View Full Version : ЗАШТИТА ПТИЦА ГРАБЉИВИЦА
Rasinac
31-01-2010, 03:44 PM
Шта мислите о степену заштите птица грабљививца у Србији?
Rasinac
31-01-2010, 09:20 PM
Видим да Вас интересује ова тема, али нико не жели ништа да каже на ту тему?
Delux
31-01-2010, 11:44 PM
OPASNO SU UGROZENE I U SRBIJI I U CRNOJ GORI !!!!
Rasinac
01-02-2010, 09:37 AM
Управо о томе и желим да причамо. Ако се ми не заузмемо за њих, не знам ко би могао.
Goran1709
01-02-2010, 11:33 AM
Isto je i kod nas druze. Osim prirodne selekcije velika opasnost kod nas a verujem i tamo je od gulubara i lovdjije
Glavni problem je NEZNANJE i neshvatanje prirodnih zakona.Ja i kao član LSS se trudim da objasnim neke stvari :box:
Dobre2000
10-02-2010, 10:03 AM
Kod nas u Makedoniju je isto kao i kod vas ipak to ti je balkanski narod.
Predhodan cetvrtak kod nas u Kumanovo na pijac gde se prodaju stare stvari (nesto slicno kao Buvljak u Srbiju) rekli su mi da je doneo neki cigan Misara i da ga je vezao za nogu za vrckom i da mu koga ostetena od te vrcke, taj dan nisam imao sanse da idem al u nedelju kad je isto pazaran dan na taj Buvljak sam otisao i nasao ga. Ptica je legala na zemju cela je bila mokra ali ovaj put vezana za drugu nogu (levu) za jedan komad metalnog dela. Na desnu nogu mu je bio oziljak od vrcku a na levu tek pocla vrcka da mu ulazi pod kozu. Bio je gladan i nije imao snage da se mrda vec preplaseno je gledao na sve strane, a oko njega se skupilo narod ko da igra mecka... Nisam imao sanse da se raspravljam jer su bile veliki broj te cigana. Javio se na informacije i uzeo broj od lovackog udruzenja naseg grada da prate nekog lovocuvara i da im uzme pticu i ukoliko je u sklad sa zakonom da ih kazni, a znam da su ptice grablivice kod nas u Makedoniju zastiteni sa zakonom.
Od od lovackog drustva mi rekli da ce odmah da prate lovocuvari da vide sta se desava. Bio sam na lice mesto od 10:00 ujutro pa do 15:00 na isto mesto i pozvao nekoliko puta i niko od cuvara nije dosao. Pa cak i zadnji put kad sam okrenuo broj javili mi se i rekli mi da vise ne zovem jer sam im dosadan :rolleyes:...
Pa dobro prijatelji iz Srbije, Crne Gore i okolnih zemjama jer vi mislite da mi sokolari bi mogli da uvedemo i sprovedemo zastitu ptica grablivica dok neko sto je ovlasten za to ne prezima nisto. Znaci oni sto su plateni za zastitu na ptice ne prezemaju nikakav korak a mi sokolari bez nikakve ingerencije da radimo to. To je bezvezei nikad se nece desiti. Ja sam za zastitu ptica grabljivica i trudim se da objasnim golubarima da smene mislenje o sokola i jastreba i da je to samo lanac ishrane u prirodi (da strada samo ona jedinka koja je slaba i nemoze se spasiti), i da ako ga ne uhvati sokol golub bi uginuo od bolesti. Ja kako sokolar sam za zastitu i podrzavam svakog ko je za zastitu grabljivica ali mislim da je nemoguce da se nesto takvo desi od nasu stranu ili od stranu lovocuvara. Nih im je lakse da sklupljaju pare od clanarine lovaca nego da idu na teren i rade ono za koje su placeni.
Tako idu rabote kod nas u Makedoniju a za druge zemje u komsiluku nemogu pricati jer neznam kako oni rade. Al ipak KO MISLI DA SAM U PRAVO SLOBODNO NEKA KAZE. Znam da ce imati i pozitivnih i negativnih mislenja u ovaj moj post, al je to fakt i cista istina da je to jednostavno tako...
VELIKI POZDRAV SVIH SOKOLARA GDE GOD BILE...:prayer:
Hayabusa
10-02-2010, 09:02 PM
Kod nas u Makedoniju je isto kao i kod vas ipak to ti je balkanski narod.
Predhodan cetvrtak kod nas u Kumanovo na pijac gde se prodaju stare stvari (nesto slicno kao Buvljak u Srbiju) rekli su mi da je doneo neki cigan Misara i da ga je vezao za nogu za vrckom i da mu koga ostetena od te vrcke, taj dan nisam imao sanse da idem al u nedelju kad je isto pazaran dan na taj Buvljak sam otisao i nasao ga. Ptica je legala na zemju cela je bila mokra ali ovaj put vezana za drugu nogu (levu) za jedan komad metalnog dela. Na desnu nogu mu je bio oziljak od vrcku a na levu tek pocla vrcka da mu ulazi pod kozu. Bio je gladan i nije imao snage da se mrda vec preplaseno je gledao na sve strane, a oko njega se skupilo narod ko da igra mecka... Nisam imao sanse da se raspravljam jer su bile veliki broj te cigana. Javio se na informacije i uzeo broj od lovackog udruzenja naseg grada da prate nekog lovocuvara i da im uzme pticu i ukoliko je u sklad sa zakonom da ih kazni, a znam da su ptice grablivice kod nas u Makedoniju zastiteni sa zakonom.
Od od lovackog drustva mi rekli da ce odmah da prate lovocuvari da vide sta se desava. Bio sam na lice mesto od 10:00 ujutro pa do 15:00 na isto mesto i pozvao nekoliko puta i niko od cuvara nije dosao. Pa cak i zadnji put kad sam okrenuo broj javili mi se i rekli mi da vise ne zovem jer sam im dosadan :rolleyes:...
Pa dobro prijatelji iz Srbije, Crne Gore i okolnih zemjama jer vi mislite da mi sokolari bi mogli da uvedemo i sprovedemo zastitu ptica grablivica dok neko sto je ovlasten za to ne prezima nisto. Znaci oni sto su plateni za zastitu na ptice ne prezemaju nikakav korak a mi sokolari bez nikakve ingerencije da radimo to. To je bezvezei nikad se nece desiti. Ja sam za zastitu ptica grabljivica i trudim se da objasnim golubarima da smene mislenje o sokola i jastreba i da je to samo lanac ishrane u prirodi (da strada samo ona jedinka koja je slaba i nemoze se spasiti), i da ako ga ne uhvati sokol golub bi uginuo od bolesti. Ja kako sokolar sam za zastitu i podrzavam svakog ko je za zastitu grabljivica ali mislim da je nemoguce da se nesto takvo desi od nasu stranu ili od stranu lovocuvara. Nih im je lakse da sklupljaju pare od clanarine lovaca nego da idu na teren i rade ono za koje su placeni.
Tako idu rabote kod nas u Makedoniju a za druge zemje u komsiluku nemogu pricati jer neznam kako oni rade. Al ipak KO MISLI DA SAM U PRAVO SLOBODNO NEKA KAZE. Znam da ce imati i pozitivnih i negativnih mislenja u ovaj moj post, al je to fakt i cista istina da je to jednostavno tako...
VELIKI POZDRAV SVIH SOKOLARA GDE GOD BILE...:prayer:
Dobre ja neznam odakle tebi pravo da pricas o tome kako stoje stvari u Makedoniji i kakav je lovacki savez kod nas i cija je stvar zastita ptica grablivica kad budes posta clan nekod drustava koje je priznoto u IFA a kod nas je to JARAK kad ti bude dodeljen mentor kad polozis sokolarski ispit kad dokazes svoje sokolarske sposobnosti onda se mozes nazvati sokolarom a kako se oficijalno postaje sokolar to se zna e onda iznesi svoj stav i misljenje o situacii u makedonii a to sta radi lovocuvarska sluzba i nije bas mesto da se pise na javnom forumuu posto ipak ovo citaju i lovci koj love i puskom i grablivicama a ja licno kao sekretar ne bih hteo da sutra zbog ovakvog odgovora dodzem u nebranoj situaacii i da moram da se objasnjavam sa mnogim ljudima a veruj da ne zelim u ocima laik ostavimo negativan utisak nego bas naprotiv hocemo ova plemenita vestina da dobije na popularnost i da se njeno mesto u svetu lova vrati tamo gde je nekada i bila a znase da je bila na vrhu
ZATO TE MOLIM DA OVAKVE IZLISNE ODGOVORE NE POSTIRAS I NE PRICAS U IME SOKOLARSKOG DRUSTVA
sokolarski pozdrav Aleksandar
Rasinac
10-02-2010, 10:20 PM
Господо молим Вас без тензија.
Ипак ми смо овде због истог. А то су птице грабљивице.
Dobre2000
11-02-2010, 06:27 PM
Dobre ja neznam odakle tebi pravo da pricas o tome kako stoje stvari u Makedoniji i kakav je lovacki savez kod nas i cija je stvar zastita ptica grablivica kad budes posta clan nekod drustava koje je priznoto u IFA a kod nas je to JARAK kad ti bude dodeljen mentor kad polozis sokolarski ispit kad dokazes svoje sokolarske sposobnosti onda se mozes nazvati sokolarom a kako se oficijalno postaje sokolar to se zna e onda iznesi svoj stav i misljenje o situacii u makedonii a to sta radi lovocuvarska sluzba i nije bas mesto da se pise na javnom forumuu posto ipak ovo citaju i lovci koj love i puskom i grablivicama a ja licno kao sekretar ne bih hteo da sutra zbog ovakvog odgovora dodzem u nebranoj situaacii i da moram da se objasnjavam sa mnogim ljudima a veruj da ne zelim u ocima laik ostavimo negativan utisak nego bas naprotiv hocemo ova plemenita vestina da dobije na popularnost i da se njeno mesto u svetu lova vrati tamo gde je nekada i bila a znase da je bila na vrhu
ZATO TE MOLIM DA OVAKVE IZLISNE ODGOVORE NE POSTIRAS I NE PRICAS U IME SOKOLARSKOG DRUSTVA
sokolarski pozdrav Aleksandar
Aleksandar RASINAC je u pravu...
Aleksandar Prijatelju ja cu ti se obratiti tako kao prijatelju iako se licno ne poznajemo, i postiracu na Srpski jer bas kod njih pisemo sve ovo...
Znaci nezelim da mi neko soli pamet dal je to tako ili nije ja sam postirao ono sto mi se mene desilo i reko sam kako sto je, a to dali si ti u tu situaciju zagrozen jer se ne vodi racuna od unistavanje ptica grabljivica to je druga prica. A u nedelju svakako ako je ptica jos ziva i bude iznesena na pijac ja cu da ti se javim licno tebe i da potrazim od tebe jer si ti sekretar drustva koje je priznato od IFA, da dodjes na lice mesto sa lovocuvarem i da uzmete pticu posto su oni pod zastitom. I posle cu postirati javno i javno cu da ti se zahvalim jer si ti spasio pticu.
Ja nista ne krijem ja samo pricam javno onako kako sto je bilo, i nikog nisam spomenuo po ime ili prezime niti sam reko kako ze zove to lovacko drustvo i neznam kako si se ti pronasao u ovom tekstu al nije vazno.
Hocu da te pozdravim tebe Aleksandar i svi clanovi ovog foruma i da se zahvalim sto ste citale moji postovi upravo ovaj je poslednji.
POZDRAV :supz:
Hayabusa
12-02-2010, 08:19 PM
imas moje broj na PP slobodno me nazovi ali se pitam ko ce da se brine o ptici i ko ce da je resocijalizira i revitalizira i ponovo vratiti u prirodu naravno opet ono malo nas koj nas ima i koj nesto malo vise rade od obicnog SYBERFALCONRY
POZDRAVLJAM TE I MOZES NASTAVITI NA NASEM PODFORUMU
Nowicki
26-05-2010, 08:22 PM
treba poostriti mere zastiti al ne i zabraniti hvatanje
Rasinac
07-10-2010, 09:53 AM
У Србији се константно смањује број јастребова кокошара.
Због чега се многи питају?
Једни кажу због Нилског вируса. Можда тачно.
Једни кажу због голубара. Слаба вероватноћа.
Највише јастребова страда од такозваних соколара, који прво уништавају гнезда да би се докопали једног младог јастреба, а због њих угине барем још једно.
Хватања у разним замкама које су неадекватне за хватање птица грабљивица, и онда их више побију и осакате него што здраве ухвате.
Поједини хватају и држе више комада птица, а немогу да изађу ни са једном на крај.
Тако да соколари су ти који треба да чувају птице грабљивице, а не неко други.
Јер ипак док не купиш птицу, док не даш паре, ти ћеш према њој да се понашаш као према некој ствари која не вреди ништа.
Јер птица није ствар, она треба да ти буде пријатељ.
Jastreb
07-10-2010, 12:03 PM
E moj Rasinac, kad su pojedinci koji gledaju malo dalje od nosa govorili iste stvari kao i ti ovdje onda se je večina u HR dizala na zadnje noge jer kao šta se sad pametuje, kako je bilo prije, to je tradicija i tako redom!
Istina je slijedeće:
Mi smo sada u 21. stoljeću i večina zemalja bivše Juge je na pragu ulaska u EU. Zakoni i pravila se mijenjaju, to što se netko nije rodio ranije to je njegov problem a ne razlog za neke "argumente", i meni je žao što se nisam rodio dok su sva polja kod mene bila krcata jarebicama a sada ja radim da je vratim uz sve silne svinjolovce. No, priča ima i drugi dio, ako ti novi zakoni i pravilnici ne dopuštaju nešto takvo i to bi štetilo SOKOLARENJU ja sam apsolutno protiv toga jer je sokolarenje moj način život od kad sam se rodio a aktivno ga prakticiram gotovo 18 godina. Treći dio je takav, da je lakše glumiti neku tradiciju a u stvari se radi u tome da netko ne želi dati par stotina eura za pticu iz umjetnog uzgoja. Danas je tržište zaista veliko i ima jastrebova i sokolova već od 300 eura što nije neki novac i mislim da ga svatko može uštedjeti i to ne zbog mene, tebe ili nekog tamo pametnjakovića, kako se to voli nazvati, nego ZBOG DOBROBITI I OČUVANJA SOKOLARENJA I ZA NARAŠTAJE KOJI DOLAZE. Isto tako u Srbiji kao i u Hrvatskoj već ima dovoljan broj uzgajivača od harisa na dalje pa i to više nije otegotna okolnost kao na primjer kada sam ja 1996/7 uvozio prve ptice iz Velike Britanije i taj put je koštao kao tri puta vrijednost ptice. Isto tako, znači mi koji ćemo kupiti i legalno nabaviti smo glupi jer pa šta mogu ja i drugačije. Isto tako, a to je već MILION PUTA DOKAZANO kad čovjek nešto plati onda to i više cijeni, sa časnim iznimkama!
HVALA BOGU DA JE IZAŠAO I NOVI PRAVILNIK U HRVATSKOJ!
Pozdrav i samo naprijed,
Viktor
Rasinac
07-10-2010, 02:26 PM
Хвала на подршци, Викторе. :supz:
Jastreb
07-10-2010, 08:05 PM
Хвала на подршци, Викторе. :supz:
Uvijek ako treba za zajednički boljitak sokolarenja koje ne poznaje granice! :supz:
Pozdrav Viktor
Rasinac
06-11-2010, 10:11 AM
:twisted:
Zastitar
07-11-2010, 12:41 AM
FOND ZA ZAŠTITU PTICA GRABLJIVICA,
Bulevar despota Stefana 142,
11000 Beograd
ili na e-mail grifon@ibiss.bg.ac.rs (grifon@ibiss.bg.ac.rs)
www.vulture.org.rs (http://www.vulture.org.rs)
Rasinac
07-11-2010, 10:48 AM
Имате моју пуну подршку.
Треба ставити јастреба кокошара под пуну заштиту.
Rasinac
08-11-2010, 08:36 PM
Одређеној господи на овом форуму се не свиђа моја подршка заштити птица грабљивица. Али не могу да ме зауставе. Писаћу шта ја хоћу.
А највише ми се свиђа када сами прикажу своје слике са птицама украденим из природе. И још се тиме хвале.
Како су они велики "соколари"!
Таквом соколарству ускоро ће се стати на крај. Тако више неће моћи.
Свако ко има птицу без прстена мора да одговара пред законом.
Јер ако господо ви не цените птице грабљивице, па ко ће?
Rasinac
08-11-2010, 09:10 PM
А да?
Речено ми је да је ово озбиљан форум?
Па био је до једног времена.
Rasinac
24-11-2010, 04:58 PM
На овом форуму поједини причају о заштити птица, а сами се тога не придржавају.
Већ постављају замке и хватају птице грабљивице. А упозоравају друге да припазе!
Нешто овде није у реду!
Rasinac
24-11-2010, 10:14 PM
Залага ти се за једно а радити друго, то стварно није лепо.
Причати о заштити птица грабљивица, а после их хвататати у разне замке, и повређивати.
Па још да ти умиру те ухваћене птице, а ти ништа ниси крив. Ето десило се. Цркла, па шта. Ухватиће се друга. Ух, црче и она. Ма нема везе. Ја сам велики соколар од 10 ухваћених птица једна остане у животу. То је соколар. Само напред, има још мало јастребова, зашто их сачувати. Ма све ћу ја да ухватим, и ако угину нема везе.
Типично размишљање за неке чланове овог форума.
Само напред ви сте велики соколари.
Vidim da razgovaras sam sa sobom(Zastitar-Rasinac) :goodman: pa da se "ubacim" u spiku.Kog konkretno prozivash u ovim postovima,mozda svog komsiju s kojim ne razgovaras??Nemoj vise da palamudish,nije zanimljivo,kazi imena...pa da vidimo sta cemo dalje.
Rasinac
25-11-2010, 05:37 AM
Ја неког прозивам ма таман посла. Још мање разговарам сам са собом. Са господином Заштитаром немам везе, не морам да се кријем, довољан ми је један профил да кажем шта мислим.
Колико видим ти си се нашао прозваним. Или ми се то чини?
Igumann
06-10-2011, 01:59 AM
Имате моју пуну подршку.
Треба ставити јастреба кокошара под пуну заштиту.
ja bi stavio i jasreba i kokoske ...pod punu zastitu:supz:
ako treba i kacige da nose.nego sta:evil:
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.