PDA

View Full Version : Novi Sokolar

Staklo
10-07-2009, 06:49 PM
Zivili,
moje ime je miro i ja se zadnje vrijeme zanimam za sokolarstvo.
Zanima me kako poceti i sto sve triba i netriba.
Zivim u Opatiji .

Jastreb
11-07-2009, 02:22 PM
Pozdrav Miro dobrodošao :D

Evo javit ćemo se malo kasnije malo je gužva sada!

Uz put u poreču imaš Harija Heraka a od njega ima jako malo sokolara koji bi mu mogli stati uz rame :wink: tako da ćeš imati prilike :D

Pozdrav Viktor

Jastreb
11-07-2009, 08:43 PM
Pozdrav Miro,

Jesi nabavio koju knjigu o sokolarenju?

To je dobar početak a mislim da sad imaš i nekoliko na odbiru što je pozitivna stvar.

Jel imaš psa i jesi član kojeg Lovačkog društva?

Pozdrav Viktor

Staklo
12-07-2009, 11:22 AM
pasa imam bretonca crvenog.knjigu sam od zizanovica neku procitao ali nisam puno u njoj svatio.gdje treba ici uhvatiti jastreba ili sokola.zar to nije protuzakonito.
clan drustva nisam sluzbeno iako sa lokalnim clanovima idem kao promatrac u lovove i akcije.
ima li jos koja knjiga...
kako se uclaniti u neko sokolarsko drustvo ...moze li se uclaniti u sokolarski savez direktno...
sve mi je mutno i nejasno...
moze li mi netko sve pojasniti od skolovanja za sokolara do nabavke sokola.
gdje ...ko ...kako...

pozdrav sokolarima

Jastreb
12-07-2009, 01:16 PM
pasa imam bretonca crvenog.knjigu sam od zizanovica neku procitao ali nisam puno u njoj svatio.

Odlično! Breton je odličan pas!

Knjige - super što si pročitao. Sad još imaš dvije za pročitati.

Imaš moju "Osnove sokolarenja" koju ako nemaš u blizini pošalju ti pouzećem iz knjižnice koja je nakladnik. Tu u desnom gornjem kutu imaš brojeve koje nazoveš i oni ti pošalju pouzećem. Nije skupa.

http://www.gkka.hr/

Imaš i još jednu od Milenka Aćimovića "Jastreb na ruci" koju isto pričitaj.
Što više to bolje. Ja kad sam počeo kupovao sam jedino na engleskom iz knjižare Algoritam u Zagrebu ili naručivao preko prijatelja iz Engleske. S time da i dan danas kupujem gotovo sve knjige o sokolarenj čak i one početničke. Svaka knjig ima svoju vrijednost a ti vidiš koja ti se najviše sviđa i tebi je najrazumljivija.

Nakon toga probaj kontaktirati nekog sokolara u blizini. Ti u Istri imaš Heraka u Poreču i ako će čovjek imati vremena i ako nije nan terenu s obzirom na njegov posao bilo ni idealno da vidiš kako to ttreba izgledati uživo. Naravno moraš imati na umu da kod njega to izgleda jednostavno jer čovjek je dugogodišnji sokolara i sigurno jedan od najvećih sokolara u Europi.

gdje treba ici uhvatiti jastreba ili sokola.zar to nije protuzakonito.

Apsolutno u Hrvatskoj je protuzakonito. Kod nas nije dozvoljeno uzimanje ptica iz prirode.

Sokola ili jastreba nabavljaš iz umjetnog uzgoja od provjerenih roditelja sa potrebnim dokumentima. Zatim imaš nadelžno Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode od kojih zatražiš dopuštenje za držanje. Naravno prije toga trebaš imati propisno napravljene boksove (pogledaj imaš o tome dosta i u mojoj knjizi!).

TO JE PUT U SOKOLARENJE KAKO BI TREBAO ISTINSKI IZGLEDATI!

Opet, moja preporuka je da se sa prvom pticom ne ide na jastreba ili na sokola. Najbolje bi bilo početi sa harisom ili sa red tailom mada pošto mislim da ti vjerojatno nemaš JAKO PUNO zeca ja bih se odlučio na harisa.
No, tko želi početi sa jastrebom ili sokolom i nabavi ga legalno iz umjetnog uzgoja - NEKA POČNE - to je stvar osobnog odabira.

kako se uclaniti u neko sokolarsko drustvo ...moze li se uclaniti u sokolarski savez direktno...
sve mi je mutno i nejasno...

Na svu sreću za razliku od kada sam ja počeo krajem rata danas imaš već dosta veliki broj sokolarskih klubova ili društava i stvar je ponovno osobno odbira u koje se želiš učlaniti i dali te oni primaju za člana (to ti je onaj Zakon o udrugama gdje svaka udruga ima pravo nekoga primiti ili ne primiti u članstvo).

Sokolarstvo Petrinja:

www.sokolarstvo.blog.hr

Hrvatski sokolarski klub

www.hrvatskisokolarskiklub.hr

Sokolarski Klub "Jastreb Novi Zagreb"

www.jastrebzagreb.blogspot.com

I tako redom a ti najbolje da kontaktiraš nekog od njih pa se raspitaš! To je ono koliko ja znam jer kao što vidiš i sam sam član HSK.

moze li mi netko sve pojasniti od skolovanja za sokolara do nabavke sokola.
gdje ...ko ...kako...

pozdrav sokolarima

Ovako, do sada je većina nas koji aktivno sokolarimo i lovimo bila na do sada jedinom mjestu za svladavanje osnovnih sokolarskih tehnika kod gospodina Emilia Menđušića u Sokolarskom Centru u Šibeniku. Ondje su svi za koje ja znam da su bili odlično svladali osnove sokolarenja i uspješno tko je htio nastavili sokolariti. Ondje se znači uče osnove i kako NAJBOLJE postupati sa sokolarskom pticom a sokolarenje se uči čitav život. No, i dobiju se po potrebi odlična uputstva i za daljnje sokolarenje jer postoje ljudi koji to znaju.
Inače nastavk sokolarenja je najbolje učiti od ljudi koji konstantno sokolare i love i stalno su na terenu.
To je bilo do sada i ti svi sokolari će činiti vrlo brzo OSNOVNU bazu sokolara u Hrvatskoj. Naravno neki kao Tomo iz Petrinje su učili sokolariti izvan RH no isto će predstavljati to NULTO STANJE SOKOLARA. Bez nekih izuzetaka i kompliciranja stvari.
Što se tiče nastavka, mislim da će i sukladno izglasanom novom Zakonu o lovstvu gdje se spominje sokolarenje uz još par zakona koji se vežu za sokolare vrlo brzo postojati i komisija za polaganje sokolarskih ispita pred kojom će se polagati ispit.
To je sigurno jedan odličan način kako će se regulirati sokolarenje ako bude sve kako treba a trebalo bi biti vjerujemo u to.

Ima ovdje još ljudi koji sokolare ili su tek počeli pa neki ti kažu što lete i koje ptice posjeduju i kako se one ponašaju.

Pozdrav Viktor

Jastreb
12-07-2009, 07:40 PM
Momci ima ovdje još vas koji mogu dati svoja viđenja i odgovore!

Pozdrav Viktor

Staklo
16-07-2009, 11:04 AM
Hvala Jastrebe.
Evo zadaca mi je dakle procitati knjige pa polako vidjeti sta zelim i koju pticu .
Kroz koji dan ,tjedan...postavit cu pitanja i pokusti se naci sa ljudima da se upoznamo.Do tada cu vidjeti sta sve pise po forumima...
Sritno svima.

Jastreb
16-07-2009, 09:37 PM
Samo naprijed!

Pozdrav Viktor