PDA

View Full Version : Parenje različitih rodova unutar iste vrste!

Brdjanin
01-05-2009, 10:39 AM
poštovana gospodo,
kao što naslov kaže, da li je ovo izvodljivo, i kako?
Kako je moguće doboti potomke iz cross-a Accipiter X Buteo ili Accipiter X ParaButeo?
Po zakonima biologije ne bi bilo moguće,pričao sam o ovome sa biolozima i ornitolozima koji tvrede da je nemoguće!
Ovaj forum (IFF) to demantuje i sokolari su priložili dokaze za svoje tvrdnje!!
Ja razumem da se u okviru istog roda Accipiter ukrste genitlis i nisus i da se dobiju potomci,ali ovo drugo mi ne ide upamet nikako, ako ko zna da mi objasni ovo bio bih mu jako zahvalan!!:roll:

pozdrav RaJa

Sokoly
12-05-2009, 02:39 PM
Nevidim Razlog zashto si tako zbunjen prijatelju. Kao shto odgajivachi manjih ptica pevachica mogu upariti kanarinca "Serinus Canaria" sa shtiglicha Carduellis Carduellis,kako bi dobili krizhance tako je i u vechim pticama.
Ako pratish poteklo ptice kanarinac je iz kanarskih ostrva a shtiglish naseluje vechi deo evrope Azije i Ostrvo VB.

U prirodi se ne nalaze na ista mesta a kad ih metnemo u kavez izvode fantastichne hybride.

Nego pusto to jesi li chuo za hibride izmegju faune evrope, Shtiglich X Zimovka - kompletno razlichite ptice a opet kada kad izagje i od njih po neko pile. Glavni problem u ovakim krstoskama je razlichiti broj Hromozoma koji nosi razlichita vrsta, vid, podvid i tako dalje.
Nadam se da sam ti pomogao.

Brdjanin
13-05-2009, 08:02 AM
hvala Sokoly,
upravo je ovo što si naveo na kraju to što me zbunjuje, dakle poklapanje gena i njihovo odražavanje na dobijenu pticu
Da li su ptice iz ovakvih crosseva u potpunosti funkcionalne, pritom ne mislim na polnu funkcionalnost,kako podnose opterećenja,i fizička i mentalna......... ma milion stvari mi je maglovito po ovom pitanju

pozdrav RaJa

Sokoly
14-05-2009, 10:53 PM
Nisi konkretno naveo primer za kojeg (kakvog) hibrida prichamo?

Ja ti jedino sad mogu odgovoriti o manjim pticama pevachicama jer sam jedino snjima hibridizirao u razlichitom rodu i vidu - Species. Genus je Pyrhula sp. pyrhyla kros sa shtiglichem daje jedan od najlepshih hybrida na svetu i jako je teshko izvesti ovakog jer se retko dogodi da fetus premine kros sve sdadiume razvitka bez vechih poremechaja u razvoju.Chesto se deshavalo da ugine u tokom inkubacije. Zatim ovaki hibridi chesto imaju probleme sa dishnim organima javlja se rhinitis i tako dalje. U svetu grabljivica da se nemozhe izvesti potomstvo od Jastreba i sokola il orla to znam, a i nevidim razloga za takav cross. :confused:

Brdjanin
15-05-2009, 08:02 AM
Upravo je to ono što sam hteo da čujem, jako je problematično da se potomstvo iz takvih kombinacija uspešno očuva, ovo govorim uopšteno za ovakve crosseve, svrhu svega ne vidim u nekoj razumnoj potrebi,
da su te kombinacije(o grabljivicama pričam) dobre odradila bi priroda to sama, takođe verujem da cross Accipiter x Buteo x Parabuteo ne može da da fizički i mentalno zdravu jedinku
e sad ovo je samo moje mošljenje;-) ko zna kako to deluje u realnim uslovima na terenu

Hvala još jednom druže

pozdrav RaJa

Goran
17-05-2009, 04:24 PM
Ognen, pa mi stvarno imamo dosta zajednickog interesa!I ja sam se bavio uzgojem kanarinaca i *******a sa sumskim (konopljarka, stiglic, cajzl, grenling).Cak sam mojeg *******a sa stiglicom izlagao u Becu na svjetskoj izlozbi davne, mislim 1984.Sjecam se jedan Splicanin je imao prvaka sumska/sumska, gimpla/krstokljun.
Nazad temi.Moguce je ukrstati podvrste.Vuk/sakal, sakal/pas, vuk/pas ili kod macaka; tigar/lav.Kog ptica grabljivica; Harris/Cooper's, Harris/jastreb, Harris/RT, RT/Feruginous, Jastreb/Kobac....

Sokoly
17-05-2009, 08:23 PM
Ognen, pa mi stvarno imamo dosta zajednickog interesa!I ja sam se bavio uzgojem kanarinaca i *******a sa sumskim (konopljarka, stiglic, cajzl, grenling).Cak sam mojeg *******a sa stiglicom izlagao u Becu na svjetskoj izlozbi davne, mislim 1984.Sjecam se jedan Splicanin je imao prvaka sumska/sumska, gimpla/krstokljun.
Nazad temi.Moguce je ukrstati podvrste.Vuk/sakal, sakal/pas, vuk/pas ili kod macaka; tigar/lav.Kog ptica grabljivica; Harris/Cooper's, Harris/jastreb, Harris/RT, RT/Feruginous, Jastreb/Kobac....

Tako je Gorane, i ja sam pocheo sa manjim shumskim pticama pa preko kanarince i hybride kao krunu mi je doshlo sokolarstvo. Dogurao sam do sudca pripravnika za faunu evrope i kanarinaca boje kao i njihovi hybridi. Na balkanskom shampionatu u Kragujevcu 96/7 sam osvojio drugo mesto sa kolekciju od 4 hybrida od konopljarke.
Ptice su mi oduvek bile velika ljubav stim da mislim da sam konkretno pronashao sokolarstvo i razmnozhavanje grabljivica kao sam vrh u pticharstvu. Razume se ovo je moje lichno iskustvo i ne bi hteo nikoga da uvredim sa mojim stavovima. :-D

Brdjanin
18-05-2009, 12:57 PM
# Gorane & Sokoly
recite mi gospodo da li ovakav cross daje zdrave jedinke, niko mi to ne odgovori, ako ste upoznati naravno, kakav im je danf, odnosno pluća i da li su psihički stabilne

pozdrav RaJa

Sokoly
18-05-2009, 07:48 PM
# Gorane & Sokoly
recite mi gospodo da li ovakav cross daje zdrave jedinke, niko mi to ne odgovori, ako ste upoznati naravno, kakav im je danf, odnosno pluća i da li su psihički stabilne

pozdrav RaJa

Rajo ja bi te opet zamolio da precizirash o KOJEM crosu govorish i mislish.
Ako je cross unutar roda Falco onda postoje vishe Varijante:

Dobiti jedinke koje su neplodne i nemogu se dalje pariti.
Dobiti jedinke koje polovo nasledjuju i sposobnost parenja ( kao recimo muzhjaci su neplodni a zhenke ponekad su plodne) il obrnuto.
Onda imash i onake koje su plodne i dalje.

Naime ako uparish Gyr x Saker dobichesh i plodno potomstvo koje je i u daljim generacijama plodno. U ovu grupu sokola spada i Lanner i to ti je posebna grupa u rodu Falco. Takozvana Hierofalco. Smatra se da su sva tri gorepomenuta sokola povezana u ovaj Hierofalco i da sva tri vode poreklo od istog predka. Stim da dogjem i do tvog pitanja ovakvi hybridi nemaju BOG zna kakve poremechaje u fizioloshkim nit u morfoloshkim karakteristikama.

Sa druge strane postoje krosovi (moji lichni stavovi su mozhda malo prekruti na ovakve) megju totalno morfoloshkim suprostavljenim pticama. Uzmite kao primer PERLIN, to je hibrid megju Merlina i Peregrina. Ili recimo Gyrlin - Gyr x Merlin. Mali merlin je stim jedan od najmanjih sokolova a peregrin drzhi se strane vechih. Ja sam imao prilike da gledam kako radi ovaj mali hybrid i toa vam je ljudi kao metak. Hybrid je u sebi zadrzhao ZHELJENE osobine oba roditelja. Stvar je u tome da takva ptica spored mene, bez svog identiteta. Ona je jedina takva u sredini gde Vi sokolarite. Neusporedivo brzha i sa oshtrijim manevrima od svojih roditelja.Moral u sokolarstvo nije shto vishe ubiti nego, shto lepshe dozhivjeti tren kad grabljivica lovi.

E sad, nadam se da me josh pratite iako sam presho granice kulturnog posta :-)

Shto se tiche crosa izmegju accipiterima ja bih to iskreno zapitao one koji to rade: "chemu takav cross"???
Pogotovu uzimajuchi u obzir da kod jastrebova ima lep raspored od kobca pa da kokoshkara zhenku za plen kakav Vam samo mozhe pasti na pamet. Muzhjak kobac che rasturati male ptice zhenka neshto veche prepokrivachi plen sa muzhjakom kokoshkarem i vrh u velichini bi dospela zhenka kokoshkara. Ja bi stvarno hteo znati potrebu od iskvarivati i skrvnaviti prirodne dragulje sa nechim shto je chovek spojio, chisto od radoznaloschu kako bi to letelo i lovilo....
...puno puta takvi experimentalni hybridi pokazhu da ljudska zhelja za nechim superiornim u lovu izagje da nije bash kao shto zamisle. Jer Uvek u takvim krosovima se ide nasuprot prirodnih zakona i balansu. Chesto su vakvi hybridi ne samo superiorni nad svojim roditeljima, nego se desi i da su manje rezistentni il nekad imaju narusheni imunitet i tako dalje.
U vezi stim dali su psihichki stabilni ja bih te savetovao da malo poprichash s nekim ko je radio sa 3/4 i 7/8 hybrida Gyr/sakera - tek da chujesh shta che sami vlasnici o tim pticama. Ja sam imao iskustva sa ovakvim hybridima u Dubai i moje je iskustvo da su "chaknuti" i da rade stvari koje njihovi predci nikad ne bi uradili.
Ovo su moja lichna gledishta i stavovi o temu koju smo razvrzali.
Drago bi mi bilo da prochitam i chujem Vashe stavove.
Josh jednom izvinite na predugachak post, jednostavno sam dobijo inspiraciju :-D

Sokoly

Brdjanin
18-05-2009, 10:48 PM
svaka ti čast druže,
hteo sam da razvijemo diskusiju i da dođemo do toga da li smo za ili protiv hibrida,lično protiv i to hardcore :supz:
jednostavno ne vidim svrhu, jer da je to sve uvek kako valja uredila bi to priroda davno,opet kažem lično ne verujem da je na pr. cross Buteo x Accipiter sa sokolarskog stanovišta funkcionalana ptica, nisam imao prilike da sretnem takvu pticu u kratkom sokolarskom stažu ali iz onoga što znam izvlačim takav zaključak
a psiha je druga priča

još jednom hvala na odgovoru

pozzz RaJa

p.s. kad sam mislio na crosseve mislio sam na one tipa gore pomenutog

Igumann
09-11-2009, 09:40 PM
svaka cast sokly,a gde si radio u dubaiu,mislim kod koga

Vasilije
11-11-2009, 08:39 AM
I ja bih se slozio sa Sokolyem da su hibridi mnogo vise nervoznije, "ludje" ptice od cistih sokolova! Ovo kazem iz licnog iskustva, na primer kada prvi put izveadite hibrida iz volijere i na primer cistog sivog u 90% slucajeva u prvim danima dok ga ucite na kapu ili da stoji na rukavicu razlika je ogromana, naravno sve se to kasnije sredi ali veci broj cistih sokolova se pre smiri od hibrida. Posto hibridi najcescedobiju ono najbolje od svojih roditelja (mada ne mora uvek ovo biti tacno- uvek se pojavi neka skart ptica) i cesto su superiorniji u lovu od njih, jasan je razlog sto se proizvode a to sto su malo nervozniji i nije neki veliki problem! Pozdrav

Sokoly
11-11-2009, 09:31 AM
Tachno, stim shto bi ja dodao i Prerijskog sokola kao jednog od nervoznijih i pored toga da nije hybrid. Proshle sam godine imao prilike blizhe upoznati prerije.
Kad govorimo o ludosti hybrida mislim da 3/4 Gyr X saker prednjachi pre svih. :lol:

Pozdrav

Vasilije
11-11-2009, 09:55 AM
Ne znam za prerijskog nikada nisam imao prilike da ge vidim u zivo niti da radim sa njim mada sam cuo da su ludi kao struja :lol: Gyur-saker 3/4 je prica za sebe bezobrazni su do bola. Samo mi je zao sto ove godine nisam snimio jednu zenku gyr-peregin da ti posaljem da vidis kakav je to bio idiot od ptice, nece da stoji mirno kad joj se stavi kapa ujeda se za noge uhvati se kandzom za krilo a na ruci nije bilo sanse da stoji ni sa kapom ni bez kape mislim da vise u karijeri tako ludu pticu necu videti

Sokoly
11-11-2009, 03:08 PM
Vasilije prijatelju, u Portugaliju sam vidio peregrina koji se slichno ponasha. Znachi u velikoj meri zavisi sam mentalni rast ptice pogotovu ako je imprint.
Peregrin je bio uzhasno izfrustriran zbog neispravnog rada snjim. Kad prigjesh takoj ptici sa otvorenim dlanom (kao da pokazujesh STOP) ako reagira nenormalno onda je bolje ostaviti i pocheti raditi s drugom pticom.