PDA

View Full Version : Harisov Jastreb

Sokoly
09-12-2008, 03:02 PM
Latisnko ime mu e Parabuteo unicinctus, negovo prirodno zhivealishte se Jugozapadna Amerika, New Mexico, Arizona i Kalifornija, kako i severozapadno Mexico. Rasprostranet e niz centralna i Juzhna Amerika se do Chile.
Obichno zhiveat vo socijalni grupi a zaedno i lovat bidejki uspehot vo lovot koga se povekje e pogolem. Strateshki go napagjaat plenot i taktichki site se hranat od istiot kill. Na toj nachin nema dovolno vreme drugi predatori kao recimo kojoti da im go ukradat plenot.
Vo pustinite na Arizona se gnezdat na "saguaro" - toa se onie kaktusi od kaubojskite filmovi :-)
Socijalnata vrska i hierarhija kaj Harisite e mnogu interesantna poshto u sekoja grupa ima dominatna Alfa zhenka, po nekogash subdominatna zheka i oni se apsolutno glavni u cela familija. Chesto se dehsava i edna zhenka da ima dva muzhjaka so shto majka priroda obezbedila dovolno lovci koi kje gi othranat mladite harisichinja.
Vo Amerika ima dozvolen wild take, shto znachi sokolarite po prethodno dobiena dozvola imaat pravo da ulovat passager. Taka pred mesec dena koga bev na poseta i na sokolarenje vo USA imav prilika da prisustvuvam na eden takov lov na passager Harris Hawk. Pogledajte edna zdrava familija Harrisi kako Nonshalantno stoi na bandera.
Ekipata so koja bev uspeavme da fatime edna sitna zhenka koja kje ja postiram vo ponatamoshnite postovi.
Inache mladata ptica se poznava po toa shto ima chokoladna boja i svetlo belo na stomakot so baron prugi.
Adultnite primeroci se karakteristichni po crvenkasto oboeni raminja.
Harisot e eden dosta prilagodliv Vid na jastreb i se koristi bezproblemi i vo sokolarenjeto i vo Evropa.
Nekoi sokolari go smetaat za pochetnichka ptica bidejki so Haris ednostavno e da se sokolari i ne bara golemo poznavanje od strana na sokolarot. Harisot e uspeshen u lovot na zajci, fazani i druga divech.
U princip zhenkite tezhat i nad 1 kg a muzhjacite se 700-750gr u prosek.

Sokoly
10-12-2008, 01:41 PM
Eve kako shto obechav novata passagerka, nakon nekoliko denovi po trappingot.

Jigy
12-12-2008, 11:35 AM
Zdravo Sokoly.Kako ih hvataju?

Sokoly
12-12-2008, 08:41 PM
Bal Chatri.

Rasinac
13-12-2008, 07:28 PM
Да ли их има неко у Македонији?

Sokoly
14-12-2008, 04:42 PM
Rasinac prijatelju nemamo Harrisa u RM.

Sokoly
15-12-2008, 09:01 AM
Evo i neka fotka da vidite kako izgleda njegovo prirodno stanishte...
Mi smo ga pronashli u Sonora pustinji u Arizoni. Veliki kaktusi se zovu "saguaro", Harisi chesto se vrzmaju oko njih, a i gnjezde se na njima, na sigurnom od zemnih predatora.

Rasinac
15-12-2008, 04:23 PM
Какво је твоје мишљење о њему, да ли си видео како лови, да ли је за наше крајеве?

Sokoly
15-12-2008, 06:30 PM
Какво је твоје мишљење о њему, да ли си видео како лови, да ли је за наше крајеве?

Rasinac, ja ga neshto posebno ne poshtuem pogotovo kad imam moguchnosti raditi sa kokoshkarima i sa sokolima. Jastreb kokoshkar je nash autohtoni vid koji potpuno odgovara nachinu lova i divljachi koja zhivi kod nas.
Zashto bi ga koristio kad imamo nashu pticu za to?
Zashto ljudi uvek misle da je trava uvek zelenija kod komshije?

Neki autori smatraju ga za pochetnichku pticu jer je veoma lako loviti sa Harisom. Podjednako je uspeshan u lovu peradi i krzno. Pa tako i oni sokolari koji nemaju dovoljno vremena za poshteno odraditi jastreba mogu sokolariti i biti uspeshni u tome sa Harisom. Ja sam jedan od onih koji bi radije ulozhili vishe energije, vremena, i zhivaca al sokolarili sa autohtonom pticom na autohtoni teren i na divljachi koja je tamo. Ovo otvara josh jednu interesantnu temu u vezi hibridima al o tome drug put. Naravno moj lichni stav ne mora biti tachan i normalno da nekima ovakva ptica odgovara i pruzha zadovoljstvo jer nemamo svi iste obaveze i slobodno vreme na raspolaganju. Uporedite lepotu ako hochete i Vi odgovorite ko je spored Vas lepshi? Haris ili Kokoshkar?

Rasinac
15-12-2008, 08:21 PM
Па незнам како је код Вас регулисано, али код нас никако није. И гледано када увезеш птицу, и имаш папире за њу, неможе ти нико ништа. Положиш за соколара, учланиш се у своје ловачко друштво и можеш да ловиш. За сада то спада под комерцијални лов, али није битно. А ја ћу да узмем јастреба из природе, увежбаћу га и таман да почнем да ловим, узеше га. А у мом крају са соколом је тешко ловити?
Због тога код нас људи размишљају да иду линијом лакшег отпора, а то је увести Хариса.

Sokoly
16-12-2008, 05:38 PM
Rasinac, imamo i mi uvozne sokolove s papirima. Al ako stvari stoje tako kod Vas u vezi jastrebima, onda postoji josh jedna opcija, a to je uvesti kokoskara s papirima? ne?
I pazi mozhesh uvesti neku Finsku ili albidus pticu!!
To su ptice jako geografski blizhe nama nego shto su Harisi.

Kao naturalist, meni slika Harrisa na visokom Kaktusu - Saquaro je autentichna slika. Pomisliti kako gledam Harrisa na Borovim granama je neprirodno. Isto kao i smeshan prizor kokoshkara na kaktusu...:-D

Nemojte me pogreshno shvatiti, al ptica je neshto u chemu se sokolar pronagje, poznavanje pojedinih karakteristika vishe razlichitih ptica,mi smo sve probirljiviji u izboru i karakteru ptice. Ja bih to nazvao recimooo evoluciju kod sokolara.

Rasinac
16-12-2008, 05:57 PM
Ма то је само мишљење, ти си управу, ипак треба гледати своје. Ја сам више присталица наших птица. Опет ја сам млад, још учим. А ви старији сте ту да нама младима помогнете.

Rasinac
16-12-2008, 06:04 PM
Мислио сам старији по стажу, а не по годинама.:lol:

Sokoly
05-08-2009, 09:22 AM
Harishawk napad na kakadu vo Zooloshka vo California...
pogledajte ja reakcijata na kakaduto koga go registrira Harisot. Vrtenje so glavata...

Vo sekoj sluchaj brza i profesionalna reakcija na zookeeperot...

YouTube - Bird of Prey Attacks Cockatoo

Hayabusa
05-08-2009, 10:10 PM
za malku harisov ke imase mnoooooogu skap rucek

[jebiga deckoto saka egzoticna hrana :D:D]

HarisBo
07-08-2009, 06:29 AM
Pa rekoh vam ja jednom prilikom Harris je egzotična grabljivica i
voli egzotični plijen,ja svoju ženku Harrisa treniram isključivo na
žabe,kornjače,zmije i kad se ukaže prilika na susjedovog kanarinca!!;):lol:
A ne tamo na nekakve fazane,zečeve,jarebice i šta ti ja znam:supz::supz:
Pozdrav!

Jastreb
07-08-2009, 07:29 AM
Pa rekoh vam ja jednom prilikom Harris je egzotična grabljivica i
voli egzotični plijen,ja svoju ženku Harrisa treniram isključivo na
žabe,kornjače,zmije i kad se ukaže prilika na susjedovog kanarinca!!;):lol:
A ne tamo na nekakve fazane,zečeve,jarebice i šta ti ja znam:supz:
Pozdrav!

Boro :lol:

Ja se samo ne slažem oko jednog malog dijela Sokoly prijatelju. Ljudi koji uzimaju harisa jer misle da je on lakši za trenirat od jastreba i letili bi samo vikendom su napravili od njih ptice za koje pojedinci misle da ne love. To što je haris inteligentija ptica od jastreba je druga stvar i jastrebu jedino mozak dolazi kroz želudac!
To sam rekao ja i PUNO VEĆI AUSTRINGERI OD MENE!!!!!
Ako harisa letiša na dobroj LOVNOJ ne LETNOJ težini u dobroj fizičkoj kondiciji ma momci ja idem van na teren sa njim lovit fazane bilo kada!
Ono zašto ljudi govore da su jastrebovi bolji je jedan instinkt koji oni vide u onoj njihovoj inicijalnoj agresivnosti a mene zanima koliko istih lovi sa jastrebom barem 4 dana u tjednu iza dobrog psa ili ima toliko divljači da je podiže i lovi sa jastrebom.
Ako tako napraviš sa harisom sigurno će biti VELIKI LOVAC!

Sokoly je bio u USA. Ja kad sam bio vidio sam harise sa kojima ljudi love jack rabbits po 5 kila!
Jedna gospođa ih lovi po 3 na dan!!!!!! E sad, stvar je osobnog ukusa što ti se više sviđa ali bezpogovorno je da nema loših sokolarskih ptica već loših sokolara koji nisu nikada na terenu i slušaju priče ljudi koji sigurno ni sami nisu lovili sa harisima ali govore da su loše ptice!

Mala digresija na temu ali za dobrobit nekih novih sokolara!

Na kraju ja imam jastrebove i harise uvezene od zaista provjerenih linija i stojim iza onoga što pišem bez naginjanja na bilo koju stranu. Svaka ima svoje prednosti i mane!

Pozdrav Viktor

Maroje
07-08-2009, 02:38 PM
Koliko znam mnogi traže da bi kupili Harisa. Zašto oni koji ih imaju u volijerama neče da ih prodaju ??????

HarisBo
07-08-2009, 09:14 PM
Koliko znam mnogi traže da bi kupili Harisa. Zašto oni koji ih imaju u volijerama neče da ih prodaju ??????

Da,zašto:confused::?::?::!: