View Full Version : Falco Columbarius - Merlin
Sokoly
09-12-2008, 08:43 AM
Ova e eden od najmalite sokoli. Preselna ptica koja doagja vo na***** kraevi da prezimi. Chesto dodeka sum na pole i rabotam so moite ptici se sluchuva da me iznenadi so svojata ogromna brzina. Vo princip leta nisko i napagja vrabci i drugi ptici peachki, po polinjata i vo blizina na grmljeto.
Vo istorijata bile koristeni kako ptici za damite na Dvorot, a dobro poznat e lovot vo Anglija na Chuchuligi - Shevi - so Merlin. Pretstavata e opasen tail chase koj trae ...i trae...i trae... shto dokazhuva kolku uporen sokol e Merlinot, a voedno nudi i spektakl za ochi.
Stvarno ne znam zoshto go vikaat Falco columbarius - sokol golubar, koga Merlinot e pomal od golubot i praktichno nema golemi shansi vo lovot na golubi.
Karakteristichno za nego e koga leta na mamilo, lutka, pravi ostri i strmni pasovi koi se odlika na Gyr falcon. Zatoa letanjeto na Merlin na mamilo e vistinska umetnost i predizvik.
Rasinac
13-12-2008, 07:27 PM
Лепа тица.
Pete Smith
14-12-2008, 05:26 AM
Hi Sokoly,
Are you able to obtain Merlins locally? Captive bred birds?
Cheers Pete.
Ova e eden od najmalite sokoli. Preselna ptica koja doagja vo na***** kraevi da prezimi. Chesto dodeka sum na pole i rabotam so moite ptici se sluchuva da me iznenadi so svojata ogromna brzina. Vo princip leta nisko i napagja vrabci i drugi ptici peachki, po polinjata i vo blizina na grmljeto.
Vo istorijata bile koristeni kako ptici za damite na Dvorot, a dobro poznat e lovot vo Anglija na Chuchuligi - Shevi - so Merlin. Pretstavata e opasen tail chase koj trae ...i trae...i trae... shto dokazhuva kolku uporen sokol e Merlinot, a voedno nudi i spektakl za ochi.
Stvarno ne znam zoshto go vikaat Falco columbarius - sokol golubar, koga Merlinot e pomal od golubot i praktichno nema golemi shansi vo lovot na golubi.
Karakteristichno za nego e koga leta na mamilo, lutka, pravi ostri i strmni pasovi koi se odlika na Gyr falcon. Zatoa letanjeto na Merlin na mamilo e vistinska umetnost i predizvik.
Sokoly
14-12-2008, 04:39 PM
Hello Pete, how have you been mate?
The topic is about my jurney to the states and my experiances trapping passage Merlins and Harrises and some falconry experiances in Arizona.
Merlins are only passage visitors here in Macedonia. Sorry to dissapoint you but we don't breed them here. At list not yet :)
Are you still working the Perlin? And what were your experiances?
Sokoly
U Srbiji u srednjem veku je bio poznat kao KRAGUJ.Grad Kragujevac je dobio ime po ovoj ptici.
Austringer27
14-12-2008, 07:32 PM
Lijep pozdrav.Prekrasna ptica.Svaka cast.Lovis s njom?:supz:
Sokoly
15-12-2008, 08:24 AM
Lijep pozdrav.Prekrasna ptica.Svaka cast.Lovis s njom?:supz:
Ma ne ne, nemam Merlina nego ovo je ptica koju smo ulovilu dok sam bio na sokolarenje u Ameriku. Filing je fantastichan uloviti sebi passagera i nakon dresuru loviti snjime. Ono bash te vrati u srednjem veku, originalno kako su to radili i sokolari u istoriji. Nabaviti sebi sokolarsku pticu na ovaj nachin je doista zadovoljstvo. Prednost je da mozhete loviti vishe razlichite ptice dok sebi ne uhvatite ono shto vas zanima, (Pol, velichina kandzi, gramazha, gradnja ptice...na kraju krajeva i nijansa boje...).
Sokoly
15-12-2008, 08:33 AM
U Srbiji u srednjem veku je bio poznat kao KRAGUJ.Grad Kragujevac je dobio ime po ovoj ptici.
Jigy ja sam mislio da je Kraguj jastreb i (to kobac)- na netu sam potrazhio i pogledaj shta sam nasho...
Ovo je moj zaključak iz nekih knjiga o Kragujevcu,gde pominju malog sokola.Pominje se i u narodnim epskim pesmama: http://umotvorine.bigpro.org/index.php?tip=K&sifra=EPSKE0068 ,a kad si već tamo pročitaj LOV MARKOV S TURCIMA.Dobra je.POZDRAV
Kraguj
16-12-2008, 06:28 PM
Pesma kaze:
"Sva gospoda sokole ponela (sive) , a Dragija malena kraguja"
To ne moze biti ptica sa rasponom krila od 3m :roll:
Pozdrav Kraguj:lol:
Sokoly
16-12-2008, 09:23 PM
Ma jasno da nemozhe samo sam preneo ono shto sam nashao na googlu.Ochito da ljudi nisu raspoznavali ptice kad su to napisali. Ja ipak mislim da se radi o Kobcu...jer kazhe da su ovi poneli sokole a Merlin je soko pa zato i pretpostavljam da je ovaj lik uzeo malog kobca.
Ma ...
A inache pricha o Kragujevcu je dobro poznata... isto kao i ono kad neko okolishe pa kazhemo "nemoj da kruzhish ko kisha oko kragujevca". :lol:
Stalcer
16-12-2008, 09:34 PM
ja sam negde procitao da je glava od kraguja na griffinu,a grifin je po mitologiji pola ptica pola lav meni lici na orla
Stalcer
16-12-2008, 09:38 PM
evo jedne slike
Stalcer
16-12-2008, 09:47 PM
grifon
U JEEE...:lol:A ja sam mislio da je merlin ptica od 230g i to ženka,a mužjak oko 175g. Ali sigurno znam da bih tu pticu više voleo da vidim u prirodi nego...bilo gde drugde:roll:
Sokoly
19-12-2008, 12:11 PM
Jigy, ja bih voleo da gledam sve grabljivice u prirodi ali prijatelju jako sam srechan i sa grabljivice koje sam chuvam i sokolarim snjime. Na kraju ovo je sokolarski forum i mi ovde diskutiramo o grabljivcima u prirodi njihgove karakteristike, nachin lova,razmnozhavanje, let i sl. kao i nachinu dresure, metode lova, moguchnosti uparivanja u rukama sokolara.
Merlin je soko a evo pogledaj kako se mozhe koristiti i u sokolarstvu. Verovatno kod nas i nije tako jako popularan a na istom ovom forumu ima sokolara koji su prezadovoljni snjima. Pogledaj i sam
YouTube - Merlin Hawking
YouTube - Merlin - the magic falcon
YouTube - Merlin Hawking 2
Slažem se sa tobom.Ja kad to kažem mislim na moje uslove,okruženje,trenutne sfere interesovanja.A i redja je to ptičica kod nas,u prolazu.POZDRAV
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.