View Full Version : Pravilnik o sokolarenju u BIH
Petrinja Saker
19-11-2009, 12:48 AM
Navodno postoji pravilnik.Ako se nevaram .Jel moze netko iz BIH to potvrditi.
Jastreb
19-11-2009, 07:21 AM
Ja sam našao ovo:
http://www.fmpvs.gov.ba/texts/206_95_s.pdf
Perica bi to trebao znati.
Sličan našem, s time da znamo kako su se naši uspljuvali po našem da nevalja a da imalo znaju i pogledaju što sve možemo i kako nam je dobro šutili bi ko zaliveni!
Njih je ubolo ono da ptice moraju biti iz umjetnog uzgoja i ništa drugo to već i vrapci na grani pjevaju jer teško je skupiti kroz par godina par sto eura i nabaviti pticu za sokolarenje. Onda su počeli pričati kako su oni tradicionalisti pa zato to pričaju, je da, i onda je svizac zamotao čokoladu :lol:
E moj narode.............
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
19-11-2009, 12:41 PM
I u Bih sam nasao da imaju i pravilnik ili uvjeti za polaganje sokolarskog ispita na str. lovackog saveza herceg bosne....
ako u bih dobiju sto imamo u hr.i jedni i drugi mozemo biti prezadovoljni jer takvu slobodu kao sto je mi imamo nemaju na puno mjesta.
Jastreb
19-11-2009, 01:48 PM
I u Bih sam nasao da imaju i pravilnik ili uvjeti za polaganje sokolarskog ispita na str. lovackog saveza herceg bosne....
ako u bih dobiju sto imamo u hr.i jedni i drugi mozemo biti prezadovoljni jer takvu slobodu kao sto je mi imamo nemaju na puno mjesta.
Ma prijatelju moj kad smo mi uvijek veći Katolici od Pape i jako pametni.............jedino što se ta pamet nije dokaza gdje treba, na terenu, u organiziranju susreta, dovođenju sokolara izvana, odlaska u inozemstvo, samo pljuvanje..............no nadamo se boljem sutra :D
Maroje
19-11-2009, 07:34 PM
Sve je ovo O.K.
A,što mislite kad moja ptica preleti preko kuče i još leti 1 km i več je u BiH.
Koliko citesa bi bilo potrebno iziskati,i koliko vremena bi trajala administracija da bih je mogao vratiti u volijeru.
Što se tiće Sokolarskog ispita mislim da u HR nema adekvatnog stručnog kadra koji bi organizirao sokolarski ispit, jer da ga ima več bi takav ispit odavno pokušali položiti.
POZDRAV iz DU
Jastreb
19-11-2009, 08:04 PM
Ima prijatelju kadra koji bi ga održavao problem je bio u ljudima koji se nisu mogli dogovoriti ali mislim da će neke stvari biti vrlo uskoro rješene zaista brzo :D
Jastreb
19-11-2009, 08:05 PM
Perice i šta ti kažeš na vaš pravilnik? Ti valjda imaš komentara kad si odande.
Maroje
19-11-2009, 08:09 PM
Time is money :yawinkle: I am little bit old.---- LOVE YOU ALL
Perica
19-11-2009, 08:39 PM
Perice i šta ti kažeš na vaš pravilnik? Ti valjda imaš komentara kad si odande.
Što se tiče pravilnika po meni postoje dvije mane koje bi trebalo ispraviti , a to je da se u komisiju za polaganje uvrsti uz ostalu gospodu i bar jedan iskusan sokolar ( koji nemora imati VSS i izučavan predmet lovstvo :confused: ) i da se ispit podjeli u dva dijela i to : teorecki i praktični uz najmanje 6 mjeseci stažiranja uz mentora , a ostalo je po meni OK .
Inače situacija u BiH je jako složena samim tim što postoje tri nacionalna lovačka saveza , a kako mi sokolari iz BIH svoj prosperitet i ostvarenje svojih prava što se tiče lova i letenja možemo ostvariti jedino pod njihovim okriljima i sam ustroj je zamišljen tako da bi se osnivali sekcije i klubovi koji bi djelovali pod okriljem matičnih nacionalnih lovačkih društava i saveza , a ujedinjeni bi tvorili " Sokolarski savez BiH " .
Mislim da bi to bili dobri temelji na kojima bi se trebao napraviti zdrav savez , postupak je krenuo , statuti se pišu , a vrijeme će kao i uvijek reći svoje !
Pozzzz !!!
Jastreb
19-11-2009, 09:02 PM
Time is money :yawinkle: I am little bit old.---- LOVE YOU ALL
The time is now :supz: NEVER TO OLD! :supz:
Jastreb
19-11-2009, 09:04 PM
Što se tiče pravilnika po meni postoje dvije mane koje bi trebalo ispraviti , a to je da se u komisiju za polaganje uvrsti uz ostalu gospodu i bar jedan iskusan sokolar ( koji nemora imati VSS i izučavan predmet lovstvo :confused: ) i da se ispit podjeli u dva dijela i to : teorecki i praktični uz najmanje 6 mjeseci stažiranja uz mentora , a ostalo je po meni OK .
Inače situacija u BiH je jako složena samim tim što postoje tri nacionalna lovačka saveza , a kako mi sokolari iz BIH svoj prosperitet i ostvarenje svojih prava što se tiče lova i letenja možemo ostvariti jedino pod njihovim okriljima i sam ustroj je zamišljen tako da bi se osnivali sekcije i klubovi koji bi djelovali pod okriljem matičnih nacionalnih lovačkih društava i saveza , a ujedinjeni bi tvorili " Sokolarski savez BiH " .
Mislim da bi to bili dobri temelji na kojima bi se trebao napraviti zdrav savez , postupak je krenuo , statuti se pišu , a vrijeme će kao i uvijek reći svoje !
Pozzzz !!!
E bome ni vama nije lako sa tri saveza!!!! Sličnih stvari ima i kod nas samo u malo drugačijem smislu nema veze sa sokolarenjem.
Što se tiče sokolarenja jel to samo ono vezano uz pravilnik šta sam ja stavio link ili ima još šta negdje?
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
20-11-2009, 03:02 PM
A svaka cast ako se vas troje dogovori....A mi sami ovdje nemremo s nekima na zelenu granu.
Perica
20-11-2009, 04:22 PM
E bome ni vama nije lako sa tri saveza!!!! Sličnih stvari ima i kod nas samo u malo drugačijem smislu nema veze sa sokolarenjem.
Što se tiče sokolarenja jel to samo ono vezano uz pravilnik šta sam ja stavio link ili ima još šta negdje?
Pozdrav Viktor
Sokolarenje se još spominje se na par mjesta u zakonu o lovstvu , a najbitniji je po meni član 5. gdje se u definiciji lova sokolarenje kao ravnopravno stavlja uz bok drugim načinima lova .
http://www.lovackisavez-hb.ba/pdf/zakoni/zakon_o_lovstvu.pdf
Pozzz .
Jastreb
20-11-2009, 06:00 PM
Članak 5. kod vas je puno bolji nego kod nas jel piše lovljenje a ne puštanje što nikako nitko nije mogao objasniti da je lovljenje i puštanje 2 različita pojma!
Ako imate još pravilnik kao mi to je apsolutno odlično!
Jel su ptice iz uzgoja za sokolarenje?
Petrinja Saker
21-11-2009, 07:45 AM
moraju biti jer se to onda kosi sa citeso koji je potpisan nedavno.
Perica
21-11-2009, 10:09 AM
Članak 5. kod vas je puno bolji nego kod nas jel piše lovljenje a ne puštanje što nikako nitko nije mogao objasniti da je lovljenje i puštanje 2 različita pojma!
Ako imate još pravilnik kao mi to je apsolutno odlično!
Jel su ptice iz uzgoja za sokolarenje?
Pravilnik o načinu lova sa pticama grabljivicama postoj i u sklopu je programom o polaganju sokolarskog ispita i u dva člana ( 13 i 14 ) od koliko se sastoji definirano je sve što treba . Za sada ptice za sokolarenje ne moraju biti iz uzgoja jer zakon po tom pitanju još ništa nije definirao , a mislim da nikada neće ni morati biti jer su jastrebovi i kopci daleko od ugroženih u BiH i raditi će se na tome da bude dopušten wild take za potrebe sokolarenja kao što je i u nekim Europskim zemljama u količini od ( mislim ) 1 % od postojeće populacije naravno uz ispunjenje određenih uvjeta i odobrenje nadležnog ministarstva .
Pozzzz.
Perica
21-11-2009, 10:36 AM
moraju biti jer se to onda kosi sa citeso koji je potpisan nedavno.
Da Tomo CITES je BiH potpisala u 4 mjesecu ove godine i ja koliko znam CITES je " konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta divljih životinja i biljaka " znači da je sa njom regulirana međunarodna trgovina ugroženim vrstama dok ni u kom slučaju nije određena unutarnja politika pojedine države koja sama radi svoju " crvenu listu " i koja svojim zakonima i pravilnicima ( lovstvu , zaštiti prirode , sokolarenju itd ) sama definira na koji će način gospodariti sa divljim životinjama i biljkama na teritoriju sopstvene države .
Pozzzz.
Jastreb
21-11-2009, 04:45 PM
Pravilnik o načinu lova sa pticama grabljivicama postoj i u sklopu je programom o polaganju sokolarskog ispita i u dva člana ( 13 i 14 ) od koliko se sastoji definirano je sve što treba . Za sada ptice za sokolarenje ne moraju biti iz uzgoja jer zakon po tom pitanju još ništa nije definirao , a mislim da nikada neće ni morati biti jer su jastrebovi i kopci daleko od ugroženih u BiH i raditi će se na tome da bude dopušten wild take za potrebe sokolarenja kao što je i u nekim Europskim zemljama u količini od ( mislim ) 1 % od postojeće populacije naravno uz ispunjenje određenih uvjeta i odobrenje nadležnog ministarstva .
Pozzzz.
Ok mada koliko znam, a za neke znam dosta dobro, ponekad je to više slovo na papiru nego istina. Opet, to je stvar ukusa, ptica od provjerenih roditelja ili priroda. Mada kod nas su na to skočili sam zbog potrebe da kupe i daju za to novac, ništa drugo nije bilo u pitanju.
Što se tiče zakona i crvene liste Acquis comitaire ili ukupno zakonodavstvo EU može i horizontalno regulirati pojedine zemlje članice, kada to jednom postanu, no otom potom.
Pozdrav Viktor
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.