PDA

View Full Version : Passenger jastrebi i ono shto nikad ne znate o njih...

Sokoly
20-01-2009, 12:41 PM
Sva moja iskustva u lovu s pasenger jastrebima su na svoji nachin razlichita. Do sad sam uspeshno sokolario sa vishe kokoshkara koje sam nakon sezone pustio natrag u prirodi. Lepota je da nemorate da chuvate pticu tokom cele godine i u periodu mitarenja dok prakticki i ne sokolarite. Svake godine novo iskustvo je bio moj metod da brzhe i bolje uspem stechi potrebno iskustvo u radu s ovim pticama. Nauchiti njihov nachin zhivota, stil lova, navike i pokrete. Svi su oni zasebni karakter. A sa druge strane pomazhem im da prezime prvu ( onu najtezhu zimu za njih ). E ove godine sam prvi put radio sa zhenkom koju nisam ulovio sam na terenu, nego su me zvali u jednom ulazu kako bi uhvatio neku grabljivicu. Zhenka 1100gr u stepenishta zgrade u centru Skoplja!!! Mozhete videti foto u temi o jastrebima.
U uporedbi sa onim mojim prethodnim iskustvima, ptica je bila jako tvrdoglava na samom pochetku. Nije htela nishta pojesti 7 dana!
I pored stalne kontrole u ishrani i redovnu upotrebu vage ovaj je jastreb nekako jako sporo napredovao. Demoralizirajuche razlichito bez obzira na tezhinu... Taman kad sam reshio da je pustim slobodno bila je sjajna prvi put na nameshteni plen. Drugi dan kad sam opet stigo do njenu letnu tezhinu ljudi totalno se iskljuchila i ignorisala moje pozive.... Normalno znajuchi sve shto sad znam ostavio sam je u polju... ovaj vikend.
Neko bi sad rekao pa zashto je nisi sutra dan trazhio...?
Pa zato jer kad radite s passangerom Vi nikad ne znate dal je ptica koju ste ulovili jedna od onih kojima je priroda opredelila da budu uspeshni lovci il je ona jedna od onih koja bi prirodnom selekcijom otishla u vechna lovishta.
Stvar je da sam 3.30h chamio ko zadnji dripac u blatu chekajuchi je da sigje sa drveta. Rukavica, lutka, na kraju ignorisala je i zhivog goluba kao zadnji metod. Deshavalo se i ranije s drugim pticama, al ne tako dugachko...
Pomislio sam da je i sam pochetak snjom bio malo neprirodan ... "u ulazu". Ona mora da je bila pregladnjena kad je jurila golubove unutar solitera... znachi nije bila dovoljno sposobna sebi uhvatiti hranu tamo gde bi trebala.
Ovo iskustvo je za mene bilo novo i nadam se da bi i ko god prochita ovo mochi izvaditi neku dobru pouku ... po najvishe imajte u predvidu istorijat ptice od samog prvog dana.
Ako sluchajno vidite da joj treba vishe vremena da skonta neke stvari koje su pochetne lekcije, bolje Vam je da pustite tu pticu i opet pokushate. Ovo Vam kazhem jer sam izgubio dragoceno vreme u sezoni dok sam pokushavao opraviti zhigosanog luzera, pa kako ne bi neko isto gubio vremena mislim da je fer da se ovakve priche cheshche nalaze na forumima.
Svi mi smo sretni i puni sebe kad nam ptica uspeshno radi, al nemoguche je imati samo uspehe, ponekad se dese i ovakva iskustva koja se trebaju spodeliti kako bi vishe ljudi znali vishe toga.
Neuspesi, nesreche i neplanirani gubitci su deo sokolarstva kao i deo svakog rada sa zhivim stvorovima, vazhno je da umesto se olako otkazati od sokolarstva iskoristiti negatrivna iskustva kao uzrok da bi sledechi put bili josh revnosniji, pazhljiviji,selektivniji i oprezniji u odabiru ptica.
To shto je ova zhenka kokoshkara bila ulovena na 1100gr a letela na 950-960gr, uopshte joj nije pomoglo u lovu, znachi nemojte da Vam odluchna bude tezhina i velichina ptice. Ima tu josh shto shta bitniije od toga....

Kraguj
20-01-2009, 06:59 PM
Odlican post Sokoly:supz:

Jastreb
24-01-2009, 09:46 PM
Sokoly odličan post :supz:

Kad smo jednom pričali rekao sam ti upravo prednost umjetno uzgojenih jastrebova bilo to PR ili Dual imprint. A ako je i Dual imprint kojeg ne vadiš van na neki dio socijalizacije pa zatim vraćaš mami ponašat će se kao pravi PR ali opet s razlikom da ako i želiš vaditi pticu određeni dio dana van od mame pa vraćati unutra to isto vađenje van će nakon 14 dana postati problematično (to je velika tema zašto?!?!) i tada je ipak možda bolje ostaviti pticu unutra sa mamom i provoditi s njom određeni dio vremena-to je samo neko grubo objašnjenje ima jako puno detalja.

http://www.sokolarenje.com/Jastrebovi/Dual%20web/dual%20imprinti.html

Kada imaš čistog PR umjetno uzgojenog jastreba koji nikada nije vidio šume to je to, ovakve stvari su NEMOGUĆE osim u slučaju prevelike težine ali i tada teško da ti neće doći na vabilo.

Skraćuješ si vrijeme i ne trošiš sezonu uzalud, ako bude prilike danas sutra nadam se da ćemo o tome popričati i uživo.

Pozdrav Viktor

Sokoly
25-01-2009, 01:48 PM
Jastreb svaka chast na poznavanju i radu s jastrebima. Ti si definitivno vodechi u ovim krajevima i zadovoljstvo poprichati o ovim temama che biti moje.:)

Klip je sjajan i vidi se da znash shta radish. :supz:
Prednosti PR il Dual imprinta nad Passagerima su neminovni u pogledu poslushnosti.
Ovu temu sam zapocheo kako bi svi koji rade s passangerima mogli pisati o svojim iskustvima kako bi posle par sezona svi mogli prochitati i sami sugledati kako stoje stvari.

Pozdrav,
Ognen

Goran
25-01-2009, 02:02 PM
Rano uhvacen passager moze biti isto poslusan i cak dobrovoljno primiti AI ako se sa njim dovoljno radi.Viktor zna, Ben Olander je to postigao i ja sam to imao priliku viditi na prezentaciji koju je imao za nas klub.Rad, znanje, lov i uz malo srece sve je moguce.

Sokoly
25-01-2009, 02:14 PM
Rano uhvacen passager moze biti isto poslusan i cak dobrovoljno primiti AI ako se sa njim dovoljno radi.Viktor zna, Ben Olander je to postigao i ja sam to imao priliku viditi na prezentaciji koju je imao za nas klub.Rad, znanje, lov i uz malo srece sve je moguce.
Tachno Gorane,
ja poznajem odgajivacha iz Portugala koji je sav svoj projekat za razmnozhavanje sokola pocheo pre trideset godina jedino sa passage pticama.
Al u principu kad prichamo o sokolarskim pticama generalno ne znamo kakvi materijal imamo ako mnogo rano uhvatimo i dresiramo passagera. Nikad nemozhemo znati ako uhvatimo passagera u Septembru dal je on bio jedan od onih predodregjenih da postane neprikosnovan lovac, il je jedan od onih koji bi ga prirodna selekcija ochistila josh prvu zimu.

Pozdrav,
Ognen

Jastreb
25-01-2009, 06:19 PM
Apsolutno odlično otvorena tema :supz:

Istina, Bena Olahndera sam i osobno upoznao u Americi i vozio se sa njim iz Kearnya u muzeja sokolarenja u Boisie Idaho i natrag. On je to napravio sa passage jastrebom. Naravno ja bi rekao to je jedan od 100 ili više ako se potrefi.
Normalna stvar je da se to dogodi sa pravim PR jastrebovima ima nekoliko tema otvorenih prošle godine ovdje od engleskih sokolara čije su se čisto PR ptice počele ponašati kao imprinti u 4 mjesecu i pristale na insjemenaciju - NE UHVAĆENE U RUKE NEGO DOBROVOLJNA - tu pojedinci grješe jer poistovjećuju jastreba sa sokolom. To su dva različita karatktera!!!!

Passage je nekada dobar ali dosta puta zna biti i gubljenje vremena i onda čovjek, a pogotovo početnik čak i gubi volju za nastavkom sokolarenja.
Ono što je sigurno, teško je da će ikoji passage ikada postići lovnu težinu kao PR ili Dual Imprint o imprintima ni nema usporedbe+zbog inicijalnih gubitaka težine zna doći do asperogiloze a pogotovo zbog razine šećera u krvi.

Pozdrav Viktor

Sokoly
25-01-2009, 07:06 PM
U principu ako je passager uhvachen veoma rano u sezonu i umesto da mu pruzhite shanse da on sam lovi konstantno duzhim periodom ga hranite na ruci, on Vas stalno gleda kako hrana dolazi s Vama, moguche je pokazati znake imprintanja. To nisu full imprinti al imajte u predvid da je ptica samo nekoliko meseci stara i da joj se mozak josh rezba. U izolaciji ona lako zaboravi svoja prethodna iskustva i Vi joj nametnete nachin zhivota i hranenja.
Meni se pre vishe godina desilo da passager postane fistbound. Zaljubljen u rukavicu. Neshto shto bash i nije osobina divljih ptica. Udarao je na rukavicu u stilu kao da lovi plen ... to je apsolutno bila moja greshka jer sam ga iskljuchivo hranio na ruku.

Jastreb
25-01-2009, 07:23 PM
Meni se pre vishe godina desilo da passager postane fistbound. Zaljubljen u rukavicu. Neshto shto bash i nije osobina divljih ptica. Udarao je na rukavicu u stilu kao da lovi plen ... to je apsolutno bila moja greshka jer sam ga iskljuchivo hranio na ruku.

Jesi siguran da nije bila stvar težine?

Jel bio sticky odnosno da nije htio pustit rukavicu kad bi ga puštao na drvo ili na stalak za let?

Goran
25-01-2009, 09:20 PM
Imprint nije samo zato sto je hranjen iz ruke nego zato sto "misli" da je covjek.Ako je ptica "fist bound" to je zato sto je hranjena samo iz ruke i u letnoj tezini trazi hranu na mjestu koje zna - rukavica.Imprint ne bi trebao biti "vezan" za rukavicu zbog hrane nego zato sto je to sigurno mjesto sa kojeg uvijek uhvati plijen.Govorimo o jastrebu.Imprint sokoli su drugo i oni se vise maze (miluju) pa zele biti uz covjeka zbog drustva.

Sokoly
25-01-2009, 09:45 PM
Jesi siguran da nije bila stvar težine?

Jel bio sticky odnosno da nije htio pustit rukavicu kad bi ga puštao na drvo ili na stalak za let?

Pa nije bio sticky footet, kad sam ga pustao da leti.
Al tokom treninga koji je trajao 2 i po meseci :lol:,to je bio moj prvi jastreb passanger, hranio sam ga po 50 gr, na dan stim da jednom do dva puta nedeljno dozvoljivao da se lepo najede. Krajem tog dugachkog prvog treninga, kad sam bio vech siguran u njemu deshavalo mu se da udara na rukavicu.Kad sam pocheo nameshtati bird lounchere i uvoditi ga u lov polako je prestao udarati u rukavicu.
Da sam ga produzhio iskljuchivo hraniti tako, i da mu nisam nikad vishe omoguchio da sam lovi, mozhda bi i pocheo se oglashavati???

Sokoly
25-01-2009, 09:57 PM
Imprint nije samo zato sto je hranjen iz ruke nego zato sto "misli" da je covjek.Ako je ptica "fist bound" to je zato sto je hranjena samo iz ruke i u letnoj tezini trazi hranu na mjestu koje zna - rukavica.Imprint ne bi trebao biti "vezan" za rukavicu zbog hrane nego zato sto je to sigurno mjesto sa kojeg uvijek uhvati plijen.Govorimo o jastrebu.Imprint sokoli su drugo i oni se vise maze (miluju) pa zele biti uz covjeka zbog drustva.

Gorane to ti je dobar post i ja to sad vech dobro znam, al ono shto hochu rechi u mojim postovima je da se i passageri ako su jako rano ulovljeni i ako se izoliraju od sredine i chuvaju u konstantniom uslovima s ljudima mogu pocheti komunicirati u slichnom stilu sa sokolarima kao i imprinti.
To se retko dogagja al kad kad se desi bash kao i u sluchaju Bena Olahndera.

A moram Vam se izviniti za moj loshi primer uporedbu sa fist bound pticu - ljudi kod Vas u goste Zadar, smo igrali rukomet kad sam pokushavao odgovarati postove.:oops: :lol:

Gos@Heart
25-01-2009, 10:26 PM
Pa nije bio sticky footet, kad sam ga pustao da leti.
Al tokom treninga koji je trajao 2 i po meseci :lol:,to je bio moj prvi jastreb passanger, hranio sam ga po 50 gr, na dan stim da jednom do dva puta nedeljno dozvoljivao da se lepo najede. Krajem tog dugachkog prvog treninga, kad sam bio vech siguran u njemu deshavalo mu se da udara na rukavicu.Kad sam pocheo nameshtati bird lounchere i uvoditi ga u lov polako je prestao udarati u rukavicu.
Da sam ga produzhio iskljuchivo hraniti tako, i da mu nisam nikad vishe omoguchio da sam lovi, mozhda bi i pocheo se oglashavati???

Ako bi ga drzao konstantno na letnoj tezini i hranio ga iskljucivo sa rukavice, ne dozvoljavajuci mu da se najede sa ulova niti hranio sa vabilice, skoro garantovano bi se poceo oglasavati kao imprint!

Gos@Heart
25-01-2009, 11:36 PM
Evo video klipa mog jastreba.

YouTube - Cile jastreb

Nekoliko ljudi vec zna pricu ove ptice.
Da cujem misljenje ljudi koji ne znaju pricu ;) p/r, imprint ili passage???
Moja prica sledi kasnije ako budete zaintresovani :twisted:

Austringer27
26-01-2009, 04:28 AM
passage je.

Sokoly
26-01-2009, 07:47 AM
Gos@heart, ja znam istoriju ove ptice pa nechu komentirati,.... al shta god je jastreb vidi se da dobro slajsa na vratima.:lol:

Jastreb
26-01-2009, 01:14 PM
Imprint ne bi trebao biti "vezan" za rukavicu zbog hrane nego zato sto je to sigurno mjesto sa kojeg uvijek uhvati plijen.Govorimo o jastrebu.

Treba znat detalje :wink: sigurno prijatelju :supz:

Pozdrav Viktor

Gos@Heart
27-01-2009, 09:22 AM
Da je ovaj forum fenomenalna stvar pokazalo se jos jednom. Pre tacno dva meseca pricao sam sa nasim moderatorom foruma Kragujem. Cuo je za decka koji cuva u svom dvoristu jastreba a ne zna nista o ovim pticama. Otisao je kod njega i posle razgovora, decak je videvsi da mu cuvanje ptice ne ide najbolje pristao da posle tri meseca da pticu u prave ruke.
Muzjak jastreba u drugoj godini starosti, lose hranjen (svinjskom dzigericom) u vreme prvog mitara, drzan u kavezu, izlomio polovinu pera u repu i krilima, nekoliko pera u repu nije ni mitario a ostalo je loseg kvaliteta, ostecenog kljuna od udaranja u zicu, pocetka zulja na nozi...

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/S7301814.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/S7301806.jpg

Kada ga je doneo kuci Kraguj mi javlja da je uspeo da uzme pticu i da decko nije imao nista protiv jer je to postalo mucenje i za njega i za pticu. Posto nije mogla da se pusti u prirodu jer u takvom stanju nije imala sanse da prezivi, dogovorili smo se da ja uzmem jastreba i pokusam da mu vratim formu.

I tako je sve pocelo :)
Proslo je nekoliko dana i prvi slobodan dan seo sam u autobus i pravac Paracin. Kraguj me sacekao na stanici i uz domacinski docek, puno price i druzenja proveli smo jako lepo sokolarsko vece. Upoznao sam Stalcera i Jigya i poneo najlepse utiske o ljudima i njihovom nacinu razmisljanja.
Za tih nekoliko dana moj prijatelj je vec pomalo radio sa pticom tako da je sve islo mnogo brze.
Kod kuce sam primetio da ptica nema dobar izemt i da gubi tezinu dosta brzo i posumnjao na gliste. Posto nisam imao puno vremena da proverim sve to na ozbiljniji nacin. Uzeo sam svez izmet, rastvorio u vodi i cackalicom provlacio kroz to i nasao par tankih kao konac glista.
Kupio sam ovde u veterinarskoj apoteci sta se moglo naci i odradio tretman protiv glista i ptica je odmah zablistala i sve se vratilo u normalu.
Moja devojka mu je dala ime Cile, ihh pomislih takvo ime za jastreba samo devojcica moze da smisli. Ali vremenom sam se i ja navikao i tako je pocelo veliko druzenje nas troje u malenom stanu od trideset kvadrata.

YouTube - Cile jastreb

Napravljeno par lepih slika i snimljeno nekoliko akcija u lovu.

Slobodan let

YouTube - Cile jastreb1

Akcija

YouTube - Cile jastreb''

YouTube - Cile jastreb''''

Gos@Heart
27-01-2009, 11:21 AM
Pred start

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3584.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/Picture067.jpg
http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3559.jpg

Posle uletanja u vodu na -10 Izvadio barsku kokicu i doneo do mene na obalu.

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/Picture074.jpg

Gos@Heart
27-01-2009, 11:23 AM
Liska

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3778.jpg

I da pomenem moje sponzore hehehehe

Vaga sa Kragujevim stalkom koju mi je kupila Maja

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3621.jpg

Na Stalcerovoj kucnoj stajalici

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3827.jpg

Milanova kapica

http://i496.photobucket.com/albums/rr329/Passenger1976/IMG_3925.jpg

Sokoly
27-01-2009, 11:38 AM
Sjajna pricha Gos@heart, lepo je pomochi ptici koja sem u pravim rukama je osudjena.:supz:

Goran
27-01-2009, 01:03 PM
Izvrsno!Meni je krivo kada ljudi ne razumiju koliko mi sokolari zanemarivo malo utjecemo na divlju populaciju ako uzmemo ovogodisnju pticu a stotine su ubijene u saobracaju, otrovane, od golubara i od struje.

Jastreb
27-01-2009, 08:45 PM
Svaka čast Gosheart!!!!! :supz:

Sokolarske tehnike su priznate u ostatku svijeta kao jedine pri vraćanju ozlijeđenih grabljivica natrag u prirodu nakon što se oporave i treba im vratiti kondiciju. Isto tako način na koji se te zbrinjavanja ranjenih grabljivica - vezice, stalci itd.... - su jedine koje se priznaju pri smještaju a ne kada se stave u žičane kaveze gdje se još više unište od zaletavanja.

Gorane ti si u pravu, no ako zakon ne dozvoljava a o tome ovisi sokolarenje onda tako i treba poštivati zbog dobrobiti sokolarenja.
Sigurno da bi se pogotovo pri zbrinjavanju trebali kontaktirati sokolari, na kraju i o tome sam objavio jedan znanstveni rad kako su jedino sokolarske tehnike pomogle pri zbrinjavanju ranjenih ptica grabljivica.

Kliknite na 3 stranicu odozgo gdje piše:

UVOD – Introduction MATERIJALI I METODE – Material and methods

http://www.google.hr/search?hl=hr&q=ozlijede+ptica+grabljivica&btnG=Google+pretra%C5%BEivanje&meta=&aq=f&oq=

Čuo sam za pokušaje u Kanadi o Wilde Taku jel prošlo gdje?

Pozdrav Viktor

Goran
27-01-2009, 09:37 PM
Wild take je dozvoljen u svim zapadnim provincijama i jos nije u Ontario, Quebec i istocno.

Sokoly
28-01-2009, 08:14 AM
U Arizoni je dozvoljen stim da kad ulovite passangera Vi ga prijavite i dobijete dozvolu za tu pticu. Sokolari se prijavljuju ako su zainteresirani uloviti passagera i to mesecima unapred kako bi obezbedili dozvolu za to. Daju Vam otvoreni prsten kako bi se vodila evidencija. U principu koristenje passangera u sokolarstvu je zashtitarska pricha pod uslovu da se ptice nakon sezonu il dve vrate natrag u prirodi.Na taj nachin se pruzhi shansa ptici da ispraksira metode lova i procenat prezhivljavanja ovih ptica je vechi. Lepa stvar je da nakon ulova grabljivice Vi mozhete da odaberete sebi pticu koju bi chuvali. Ako Vam se parametri il pol ne uklapaju s vashim planovima samo se lepo slikate :D, i opet vratite pticu natrag, a produzhite loviti dok ne ulovite ono shto mislite da je Vama najpogodnije za sokolarenje.

Jastreb, odlichan rad :supz:

Goran
28-01-2009, 12:54 PM
Mislim da je u svim States dozvoljen wild take.

Sokoly
28-01-2009, 12:58 PM
Mislim da je u svim States dozvoljen wild take.

Gorane nisam 100% siguran al mislim da zavisi od vida grabljivice.
Za peregrine i prerije u nekim drzhavama US. teshko je dochi na red za te dozvole jer svake godine se izdaje samo odregjen broj dozvola za wild take.

Goran
28-01-2009, 03:44 PM
Istina a i razne States razne ptice za pocetnike a i general falconers.Florida ima red shoulder hawk, Alaska ima northern goshawk.Prairie je dozvoljen u skoro svim zapadnim States a i golden eagle samo ako je stetocina.Peregrine je tek skoro skinut sa liste i samo jako mali broj se smije uzeti.

Austringer27
30-01-2009, 06:12 PM
A sta drugo da ti kažem osim svaka ti cast.S obzirom sto je sve taj jastreb prosao izvrsno si odradio posao.:supz: