View Full Version : Što su po vama najveći problemi za sokolarenje u Hrvatskoj?
Jastreb
30-11-2009, 04:54 PM
Po meni DEFINITIVNO PREMALO SITNE DIVLJAČI - FAZANA, JAREBICE, ZECA A O KUNIĆU KAO NAJVEĆEM BLAGU ZA SOKOLARE NEĆU NI PRIČATI!!!!!!!!
Maroje
30-11-2009, 07:48 PM
Sigurno največi problem u mom kraju je manjak divljači,ovdje je situacija katastrofalna.Mogučnost puštanja ptice na divljač je u odnosu 5 naprema 30,mislim u 30 dana možete pustiti jastreba na 5 kom. divljači.Ovo uspijete samo u koliko imate relativno dobrog psa.Drugi problem je promjena klimatskih uvijeta,te neobrađive površine.Momentalno ovisimo samo o prolaznoj divljači (šljuka) , a i to je upitno u koliko ne bude snijega i niskih temperatura.
Sokolarenje u ovim krajevima se vrlo lako može usporediti sa horror filmovima,hrvatskom lutrijom ili udarom groma.
Pozdrav svima iz Dubrovnika.
Jastreb
30-11-2009, 08:01 PM
Upravo tako profesore moj!
Kada sam bio u USA vidio sam MORE KUNIĆA, imaju fazane, patke i jarebice u dovoljnom broju a prerijske jarebice i prerijske kokoši (prairie chicken) isto vrsta jarebice za prave gamehawkere ili lovce sa sokolovima najviše gyrevima i njihovim hibridima.
O Engleskoj neću ni pričati, savršeno za sve sokolare, doslovno deseci tisuća ispuštenih fazana, što neki kod nas znalci nikako da shvate tu prednost. U tom slučaju ako krećeš sa mladom pticom imaš u 9 mjesecu mlađu divljač koja nije neki letač ali treba mladoj ptici ko kec na jedanaest, to barem znaju oni koji su probali napraviti pticu, pa polako ideš u 10, 11, 12 i konačno prvi mejsec kada ostaje samo najjača divljač na terenu i nema zaklona ali divljač leti ko zmaj, onda su tu tisuće kunića, zeca na pretek a o jarebicama da ne govorim + vrane i svrake koje je i kod nas ponekad teško naći.
Nažalost divlja svinja nam je pojela lov na sitnu divljač i stvorila mesare a tu nama uvelike otežala kao sokolarima. Sjećam se kao dječak u 80-tima gdje sam odrastao kod bake gotovo polje u centru grada imalo je zeca na zecu, fazane, jarebice posvuda. Mnogi misle da je razlog što ih nema zapuštanje poljoprivrede, to je vrlo mali gotovo nikakav razlog, u to vrijeme se je divljač naveliko ispuštala za lovni turizam i hranilišta je bilo posvuda izuzev zeca gdje su problemi malo drugačije naravi.
Tu leži i ona kvaka kada sokolari u inozemstvu rade dobru selekciju sokolarskih ptica jer zaista imaju svaki dan puštati pticu u lov i ako im danas nema dan i nije dala sve od sebe lako je ostave za sutra jer će je u najmanju ruku nagraditi ulovljenim kunićom...........nažalost kod nas je teško a profesore u Konavoskom polju sam bio i moram reći da je još :(
Pozdrav Viktor
Jastreb
01-12-2009, 07:33 AM
Nadam se da će još netko dati svoje mišljenje.
Na ovo me je ponukalo 15-tak + godina u sokolarenju i gledanja kako ljudi iskreno uživaju u svojim pticama. čovjek nabavi orla i najmanje o čemu brine su zečevi, harisi na kuniće, o fazanima je uopće smiješno i govoriti a jarebice ima da svatko može uspješno letiti sokola..........ali kod nas......... :(
Maroje
01-12-2009, 08:30 AM
O,da ZEĆEVI !!! Momentalno kod nas ima više lovačkih pasa u društvu,nego zečeva u lovištu.Prije 30god. 4 lovca su ubijali 10 kom u jednom lovnom danu.
Prvo je došao DDT,zatim CIDOKOR,onda su uvezli zečeve iz Mađarske među kojima je bilo i zaraženih.Pošto ni to nije bilo dovoljno za iskorijeniti ih do kraja na scenu stupaju vrhunski lovci REFLEKTOR-stručnjaci te se brojno stanje svodi ka nuli.Največa sramota od ovog svega je što u lovačkom društvu sjede neiskusni i nesposobni ljudi koji su na funkciji samo radi vlastitog ineresa (besplatni lovovi po lovištima Slavonije) i kurčenja u lovačkim odijelima po zakuskama u HLS.
Sisak Goshawk
01-12-2009, 12:42 PM
Pozdravljam ekipu!!
Tema je odlična! Nažalost stanje je u kojem se nalazi sokolarstvo u Hrvatskoj je alarmantno, to su naravno moji osobni zaključci u mom kratkom sokolarskom stažu.Sve počinje i završava sa slabim interesom lovaca za sitnu divljač.Slučaj kod mene u lovačkom društvu lovovi na fazana i zeca su po rasporedu svake subote stim da ima nas nekolicina koji brinemo o hranilištima za fazane svi ostali su se preorjentirali na crnu divljač. Najposječeniji lovovi na fazana dosada su bili otvorenje lova na fazana i zatvorenje lova, možda se sveukupno u tjeku sezone održe 5-6 lovova i to gdje se sastanu 3-4 lovca i odu u lov ali zato u nedjelju ima i preko 30 lovaca kad se lovi divlja svinja.I još nešto jako mali broj ljudi zna bilo što o uzgoju sitne divljači prehrani a da budem iskren baš ih i nezanima šta je jako žalosno.
Sljedeća stvar koja ugrožava sokolarstvo se odnosi na nas sokolare a to je slijedeće: raznorazne nesuglasice, nemogučnosti dogovara između sebe što je velika sramota pošto nas ima svega cca 35-40 u Hrvata.Iskreno se nadam da se sve nesuglasice i problemi budu rješili u skoroj budučnosti jer ovo stvarno nema smisla,živim za dan kad budemo svi zajedno lovili i naposlijetku se družili a štoje i bit svega jer šta ima ljepše nego druženje.
Sokolarski pozdrav:supz:
Ivica.
Jastreb
01-12-2009, 02:04 PM
Što se tiče svinja potpuno si u pravu i ljudi uz to ne žele znati i unaprijediti fond sitne divljači :( SAMO KILA MESA I VREĆICA!!!!!!!!!!!!
Što se tiče nesuglasica to je druga priča. Nažalost svaki pokušaj da se svi sokolari nađu kako tako, nikada nije završila time. Na kraju imamo svi udruge sa određenim brojem članova, razmjenu iskustva i susrete. Problemi su počeli sa polaganjem ispita, pričama u kuloarima o interesima i konačno najveći problem ptice iz umjetnog uzgoja a tu se prvenstveno odnosi na jastrebove. Po meni je to JAKO SMIJEŠNO :lol: jer nitko ne može nikoga natjerati da nabavi jastreba od mene, Tome, ili nekog x-tog ili ode u Asutriju, kao i sam, ili u Englesku, Njemačku, Češku itd........znači totalno su mi bile smješne priče tko vuče vodu zbog sebe na svoj mlin kad ima toliko uzgajivača diljem Europe i Svijeta lako se naprave uvozne dozvole i uvezu ptice koje iskreno i nemaju neku veliku cijenu i mislim da svatko u 1-2 godine uštede može skupiti i nabaviti jednu a time i štitimo svoj nazovimo ga način života i ljudska prava da se nečime bavimo. No, sto ljudi sto čudi pa kako kome volja :D
Pozdrav Viktor
Petrinja Saker
01-12-2009, 02:26 PM
Evo i mene.Sakrijte žene i djecu , stigao je i Petrinjac.
Kakvo je ovo kukanje.Nema divljači, nema zeca.Ovo ono.
Sve sta ste nabrojali stoji, ali mislim da bi trebalo postaviti temu sa drukčijim nazivom.
KAKO POBOLJŠATI STANJE SOKOLARSTVU U HRVATSKOJ.
Svi znamo šta nevalja na lokalnoj razini bilo kod Maroja bilo kod Gorana u Baranji.To su pitanja koja nece rjesiti Viktor Maroju ili Maroje Ivici u Sisku.To sami rješavamo o svojoj glavi.
Ono oko čega svi moramo povesti računa je slijedeće.
Moramo zaštititi sadašnje stanje u pogledu zakonske regulative.Da se održi ovakvo.Jer vjerujte mi mi sada jašemo prelijepoga gizdava lipicanca a samo malim propustom možemo spasti na ragu bez jedne noge.Ostalo nam je isposlovati polaganje ispita pri ministarstvu.Samo to je neizvedeno.
Nakon toga nevidim potrebu za poboljšanjem koje će značajno unaprijediti sokolarstvo.Iako ću pozdraviti svaki korak u pravom smijeru ali i odsjeći nogu onome tko krene u krivome.
Pozdrav iz Petrinje.
Maroje
01-12-2009, 02:27 PM
U vezi ove priče o SOKOLARSKOM ISPITU interesiralo bi me tko je odgovoran u lijepoj našoj da se ovaj ispit ne može položiti.Ja znam da momentalno nismo na temi ovog bloga,ali zašto se ne prozove krivac ili krivci koji koče polaganje sokolarskog ispita .
Smatram da prilično sokolara čita ovaj forum ,a među njima ima ipak večina koja bi željela položiti HR sokolarski ispit.
Možda nemamo prostoriju ?
Možda nemamo specijaliziranog predavača?
Možda politički podobnog sokolara ?
Možda oni koji su sve ovo nemaju vremena jer su stalno u terenu sa pticama?
Petrinja Saker
01-12-2009, 02:43 PM
Treba se sastati troclano izaslanstvo.
Koliko mi je poznato(lako je da griješim) u tom clanstvu su M.Zizanovic, E. Menđušić i G. Enigma.Pošto su gospoda jako zauzeta a ministarstvo boli ona stvar za sve skupa. Mi smo ti koji puše onu stvar(mislim na cigarete).
A i zamislite erupciju uzbuđenja kada se susretnu sva tri gore navedena člana.Pa oni neće od sreće imati vremena za ispite.:lol:
Jastreb
01-12-2009, 05:18 PM
Tomo :lol: :lol:
Jastreb
01-12-2009, 05:21 PM
Momci ima tu još ljudi iz Hr koji samo čitaju i to je ponekad već smiješno. Mislim neka čitaju, dapače, ali valjda imaju ljudi i neko mišljenje :D
HarisBo
01-12-2009, 10:36 PM
Što reči,od onog dana kada sam odlučio baviti se,PARDON živjeti Sokolarenje
u praksi je to vrlo kratko al u teoriji godinama,nisam naišao na zatvorena vrata.Ljude koje sam nazvao prvog dana radi upučivanja u Sokolarenje do danas uvijek su mi izlazili u susret,prihvatili me, pomagali i pomažu bez ikakve nadoknade i s voljom,"bar tak mislim":lol:.Pa mi nije jasno zašto se stvara neka
nesloga,jal i inat,kao što kaže Ivica ima nas svega 35-40 znači da se ne vrti
tu neka teška lova i biznis,pa ako i neko uspije nešto zaraditi i to je ok. ak je
legalno! Gospodo Sokolari, ovo čime se bavimo je stvarno predivno i za takvo
nešto treba imat jako, jakooo puno volje i ljubavi, pa neznam odkuda toliko
nesloge i svega ostalog kaj čitam po forumima! Eto toliko od moje malenkosti
i bez zamjerke možda griješim:!:
POZDRAV SVIMA!
Jastreb
02-12-2009, 07:42 AM
uvijek su mi izlazili u susret,prihvatili me, pomagali i pomažu bez ikakve nadoknade i s voljom,"bar tak mislim":lol:!
Bez brige stići če račun :lol:
.Pa mi nije jasno zašto se stvara neka
nesloga,jal i inat,kao što kaže Ivica ima nas svega 35-40 znači da se ne vrti
tu neka teška lova i biznis,pa ako i neko uspije nešto zaraditi i to je ok.!
E prijatelju i tu je problem. Čim kupiš i imaš sve sa papirima i možeš to transparentno pokazivat već si napravio problem jer se tu javlja jal, zavist i podmetanja zbog toga zašto to netko drugi nema. To ja ne razumijem jer formula je VRLO JEDNOSTAVNA, nađeš uzgajivača, HVALA DRAGOM BOGU DANAS IH IMAMO U HRVATSKOJ SA SVIM VRSTAMA ZA SOKOLARENJE, volio bi da ste bili sa mnom 1995. godine kada sam ja tražio savjete i ptice i dobivao takve obrisance da je to strava!!! Jedino sam tada imao Sokolarski centar i ljude koji su odande doveli zajedno sa mnom koji sam kao tinejđer pomagao u organizaciji prvog sokolarskog susreta i prve profesionalce sa pticama i opremom. Znači imaš uzgajivača, ovdje ili u inozemstvu, skupiš par eura, napraviš papire i brate mili uživaš do kraja!
Ali...............tu je problem, čim nešto treba platiti nastaje problem i to ljudi neće priznati!!!!Onda počinje priča, omalovažavanje i traženje svih mogućih načina da se netko popljuje ako je radio ko konj i skupio novac za pticu, napravio volijere i boksove i sada kaže ajde idem i korak dalje pa ću probati i nešto uzgojiti, e ne, tu si našao najviše neprijatelja i to je istina koju svi prešućuju i zaobilze!
E onda se nakon toga pojedinci pitaju pa kako im netko neće pomoći ili dati savjet, pa ako stalno pljuješ po nekome teško da će ti taj baš htjeti pomoći a imao si mogućnost da ti pomogne a tu te je zeznula vlastita taština i sistem ajmo ga zaje..t jer on je sve kupio pa zato ne valja!
Gospodo Sokolari, ovo čime se bavimo je stvarno predivno i za takvo
nešto treba imat jako, jakooo puno volje i ljubavi, pa neznam odkuda toliko
nesloge i svega ostalog kaj čitam po forumima! Eto toliko od moje malenkosti
i bez zamjerke možda griješim:!:
POZDRAV SVIMA!
Sve si rekao potpuno upravu!
Pozdrav Viktor
Jastreb
02-12-2009, 07:21 PM
Ja mislim da ova tema može još imati dobrih komentara :D
Petrinja Saker
05-12-2009, 07:29 AM
Jel nebi ovo trebalo ici u povijest sokolarstva thread...samo opazam .ali zanimljivo...
Maroje
05-12-2009, 12:18 PM
Taj sigurno nije imao drugog posla :supz:
Jastreb
05-12-2009, 03:22 PM
Jel nebi ovo trebalo ici u povijest sokolarstva thread...samo opazam .ali zanimljivo...
Imaš pravo!!! Ide!!!!
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.