju ljudi izmišljaju kod passaga je da je on u prednosti pošto već zna loviti i lovio je vani. Prvo nikada ti passage neće loviti na istoj težini kao što je to lovio u prirodi jer je to divlja ptica koju na toj težini teško da netko može imati pod kontrolom a drugi pak imaju one stare sisteme da imaš goluba u torbi ako ti se neće vratiti.
To nije sokolarenje i svi veliki sokolari znaju da ako treba jastreb se treba vratiti na praznu ruku jer mu je to mjesto od kuda lovi.
Tako da reći ovako na kojoj težini će ti loviti fazane i koliko uporno i daleko je jako teško i trebat ćeš po mogućnosti svaki dan kada ga istreniraš da ti se varaća probati vani u lovu.
To ti je jedini način da to saznaš.

Pozdrav Viktor

Pozdrav Viktore pazljivo citam tvoj komentar i mislam da kao svaki covek tako i svaka prica je razlicita jedna od druge.Ja licno kad uzmem jastreba iz prirode prvo ga izmerim pa u toku treninga drzim ga malo ispod te tezine na koju je bio u prirodi i rezultati dresiranja su odlicni :supz:, al mislim da je veoma velika greska to sto neko praktikuje da pregladni pticu kad je nosi u lovu, jer tad ne bi imala snage da lovi.
Pozdrav...

Delux
11-11-2009, 09:42 PM
Priatelji ,danas je zamalo bila katastrofa,mala nesmotrenost i pogledajte...
Srce je kucalo trista u minuti,a to sto sam :prayer:da se vrati sam naravno izbrisao :lol:
I poslije dobrih pola sata kamerman je propustio snimiti najbitnije :"turn back" u velikom stilu :supz:

Delux iako sam vech odgovorio na ovaj video, ipak moram da ga sklonim s foruma ... imash PM.

Jigy
11-11-2009, 10:19 PM
Mislim šta reći,snimak sve govori.Koliko ih je bilo u gnezdu:?:

Sokoly
12-11-2009, 04:54 PM
Priatelji ,danas je zamalo bila katastrofa,mala nesmotrenost i pogledajte...

Srce je kucalo trista u minuti,a to sto sam da se vrati sam naravno izbrisao
I poslije dobrih pola sata kamerman je propustio snimiti najbitnije :"turn back" u velikom stilu

Delux prijatelju na ovom videu ja vidim vishe pogreshnih momenata.
Nechesh mi zameriti shto chu nabrajati nadam se :):

1. SHta ti uchish jastreba u ovom videu?Koja je ovo lekcija? Shta bi ti hteo postichi sa ovim? Kako ptica tebe vasprijema i shta ona misli dok je ti OVAKO trenjirash? Ovo nek budu pitanja koja uvek trebaju ichi u tvojoj glavi dok shta god radish sa pticom. Ako nema logike ono shto radish i nemoj. POstavi svoje misli i poziciju na mestu ptice pa razmisli kako ti njoj izgledash s golubom na ruci? Shta ona o tome misli?

2. KAd zovesh jastreba na ruci bar u pochetku trenjiranja postavi se pod uglu od 90 stepeni. OVako kako ti drzhish rukavicu sa jastrebova tachke gledishta on vidi rukavicu a iza nje tvoje lepo ozareno lice :rolleyes:. Izbaci ruku ispred sebe a ne izmegjutebe i jastreba.

3. Kao shto ranije gore rekoh shta hochesh nauchiti pticu dok mashesh golubom u ruci?
U principu postoje nekoliko nachina dozivanja ptice:
- Dozivanje na rukavicu,
-dozivanje na lutku,
a dozivanje na goiluba je neshto shto se obichno koristi u extremnim situacijama, ako ova dva prethodna neprofunkcionishu.Ti trebash prvo savladati gramazhu i reakciju ptice na dadenu gramazhu. Rukavica treba da joj bude mesto osmatranja i treba uvek da dolazi na nju.

4. Kad si mu vech dozvolio da jede na ruku mozhesh mu isto tako i pomochi da stigne brzhe i do ukusnog mesa, pa mu pomogni i otvori goluba. Na taj nachin chesh graditi vezu megjusobnog poverenja. Nemoj mu nikad nishta chupati od kandgje. Mora znati da mu nikad nechesh krasti kako bi steko poverenje u tebe.

5. Ja bih ga bolje stavio na zemlju i osigurao vezicama pa ostavio ga da jede dole (ispred tebe i kamermana :lol:). Tako chesh mu slomiti strah od choveka koji stoji iznad njega - Jer kad god budesh jurio za njim da ga podignesh sa lovine bit chesh iznad njega. Tako da to ti je dobra osnova za kasnije kad budete napredovali. Skloni se i ostavi ga da pochne da jede pa mu prigji u krugovima. Izbegavaj mu prilaziti slegja, to ne vole.

Kad budesh dobijao INSTANT reakciju od jastreba (znachi krenesh ruku i on sam krene) zapishi tu gramazhu i polako idi ka gore. Moj ti je savet da pishesh dnevnik o napredku dresuri ptice. Uz malo vishe prakse nachicesh pogodnu tezhinu koja ne sme uvek biti ista. To chesh sam kasnije pocheti shvatati uz rad s pticom.

Pozdrav i samo napred ;)

Delux
12-11-2009, 05:41 PM
Moram reci da su rijetki koji, na bilo ovom bilo drugim forumima,o slicnim stvarima daju konstruktivnije i detaljnije odgovore od tebe Sokoly.Apsolutna volja i zelja da se bez rezerve pomogne i uputi na pravi put.Viteski kako i prilici pravom sokolaru:supz:
Sto se tice konkretne situacije predpostavljam da si u pravu,samo sto moju reakciju i cinjenje mozes nazvati panicnim pokusajem da vratim pticu.Bio sam spreman i "dubiti na glavi"ako me razumijes.Znaci nije bio dio treninga vec URGENCIJA :confused:
Svakako da cu primijeniti tvoje sugestije u redovnom treningu :P
Pozdrav

Goran
12-11-2009, 08:09 PM
I ja sam razumio da ti je pobjegao pa ga hoces vratiti.Mogao si goluba zavezati za tvoju nogu na metar duzine i ptica ga nebi asocirala sa tobom a opet bi dosla blizu tebe da ga pokupis.Vjerujem da si ga vec ranije trenirao i da ima manju tezinu pa je zato sisao ali zar ga nisi vec trenirao na vabilo?

Delux
12-11-2009, 08:18 PM
Jedini trening koji smo imali je doskok sa stajalice na ruku,ptica je samo 15 dana kod mene :P

Perceval
12-11-2009, 10:16 PM
A zasto ja ne vidim video ili link do videa?

Sokoly
12-11-2009, 10:31 PM
Perceval link je skinut s foruma - Priatelji ,danas je zamalo bila katastrofa,mala nesmotrenost i pogledajte...
Srce je kucalo trista u minuti,a to sto sam :prayer:da se vrati sam naravno izbrisao :lol:
I poslije dobrih pola sata kamerman je propustio snimiti najbitnije :"turn back" u velikom stilu :supz:

Delux iako sam vech odgovorio na ovaj video, ipak moram da ga sklonim s foruma ... imash PM.

Hayabusa
12-11-2009, 10:40 PM
:lol: zbog toga da se vi pocetnici nebi ucili onome sto netreba hahahahahahah:twisted::twisted::twisted: pozzz Zorane

Sokoly
12-11-2009, 10:48 PM
Perceval, al je vickast ovaj Hayabusa danas :goodman:

Jastreb
13-11-2009, 07:18 AM
Delux jesi ti kupio i pročitao moju knjigu? Imaš unutra objašnjene detalje oko instant reakcije i da nije važna dužina na koju ti ptica doleće na ruku ili vabilo već koliko brzo kad je ti ostaviš na stalku i okreneš joj leđa?

Perceval
13-11-2009, 09:02 AM
Hvala Hayabusa sto si tako zabrinut. Onda mi je drago da nisam gledao taj video.:)

Hayabusa
13-11-2009, 09:53 PM
ne sekiraj se brinem ja i za tebe i za ovog mog mentora :twisted::D

Sokoly
21-12-2009, 10:48 PM
Tazhna vest
Vcera Dekla za zhal ja izgubi svojata jastrebica. Zaedno bevme po patki imashe eden obid na patki neuspeshen i na drvo. Za zhal slabo dresirana na mamilo i odbivashe da se simne. Morav da go ostavam tamu poradi obvrski no ne znam dali denes ja baral? Navodno posledno shto ja videl odletala preku vardar nekade vo pravec kaj shto Zhivee onoj Dare so kokoskite - HAYABUSA mozesh da go kontaktiras?
Da probame da ja najdeme.

Goran
22-12-2009, 12:21 AM
Ja sam mislio da bar ti koristis telemetriju.!?

Sokoly
22-12-2009, 10:03 AM
Ja sam mislio da bar ti koristis telemetriju.!?
Gorane ja jedini koristim telemetriju u RM, al jedino na moje sokole. Ovde pricam o prijateljovoj zhenku jastreba.;)

Sokoly
22-12-2009, 10:13 AM
A jooj ljudi - nisam ja izgubio pticu nego vech prijatelj svoju jastrebicu. Vidim da vechina nije razumela moj post pa cak dobio sam i privatne poruke koje ohrabruju pronalazak jastreba. Radi se o prvom slobodnom letu na divlje patke, al ochito sokolar nije odradio pochetne lekcije poshteno pa stim je izgubio jastreba. Postirao sam temu jer momak nema interneta trenutno i jedina cilj je ako neko chuje shta il ima vishka vremena da pokusha da je pronagje.
Izvinjavam se ako je moj prvichni post uzrokovao nesporazume.
Veliki pozdrav svima
Ogi

Hayabusa
22-12-2009, 09:38 PM
Nema nisto do sega nema nikakva pozitivna informacija

Falcon33
30-12-2009, 07:10 PM
Dana 28.12 dosao nam je Perica u goste da lovimo i on i njegov Apac su nam pruzili nezaboravan dan.
Pozdrav svima!!

Dobre2000
30-12-2009, 07:49 PM
Dana 28.12 dosao nam je Perica u goste da lovimo i on i njegov Apac su nam pruzili nezaboravan dan.
Pozdrav svima!!

Odlicne Fotke samo napred...:supz:
Pozdrav iz Makedonije...

Hayabusa
30-12-2009, 09:23 PM
lepe slike Dario nego pricajte vas dvojca sta je pao taj dan vidim fazanka visi u rukama pricajte kako je bilo kako je ulovio

pozzz Aleksandar

Sokoly
30-12-2009, 09:35 PM
:supz: Sjajno.

Perica
31-12-2009, 08:29 AM
Hvala domaćinima na gostoprimstvu i šta da kažem sem , vidimo se ponovo !!!
Pozzz.

Perica
31-12-2009, 08:31 AM
Dva dana prije 26.12.09 bio sam gost kod Milana Bošnjaka u Bosanskoj Gradišci .
Nakon 5-6 odličnih letova koji su završavali bijegom fazana u gusto grmlje Bobi podiže mužjaka kojega Apač nakon progona od 500 i više metara stiže i lovi u potoku .
Odličan domaćin i tereni sa dosta divljači !!!
Nadam se da ćemo se vidjeti ponovo !!

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/BOsGradika261209-4.jpg

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/BOsGradika261209-7.jpg

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/BOsGradika261209-10.jpg

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/BOsGradika261209-9.jpg

Pozzz .

HarisBo
31-12-2009, 01:28 PM
A sto drugo reci nego BRAVO!:supz:

Goran
31-12-2009, 03:03 PM
Super!Jos malo pa ces poceti ribe loviti s njim.Haha.Meni se to desilo par puta sa kunicima i vjevericama.Pokusaju preskociti potok a ptica ih uhvati u trenutku iznad vode.Patke u potoku su druga stvar.

Perica
01-01-2010, 12:58 PM
I nova 2010 je počela na najbolji mogući način !!!!!!

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/Reponja010110-1.jpg

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/Reponja010110-2.jpg

http://i367.photobucket.com/albums/oo120/Perica1302/Reponja010110-5.jpg

Pozzz.

Sokoly
01-01-2010, 07:56 PM
Chestitam :supz:

Hayabusa
01-01-2010, 08:11 PM
Odlicno majstore bravo

Austringer27
05-01-2010, 12:24 PM
Bravo Perice!:supz:!!!!

Goran1709
05-01-2010, 03:35 PM
Vcera vo Kumanovsko selo Nikuljani e ranet jastreb ovogodisen od strana na nesovesni lovdzii. Pileto e zasega zdravo no e pogodeno vo klun i oko. Okoto najverojatno ke go izgubi.Ke moze li nekoj da odi da go zeme za da dobie pileto soodvetna nega?

Sokoly
08-01-2010, 04:34 PM
Dobre? Ti i Mevlan ste najblisku....

Hayabusa
31-03-2010, 08:55 AM
Otide mojot prijatel tamu kaj mu e mestotot

Posle zavrsena lovna sezona i mesec ipol na visok stalak i tezina so 780gr zavcera bese pusten na sloboda mojot maski jastereb vo prilog vi prakam i kratok video material

pozzzz Aleksandar

http://s418.photobucket.com/albums/pp263/hayabusa-/?action=view&current=MOV0012A.flv

Jastreb
31-03-2010, 09:28 AM
:supz:

HarisBo
31-03-2010, 02:10 PM
BRAVO,TO SE CIJENI!:supz::supz::supz::supz:

Dobre2000
12-05-2010, 10:47 AM
Izgleda na nekoj denes mu e rodenden...
Ognen aj sreten rodenden...
Golem da rastis i site zelbi da ti se ispolnat...
POZDRAV...:supz:

Jastreb
12-05-2010, 01:39 PM
Sretan rođendan :D

Sokoly
13-05-2010, 02:29 PM
Hvala prijatelju - zhiv bio.:D

Maroje
05-07-2010, 04:24 PM
Pozdrav iz Dubrovnika za Sokoly i prijatelju Hayabusi :supz:

Sokoly
05-07-2010, 09:30 PM
Zdravo prijatelju, video sam prinovu samo napred.
:supz:

POZDRAVLJAM TE

Hayabusa
05-07-2010, 10:05 PM
Pozdrav Maroje sa kisovitog juga :supz:

Hayabusa
10-02-2011, 08:55 PM
pozdrav od lilja koaj e veke u mitarenej

:heart:

:heart:

Goran1709
13-02-2011, 08:38 PM