View Full Version : Jastreb Kokosar (Accipiter Gentilis)
Kraguj
27-11-2008, 10:45 PM
Jastreb kokosar (Accipiter gentilis) je velika snažna grabljivica ,zenka je znatno krupnija i snažnija od muzjaka.Jastreba najčešće možemo sresti u gustim šumama koje bira za svoje stanište i odakle lako dolazi do plena.Zbog toga najviše voli šume koje se smenjuju sa livadama.
Jastreb je vrlo drska,brza,snazana ali lukava i oprezna grabljivica koja se samo u vreme parenja i gnežđenja druži sa polnim partnerom.Obično se šunja u niskom letu uz ivicu šume.Lovi i hrani se gotovo svim sitnijim pticama ali i vrlo cesto napada domaću živinu kao i golubove,takođe napada i sve sitnije sisare,a neretko i zečeve.
Gnezdo uređuje mužjak, na starom i visokom drvetu uglavnom na jakim granama i blizu samog stabla.
Rasinac
06-12-2008, 07:38 AM
http://i382.photobucket.com/albums/oo263/rasinac/jastrebkokosar.jpg
http://i382.photobucket.com/albums/oo263/rasinac/th_200px-Accipiter_gentilisAAP045CA.jpg (http://s382.photobucket.com/albums/oo263/rasinac/?action=view¤t=200px-Accipiter_gentilisAAP045CA.jpg)
Anatomija:65778
65779
65780
Kraguj
06-12-2008, 09:55 PM
Koja je ovo vrsta dinosaurusa:roll:
Kraguj
10-12-2008, 06:46 PM
66018
Sisak Goshawk
11-12-2008, 02:48 PM
Bome svaka čast gazda:supz:
Austringer27
12-12-2008, 05:09 AM
Lijepa je.Super.:supz:
Jastreb
12-12-2008, 07:07 AM
Krasna je!
Na koliko lovi i što loviš najčešće?
Pozdrav Viktor
Rasinac
12-12-2008, 06:26 PM
Ал улови нешто?
Kraguj
12-12-2008, 09:16 PM
Nista:-|
Kraguj
12-12-2008, 09:33 PM
Evo jedne slike od Naseg prijatelja Tomice njemu prva ptica,ptici prvi namesteni fazan.Dobra ptica.
66228
Stalcer
12-12-2008, 11:12 PM
66018
odlicna stajalica
Rasinac
13-12-2008, 01:44 AM
Ма нема стајалице су прва лига, ко да их праве Параћинци.:lol:
Jastrebovi po meni ekstra ptice za lov na nasim terenima
Stalcer
15-12-2008, 11:21 PM
evo moje ptice na mom proizvodu
Stalcer
16-12-2008, 07:04 PM
danas je imao uspesan ulov fazana koji je bio pusten iz lansera za ptice
Jel vas iznenadio lanser?
Stalcer
16-12-2008, 08:56 PM
malo fazan odmakao jedno dvadesetak metara pa tek onda krenuo za njim mozda je vetar imao uticaj pri poletanju jastreba
Kraguj
16-12-2008, 08:59 PM
Jel bretonac markirao lanser:lol:
Stalcer
16-12-2008, 09:15 PM
nisam ih vodio :-|
Rasinac
16-12-2008, 11:02 PM
Како функционише избацаљка за фазани?
Stalcer
17-12-2008, 08:48 PM
pa radi ko puska
Gos@Heart
27-01-2009, 09:20 AM
Da je ovaj forum fenomenalna stvar pokazalo se jos jednom. Pre tacno dva meseca pricao sam sa nasim moderatorom foruma Kragujem. Cuo je za decka koji cuva u svom dvoristu jastreba a ne zna nista o ovim pticama. Otisao je kod njega i posle razgovora, decak je videvsi da mu cuvanje ptice ne ide najbolje pristao da posle tri meseca da pticu u prave ruke.
Muzjak jastreba u drugoj godini starosti, lose hranjen (svinjskom dzigericom) u vreme prvog mitara, drzan u kavezu, izlomio polovinu pera u repu i krilima, nekoliko pera u repu nije ni mitario a ostalo je loseg kvaliteta, ostecenog kljuna od udaranja u zicu, pocetka zulja na nozi...
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/S7301814.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/S7301806.jpg
Kada ga je doneo kuci Kraguj mi javlja da je uspeo da uzme pticu i da decko nije imao nista protiv jer je to postalo mucenje i za njega i za pticu. Posto nije mogla da se pusti u prirodu jer u takvom stanju nije imala sanse da prezivi, dogovorili smo se da ja uzmem jastreba i pokusam da mu vratim formu.
I tako je sve pocelo :)
Proslo je nekoliko dana i prvi slobodan dan seo sam u autobus i pravac Paracin. Kraguj me sacekao na stanici i uz domacinski docek, puno price i druzenja proveli smo jako lepo sokolarsko vece. Upoznao sam Stalcera i Jigya i poneo najlepse utiske o ljudima i njihovom nacinu razmisljanja.
Za tih nekoliko dana moj prijatelj je vec pomalo radio sa pticom tako da je sve islo mnogo brze.
Kod kuce sam primetio da ptica nema dobar izemt i da gubi tezinu dosta brzo i posumnjao na gliste. Posto nisam imao puno vremena da proverim sve to na ozbiljniji nacin. Uzeo sam svez izmet, rastvorio u vodi i cackalicom provlacio kroz to i nasao par tankih kao konac glista.
Kupio sam ovde u veterinarskoj apoteci sta se moglo naci i odradio tretman protiv glista i ptica je odmah zablistala i sve se vratilo u normalu.
Moja devojka mu je dala ime Cile, ihh pomislih takvo ime za jastreba samo devojcica moze da smisli. Ali vremenom sam se i ja navikao i tako je pocelo veliko druzenje nas troje u malenom stanu od trideset kvadrata.
YouTube - Cile jastreb
Napravljeno par lepih slika i snimljeno nekoliko akcija u lovu.
Slobodan let
YouTube - Cile jastreb1
Akcija
YouTube - Cile jastreb''
YouTube - Cile jastreb''''
Gos@Heart
27-01-2009, 09:30 AM
Pred start
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3584.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/Picture067.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3559.jpg
Posle uletanja u vodu na -10 Izvadio barsku kokicu i doneo do mene na obalu.
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/Picture074.jpg
Gos@Heart
27-01-2009, 09:31 AM
Liska
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3778.jpg
I da pomenem moje sponzore hehehehe
Vaga sa Kragujevim stalkom koju mi je kupila Maja
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3621.jpg
Na Stalcerovoj kucnoj stajalici
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3827.jpg
Milanova kapica
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3925.jpg
Kraguj
27-01-2009, 12:00 PM
Bravo Stevo:supz:kad se majstor prihvati posla sve je ostvarljivo.
Ovaj jastreb je spašen sigurne smrti,puštanje na slobodu sigurno ne bi preziveo.
Falcon33
27-01-2009, 04:51 PM
Stevi to ide od ruke,sve pohvale i samo naprijed!!!:supz:
Delux
09-11-2009, 02:54 PM
Evo da predstavim mojeg jastreba
Dali smo mu ime Cavi(nemam font ovo C je Cacak)
http://i202.photobucket.com/albums/aa51/delux_08/Slika180.jpg
http://i202.photobucket.com/albums/aa51/delux_08/Slika178.jpg
Napredak u obuci je fascinantan ,mislim da cemo se pohvaliti za koji dan slikama sa "terena" :supz::supz:
Kraguj
09-11-2009, 03:42 PM
ČAVI je pravi dasa :supz:
Na kojoj tezini leti, daj neku sliku bez kapice.
Pozdrav Kraguj
Delux
09-11-2009, 04:08 PM
Kapica je moj rucni rad morali smo se pohvaliti :rolleyes:
Uhvacen je na 700 gr ali sam mu ja podigao tezinu sada je na 750 i jos uvijek je poslusan :box:
Za koji dan cemo poceti sa probnim letovima i laganom korekcijom tezine,mislim da momak ima kapaciteta za vise:supz:
Cim svanu dani i ova nas kisa ostavi na miru bice jos slika :yawinkle:
Pozdrav iz Podgorice
Delux
09-11-2009, 04:14 PM
Zenka za koju skoro 100% mislim da je isto leglo je kod mog druga i ima 1380 gr ;)
Nowicki
26-05-2010, 08:39 PM
na forumu sam zbog cavija citam ovo i srecan sam sto sam nasao nekog u cg da se bavi sokolarstvom nadam se da si nasao svog jastreba il jos boljeg... i da si jos u tim vodama da bi mi pomogao... ako vidis ovo nadam se da ces poslati por posto ja to ocito ne umem.. hvala
Jastreb
27-05-2010, 11:48 AM
Zenka za koju skoro 100% mislim da je isto leglo je kod mog druga i ima 1380 gr ;)
U mitarenju ili je to lovna težina?
Pozdrav Viktor
Delux
27-05-2010, 03:40 PM
Pozdrav Nowicki zaista nas malo ima u CG ali radimo na tome da bude i kod nas pravo udruzenje;)
Viktore prijatelju pa gdje ti,kako ptice?:supz:
Zao mi je sto nijesam uspio da te kontaktiram ,a prolazio sam prije desetak dana kroz Zagreb autom ,ali mi raspored nije dozvoljavao bar sat vremena da sam mogao odvojiti.Definitivno i ovdje moram istaci moju fasciniranost autoputem koji je ne samo Hrvatsku nego i Crnu Goru tako zblizio Evropi.Svaka cast ljudi prava investicija.
Cavi je u pravom mitarenju,tezina 850gr i dnevno odbaci 4-5 pera.Sto se tice zenke koju pominjes Viktore nazalost vise nije sa nama,jedna zaista glupa situacija i izgubili smo je.
Jos veca tragedija nas je zadesila sa zenkom kobca koju je vjerovali ili ne Gavro(muzijak gavrana) odvezao sa stajalice otvorio vrata volijere i istjerao van.Ptica koja se ponsala kao pravi imprint medjutim u miterenju i tezini od 330gr nestala je poput vjetra:cry:
Medjutim iznenadice vas crnogorci jos :supz:
Pozdrav za sve
Nowicki
27-05-2010, 09:24 PM
i ja zelim da pomognem da nas bude vise:supz: al za sada samo trazim literaturu, citam, ucim neke stvari... imam neke zelje i vizije pa videcemo...
Jastreb
28-05-2010, 07:02 AM
Šteta!
Je autocesta zlata vrijedi ja ujutro u 6 krenem iz Karlovca i u 8h sam u turnusu na jarebice u Zadru!
Delux
10-06-2010, 06:09 AM
:supz:
Ljudi,kako napreduje mitarenje?
Delux
14-06-2010, 06:40 AM
Bas dobro pitanje,i ja sam ga mislio postaviti.Zapravo ,zelio sam pitati da li jastreb u prvoj godini mitarenja baca sva pera?
Chawi je izmitario 6,7, i 8 letno pero,komplet ledja i glavu,pero sa zvoncem i jos dva sa strane u repu.Vec nekoliko dana padaju samo sitnija pera.
Da li vrucina utice na mitarenje i kako?
Podgorica je paklena ovih dana:twisted::twisted::twisted:
Pozdrav
Hayabusa
17-06-2010, 12:09 AM
pozz deluks znaci ovako ako je ptica imprint onda izmitari lakse i brze nego passenger a inace u prvoj godini desava se da ne izmitrai ceo bas ostane i po koje pero u braon boji a inace vrucina ne utice na mitar nego duzina dana zato englezi mitare ptice pod lambama kao bi izmitarili ranije i brzeoni im u martu naprave kao da je maj mesec i mirat krene ranij ei imaju spremnu pticu za 90 dana ili u maj mesec im je suva i spremna za rad neznam kolko se ovo odrazuje na kvalitet pera i njihovu jacinu nisam procito o tome negde na forumu
Delux
17-06-2010, 07:12 AM
Otprilike sam i ja zakljucio to isto ,ipak me brine da li ce Chawi izmitariti komplet rep i krila, jer je rep potpuno polomio pred kraj sezone(za sada centralo i jedno pored novo:supz:).Krila i nijesu tako problematicna samo vrhovi prvih tri letnih.Tacno je da je poceo mitar krajem aprila pocetkom maja,prvi period je bio bas dobar i bacio je dosta pera ali trenutno nekoliko dana,bas kad su nesnosne vrucine smanjio je i mitarenje,zato sam se zapitao da li vrucina utice ili je to samo prirodni slijed mitarenja(nekad vise nekad manje)
Sta se desava kod ostalih?
Hayabusa
18-06-2010, 07:40 AM
deluks prijatelju pre mitara si trebo da uradis imping svim perama i tako da ga pustis da se mitari jel svako pero drzi ono do sebe i nemoze da se polomi ili pukne pogledaj kako su naredzani jedno preko drugog i vidi kakvu podrsku daju pera svako onome do sebe a sada ako nema repma pera moze da se dogodi od bacanje i landaranje na stajlici da se mnogo lako polomi pero koje je tek izaslo i punokrvi pozto nema na cemu da se pridrzava i osloni ako nemas njegova pera onda mozes bilokoja samo trebas uklopiti velicine ljudi stavljaju i od goluba [ mada to je bilo za kobce] ali mozes da ubazis koj vece od nek zivine
Delux
18-06-2010, 07:54 AM
:goodman:
Vec odradjeno prijatelju:wink:
Vasilije
18-06-2010, 02:37 PM
[quote=delux;1451791]Pozdrav Nowicki zaista nas malo ima u CG ali radimo na tome da bude i kod nas pravo udruzenje;)
Koliko ja znam u Cg postoji sokolarski klub i to odavno. Pozz
Delux
19-06-2010, 01:10 PM
Nijesi razumio Vasilije ,nijesam rekao da formiramo novi klub,vec radimo na tome da bude pravo udruzenje,sa vecim brojem aktivnih clanova i ptica:supz:.
Vise novosti USKORO!!!
Nowicki
19-06-2010, 03:56 PM
gde se nalazi klub, mogu li da saznam nesto vise o tome i od koga?
Ivan84
14-01-2011, 05:04 PM
Jastrebovi po meni ekstra ptice za lov na nasim terenima
Prelepe ptice, da li moze neko da mi kaze gde da nabavim jastreba kokosara? hvala
Jastreb
15-01-2011, 09:40 AM
Jesi letio koju pticu prije jastreba?
Ivan84
15-01-2011, 02:21 PM
Jesi letio koju pticu prije jastreba?Nisam. Ajde javi mi se na pvt ako mozes da mi pomognes da dodjem do ptice. Hvala
Jastreb
15-01-2011, 07:55 PM
Preporučam ti harisa ako ti je prva ptica. Jastrebova imaš posvuda od Mađarsek do Austrije sve u krugu oko nas.
Ivan84
16-01-2011, 08:21 AM
Preporučam ti harisa ako ti je prva ptica. Jastrebova imaš posvuda od Mađarsek do Austrije sve u krugu oko nas.
Ok, hvala. Ajde mi javi cenu na pvt od harisa. Pa da se dogovaramo. Pozz
Jastreb
16-01-2011, 10:19 AM
Ja nemam harise ima kod nas u Šibeniku žena koja je doselila iz Engleske partnerica najveće uzgajivačnice sokolova Martin Jones. Mogu ti dati kontakt od prijatelja koji ima taj centar gdje je ona sada.
Brdjanin
31-03-2011, 10:43 AM
palo prvo peroooooooo :D:D:D
kako je kod Vas gospodo?
Sisak Goshawk
04-04-2011, 11:54 AM
Reprodukcija ako bog da:heart:
Brdjanin
04-04-2011, 07:50 PM
Reprodukcija ako bog da:heart:
aj bata Ivčo,da vidimo kaki si majstor :supz::supz:
Marconi
03-05-2011, 07:24 PM
Koliko je dobar Haris za rad ,obzirom da u prirodi oni love u grupi od po 5-6 jedinki.
pozzz....:)
Jastreb
03-05-2011, 08:47 PM
Izvrstan jer čovjeka prihvaća kao dio jata. Ako sokolar zna kako mu podići kondiciju u kombinaciji sa njegovim mozgom to je vrhunski lovac. Na kraju, ljudi kao Hary McElroy, Bob Dalton, pokojni Frank Beebe i mnogi drugi VELIKANI ovog sporta ne bi imali uvijek po jednog harisa za lov uz svoje druge ptice.
Najidelanija početnička ptica jer red taila smatram zahtjevnijim ali NAJBOLJIM primjerom kako naučiti menađment težine, kondicije i lova. Oni su još bolje za prijelaz na jastrebove.
Marconi
04-05-2011, 12:12 PM
OK. Hvala na odgovoru :)
Jastreb
04-05-2011, 12:24 PM
Ništa pozdrav :D
Velidze5
04-05-2011, 02:36 PM
Postovanje gospodo, vidim da ste svi iskusni sokolari pa bi vas nesto pitao. Je li najbolja ptica za pocetnike kao sto sam ja Skanjac misar?
Jastreb
04-05-2011, 08:20 PM
Odlična ptica za početak. Nećeš loviti ali je za naučiti oko težina jako dobra.
Sigurno bolja od jastreba za početnika u svakom slučaju.
Velidze5
04-05-2011, 08:28 PM
Neki kazu da nema neke velike razlike oko ptica za pocetnike ali treba pitat strucnjake :lol::lol:
Jastreb
05-05-2011, 01:41 PM
Neki kazu da nema neke velike razlike oko ptica za pocetnike ali treba pitat strucnjake
:lol: jedna od smješnijih stvari koju sam čuo u mom 17 godišnjem sokolarskom stažu :lol: taj ko ti je to rekao nema baš ili pojma ili nije nikada probao zaista loviti ali je dobar u priči.
Ajde sada zamisli, nisi nikada u životu imao pticu na ruci i uzmeš sivog sokola, kao primjer jer po tome što je rekao i to može biti ptica za početnike. Taj sokol bi trebao:
1. slobodno letjeti
2. podići se na najmanje stotinjak metera iznad tebe
3. biti iznad tebe u poziciji
4. imati dovoljno snage da leti iznad tebe centrirano
5. pas ti dolje treba markirati divljač
6. ti se moraš pobrinuti da dođeš do psa i centriraš sokola iznad vas
7. sokol i dalje mora biti na težini i u kondiciji da SURAĐUJE S TOBOM, DA BUDE U ZRAKU I IMA SNAGE ZA TO
8. ti ili pas podižete divljač a on nakon SVEGA mora snažno i sigurno PROBATI uloviti to što se podiglo
9. PROČITAJ SVE OVO I SJETI SE DA NIKADA NISI IMAO PTICU NA RUCI
Pitanja:
1. kako ćeš trenirati sokola da ti se vrati a ne sleti na obližnje stablo, dalekovod ili na zemlju
2. s čime i kako ćeš ga hraniti da ima dovoljno snage ze let, volje za suradnjom i snage za lov
4. hoćeš li ga letjeti ujutro ili popodne ili kako ti posao dopušta
5. koju divljač imaš na terenu
6. kakvog psa imaš
7. jel ti teren zatvoren ili otvoren
8. jel imaš telemetriju i kako je na tvom terenu koristiš
SJETI SE KOLEGE KOJI TI JE REKAO DA NEMA NEKE VELIKE RAZLIKE OKO PTICE ZA POČETNIKE :lol:
Uzmi moju knjigu Osnove sokolarenja uz koju imaš i knjige od Žižanovića Sokolarstvo ili umjetnost lova s pticama grabljivicama i od Aćima jastreb na ruci.
To sve pročitaj. Imaš tu po forumu dobrih stvari za vidjeti. Ako znaš engleski NA KONJU SI jel imaju ODLIČNIH KNJIGA, kupi koji DVD i najvažnije: NAĐI NEKOGA TKO ZAISTA SOKOLARI DA TI POKAŽE KAKO TO IDE U STVARNOSTI !
Drž se škanjca ili još bolje kupi harisa. Jastreb također nije dobra početnička ptica i mnogi imaju puno većih problema nego gušta posebno ako nisu umjetno uzgojeni jastrebovi od roditelja ali i tada ima problema od socijalizacije do kondicije i prave letne i lovne težine plus ovo gore navedeno sa iznimkama jel ne leti iznad tebe ali bi mogao odletjeti od tebe :lol:
Još gori je početak sa imprint jastrebom ili sokolom...........
Pozdrav Viktor
Velidze5
05-05-2011, 02:51 PM
Viktore hvala na savjetima. Zaboravio sam se predstavit. Zovem se Velid. Znaci da pocnem sa skanjcem. Hvala:supz:
Brdjanin
05-05-2011, 07:12 PM
jovo gore navedeno sa iznimkama jel ne leti iznad tebe ali bi mogao odletjeti od tebe :lol:
ha ha ha ,jedan od najjačih komentara na forumu,ulepšao si mi dan bato,nisam se vako nasmejao jako dugo :supz:
pozdrav RaJa
Jastreb
06-05-2011, 08:29 AM
Velide samo naprijed sa škanjcem ali prvo knjige u ruke, nađi sokolara ako možeš u blizini ili pitaj ovdje, napravi KVALITETNU VOLIJERU ZA DRŽANJE jer DOBROBIT I ZDRAVLJE SOKOLARSKE PTICE MORA BITI NA 1 MJESTU, kupi opremu - POSEBNO VAGU i samo polako.
To je pravi put a kad se izguštaš da te on slijedi, napada vabilo koje napravi od kože zeca, možeš ga naučiti da leti i znad tebe onda imaš vremena ići na jastrebove. I ne slušaj one koji kažu ma samo ova ili ona ptica lovi a ostale nisu ništa! Prvo osnove i za godinu dvije ideš sa iskustvom na zahtjevne lovne ptice. NABAVI PSA AKO GA NEMAŠ!
Ja sam počeo iza rata sa škanjcem i letio ga 2 godine. Izvrsna ženka koja je napadala vabilo zeca sa 100m iznad mene. Vjeruj da izgleda spektakularno a kada vidim neke filmove od tada sa njom koje sam snimio nije mi ništa lošije nego kada danas letim sokola ili jastreba.
Jedan učenik od ranije.....na putu da postane dobar sokolar danas!
http://i14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/th_Soaring.jpg (http://s14.photobucket.com/albums/a336/jastreb/?action=view¤t=Soaring.mp4)
RaJa - :yawinkle: neka ljudi znaju kako je po istini.
Pozdrav Viktor
Sokoly
06-05-2011, 11:16 AM
Dobre savjete za pochetnika, al zanima me od dakle chesh nabaviti shkanjca?
Kolko ja znam niko ih ne razmnozhava jer nisu bash sokolarske ptice, a ipak su zashticheni zakonom. Istina da bi shkanjac dopustio pogreshke u menagmentu tezhine al ako si seriozan pochetnik i hochesh se seriozno posvetiti mozda...bi ti vetrusha bila za nijansu bolji izbor. Imaj u predvid da pre no shto pokushash ma bilo sa kojom pticom morash imati plan i raspored kako chesh raditi snjom, obezbediti redovno hranu, letenje, nauchiti rad s vabilom itd..
Mozda ja nisam klasichni primer sokolara, al ja nisam nikad u zhivotu leteo mishara i moj je pochetak bio Falco tinnunculus - vetrusha. Ona pripada rodu sokola i ima puno slichnosti u treningu i letenju kao vistinske sokolarske ptice - ja bi reko vishe no shkanjac/misar.
Rizik da pogresis sa vetrushom je vechi!!! i nadam se da imas u vidu da tvoja greshka moze koshtati pticu zhivot.
Dobrodosao u vode sokolarenja i savetujem te isto ko i Viktor, da prochitash shto je vishe moguche o sokolarenju, dresuri, chuvanju grabljivice pre no shto uzmesh pticu.
Pozdrav,
Sokoly
Jastreb
06-05-2011, 12:45 PM
Vjetruša je ok, po meni možda premala za početnika, ne kažem da nema nekih koji mogu ali sam čuo i problema oko menađmenta težina pogotovo zimi.
Što se tiče nabavke mišara.........prijatelju sve si rekao ali i sve znaš kod nas na Balkanu.....inače košta 70-tak ****i.
Velidze5
06-05-2011, 02:20 PM
hvala i Viktoru i Sokolyu na dobrim savjetima oko nabavke ptica ail mozda vam ja nisam spomenuo u uvodnom tekstu da sam ja iz Bosne. Ovde nepostoji zakon o zabrani uzimanja ptice iz prirode. Smijes pticu i ubit ako ti na neki nacin smeta sto ja nebi NIKAD ucinio jer je moja ljubav prema tim pticama prevelika! Sto se tice uzgoja Vjetruse i Skanjca nejverujem da ima uopste uzgajivaca ptica grabljivica u Bosni i sokolarstvo je skoro istrebljeno iz ove zemlje. Znam samo za jednog sokolara iz banja Luke koji mi pomaze oko hranjena i daje mi dosta kvalitete savjete za pocetak. Volijeru cu napravit jos samo ptica treba. Sad neznam kako doc do ptice jer mi je dolazak u Hrvatsku po pticu pomalo nemoguc a i nepostoi sto kaze Sokoly iugajivaca misara tako da neznam sta cu.:-|:?:
Velidze5
07-05-2011, 08:49 PM
Moze li se sa misarom lovit zec?
HarisBo
07-05-2011, 09:29 PM
Velide ako pročitaš bilo koje od 3 knjige koje su ponuđene na prostorima ex Juge,imat češ puno pametnija pitanja! Ti još nisi ni zagrebao u sokolarstvu a pitaš o lovu! Bez zamjerke,govorim ti o vlastitom iskustvu pa zato prvo knjiga,mentor,volijera,oprema,ptica pa tek onda lov,tim redom inače teško od tebe sokolara napravit!:yawinkle::supz:
Pozdrav!
Jastreb
07-05-2011, 09:35 PM
Moze li se sa misarom lovit zec?
Jaaako teško ili gotovo neizvedivo. Da imaš kunića i veliku ženku škanjca još nekako jer sam to vidio ovako ne. Za to što pitaš bi ti kao početnička ptica bila IDEALNA ženka harisa ili red talia ako imaš dosta zeca.
Razumljivo je da te zanima lov, pa na kraju sokolarstvo je način lova sa pticama grabljivicama, samo ovako kreni kako ti je i Boris rekao i nemožeš promašiti a u međuvremenu dolsovno gutaj svaku informaciju do koje možeš doći. Probaj naći nekoga tko sokolari u tvojoj blizini pa otiđi s njim malo van ako imaš koga. Ako ne vidi kada je kakav susret u okolnim državama i probaj pitat da dođeš. Takve stvari PUNO ZNAČE.
Pozdrav Viktor
Velidze5
07-05-2011, 10:20 PM
Dragi Borise ja sam se toliko napalio na sokolarstvo. Sigurno me mozete razumit jer sam prije par mjeseci tek pomalo saznao za sokolarstvo a ptice su me oduvjek fascinirale a pogotovo grabljivice. Zato ja imam puno pitanja na koje trazim odgovore. Trebam negdje nac knjigu da teoriju naucim. Hvala i tebi Viktore sto mi pomazes. Javljao sam se ja raznim sokolarima po raznim forumima ali nisu mi nesto puno pomogli.
Hvala i pozdrav:yawinkle:
HarisBo
08-05-2011, 06:47 AM
Velide razumijem ja tebe više nego što misliš,zato ti i želim pomoči jer znam kako je i meni bilo u početku a još puno učim.Jednostavno nemožeš preskakati neke faze u sokolarenju jer če te kasnije neke stvari zbunjivati,sumnjam da ti neko na ovim Forumima neče pomoč,ali ajmo od početka i vidjet češ da češ imati puno konstruktivnija pitanja i nečeš gubiti vrijeme do dana kad češ početi sokolariti!:supz::supz:
Pozdrav!
Jastreb
08-05-2011, 07:40 AM
Samo pitaj!
Ovdje možeš naručiti moju knjigu oni ti šalju pouzećem i košta cca 25 eura.
http://www.gkka.hr/
Ovdje je od Žižanovića
http://www.lovac.info/index.php?option=com_content&task=view&id=126&Itemid=323
Od Aćimovića sam ti našao ove informacije
http://www.lovacki-savez-srbije.org/knjige.htm
Knjigu možete poručiti posredstvom sledećih telefona: 011/ 8066-640; 063/ 7769-387, kao i na e-mail: acimwing@gmail.com
Pozdrav Viktor
Iskreni saveti :supz: ,a ja bih dodao da posle procitane knjige razmislis, mozes li da ispostujes taj nacin zivota...da ne patis ni ti ni tvoja ptica.Meni je trebalo dosta da se izludujem(odrastem),pre nego sto sam nabavio prvu pticu,jer to je velika obaveza.
Jastreb
09-05-2011, 09:01 PM
Iskreni saveti :supz: ,a ja bih dodao da posle procitane knjige razmislis, mozes li da ispostujes taj nacin zivota...da ne patis ni ti ni tvoja ptica.Meni je trebalo dosta da se izludujem(odrastem),pre nego sto sam nabavio prvu pticu,jer to je velika obaveza.
Dobro rečeno, to je način života i ja to uvijek spominjem!
Ne treba te to obeshrabriti ali je bolje znati jer SOKOLARSKA PTICA NIKADA NE SMIJE BITI ZAPOSTAVLJENA NIKADA!!!!!!!
Udri po knjigama i DVD-ima i nađi nekog tko sokolari!
Velidze5
10-05-2011, 09:31 AM
Jigy ja sam scjestan te odgovornosti, jer to je divlja ptica treba puno posla, ja sam toga svjestan:)
Dobro rečeno, to je način života i ja to uvijek spominjem!
Ne treba te to obeshrabriti ali je bolje znati jer SOKOLARSKA PTICA NIKADA NE SMIJE BITI ZAPOSTAVLJENA NIKADA!!!!!!!
Udri po knjigama i DVD-ima i nađi nekog tko sokolari!
Viktore, trazio sam malo stranicama, trebam narucit neku knjigu ili DVD, ali mene od sokolarenja nemoze nista sprijecit samo Bog.
Pozdrav
Jastreb
10-05-2011, 09:51 AM
Viktore, trazio sam malo stranicama, trebam narucit neku knjigu ili DVD, ali mene od sokolarenja nemoze nista sprijecit samo Bog.
Pozdrav
Samo naprijed i ne treba te ništa sprječiti!
nigde nisam nasao knjigu od bilo kog autora da porucim ..::(
ako neko ima informaciju gde u Beogradu mogu naci
bio bi mu veom zahvalan ...
nigde nisam nasao knjigu od bilo kog autora da porucim ..::(
ako neko ima informaciju gde u Beogradu mogu naci
bio bi mu veom zahvalan ...
Imaš jedan post na ovoj stranici: http://www.falconryforum.co.uk/showthread.php?t=55438&page=8
tu ti je sve napisano super ...
Pozdrav
Radan
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.